Omaishoitajaksiko?

Anonyymi

Haluaisin neuvoja omaishoitajilta ja kuulla kokemuksianne suhteessa edessä olevaan päätökseeni. Kaikki neuvot ja mielipiteet ovat nyt kalliit:

Tilanteeni on siis nyt tämä:
Olen asunut ulkomailla 20 vuotta ja nyt palaamassa Suomeen, koska isäni on niin huonossa kunnossa, että vaatii hoitoa ja tukea. Hän ei enää pärjää yksin. Ratkaisuja hoitojen suhteen on tehtävä NYT.

En tunne nykyistä suomalaista terveydenhoitoasysteemiä, mutta ainakin Kela ja muut laitokset joihin olen ollut yhteydessä, ovat kehoittaneet ryhtymään isäni OMAISHOITAJAKSI. Minkäänlaista laitospaikkaa ei kuulemma voi saada, ennen kuin on käynyt kaikki kotihoidon askeleet läpi.

Rakastan isääni kovasti ja haluaisin hoitaa hautaan, mutta jokin tässä mietityttää. Saadaanko kotiin varmasti kaikki palvelut? Ovatko ilmaisia vai pitääkö maksaa?

Perheessämme on 4 lasta - ja dementikon huolehtiminen samassa huushollissa voi olla haastavaa.

Mielipiteitä? Ohjeita? Neuvoja? Kokemuksia?

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kysyt, saadaanko kotiin varmasti kaikki palvelut. Vastaus on, että varmaa se ei ole. Ne palvelut, jotka saadaan ovat maksullisia. Omaishoitajan ei sitten pidä alkaa näitä maksuja omista varoistaan maksaa, vaan hoidettavan varoista tietysti.

      Olen ollut omaishoitaja muutaman vuoden ajan kauan sitten. Ne olivat elämäni vaikeimmat vuodet. Siten neuvoni on, että älä ryhdy omaishoitajaksi! Ketään ei voida velvoittaa omaishoitajaksi.

      Itse jouduin omaishoitajaksi puolison sairastuttua. Siinä ei voi sanoa ei, kun yhdessä asutaan ja eletään. Mutta sinä, älä luovu omasta elämästäsi, lapsesi tarvitsevat sinua, tulevaisuus on heissä.

    • Anonyymi

      Jos nyt olet vasta palailemassa Suomeen, et todennäköisesti tunne maamme kamalaa byrokratiaa jonka kanssa ihminen on jo ihmeissään siinäkin, että saa omatkaan asiat jotenkin kuntoon. Kun päälle tulee vielä tappelu ja kommunikointi Kelan, Soten ja kunnallisen sosiaalihuollon jne. kanssa, niin sinulle ei jää edes aikaa huolehtia kenestäkään ulkopuolisesta hoidettavasta, vaikka hänen asioitaan joudutkin selvittelemään. Paljon riippuu tietysti potilaan omasta kunnosta ja toimintakyvystä.

      Olen itse vastaavanlaisen ruljanssin läpikäynyt enkä voi sitä suositelle kenellekään vaikka olisi kuinka rakas ja läheinen ihminen hoidettavana.

      Voit olla kuitenkin varma siitä, että ketään ei jätetä heitteille eikä nälkään kuolemaan. Siitä onneksi yhteiskunta pitää vielä ainakin toistaiseksi huolen. Yhteiskunnan järjestämä huolenpito voi tietysti vaihdella eri paikoissa ja eri tilanteissa. Voit kuitenkin itse säästää voimiasi ja saat nukkua yöunesi silloin kun muut huolehtivat ja hoitavat omaistasi. Oman terveyden rajat saattavat tulla yllättävän nopeasti vastaan silloin jos joudut kaiken hoitamaan yksin itse.

      Kunnat ovat liian kärkkäitä työntämään kaiken vastuun omaisille niin paljon kuin mahdollista. Ketään ei voi kuitenkaan pakottaa.

      Kannattaa harkita ja miettiä hartaasti tilannetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1753
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1431
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1242
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1214
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1126
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      879
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      845
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      219
      832
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      785
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      664
    Aihe