Jumalan pilkasta

Anonyymi

Tämän palstan yksi kestoaihe on se, että jos kirjoittaa vähänkään kriittisesti jumalasta, niin se on sitten heti pilkkaamista. Häntä ei saa arvostella sanallakaan suuntaan eikä toiseen. Kysymys kuuluu että onko sekin sitten jo jumalan pilkkaa, jos jumala-sanan kirjoitaa pienellä alkukirjaimella?

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Erisnimet kirjoitetaan isolla, mutta on sana "jumala" erisnimi.. en tiedä, sitä sanaahan käytetään tarkoittamaan milloin mitäkin jumaluutta.

      Ehkä se on sitä Jumalan kunnioitusta sekin että tuon kirjoittaa isolla silloin kun sillä sitä "omaa" Jumalaa tarkoitetaan, ei kai siihenkään ketään pakottaa voi jos sen sanan isolla kirjoittaminen vastentahtoiselta tuntuu. - Kai suomenkielessä se sana kuitenkin isolla kirjoitetaan silloin kun kyseessä kristinuskon Jumala vai liekö se muutettu? - Ku en tiiä ajatella muuta.

      • Anonyymi

        Ps. Mutta totta Jumala on ainoastaan kunnioituksen ja palvonnan kohde osalle ihmisiä jopa siinä määrin että edes "vääränlaisiä" kysymyksiä ei pitäisi häntä koskien esittää, saati sitte kriittisiä - edes silloin kun asiaan liittyviä kertomuksia tai puheita aidosti kummeksuu. :/

        Aivan kuin Jumala ei todella sietäisi yhtään mitään tuollaista (tai hajoaa) vaan pitää vain tajuta ajatella kaikesta "kiltisti" mikä Jumalaan liitetään - silloinkin vaikka ei ymmärrä, tämä on muutamien ehdoton vaatimus. Heti mennään pilkan ja synnin puolelle jos tuosta poikkeaa, sattuu sanomaan väärinpäin jotakin tai ei tunne vaikkapa "kaanaankieltä" tmv. - niin, että onhan se hieman kuin nuoralla kävelis'.


    • Anonyymi

      Uskovaisten mielestä se että kieltäytyy uskomasta heidän paapatuksiaan jumalastaan on automaattisesti jumalanpilkkaa. Lisäksi se on vihapuhetta ja vainoa heitä itseään kohtaan.

      Jumalanpilkkapykälät on poistettu Suomen laista ja tilalla on uskonrauhaa koskevat lait.

      Jos jumala kokee kunniaansa loukatun, hän voi tehdä tutkintapyynnön asiasta lähimmällä poliisiasemalla. Mahdollisesti sen voi tehdä jopa verkossa nykyään.

    • Anonyymi

      Ei jumalia voi pilkata, koska ovat kuvitteellisia olentoja. Ihmisten käsityksiä jumalista voi pilkata. Vaikka sitten käsitystä siitä, että jumalia ei ole olemassa.

    • Anonyymi

      Jos jumala on noin herkkähipiäinen neiti-ihminen niin olkoon sitten. Saa syyttää pilkkaamisesta vain itseään kun on pelle, eikä ole kaikkivaltijaan valtuuksilla kyennyt tekemään itsestään
      millään lailla uskottavaa.

    • Anonyymi

      Olen kirjoittanut jumalan aina pienellä ja pilkkaan hautaan asti.

    • Ei Jumalan kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella välttämättä merkitse muuta kuin sivistymättömyyttä ja kirjoitustaidottomuutta. Tapana on, että jumala pienellä alkukirjaimella tarkoittaa polyteististä jumalaa ja Jumala isolla alkukirjaimella monoteististä Jumalaa.

      Noloahan se lähinnä on, että esimerkiksi Helsingin sanomissa kristinuskoa käsittelevissä jutuissa puhutaan "jumalasta".

      Mutta pitäisikö deistinen Jumala/jumala kirjoittaa isolla vai pienellä? Ehkä silti isolla, koska kysymys on kuitenkin persoonallisesta Jumalasta. Jos taas jumalalla tarkoitetaan jonkinlaista persoonatonta "maailmanprinsiippiä", kirjoittaisin pienellä. Jumalan persoonallisuus tekee sanasta tavallaan erisnimen, sikäli kuin Jumala on yksi. Polyteismin kontekstissa jumala on yleisnimi.

      • Anonyymi

        miten ihmeessä sellainen asia josta ei ole mitään todistetta,. niin mitren se voi olla muka "erisnimi"? onhan meillä olemassa esim sana "maapallo" joka on yksi ja ainoa, niin miksi sitä ei aloiteta isolla kirjaimella? sen sijaan jumala, johon saa olla uskomatta, jos niin haluaa, niin miten ihmeessä se pitäisi kirjoittaa isolla kirjaimella?

        ja onko tosiaan niin että jos jumalan kirjoittaa pienellä kirjaimella niin tämäkin on jo hihhuleiden mukaan heti jumalanpilkkaa ja "vainoa"? ainakin jos katsoo tätä palstaa niin tälläisiin mielipiteisiin törmää tämän tästä. se joka näitä asioita pitää pilkkana, niin samalla hän kyllä kieltää sitten sanan- ja uskonvapauden.


      • Anonyymi kirjoitti:

        miten ihmeessä sellainen asia josta ei ole mitään todistetta,. niin mitren se voi olla muka "erisnimi"? onhan meillä olemassa esim sana "maapallo" joka on yksi ja ainoa, niin miksi sitä ei aloiteta isolla kirjaimella? sen sijaan jumala, johon saa olla uskomatta, jos niin haluaa, niin miten ihmeessä se pitäisi kirjoittaa isolla kirjaimella?

        ja onko tosiaan niin että jos jumalan kirjoittaa pienellä kirjaimella niin tämäkin on jo hihhuleiden mukaan heti jumalanpilkkaa ja "vainoa"? ainakin jos katsoo tätä palstaa niin tälläisiin mielipiteisiin törmää tämän tästä. se joka näitä asioita pitää pilkkana, niin samalla hän kyllä kieltää sitten sanan- ja uskonvapauden.

        Maapallo ei ole persoonallinen. Mutta taivaankappaleethan kirjoitetaankin isolla alkukirjaimella silloin, kun puhutaan tähtitieteen kontekstissa: Maa, Kuu, Aurinko. Maata kiertävän kuun erisnimi on Kuu, samalla tavalla kuin Jupiteria kiertävistä kuista yhden nimi on Europa, ja samoin Aurinko on erään tähden erisnimi. Toisaalta kuun tavoin myös aurinkoa käytetään tähtitieteessäkin yleisnimenä, tähden synonyymina. Voidaan puhua toisista aurinkokunnista, kun tarkoitetaan toisia tähtijärjestelmiä. Planeettojen nimet kirjoitetaan tietysti aina isolla alkukirjaimella, ja myös Maa on planeetan nimi (maapallo ei).

        Toisissa konteksteissa kuitenkin pienellä. Ei kukaan kirjoittaisi "olen nähnyt Auringon laskevan", vaan aina "olen nähnyt auringon laskevan". Ehkä syynä on se, että Aurinko ei laske, vaan Maa pyörii, mutta maa kylläkin pysyy paikoillaan ja aurinko laskee. Paitsi litteän maan kontekstissa aurinko ei laske, vaan etääntyy.

        Sinun logiikallasi Zeus ei voi olla erisnimi, koska Zeuksen olemassaolosta ei ole mitään todistetta. Tai ehkäpä onkin, en ole perehtynyt aiheeseen.

        Mutta olisihan sentään naurettavaa, jos islamia käsittelevissä jutuissa kirjoitettaisiin "allah". Muistaakseni Hesarissakin kirjoitetaan Allah, mutta epäilen, että siihen on syynä sivistymättömyys: toimittajat luulevat, että Allah on samanlainen erisnimi kuin Zeus.

        Joskus näkee sitäkin, että Islam kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Syynä on tietysti barbaria eli kielitaidottomuus: osataan englantia, mutta ei mitään muuta. Kuitenkaan Kristinuskoa ei kirjoiteta vahingossa isolla alkukirjaimella, koska sentään on sen verran luettua suomeksikin, että on totuttu oikeaan kirjoitusasuun: kristinusko. Islamista sen sijaan on luettu vain tai enimmäkseen englanniksi (luultavasti amerikkalaista päivälehdistä) ja sen takia on ruvettu kirjoittamaan vahingossa suomeksikin Islam. Vai miten tällaisen virheen muuten selittäisi?

        Onko jumalan kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella pilkkaa, se riippunee kirjoittajan intentiosta. Jos tarkoituksena on pilkata, siinä tapauksessa se lienee pilkkaa, ainakin kirjoittajalle itselleen se on pilkkaa. Se on sitten eri asia, miten muut sen kokevat. Minä esimerkiksi valitsen pitää sitä barbariana ja rahvaanomaisuutena, tyylittömyytenä ja mauttomuutena.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      144
      2247
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      174
      1339
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1167
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      168
      1057
    5. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      72
      1031
    6. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      85
      1016
    7. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      96
      995
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      47
      902
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      880
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      61
      786
    Aihe