Sukulaiseni haudattiin 50-luvulla, pienen kunnan hautausmaalle. Hän menehtyi aivan pienenä vauvana. Perheellä ei ilmeisesti ollut varaa ostaa kiveä eikä haudalla ollut mitään tunnistetta. Kyselin tänä vuonna hautapaikan sijaintia seurakunnasta. Hauta oli kuulemma "kertakäyttöinen", ymmärsin, että hauta oli siis otettu uudelleen käyttöön. Eipä siinä mitään, mutta eivät kerro minulle haudan tarkkaa sijaintia. Mikä tähän on syynä? Haluaisin vaan kerran elämässäni käydä paikalla, missä edesmennyt sukulaiseni lepää. En siis ole menossa viemään kukkia tms haudalle, johon on myös vieras ihminen haudattu. Onko minulla mitään mahdollisuutta/oikeutta selvittää haudatun omaiseni tarkkaa hautapaikkaa??
Hautapaikan jäljittäminen
14
69
Vastaukset
Tuskinpa lakia tuohon löytyy. Tuntuu kyllä hiukan ihmeelliseltä . Käytäntö on nimittäin sellainen, ettei yleensä noita hautapaikkoja uusiokäytetä jos tiedetään hengissä olevista sukulaisista. Lisäksi noille haudoille tulee aina ilmoitus mikäli edes suunnitellaan uusiokäyttöä ja se ilmoitus saa olla siellä kuukausi kaupalla. Saatetaampa jopa soittaa mikäli kirkonkirjojen avulla nähdään, että on esimerkiksi lapsia tai leskipuoliso. Haudat ovat myös aina merkittyjä vaikkei siinä kiveä olisi. Käytäntö hiukan vaihtelee mutta vähintään valkoinen puuristi on jonka seurakunta pitää kunnossa.
Tässä aloituksessasi hiukan haiskahtaa ...
Jos nyt kuitenkin olet asialla niin laita kyseisen seurakunnan kirkkoherralle /papille sähköpostia ja selitä asia . Monesti nätisti pyytämällä saa huomattavasti parempaa palvelua ;)
Hautapaikan varsinainen sijainti tieto kyllä löytyy paikallisen seurakunnan virastosta.”Tässä aloituksessasi hiukan haiskahtaa ...”
Kieltämättä. Vaikka hautaa ei olisikaan, on kirkonkirjoihin kyllä merkitty hautaamisesta jotain. Nämä taas ovat julkista tietoa, jota etenkin sukututkijat käyttävät paljon lähdemateriaalinaan.
- Anonyymi
Jeesukselle kävi samoin.
- Anonyymi
Jeesuskin oli lahkolainen.
- Anonyymi
Jospa vanhemmat eivät kuuluneet kirkkoon ja vauva oli kastamaton jolloin haudattiin johonkin koilliskulmaan kuten tapana oli lahkolaisten suhteen.
eihän nyt sitä "siunattua " maata voinut saastuttaa kastamattomalla vainajalla.Ei tarvitse olla kastettu eikä kuulua kirkkoon, että tulee haudatuksi kirkkomaahan.
Tuosta on ihan laki.- Anonyymi
TolkunIhminen kirjoitti:
Ei tarvitse olla kastettu eikä kuulua kirkkoon, että tulee haudatuksi kirkkomaahan.
Tuosta on ihan laki.sitä ei tietääkseni kukaan ole väittänytkään, etkö näe missä on painopiste, yritä edes.
- Anonyymi
TolkunIhminen kirjoitti:
Ei tarvitse olla kastettu eikä kuulua kirkkoon, että tulee haudatuksi kirkkomaahan.
Tuosta on ihan laki.Mutta ei ollut 70 vuotta sitten.
- Anonyymi
Uskon, että ei ole mitään lakia, joka kieltäisi seurakunnan sanomasta vainajan hautapaikkaa, vaikka siihen olisi myöhemmin haudattukin joku muu. Voi johtua kiireestä, huonosta asenteesta tai jostakin muusta syystä, vaikka siitä että tietoa ei enää yksinkertaisesti löydy mistään. Voit vielä yrittää kysellä ja vaikka kertoa asiasta seurakunnan kirkkoherralle, niin saat asialle varmasti selityksen. On helppo esim. sähköpostilla ottaa kohteliaasti yhteyttä kyseisen seurakunnan kirkkoherraan ja tiedustella asiasta. Siinä ei ole mitään pahaa. Sehän on vähän myös sielunhoidollinenkin asia, joten kyllä varmasti lähes kaikki papit suhtautuvat asiaan ymmärtävästi ja kunnioituksella.
Toivottavasti asia selviää, mutta hienoa, että tiedät edes hautausmaan, johon pieni sukulaisesi on haudattu. Lähes jokaisella hautausmaalla on myös kaikkien vainajien muistokivi, jonka äärellä voi käydä muistelemassa niitäkin vainajia, joiden tarkkaa hautapaikkaa ei tiedä. Mahtava juttu. että ylipäänsä sinulle on asia tullut mieleen. Hän on sydämelläsi ja se on kaikkein tärkeintä.Hyvä neuvo!
evl.fi sivuilla on asiasta lisää tietoa:
”Sukututkimusmahdollisuutta paikan päällä kannattaa tiedustella puhelimitse tai sähköpostitse hyvissä ajoin ennen kirkkoherranvirastoon tai maakunta-arkistoon menoa. Luovutetun Karjalan alueen kirkonarkistoasiakirjat ovat osa Mikkelin maakunta-arkistoa.”
”Sukututkija voi lähettää myös sukututkimuspyynnön kirkkoherranvirastoon, seurakunnan keskusrekisteriin tai maistraattiin.”
- Anonyymi
Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille. Olin yhteydessä toistamiseen kyseisen seurakunnan toiseen työntekijään. Hän pahoitteli saamaani kohtelua ja tiedon pimittämistä sekä selvitti haudan sijainnin. Pääsin kun pääsinkin vierailemaan ja hiljentymään haudalla.
- Anonyymi
Hienoa!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hienoa!
1930/40 luvulla ihan pikku vauvana kuolleet äidin sisaruksien hautapaikat ei ole tiedossa. Kukaan ei ole asiaa selvittänyt, en tiedä löytyykö edes tietoa.
Ukki oli tehnyt arkut ja mummi vuorannut, ukki oli sitten arkku kainalossa vienyt lapsensa haudattavaksi.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 663105
Sinä saat minut kuohuksiin
Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai262193Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä681759Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t251627Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian161361- 281321
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni61246Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja281200Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik101157Noh joko sä nainen oot lopettanut sen
miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu631057