argumentti Jumalan olemassaolon puolesta

Anonyymi

Jos ei olisi Jumalaa niin olisi hyvin kummallista, että universumimme olisi syntynyt. Tähän on tarjottu selitukseksi ns. inflantioteoriaa jossa energiaa voi kanttimekaanisen fluktuaation kautta voi kerääntyä tiettyyn kohtaan ja synnyttää alkuräjähdyksen.

Kvanttimekaaninen fluktuaatio avaa uuden kysymyksen, miksi universumi noudattaa kvanttimekaniikan lakeja. Onko ne vain ikuisesti olleet olemassa, ilman alkua? Vai onkoniillä joku alkusyy joka on ikuisesti ollut?

Ajatus siitä, että tälläiset fysiikan lait vain sattuvat olemaan paikallaan ja ovat aina olleet kuulostaa vähemmän uskottavalta, kuin se että jokin älyllinen taho on puuttunat asiaan ja asettanut fysiikan lait sellaiseksi, että kvanttimekaaninen fluktuaatio on mahdollinen ja synnyttää alkuräjähdyksen.

Nyt joku voi sanoa että Jumalan tupsahtaminen paikalle on vähintään yhtä outo kuin fysiikan lakien paikalle tupsahtaminen. Tehdään seuraava vertaus tapaus A) yhtäkkiä syntyy universumi jossa on kello. Tapaus B) on olemassa jokin äly/voima joka säätää universumia niin, että sinne tulee kello.

Tapaus B yliluonnollisen toimijan, mutta on minusta uskottavampi kuin tapaus A.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nimimerkki: Professori Realisti

      Aloittaja: "Kvanttimekaaninen fluktuaatio avaa uuden kysymyksen, miksi universumi noudattaa kvanttimekaniikan lakeja. Onko ne vain ikuisesti olleet olemassa, ilman alkua? Vai onkoniillä joku alkusyy joka on ikuisesti ollut?"

      Kvanttimekaniikka toisaalta: 1) kuvaa todennetusti täysin oikeellisesti kvanttimekaanisten järjestelmien *havaitun käyttäytymisen*, mutta toisaalta 2) se, että mitä se tarkoittaa ja edellyttää, että teoria ja havainnot vastaavat tuolla tavalla toisiaan, on silti mahdollista *tulkita* monilla; hyvin erilaisillakin, tavoilla siten, että nuo tulkinnat silti ovat sekä tieteellisiä, sisäisesti loogisesti ristiriidattomia, että ristiriidattomia suhteessa havaintoihin ja tämä pätee myös kvanttimekaaniseen fluktuaatioon.

      Tieteelliset asiantuntijatkaan eivät siis ole yksimielisiä kvanttimekaanisten havaintojen/mittaustulosten oikeasta tulkintatavasta. Tilanne on vähän samankaltainen, kuin sellaisen yhtälön ratkaiseminen, jossa on yhdeksän tuntematonta, eli on olemassa (ainakin) yhdeksän sellaista kvanttimekaanisten ilmiöiden käyttäytymisen oikean tulkinnan kannalta keskeistä "todellisuuden aspektia", joiden osalta ei tiedetä edes sitäkään, että ovatko ne reaalisia vai eivät. Olen yrittänyt jäsentää ja havainnollistaa keskeisimpien erilaisten kvanttimekaniikan tulkintojen välisiä suhteita aivan viime aikoina oheisessa Filosofia-palstan ketjussa:
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/16472246/kvanttimekaniikan-tulkinnoista

      Oma tulkintani; erityisesti liittyen noiden tässä aloituksessa esitettyjen kysymysten/väitteiden/oletusten kannalta oleellisimpiin seikkoihin, on ensinnäkin se, että kaikki lainalaisuudet ja tietysti myös esim. kvanttifluktuaatiot ovat *kokonaisjärjestelmän* itsensä sisältämien *väistämättömyyksien* seurausta. Eli, todellisuudella on tietyt väistämättömät ns. holistiset karakteristiikat. Todellisuudella ei voi olla mitään ulkopuolista suunnittelijaa, koska todellisuudella ei ylipäätään voi edes olla mitään ulkopuoltakaan, eikä toisaalta sisäpuolistakaan, koska todellisuus on kokonaisuus ja sen kuviteltu suunnittelijakin olisi väistämättä vain sen osa ja se ei siis oikeasti voisi ollakaan sen suunnittelija. Einstein oli aikoinaan käsittääkseni suurinpiirtein samoilla linjoilla, eikä tämä ole piilomuuttujia sisältäviä kvanttimekaanisia tulkintoja edellyttävää, vaikka mm. hänen aikanaan niitä esitettiinkin...

      Näkyvä universumi toisaalta on tulkintani mukaan vain tuon kokonaisjärjestelmän osa ja koska se on sen osa, sen ns. paikalliset käyttäytymistavat; jotka voidaan *kuvata* luonnonlaeilla, ovat ne mitkä ne ovat, johtuen sen *suhteesta kokonaisjärjestelmään*. Kokonaisjärjestelmän osilla voidaan *tulkita* esim. olevan alku ja loppu, mutta ne siis ovat vain kokonaisjärjestelmän osia ja tuolla kokonaisjärjestelmällä ei ole alkua, eikä loppua, vaan se on väistämättömyys, eli jotain sellaista, jonka negaatio on looginen mahdottomuus.

      "Ajatus siitä, että tälläiset fysiikan lait vain sattuvat olemaan paikallaan ja ovat aina olleet kuulostaa vähemmän uskottavalta, kuin se että jokin älyllinen taho on puuttunat asiaan ja asettanut fysiikan lait sellaiseksi, että kvanttimekaaninen fluktuaatio on mahdollinen ja synnyttää alkuräjähdyksen."

      Lainalaisuudet voivat vaihdella, *eli* *vaihtelevat* todellisuuden eri osissa siinä määrin, kuin mikä on väistämätöntä; kokonaisjärjestelmän itsensä ominaisuuksien seurauksena, jotka taas siis ovat väistämättömiä. Kaikki kvanttimekaaniset tulkinnat eivät oleta sattuman reaalista olemassaoloa, eikä se tietenkään ole edellytys tietynlaisille fysiikan laeille tai ylipäätään millekään muullekaan.

      Tuolta osin kyse on vain siitä, että indeterministiset tulkinnat ovat nykyisin suositumpia kuin muut; lähinnä johtuen Pareto-lainalaisuuksista, mitä kuvaa mm. se, että keskimäärin n. 80% asiantuntijoista on yksimielisiä noiden em. yhdeksän aspektin reaalisuudesta/epäreaalisuudesta, vaikka siis ko. päätelmiä ei voidakaan tehdä käytettävissä olevan empiirisen datan perusteella... Havaittu järjestys toisaalta on aina selitettävissä esim. sitä kautta, että kaikki mahdolliset tapahtumat tapahtuvat väistämättä; nimenomaan, jos/koska kokonaisjärjestelmällä siis ei ole; eikä voi olla, alkua, eikä loppua...

      Toisaalta, *yksikään* kvanttimekaaninen tulkinta ei oleta *minkään* yliluonnollisten tapahtumien/entiteettien olemassaoloa, yleisesti yksimielisesti hyväksytyistä tieteellisistä periaatteista johtuen. Eli, yliluonnollisten asioiden lisääminen osaksi tieteellisiä selitysmalleja on ns. "no-go" -etenemistapa, koska noin toimittaessa heikennettäisiin tieteellisen selitysmallin occamilaista laatua, saamatta mitään kompensaatiota, koska yliluonnollisista asioista ei niiden määritelmällisen yliluonnollisuuden vuoksi voitaisi mitenkään saada kerättyä luotettavaksi osoitettavissa olevaa tietoa; sen enempää tieteellisellä menetelmällä, kuin millään muullakaan menetelmällä...
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15471601/yliluonnollinen-on-merkityksetonta

      • Anonyymi

        Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0023)

        Lisätäänpä tähän vielä tuo juokseva tunnistenumero.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0023)

        Lisätäänpä tähän vielä tuo juokseva tunnistenumero.

        Nimimerkki aloittaja:

        Kiitos vastauksesta ja erityisesti kvantimekaniikan tulkintojen selventämisestä. Aihe on hyvin mielenkiintoinen. Minulla ei ole juuri nyt mitään järkevää lisättävää keskusteluun, mutta palaan asiaan myöhemmin.


    • Anonyymi

      "Jos ei olisi Jumalaa niin olisi hyvin kummallista, että universumimme olisi syntynyt."

      Aika kummallista, että universumi on, mutta Jumalaa ei. Ihmisen keksimä satuhahmo ei siis selitä muuta kuin uskovaisten pään pehmeyden.

    • Anonyymi

      Aukkojen jumala. Ei mitään uutta.

    • Anonyymi

      Jos jumala loi kaiken niin miten tämän jumalan havainnoi ?
      Jos minä ryöstän pankin niin kyllä siitä jälkiä jää.

      • Anonyymi

        Eikö luomisesta ole jäänyt mitään jälkiä? :-o


    • ”Nyt joku voi sanoa että Jumalan tupsahtaminen paikalle on vähintään yhtä outo kuin fysiikan lakien paikalle tupsahtaminen.”

      Ei vaan Jumala selitys on vielä huonompi.

      1, Fysiikan lait tupsahtivat
      2, Jumala tupsahti —> fysiikan lait tupsahtivat Jumalan avulla —>
      3. Spagetti hirviö tupsahti —> Spagettihirviö loi Jumalan —> fysiikan lait...
      4. Alienit simuloivat Spagettihirviötä —> Spagettihirviö —> Jumala —> fysiikan lait..

      Mikä selityksistä on todennäköisin?

      Nähdäkseni ainut tyydyttävä selitys on, että universumin on pakko olla juuri sellainen kuin se on. Ajattele vaikkapa tasogeometriaa. Ympyrän-halkaisijan ja piirin suhde on pii. Näinhän sen täytyy olla - se ei voi olla mitään muutakaan - eikä kukaan kaipaa sille syytä. Universumin tai Metaversumin kanssa on nähdäkseni oltava samoin. Muuten ongelma siirtyy aina vain edelliselle tasolle.

      Jos tutkit fysiikan kehitystä, niin koko ajan ollaan siirrytty monimutkaisemmista malleista kohti yhä yksinkertaisempaa mallia. Esimerkiksi Newton esitti, että aika ja avaruus ovat kaksi toisistaan riippumatonta asiaa. Suhteellisuusteorian myötä ymmärsimme, että kysymys onkin vain yhdestä aika-avaruudesta ja nyttemmin fyysikot ovat löytäneet hyviä perusteita sen puolesta, että ajan kokeminen on vain emergentti ilmiö.

    • Anonyymi

      "inflantioteoriaa jossa energiaa voi kanttimekaanisen fluktuaation kautta voi kerääntyä tiettyyn kohtaan ja synnyttää alkuräjähdyksen."

      Roskaa. Ei inflaatioteoria tuota tarkoita. Tuo on kuin väittäisit, että 7 x 7 = 77.
      Muu tietämyksesi taitaa olla samalla tasolla.

    • ”Jos ei olisi Jumalaa niin olisi hyvin kummallista, että universumimme olisi syntynyt.”

      Yleensä aika katsotaan osaksi universumia. Näin ollen tapahtumia, kuten me ne ymmärrämme, ei ole olemassa universumimme ulkopuolella.

      Tietenkin voit ottaa selitykseksi toisen universumin, jossa on oma aika. Kutsukaamme tätä äiti-univerumisksi. Sitten joudut pohtimaan, millä mekanismilla äiti-universumi kykenisi synnyttämään uusia universumeita - se voi olla mahdollista olentojen avulla (kutsukaamme noita olentoja jumaliksi) tai ilman olentoja.

    • ” Ajatus siitä, että tälläiset fysiikan lait vain sattuvat olemaan paikallaan ja ovat aina olleet kuulostaa vähemmän uskottavalta, kuin se että jokin älyllinen taho on puuttunat asiaan ...”

      Ajatteleminenkin vaatii logiikan lakien olemassa olon. Täten älykäs olento on mahdottomuus ilman alla olevia syvempiä lakeja.

    • Anonyymi

      Aika on merkki, jota voi tarkata.

    • Anonyymi

      Jumala on kärsinyt täydellisen inflaation.

    • Anonyymi

      Tiivistän aloituksen helpompaan muotoon:

      Kaikki todistaa Luojasta.

      Siis jos niin haluaa nähdä. Tosin se näkemys on vain pelkkä uskonnollinen mielipide, eikä perustu mihinkään todennettaviin seikkoihin eikä varsinkaan tieteeseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2387
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1938
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1730
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1183
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe