Onko alkoholinkäyttö Raamatussa yksinomaan kielletty?

Anonyymi

Tässä on muutama mielenkiintoista raamatunpaikkaa, jotka kannattaa pitää mielessä kun miettii, miten Raamattu suhtautuu alkoholiin.

Jesaja 1:21-22
"21. Kuinka onkaan portoksi tullut uskollinen kaupunki! Se oli täynnä oikeutta, siellä asui vanhurskaus. Nyt siellä asuvat murhamiehet. 22. Sinun hopeasi on muuttunut kuonaksi, jalo viinisi on vedellä laimennettu. "

Tässä verrattiin kaupunkia, jossa asui vanhurskaus, hyvään viiniin ja kaupunkia, joka on läpeensä paha viiniin, joka on vedellä laimennettu. Viinin laimentamista pidetään niin halpamaisena, että on tehty rinnastus, jossa laimennettua viiniä pidetään yhtä pahana kuin hopean muuttumista kuonaksi. Tästä on helppo päätellä, että laimentamatonta jaloviiniä arvostettiin Raamatun aikana. Laimennettua viiniä taas halveksittiin.

Jotkut Raamatun kirjojen kirjoittajat arvostelevat alkoholin juojia mutta Jumala ei tee niin. Hän kehottaa välillä juopumaan.

5. Mooseksen kirja 14:26
"Osta rahalla kaikkea, mitä haluat, nautoja tai lampaita, viiniä tai väkijuomaa, kaikkea, mitä mielesi tekee. Syö sitten siellä Herran, sinun Jumalasi, edessä ja iloitse, sinä ja perheesi."

Jotkut väittävät, ettei väkijuoma Raamatussa ollut päihdyttävää. He ovat väärässä:

Jesaja 28:7
"Myös nämä täällä horjuvat viinistä ja hoippuvat väkijuomasta. Väkijuomasta horjuu pappi ja profeetta, he ovat sekaisin viinistä, hoippuvat väkijuomasta. He horjuvat näyissään, huojuvat tuomioissaan."

Sananlaskut 31:6-7
"6. Antakaa väkijuomaa menehtyvälle ja viiniä murhemielisille. 7. Sellainen juokoon ja unohtakoon köyhyytensä älköönkä enää vaivaansa muistelko."

Viiniä voi siis hyvällä omallatunnolla juoda unohtaakseen kurjuutensa. Kurjuus tuskin unohtuu ilman hyvää seuraa ja humaltumista. Pelkkä mehun lipittäminen tuskin saa aikaan unohtamista.

Roomalaiskirje 14:20-21
"20. Älä ruuan vuoksi turmele Jumalan työtä. Kaikki tosin on puhdasta, mutta ihmiselle on pahaksi, jos hän syömisellään loukkaa omaatuntoaan. 21. On hyvä olla syömättä lihaa ja juomatta viiniä ja välttää muutakin, mistä veljesi loukkaantuu."

Kaikki ruoka on siis puhdasta. Paavali ei myöskään kiellä viininkään juontia vaan sanoo, että sitä ei ole hyvä nauttia silloin kun se loukkaa veljeä. Mutta millainen viinin juominen aiheuttaisi veljen loukkaantumisen? Miten ihmeessä viinin juonti voisi loukata veljeä niin, että viiniä voisi kyllä juoda itsekseen mutta ei olisi hyvä juoda silloin kun se loukkaa veljeä? Aiemmat jakeet paljastavat mistä on kyse:

Roomalaiskirje 14:13-17
"13. Älkäämme sen tähden enää tuomitko toisiamme. Päättäkää pikemminkin olla panematta veljenne eteen loukkauksen aihetta tai viettelystä. 14. Minä tiedän ja olen varma Herrassa Jeesuksessa, ettei mikään ole sinänsä epäpyhää. Ainoastaan sille, joka pitää jotakin epäpyhänä, se on epäpyhää. 15. Mutta jos veljesi tulee murheelliseksi ruuastasi, sinä et enää vaella rakkauden mukaan. Älä saata ruuallasi turmioon sitä, jonka puolesta Kristus on kuollut. 16. Älkää siis antako sen hyvän, mikä teillä on, joutua herjattavaksi, 17. sillä Jumalan valtakunta ei ole syömistä ja juomista vaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä."

Kyse on siitä, että jos veljesi pitää viinin juomista epäpyhänä niin, ja siksi se, että sinä juot viiniä, loukkaa häntä, on parempi olla juomatta sitä hänen tietäensä ja siten olla loukkaamatta häntä. Miksi tai milloin joku uskova voisi pitää viinin juomista epäpyhänä ja loukkaavana, varsinkin kun Paavali pitää sen juomista hyvänä (jae 16)? En keksi mitään muuta syytä siihen kuin liiallisen juopumisen. Ei kai mikään muu Raamatussa aiheuta sitä, että viinin juominen olisi loukkaavaa kuin se, että sitä juodaan ylen ja silloin siitä tulee joillekin irstas meno ja huono käytös? Näinhän se Raamattu sanoo. Nyt siis, jos osaan juoda viinini sivistyneesti enkä ylenjuo enkä juo viiniäni veljeäni loukkaa asti, viinin juomisessa ei ole mitään tuomittavaa. Paavalikin pitää sitä itseasiassa hyvänä.

Minä en missään tapauksessa kehota ketään juomaan alkoholia mutta minua harmittaa kun ihmiset Raamattua hyväksi käyttäen yrittävät kontrolloida toisten juomatottumuksia. Asiaahan voisi tarkastella myös toisesta näkökulmasta. Se näkökulmaa kertoo siitä että Raamatussa kaikenlainen ylensyöminen, ylenjuominen, seksuaalinen hurjastelu, yms liiallisuuksiin meno on ollut kulttuurillisesti tuomittavaa mutta kohtuus on ollut pääasiassa hyväksi. Niin seksuaalisuudessa, syömisessä kuin juomisessakin.

33

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Viini on viisasten juoma.
      Lahkojen aivo-orjat ovat tyhmyyttään tottuneet kohtuuttomuuteen ja heillä kaikki lähtee herkästi lapasesta, eikä heidän aivokapasitettinsa riitä normaaliin täysijärkisten ajatteluun, joten heille alkoholijuomat eivät sovi.
      Pysykööt siis ahneiden pastoreidensa aivo-orjina.

    • Anonyymi

      Päihdyttävistä palmu ja ohraviineistä käytettiin nimeä shekar. Se mainitaan Raamatussa 23 kertaa. Uudessa käänöksessä se on usein käännetty olueksi. Vanhemissa käänöksissä enimmäkseen sanaparilla väkevä juoma. Meidän väkeviin juomiimme verrattuna shekar ei kuitenkaan ollut mikään väkevä juoma, sillä siinä voi olla alkoholia korkeintaan 14-16 tilavuusprosenttia. Tislaustaitoa ei vielä silloin ollut opittu. Se opittiin vasta 9 vuosisadalla jKr. Sitten voisi mainita, tekstin Joh. 2:9,10 Siinähän mainitaan, kun vieraat "alkavat juopua" Ilmaus alkavat juopua on käänös sanasta methyein, methyskesthai, jota on myös käytetty myös 1 Moos. 43:34; Ps. 36:9; Laul. 1. 5:1, Jes. 34:5,7 ja Jer. 46:10 Sana voidaan kääntää myös "kun ovat kylläisiä" tai "kun ovat juoneet kyllikseen" Näin mm. Passowin suuri kreikan sanakirja.
      Jatketaan keskustelua. Hyvää päivän jatkoa kaikille.

      • Anonyymi

        "Sitten voisi mainita, tekstin Joh. 2:9,10 Siinähän mainitaan, kun vieraat "alkavat juopua" Ilmaus alkavat juopua on käänös sanasta methyein, methyskesthai, jota on myös käytetty myös 1 Moos. 43:34; Ps. 36:9; Laul. 1. 5:1, Jes. 34:5,7 ja Jer. 46:10 Sana voidaan kääntää myös "kun ovat kylläisiä" tai "kun ovat juoneet kyllikseen" "

        Niin, asiaa on tarkasteltava sen ajan kulttuuria vasten ja tämän kirjailijan muita kirjoituksia vasten. Ei siis tarkoitushakuisesti omaa raamatuntulkintaa pönkittämään. Käännöshän on aina kääntäjänsä näköinen. Johanneksen evankeliumin kirjoittaja lienee sama kuin Johanneksen 1 ja 2. kirjeiden vaikkei tästä olekaan täyttä varmuutta.

        En usko tuohon vaihtoehtoon, että kylläisille ihmisille tarjoiltaisiin huonompaa viiniä kuin nälkäisille. Mikään historiantieto ei oikein tue sitä. Sen sijaan on järkeenkäypää, että kun viininjuoja on jo huppelissa, hän ei kiinnitä niin paljoa huomiota ruokien ja juomien makuun kuin selvinpäin ja hänelle voi tarjota halvempaakin juomaa. Siinä vaiheessa maku ei ole enää päällimmäisenä mielessä vaan sosiaalinen kanssakäyminen. Ja alkoholisteille on myöhäisemmässä vaiheessa tärkeintä vain saada lisää alkoholia muodossa tai toisessa eikä maku ole tärkein.

        Mutta miksi seurakunta on ottanut historia saatossa erilaisia asketismin muotoja mukaan uskonelämäänsä, kuten tiettyjen asioiden täydellisen kieltämisen? Ainakaan minusta Raamattu ei tue minkäänlaista asketismia.

        Näissä asioissa pitäisi aina ottaa huomioon kuulijoiden tausta. Mukana oli ainakin Jeesus, hänen äitinsä ja hänen opetuslapsensa. Voisi olettaa, että kyseessä on siis juutalainen yleisö. Miten juutalaiset ymmärsivät tämän asian? Esimerkiksi sana porneia merkitsi kreikkalaisille seksiä tai seksihenkilöä eli ilotyttöä tai vaikkapa temppelipoikaa. Juutalaisille haureus (porneia) taas merkitsi pakanoiden harjoittamaan seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Juutalaisille haureutta olivat aviorikoksen lisäksi homous, ryhmäseksi, suuseksi, kaikenlaisten seksilelujen käyttäminen seksin yhteydessä, masturbointi, se, että nainen oli seksissä miehen päällä. Varsin erilaisia asioita siis kuin mitä nykyään yhteiskunnassamme ajatellan haureutena, tai edes seurakunnissa...varsinkin adventtikirkossa, joka ei ole fiksoitunut jäsentensä seksielämään.

        Nyt kuitenkaan Paavali ei ole vähääkään kiinnostunut siitä, mitä eri asioita juutalaiset pitivät haureutena vaan paljon tärkeämpää hänelle oli puhua siitä, miten haureus vaikuttaa seurakunnassa ja nimen omaaan miten se vaikuttaa veljiin (1 Tess. luku 4.)

        Juutalaiset pitivät omia vaimojaan omaisuutenaan ja jos joku makasi toisen miehen vaimon kanssa, kohdistui vääryys aina maatun vaimon mieheen. Tämän miehen omaisuus häpäistiin ja tästä Paavali puhuu em raamatunpaikassa. Ei Paavali ollut kiinnostunut haureuden eri tavoista. Ei häntä kiinnostanut nainen haureuden kohteena vaan aivan jokin muu. Jälleen esimerkki siitä, miten erilainen kulttuuri meillä on verrattuna juutalaiseen kulttuuriin.

        Takaisin viinin käyttöön... eli miten he ymmärsivät alkoholin käytön ja miten meidän kirkkomme sitä meille opettaa. Juutalaisessa kulttuurissa viini oli ihan luonnollinen osa heidän elämäänsä. Ei sitä korostettu eikä kukaan elänyt sen suhteen asketismissa. Kuten sanottu, kaikenlaiset ylilyönnit olivat heille kauhistus, niin myös alkoholin yletön juominen. He joivat rypälemehua, viinietikkaa, laimennettua viiniä ja vahvaa viinIä tilanteen mukaan eikä sitä pidä sievistellä.


    • Anonyymi

      Raamatun aikana alkoholipitoisuus ei ollut viinin olennainen ominaisuus. Itse asiassa juutalaisen käsityksen mukaan hyvä viini turmeltui sen käydessä. Paras viini ortodoksijuutalaisen tradition mukaan oli käymätön makea viini, jossa olevia sokereita käyminen ei ole muuttanut alkoholiksi ja jota maassamme voimassa olevan asetuksen mukaisesti nimitettäisiin mielummin rypäletuoremehuksi. Jeesus käytti viimeisellä ehtoolisella sanontaa "viiniköynnöksen anti" genema tes ampelou) puhuessaan juomasta, jota hän joisi isänsä valtakunnassa. Mark. 14:25 ja Matt. 26:29 uusi suomalainen kirkkoraamattu puhuu myös "uudesta viinistä" mutta sanaa viini, oinos, ei ole alkutekstissä.

      • Anonyymi

        Ei ollut olennaisin ei ja siksi olikin monenlaisia alkoholipitoisuuksia. Korostamalla viinin alkoholittomia muotoja, vaikkei Jeesuksen ajan ihmiset niin tehneetkään, tulee uskovainen valehdelleeksi viinikulttuurista, koska kaikkia viinin muotoja oli tarjolla.

        Juutalaisten viinikäsitys ei ole ainoa viinikäsitys Raamatussa. Vanhassa testamentissa laimennettua viiniä halveksittiin ja laimentamatonta pidettiin parhaana:

        Jesaja 1:21-22
        "21. Kuinka onkaan portoksi tullut uskollinen kaupunki! Se oli täynnä oikeutta, siellä asui vanhurskaus. Nyt siellä asuvat murhamiehet. 22. Sinun hopeasi on muuttunut kuonaksi, jalo viinisi on vedellä laimennettu. "


      • Anonyymi

        Ortodoksijuutalaiset selittävät, kuten meidän helluntailaisemme. On kiistaton tosiasia, että Raamatun mukaan viini oli juovuttavaa. Käyminen suojasi viiniä kuumassa ilmastossa pilaantumiselta, joten ortodoksijuutalaisten marjamehu ei voinut olla Raamatun tarkoittamaa viiniä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ortodoksijuutalaiset selittävät, kuten meidän helluntailaisemme. On kiistaton tosiasia, että Raamatun mukaan viini oli juovuttavaa. Käyminen suojasi viiniä kuumassa ilmastossa pilaantumiselta, joten ortodoksijuutalaisten marjamehu ei voinut olla Raamatun tarkoittamaa viiniä.

        Raamatussa on useita viiniä merkitseviä sanoja. Näitä ovat jajin, oinos, khamar, khemer, tirosh, asis, gleukos, sobhe, shermarin, mesek, mezeg, mimosak, ashisha, ja shekar.
        Yleisin viinirypäleistä puristetun juoman nimitys Raamatussa on jajin, joka esiintyy Vanhassa testamentissa noin 140 kertaa Sanat jajin ja oinos olivat yleisnimityksiä, joita voitiin käyttää sekä rypäletuoremehusta että alkoholipitoisesta ja alkoholittomasta viinistä. Yksinomaan käymättömiä viinejä merkitsevät heprealaiset sanat tirosh ja asis sekä kreikankielinen gleukos Sana tirosh esiintyy Raamatussa 38 kertaa.


    • Minun käsityksen mukaan viini paranee sen käydessä. Mutta tämä onkin minun oma mielipiteeni ja minulla on siihen oikeus.

    • >>Takaisin viinin käyttöön... eli miten he ymmärsivät alkoholin käytön ja miten meidän kirkkomme sitä meille opettaa.>>

      Meidän kirkkomme opettaa että alkoholipitoista viiniä saa juoda. Näin ainakin Helluntaiseurakunnassa ja Vapaakirkossa ja myös Luterilaisessa kirkossa.

      • Anonyymi

        Vielä -80 ja -90 luvulla helluntailainen joutui ensimmäisestä saunakaljasta vanhempien puhutteluun. Toinen käry tuotti julkisen nuhtelun seurakunnan edessä ja kolmas potkut.
        Onko helluntailaisuudessa säännöt muuttuneet?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Vielä -80 ja -90 luvulla helluntailainen joutui ensimmäisestä saunakaljasta vanhempien puhutteluun. Toinen käry tuotti julkisen nuhtelun seurakunnan edessä ja kolmas potkut.
        Onko helluntailaisuudessa säännöt muuttuneet?

        Kyllä on. Ihmiset tuntevat nykyään oikeutensa. Tietävät että kellään ei ole oikeutta määrätä heidän elämästään.


    • Anonyymi

      Unohdit ilmeisesti juopumisen pääasiana täysin. Sydänvikaisuutta peiteltiin maalaamalla huulet.

      • Anonyymi

        Miten niin unohdin? Luepa aloitus ajatuksella uuudestaan.

        - aloittaja


    • Anonyymi

      Juokaa ihmeessä soppaa. Kyllä minäkin osasin sitä ottaa, monta vuotta. Ei olisi kannattanut. En juo enää.

      T: iloinen nauraja

      • Anonyymi

        Sinä nauraja olet huumeinesi ihmiskunnan mädättäjä. Minä otan iltaisin kipuihini ja unilääkkeeksi kulauksen noin 2 dl Herran suosittelemaa väkiviinaa eli Koskenkorvaa ja herään aamuisin virkeänä puolustamaan ihmiskuntaa suorin selin ja taistelemaan kaltaisiasi munattomia huumehörhöjä vastaan. Olen kunnon munamies toisin kuin sinä nauraja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinä nauraja olet huumeinesi ihmiskunnan mädättäjä. Minä otan iltaisin kipuihini ja unilääkkeeksi kulauksen noin 2 dl Herran suosittelemaa väkiviinaa eli Koskenkorvaa ja herään aamuisin virkeänä puolustamaan ihmiskuntaa suorin selin ja taistelemaan kaltaisiasi munattomia huumehörhöjä vastaan. Olen kunnon munamies toisin kuin sinä nauraja.

        Hahahaha! Juo ihmeessä alkoholihuumetta. Sitä tosi uskovaiset kutsuvat "Pirun kuseksi".

        T: iloinen nauraja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hahahaha! Juo ihmeessä alkoholihuumetta. Sitä tosi uskovaiset kutsuvat "Pirun kuseksi".

        T: iloinen nauraja

        Minä olen suoraselkäinen tosi uskovainen enkä kutsu kossua pirun kuseksi. Se ei ole mitään huumetta vaan erittäin tarpeellinen kipu ja unilääke. Se auttaa paremmin kuin rukous, paasto ja öljyllä voiteleminen. Ilman sitä en jaksaisi taistella kaltaisiasi munattomia huumehörhöjä vastaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä olen suoraselkäinen tosi uskovainen enkä kutsu kossua pirun kuseksi. Se ei ole mitään huumetta vaan erittäin tarpeellinen kipu ja unilääke. Se auttaa paremmin kuin rukous, paasto ja öljyllä voiteleminen. Ilman sitä en jaksaisi taistella kaltaisiasi munattomia huumehörhöjä vastaan.

        Kyllä se alkoholi on äärimmäisen vaarallinen huume. Tässä on tieteen tulokset koskien eri huumeita:

        https://www.bbc.com/news/uk-11660210

        Eli kaaviosta näemme, etttä alkoholi on jopa haitallisempi kuin heroiini. Näemme myös, että sienet on kaikkein turvallisin huume ja kannabiskin on paljon turvallisempi kuin viina. Olen fiksumpi kuin sinä, koska jätin viinan pois ja vaihdoin sen terveellisiin aineisiin. Laittomuudella ei ole mitään väliä, terveys ratkaisee.

        T: iloinen nauraja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä olen suoraselkäinen tosi uskovainen enkä kutsu kossua pirun kuseksi. Se ei ole mitään huumetta vaan erittäin tarpeellinen kipu ja unilääke. Se auttaa paremmin kuin rukous, paasto ja öljyllä voiteleminen. Ilman sitä en jaksaisi taistella kaltaisiasi munattomia huumehörhöjä vastaan.

        Olet kyllä erittäin paha juoppo. 2 dl kossua vastaa viittä ravintola-annosta viinaa. Sinä kippaat viisi ravintola-annosta illassa eli seitsemänä päivänä viikossa sinulla kuluu 35 annosta. Suurkulutuksen raja on miehilllä 14 ravintola-annosta viikossa! Ei jumalauta mikä deeku sinä olet. En ole ikinä juonut viinaa yhtä paljon kuin sinä!

        Jos sinulla on yhtään järkeä jälkellä, niin lopetat kossun juonnin ja alat kasvattamaan yrttiä. Se toimii monilla kivunlievitykseenkin ja on taatusti terveellisempää kuin viina!

        T: iloinen nauraja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet kyllä erittäin paha juoppo. 2 dl kossua vastaa viittä ravintola-annosta viinaa. Sinä kippaat viisi ravintola-annosta illassa eli seitsemänä päivänä viikossa sinulla kuluu 35 annosta. Suurkulutuksen raja on miehilllä 14 ravintola-annosta viikossa! Ei jumalauta mikä deeku sinä olet. En ole ikinä juonut viinaa yhtä paljon kuin sinä!

        Jos sinulla on yhtään järkeä jälkellä, niin lopetat kossun juonnin ja alat kasvattamaan yrttiä. Se toimii monilla kivunlievitykseenkin ja on taatusti terveellisempää kuin viina!

        T: iloinen nauraja

        Eipä sinulla ole hoksottimet tallessa. Kyseessä ei ole munamies, saati että tämä joisi 2 dl kossua illassa. Kommentit ovat k:n parodiaa.

        Entiset alkoholistit ovat yleensä sellaisia, jotka kiivailevat alkoholin kohtuukäyttöä vastaan. Tai no alkoholisti on alkoholisti edelleen, vaikka ei enää alkoholia käyttäisi. Silloin pitää hyvänolontunne löytää vaikkapa kannabiksesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipä sinulla ole hoksottimet tallessa. Kyseessä ei ole munamies, saati että tämä joisi 2 dl kossua illassa. Kommentit ovat k:n parodiaa.

        Entiset alkoholistit ovat yleensä sellaisia, jotka kiivailevat alkoholin kohtuukäyttöä vastaan. Tai no alkoholisti on alkoholisti edelleen, vaikka ei enää alkoholia käyttäisi. Silloin pitää hyvänolontunne löytää vaikkapa kannabiksesta.

        Vai että parodiaa, hyvä on. Minä en muuten ole entinen enkä nykyinen alkoholisti. Käytin viinaa kohtuudella, mutta enää en halua myrkyttää itseäni sillä ollenkaan, vaan käytän sen sijaan kemikaaleja, jotka ovat terveellisiä ihmiselle. En suosittele viinaa kenellekään, mutta en ole sitä myöskään kieltämässä. Jos joku haluaa päänsä sekaisin, niin viinallahan se parhaiten onnistuu - pilvi ja sienet sen sijaan sivistävät ja laajentavat tajuntaa olematta myrkkyjä.

        T: iloinen nauraja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai että parodiaa, hyvä on. Minä en muuten ole entinen enkä nykyinen alkoholisti. Käytin viinaa kohtuudella, mutta enää en halua myrkyttää itseäni sillä ollenkaan, vaan käytän sen sijaan kemikaaleja, jotka ovat terveellisiä ihmiselle. En suosittele viinaa kenellekään, mutta en ole sitä myöskään kieltämässä. Jos joku haluaa päänsä sekaisin, niin viinallahan se parhaiten onnistuu - pilvi ja sienet sen sijaan sivistävät ja laajentavat tajuntaa olematta myrkkyjä.

        T: iloinen nauraja

        Mitkään kemikaalit eivät ole terveellisiä ihmisille. Myös sienet ja hamppu ovat elimistöllemme toksisia. Turha ylpeillä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitkään kemikaalit eivät ole terveellisiä ihmisille. Myös sienet ja hamppu ovat elimistöllemme toksisia. Turha ylpeillä!

        Eivät ole toksisia. Aivoissa on perätikannabinoidireseptoreja, joihin THC sitoutuu. On siis ikäänkuin meidät olisi "luotu" käyttämään pilveä. Ei aiheuta vahinkoa aivoille. Sama juttu sienten kanssa, ei aiheuta myrkytystä kehossa tai aivoissa.

        T: iloinen nauraja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet kyllä erittäin paha juoppo. 2 dl kossua vastaa viittä ravintola-annosta viinaa. Sinä kippaat viisi ravintola-annosta illassa eli seitsemänä päivänä viikossa sinulla kuluu 35 annosta. Suurkulutuksen raja on miehilllä 14 ravintola-annosta viikossa! Ei jumalauta mikä deeku sinä olet. En ole ikinä juonut viinaa yhtä paljon kuin sinä!

        Jos sinulla on yhtään järkeä jälkellä, niin lopetat kossun juonnin ja alat kasvattamaan yrttiä. Se toimii monilla kivunlievitykseenkin ja on taatusti terveellisempää kuin viina!

        T: iloinen nauraja

        Kossu on Raamatussakin hyväksytty viisasten
        väkijuoma, näin toteaa Lindemankin kirjassaan- kossua tulee nauttia sapatinkin kunniaksi vähintään 2 dl, lapset voivat juoda kotikaljaa tai simaa. Me apostoliset helluntailaiset olemme oppineet ymmärtämään tämän totuuden Herran sanana ja toteutamme sitä yhteisillä sapattiaterioillamme. Mutta entäs sinä nauraja- teillä mössötetään ruuaksi hamppareita, rouskutellaan huumesieniä ja pössytellään pilveä jälkiruoaksi. Ja sitten vaimolle löyhkäävä kuolonsuudelma. Mutta jos teidän kerta välttämättä on syötävä sitä roskaruokaa, niin ostakaa ne hampparinne helluntaiveljeltä eli Heikiltä, niin menee edes se raha Herran työhön eikä huumeita välittäville liivijengeille ja ihmiskauppiaille. Löytyisi sinultakin edes sen hamppariaterian verran munaa, vaikka ihan munaton mies oletkin, ihmiskunnan häpeäpilkku ja mätäpaise.


    • Anonyymi

      Jeesus joi ehtoollisella päihdyttävää viiniä. Viinin on pakko ollut olla päihdyttävää sillä miten muuten se olisi voinut säilyä juotavana syksyltä pääsiäiseen, huhtikuun tienoille? Koska Raamattu pitää viinin laimentamista halpana, pääsiäisviiniä tuskin laimennettiin. Niin tärkeä juhla pääsiäinen juutalaisille oli

    • Anonyymi

      Juutalainen filosofi Filon 20 eKr-40 jKr sanoo: "Ei kukaan, joka haluaa ajatella yleviä ja jaloja asioita, maista koskaan vapaaehtoisesti sekoittamatonta viiniä tai muuta huluuden juomaa (pharmakon) "

    • Anonyymi

      https://www.is.fi/terveys/art-2000001263872.html

      Nykytieteen mukaan alkoholilla ei ole mitään terveyshyötyjä, vaan se on "myrkkyä joka solulle". Kossua kippaava munamies on tuhon tiellä ja vielä kehuskelee asialla... Harhaanjohdettu kaveri.

      T: iloinen nauraja

      • Anonyymi

        Niinpä olet sinäkin tuhon tiellä ja vieläpä kehuskelet huumaavien aineiden käytölläsi. Ehkäpä joskus vielä päädyt psykoosiin pöllyttelysi takia. Mites sitten suu pannaan?


      • Anonyymi

        Yritä ymmärtää, että munamies on henkisessä kehityksessään vielä kasvuvaiheessa, vaikka sitä aikaa kasvamiseen ei todennäköisesti kovin paljoa enää ole, sillä jatkoajallahan hän omien sanojensa mukaan on.

        Mutta muistelepa itseäsi, miten aikaisemmin kiihkoilit viinan puolesta ja nyt olet sitten kääntänyt takkisi ihan nurin päin. Voihan se munamieskin vielä ymmärtää, että ne sienet ja pilvi on parempaa lääkettä sekä kipuihin että unettomuuteen kuin ALKOn lääkkeet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yritä ymmärtää, että munamies on henkisessä kehityksessään vielä kasvuvaiheessa, vaikka sitä aikaa kasvamiseen ei todennäköisesti kovin paljoa enää ole, sillä jatkoajallahan hän omien sanojensa mukaan on.

        Mutta muistelepa itseäsi, miten aikaisemmin kiihkoilit viinan puolesta ja nyt olet sitten kääntänyt takkisi ihan nurin päin. Voihan se munamieskin vielä ymmärtää, että ne sienet ja pilvi on parempaa lääkettä sekä kipuihin että unettomuuteen kuin ALKOn lääkkeet.

        Totta puhut. Minulta kesti useampi vuosikymmen ymmärtää, että viina ei ole muuta kuin alhainen päätä sekoittava myrkky. Se, että tätä laillistettua huumetta myydään Alkossa, vaikeutti asioita. Ei ole monellekaan selvää miten kauhea aine alkoholi lopulta on.

        T: iloinen nauraja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta puhut. Minulta kesti useampi vuosikymmen ymmärtää, että viina ei ole muuta kuin alhainen päätä sekoittava myrkky. Se, että tätä laillistettua huumetta myydään Alkossa, vaikeutti asioita. Ei ole monellekaan selvää miten kauhea aine alkoholi lopulta on.

        T: iloinen nauraja

        Meillä kristityillä örisijöillä/örveltäjillä on suora yhteys Alkoon.


    • Anonyymi

      Ehtoollisella latkittu Jeesuksen veri päihdyttää. Ainakin jotkut.

      • Anonyymi

        Me kristityt tykkäämme öristä ja örveltää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe