Naiset hakeutuvat tehtäviin jossa käytetään absoluuttista valtaa

Anonyymi

Lieneekö vain sattumaa, että juuri naiset hakeutuvat tehtäviin, jossa käytetään absoluuttista valtaa?

Usein mainitaan hoivavietti. Hoivaus kuulostaa miellyttävältä ja lempeältä motiivilta ja ehkä se sitä usein onkin, mutta jos mietitään vallankäyttöä. Lähes kaikki ne tehtävät, jossa ollaan suoraan tekemisissä lasten ja nuorten kanssa, ovat reippaasti naisvaltaisia. Alle kouluikäisten lasten hoidosta vastaavat naiset. Ala-asteen (ehkä nyk. eri nimellä) opettajat ovat pääosin naisia. Yläasteella tilanne ei juurikaan muutu. Kaikissa näissä tehtävissä aikuisella on lähes absoluuttinen päätösvalta suhteessa "alaiseen" eli lapseen.

Hoivavietti nousee esille myös tytön/naisen suhteessa eläimeen, lemmikkiin. Valtaosa lemmikkien omistajista on tyttöjä/naisia. Tässäkin tapauksessa absoluuttinen valta on lemmikin omistajalla. Usein lemmikki on aikamoisen käskytyksen kohde.

Saman tyyppinen valta-asetelma seuraa sairaanhoitajan ja erityisesti vanhusten hoitajan työssä, kuten myös tehtävissä joissa käsitellään ihmisten toimeentuloa/tukia. Valta asiakkaaseen nähden on usein täysin absoluuttista. Saman tapainen on tilanne myös sosiaalitoimen tehtävissä.

Naisia hakeutuu myös enemmän mm. tuomareiksi ja selvästi myös poliisi on naisistumassa.

Yleensä miestä syytetään vallanhimosta, mutta onkohan asia kuitenkaan näin yksinkertainen. Sanoisin, että miestä ajaa valtaan enempi ulkoiset tekijät ja vaatimukset ja naisilla vallanhimo on enemmän sisäsyntyistä. Miehen vallanhimo liittyy osaltaan myös naiseen, koska nainen kiinnittää parinvalinnassa huomiota miehen sosiaalisen asemaan, statukseen ja vaurauteen.

Mitä merkitystä tällä sitten on noin yhteiskunnallisesti? Onko parempi vallankäyttäjä se joka on mieltynyt nimenomaan siihen vallankäyttöön vai se joka asettaa tehtävän etusijalle käyttäen valtaa säästeliäästi vain tehtävää edistääkseen.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Naiset ovat myös byrokraattisempia, pykälä ohittaa ihmisen mennentullen, eikä nainen osaa soveltaa järkevästi mitään, vaan yksisilmäisesti tuijottaa vain ulkoa oppimaansa pykälää, eikä näe yhtään laajempaa kokonaiskuvaa.

      Aiheeseen liittyen:
      https://yle.fi/uutiset/3-10631824

      Olin aiemmin teollisuustöissä ja eipä siellä hirveästi naisia näkynyt. Ne harvat jotka sinne jostain syystä tulivat töihin, hyvin pian lähtivät pois, vaikka olivat kevyissä päivätöissä. Varsinkaan yövuoroissa ei ollut naisia juuri lainkaan.

    • Anonyymi

      Osaltaan se että naisia on paljon esim. hoitotöissä ja lastentarhoissa on johtunut noiden töiden keveydestä.

      Varsinkin ennen , esim. 1900-luvun alussa naisille annettiin tarkoituksella niitä kevyempiä hommia , kun taas miehet tekivät ainakin fyysisesti raskaampia rakennus, maatalous ja teollisuustöitä. Silloin myös fyysisesti rankat armeijan ja poliisin työt olivat vielä kokonaan tarkoitettu miehille.

      Myös ns. sihteerin työt ja ns. konttori-työt firmoissa oii varattu kokonaan naisille juuri noitten töiden keveyden takia.

      Sittemmin kuten kirjoittaja on maininnut on kaikki merkittävät kasvatus , hoito ym. työt kasaantuneet naisille, millä varmasti on merkitystä Suomalaiseen ja yleensä länsi-eurooppalaisiin yhteiskuntiin. Esim keskiajalla kasvatustyöstä eivät vastanneet pääasiassa naiset koska silloin ensinnäkin harvat kävivät kouluja , ja ne jotka kävivät olivat miespuolisten pappien pitämissä kouluissa. Silloin myös ne harvat jotka kävivät korkeakoulun olivat siellä täysin miespuolisten opettajien ja kai jonkinnäköisten "professorien" opetettavana.

      Ehkä sen takia esim, keski-ajan yhteiskunnat olivat sovinistisempia ja patriarkaalisempia kuin nykyiset feministiset länsi-eurooppalaiset yhteiskunnat.

      Nykyään tuntuu tosiaan että naisilla on nykyajan Suomessa ja ehkä myös muualla länsi-europpassa, enemmän todellista valtaa kuin miehillä.

      Naisilla taitaa elämäkin nykyajan Suomessa olla helpompaa kuin miehillä, toisin kuin vaikka keski-ajalla tai jeesuksen ajan Israelissa.

      Tämä näkyy mm. siinä että miehet tekevät Suomessa enemmän itsemurhia ja ns. syrjäytyneistä ja huumeiden käyttäjistä enemmistö on miehiä.

      Suurin syy tähän saattaa olla juuri toi päivähoito, koulu ja opiskelijamaailmoiden , sekä hoitoalan naisenemmistöisyys. Näillä aloilla nykyään varmaan yli 90 prosenttia henkilökunnasta on naisia ja tämä tosiaan on vaikuttanut Suomalaiseen yhteiskuntaan suuresti.

    • Anonyymi

      Et voi mitenkään numeerisesti todistaa, mikä on naisten motiivi hoiva-ammateissa toimimiseen. Ei ole tietoa siitä, kenen vallankäyttö pohjautuu siihen, että on "viehtynyt vallankäyttöön" ja kenen siihen, että valtaa käytetään "säästeliäästi tehtävän edistämiseen".

      Koska tällaista numeerista dataa ei ole käytettävissä, viestisi on pelkkää spekulaatiota.

      • Anonyymi

        "Viehtynyt vallankäyttöön"Maskuliiniset naiset näyttävät mieltyneen ainakin hoivapuolella ,jos se on sitä kutsumusta vai miksi sitä pitäisi sanoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Viehtynyt vallankäyttöön"Maskuliiniset naiset näyttävät mieltyneen ainakin hoivapuolella ,jos se on sitä kutsumusta vai miksi sitä pitäisi sanoa.

        Valta liitetään yleensä maskuliinisuuteen, oli kyse sitten miehestä tai naisesta, hoiva-alasta tai jostain muusta alasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1937
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1682
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1604
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1515
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1435
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe