Mahdollisuudesta suositukseksi tai sitovaksi ohjeeksi

Anonyymi

Opetuksen ja kasvatuksen tulee olla "uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta". Ihan jo siltä pohjalta mutta myös koronan ehkäisemisen vuoksi päiväkotien ja koulujen ei pidä sisällyttää ohjelmaansa enää evl kirkon uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia. Se mahdollisuus on todettu Opetushallituksen tammikuussa 2018 antamissa ohjeissa, mutta nyt OPH:n tulisi nostaa se vähintäänkin suositukseksi, mieluiten sitovaksi linjaukseksi.

48

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tämä on kestävä ratkaisu, joka säästää paljon työtä, tahimista ja tuskaa ns. kahden rinnakkaisen ohjelman malliin verrattuna.

    • Anonyymi

      Tämä on hyvä ehdotus yhteiskuntamme kehittämisen puolesta.

      • Anonyymi

        Luonnollinen kehitys sitten kun se on päästy toteuttamaan. Kellään ei enää pahaa sanaa.


    • Anonyymi

      Kunta voi antaa tuollaisen ohjeen kouluille ja päiväkodeilla myös ilman OPH:n uusia ohjeita.

      • Anonyymi

        Nyt pikaisesti aloitteita kunnille. Opetustoimi!


    • Anonyymi

      Juurikin näin! Koronatilanne antaa vauhtia uudelleen ajatteluun.

    • Anonyymi

      Uskonnolliseen ja katsomukselliseen sitouttamattomuuteen ja yksityisyyden suojaan kouluissa ja päiväkodeissa

      Koronan vuoksi koulujen ja päiväkotien ohjelmaan liitettyjä uskonnollisia hartauksia jumppasalissa ja jumalanpalveluksia kirkossa jätettiin keväällä pitämättä. Jätetään toivottavasti myös syksyllä ja koko lukuvuotena. Mutta ei vain koronan vuoksi.

      Opetuksen ja kasvatuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”. Näin säädetään opetussuunnitelmien ja varhaiskasvatuksen perusteissa. Koulujen ja päiväkotien tulisi alkaa toteuttaa sitä.

      Muutosta tukee arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suoja. Julkisen vallan ei pidä pakottaa huoltajia tuomaan uskontoaan tai katsomustaan julki lastensa kautta koulujen ja päiväkotien uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyen. Tämän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksen implementointi Suomessa on kesken.

      Rehtorin, opettajien, vanhempien ja lasten stressi vähenee, kun ei tarvita myöskään vaihtoehtoisen ei-kirkollisen ohjelman järjestämistä eikä sitä koskevia valintoja. Vaihtoehtoisen tilaisuuksien puutteista ja huonosta tiedottamisesta on tehty kymmeniä kanteluita. Uskontokuntaan kuulumattomat vanhemmat listasivat niiden lisäksi viime lukuvuonna kymmeniä uusia ongelmia. Paras ratkaisu uskonnollisten tilaisuuksien aiheuttamaan kahden rinnakkaisen tilaisuuden rulettiin on yksinkertainen: todeta uskonnollisten tilaisuuksien kuuluvan koulu- ja tarhapäivien ulkopuolelle.

      Lisäperustetta kasvatuksen ja koulutuksen sitouttamattomuuteen antaa ev.-lut. kirkkoon kuuluvien osuuden lasku vuosi vuodelta, vaikka ei enemmistö oikeuta uskonnollisen tai poliittisen vaikuttamisen etuoikeuksiin. Helsingissä evl kirkkoon kuuluvien osuus laskee alle 50 prosentin alkaneen lukuvuoden aikana.

      Kunnissa on perusteltua päättää, että uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia ei liitetä niiden koulujen lukuvuoden ja päiväkotien toimikauden ohjelmaan. Siispä Opetushallituksen ohjeissa jo nyt mainitusta mahdollisuudesta olla liittämättä uskonnollisia tilaisuuksia toimintaansa on kunnissa syytä antaa vähintään suositus, mieluiten sitova ohje. Koulukohtaisetkin päätökset ovat mahdollisia.

      Vastaavaa ohjetta odotetaan myös Opetushallitukselta, joka on ilmoittanut valmistelevansa mm. uskonnollisesta ja katsomuksellisesta sitouttamattomuudesta uutta ohjetta (joka piti antaa jo viime vuoden joulukuussa).
      Kenenkään uskonnonvapaus ei kärsi, kun koulu- ja tarhapäiviin ei kuulu seurakuntien uskonnollisia tilaisuuksia, sillä perheet voivat halutessaan itse vielä lapsiaan uskonnollisin tilaisuuksiin.

    • Anonyymi

      Kahden rinnakkaisen tilaisuuden malli ei toimi. Tie

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Sitoutumattomuus riittää. Muu tarpeellinen seuraa siitä.


      • Anonyymi

        THLn ja OKMn ohje käytännössä tarkoittaa tuota, mitä tulee live- talaisuuksiin. Nyt kirkko tyrkyttää videoitaan ja etäyhteyttä luokkiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        THLn ja OKMn ohje käytännössä tarkoittaa tuota, mitä tulee live- talaisuuksiin. Nyt kirkko tyrkyttää videoitaan ja etäyhteyttä luokkiin.

        Eräässä koulussa pappi yrittää päästä käymään kaikissa luokissa kiertäen. Rehtori erehtynyt suosittelemaan meemin levittäjää.


    • Anonyymi

      Kyllä, mahdollisuuden maininta hyvä, mutta suositus parempi. Paras on sitova ohje.

    • Anonyymi

      Kahden rinnakkaisen tilaisuuden malli ei vaan tunnut toimivan, vaan johtaa syrjiviin ja painostaviin käytäntöihin.

    • Anonyymi

      Yksityisyyden suojasta ja tietosuojasta
      Kun eduskunta päätti luopua oikeuden todistajan uskonnollisesta valasta (nyt kaikki antavat vakuutuksen), hallituksen esityksen perusteluissa todettiin (2014) seuraavaa:
      "Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole pitänyt hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa (Dimitras ym. v. Kreikka 3.6.2010). Ylipäätään henkilöllä ei HE 46/2014 vp 36 ole velvollisuutta toimia niin, että toiminnasta voitaisiin tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan (Alexandridis v. Kreikka 21.2.2008). Uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot ovat henkilötietolain (523/1999) 11 §:n mukaan ns. arkaluonteisia tietoja. Tällaiset tiedot kuuluvat myös Euroopan neuvoston tietosuojasopimuksen mukaan erityisen suojan piiriin (L 35/1992; SopS 36/1992). Valtion on myös toimittava neutraalisti ja puolueettomasti suhteissaan eri uskonnollisiin yhdyskuntiin ja käyttäessään niitä koskevaa sääntelyvaltaa (esim. Metropolitan Church of Bessarabia ym. v. Moldova 13.12.2001)."
      Samaa perustetta voitaneen käyttää myös uskonnollisesta sotilasvalasta luopumiseen ja yhteiseen uskontoneutraaliin juhlalliseen velvoittautumiseen siirtymiseen (olipa sen nimi sotilasvakuutus tai sotilasvala).
      Samaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ratkaisujen perusajatusta voidaan soveltaa myös koulujen ja päiväkotien uskonnollisista tilaisuuksista luopumiseen.
      Tuon jälkeen on tullut voimaan myös tietosuoja-asetus (siis EU:n asetus, joka on Suomen lain yläpuolella oleva velvoittava säädös).
      Vanhojen lakien ja viranomaiskäytäntöjen perkaaminen tuon EIT:n linjauksen sekä EU:n uuden tietosuoja-asetuksen linjausten pohjalta on vielä kesken. tietosuojavaltuutetun ensimmäiset ratkaisut tulivat vasa toukokuussa 2020.

    • Anonyymi

      Nyt vauhtia OKM.. Ohjeita tarvitaan kentällä.

    • Anonyymi

      Uudistusten vaatimisiin: Työtä. Hikeä. Kyyneleitä. Lopulta ilon kyyneleitä!?

      • Anonyymi

        Edes niiden ohjeiden noudattamisiin. Kuitenkin yksityisyyden suojaa rikotaan.


    • Anonyymi

      Helsingissä päiväkodit ja koulut eivät ole tänä syksynä lähettäneet kyselyitä uskonnollisiin tiliasuuksiin osallistumisesta. Siitä on hyvä jatkaa.

    • Anonyymi

      Ainakin ops antaa perusteet vahvaan suositukseen ja ohjeeseen.

    • Anonyymi

      Tätä tarvitaan nyt. Kaikenlaista sähellystä tulee esiin koronan myötä. Töölön yhteiskunta on alkanut painostaa osallistumaan jumalanpalvelukseen:
      ”Toivommekin, että kaikki oppilaat, joilla ei ole vakaumuksellista estettä, osallistuvat joulukirkkoon uskonnottoman tilaisuuden sijaan.”

      • Anonyymi

        Syynä tuohon kuulemma uskonnottomien tilaisuuksien suuri suosio. Mutta jos ei mahdutaan juhlasaliin, usklna on tilaa..


    • Anonyymi

      Oph:n ohje tiettävästi makaa ministeriössä?

    • Anonyymi

      Juurikin näin! Sitouttamattomuus kunniaan. Vähintään vahva suositus, koska syrjimättä ei voi toteuttaa.

    • Anonyymi

      Samaa mieltä. Valitkoon tästä:

      1) "Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia."

      2) "Koulu voi sopia, että oppilaille ja näiden huoltajille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua vapaa-aikana eri seurakuntien ja uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiin tilaisuuksiin kuten joulu- ja kevätkirkkoon."

    • Anonyymi

      Voivatko vapaa-ajattelijat markkinoida kuntavaaliehdokjkaille tuota Opetushallituksen ohjeessaan nostamaa mahdollisuutta, että uskonnollisia tilaisuuksia ei liitetä koulu- ja tarhapäivään.

      • Anonyymi

        Vaalikone on hyvä keino saada tuhansille, kymmenille tuhansille välitetty oikea kysymys ja oikeaa taustatietoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaalikone on hyvä keino saada tuhansille, kymmenille tuhansille välitetty oikea kysymys ja oikeaa taustatietoa.

        Ainakin syytä olisi informoida, koska eiväthän "kunnanisät" tiedä asian säädösoikeudellista tilannetta, vaan ajattelevat vaan perinnettä ja suvivirttä, joka ei nyt liity asiaan.


    • Anonyymi

      Suositus laki- ja ops-perustaisuuteen olisi edistysaskel.

    • Anonyymi

      Varhaiskasvatuslain, perusopetuslain, lukiolain ja ammatillista koulutusta koskevien lakien mukaan uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen ei kuulu päivähoidon ja oppilaitosten tehtäviin. Varhaiskasvatuksen perusteiden sekä perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmien valtakunnallisten perusteiden mukaan kasvatuksen ja opetuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”.
      On selvää, että tunnustukselliset, uskonnonharjoitusta sisältävät uskonnolliset tilaisuudet, kuten jumalanpalvelus, ovat uskonnollisesti sitouttavia. Koska kasvatuksen ja opetuksen tulee olla sitouttamatonta, uskonnolliset tilaisuudet ja toimitukset eivät kuulu päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten toimintaan. Säännöllisesti vuodesta toiseen toistuvat hartaustilaisuudet eivät palvele mitään koulun tehtävää, vaan ovat päinvastoin ristiriidassa opetuksen yleisten periaatteiden kanssa.

    • Anonyymi

      Tästä kannattaa NYT lähettää viestä Opetushallitukselle, joka uusiin ohjeitaan.

    • Anonyymi

      Sitä tässä nyt paimennetaan.

      • Anonyymi

        Ajaajan vapaa-ajattelijat jumalanpalvelusten koulupäivien liittämisen lopettamista!?


    • Anonyymi

      Katsomuskasvatuksen tulee nojautua päivähoidon henkilöstön ammatilliseen osaamiseen ja toimintaan, ei seurakuntien ja muiden uskonnollisten yhdyskuntien aktiivisuuteen. Katsomuskasvatusta ei tule ulkoistaa seurakunnille. Huoltajien olisi vaikea luottaa, että kyse ei ole uskonnollisesti sitouttavasta toiminnasta, jos seurakunnan pappeja ja muuta henkilöstöä on toteuttamassa katsomuskasvatusta päiväkodissa tai seurakunnan omissa tiloissa.
      Katsomuskasvatus ja mahdollinen uskonnollinen toiminta päiväkodissa on pidettävä erillään. Katsomuskasvatuksessa lapsia ei tarvitse eikä pidä jakaa kahtia uskonnon mukaan siten kuin pitää tehdä mahdollisen uskonnollisen toiminnan aikana. Toisaalla esitämme ja perustelemme, että uskonnolliset tilaisuudet eivät kuulu varhaiskasvatukseen päiväkodeissa.
      Monissa päiväkodeissa evankelis-luterilaisten seurakuntien edustajat olivat taannoin erityisasemassa uskontokasvatuksen toteuttamiseen liittyen, mutta sellainen ei kuulu katsomuskasvatukseen. Jos seurakunnalla olisi erityisasema, se tuntuisi monien huoltajien mielestä uskonnollisesti sitouttavalta ja indoktrinoivalta, ja sellaista se myös olisi. Jos yhteistyökumppani olisi kuukaudesta ja vuodesta toiseen vain seurakunta, sellainen varhaiskasvatus ei olisi lähelläkään sopivaa, yhdenvertaista eikä sitouttamatonta.

    • Anonyymi

      On tullut aika astua monunta askeltä sitouttamattomuuuteen päin.

    • Anonyymi

      Iso käsi vapareille tästä linjauksesta ja toiminnasta asian hyväksi.

    • Anonyymi

      Eikööös ministeriökin ole vähän yötä mieltä?! Kyzynp

    • Anonyymi

      Kunnat tarvitsevat (kaipaavat??) selkää ohjeistusta. Näin tehdään.

    • Anonyymi

      Tätä se opetus-ja kulttuuriministerökin sanoo.

    • Anonyymi

      OPH:lta odotetaan nyt selkeämpää ja sitovampaa ohjeistusta kunnille ja yksityisille toimijoille.

    • Anonyymi

      Odotukset kohdistuvat OPHn uusiin ohjeisiin.

    • Anonyymi

      Tästähän on NYT kysymys, kun OPH miettii ja miettii...

    • Anonyymi

      Niitä Opetushallituksen uusia ohjeita tarvitaan ihan oikeesti.

    • Anonyymi

      Nyt on momentum OPHn ohjeiden uudistamiseen.

    • Anonyymi

      Eikö ops ole sitova ohje ja ylemmän tason säädös kuin joku ohje?

    • Anonyymi

      Nyt vähän huumoria kehiin. Sallikaa lasten tulla...

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe