Tietokirjoja kaukopartioista

Tiedonjanoinen

Kaukopartioitten toiminnasta Jatkosodassa on olemassa paljon hurjia legendoja. Kaipaisin nyt faktateoksia. Romaaneja tuntuu riittävän, mutta tietokirjallisuutta on vaikea löytää aiheesta. Antakaahan vinkkejä...

11

2727

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vm -58

      Lassi Saressalo: Päämajan kaukopartiot jatkosodassa.

    • sissi

      Matti Kosonen:
      Talvisodan tiedustelijat.
      Päämajan tiedusteluosaston Sortavalan alatoimisto talvisodassa.

      Ateenakustannus Oy, Jyväskylä 2004.
      376 sivua.

      Joensuulainen filosofian lisensiaatti Matti Kosonen jatkaa ErP 4:n "juurien" selvittelyä uusimmassa kirjassaan, joka käsittelee talvisodan tiedustelua yhden keskeisen toimiston osalta. Kirja on tavallaan jatkoa taannoiselle Raja railona aukeaa-teokselle, joka puolestaan kertoo 20-30 lukujen tiedustelusta itärajamme molemmin puolin. Kirjaan on löytynyt yllättävän paljon aineistoa Talvisodan "kauko"tiedustelutoiminnasta. Kolmen kuukauden lyhyessä kiivastempoisessa talvisodassa ei päästy tehokkaaseen partiotiedustelutoimintan. Oli pimeä rankka talvi. Ei ollut koulutettuja organisoituja tiedusteluyksiköitä kuten jatkosodassa. Jos puolustusvoimat ja suojeluskunta olivat kouluttaneet taistelujoukot hyvin, niin tiedusteluyksiköitä ei. Puuttui kunnon viestikalusto. Ei ollut lentotukea. Mutta, löytyipä 30-luvun salaisen tiedustelun alatoimistoja ja niihin taitavia partiomiehiä. Tiedustelutoimiin mentiin pienissä ryhmissä ilman telttoja, makuupusseja ja taistelumuonia ja tehtävät saatiin yleensä suoritettua. Toiminnat vaihtelivat sotilastiedustelun ja siviilipukuisen vakoilun rajamailla. Kirja sisältää mielenkiintoisella tavalla monipuolisen katsauksen Into Kuismasen johtamaa toimintaa. Sivuilla vilisee runsaasti ErP 4:ssä tutuksi tulleita nimiä kuten mm. Juppalat, Naapuri, Suokas, Pöllä, Määttänen. Kirjaan on löytynyt paljon tietoa myös Neuvostoliiton vastatoimista. Runsas kuvitus niin omien kuin vihollisenkin joukoista ja välineistä elävöittää teosta. Suosittelen jokaisen - varsinkin sissin - hyllyyn.

    • Lueskelija

      http://www.wsoy.fi/index.jsp?c=product&cat=&isbn=951-0-29616-3

      Marttinen, Eero - Tikkanen, Jorma:
      Ampukaa arvojärjestyksessä!
      Ovh. 35 €
      Palattuaan pakomatkalta Venezuelasta majuri Pauli Marttina kävi Kajaanin Paltaniemellä vuonna 1953 noutamassa sinne kätkemiään asiakirjoja. Jo kokonaan tuhoutuneeksi luultu Päämajan kaukopartio-osasto Marttinan arkisto on myöhemmin kiinnostanut monia eri tahoja.

      Osasto Marttina ja sen perinteitä vaalinut asevelikerho lakkautettiin syksyllä 2003. Kajaanilainen toimittaja Eero Marttinen ja sotkamolainen Jorma Tikkanen, osasto Marttinan viimeinen puheenjohtaja ja entinen kaukopartiomies, kokosivat osaston lakkauttamisen jälkeen löytyneistä papereista teoksen, joka sisältää arkistomateriaalin lisäksi ennen julkaisemattomia valokuvia. Kirjassa esitellään myös kaukopartioiden lottatoimintaa lottien omin kertomuksin.

      Ampukaa arvojärjestyksessä! täydentää samaisen tekijäparin aiempaa kirjaa Olimme Päämajan kaukopartiomiehiä (WSOY, 2002) sekä Eero Marttisen toimittamaa, Ilmari Honkasen kirjeisiin pohjautuvaa teosta Venäjällä on väljää (WSOY, 2003).
      1. painos • Painovuosi: 2004 • Kovakantinen • Kirjastoluokka: 9273 • ISBN: 951-0-29616-3

      • Tunsin, arvostin

        Netistä löytyy lyhyt juttu eräästä osasto Marttinan kaukopartioupseerista, pari vuotta sitten edesmenneestä vänr. (sittemmin kapt.) Mikko Klemetistä.

        http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/29.elokuu/KLEMETTI.HTM

        Klemettikin oli sodan jälkeen asekätkentäpakolaisena Venezuelassa. Suomeen palattuaan hän onnistui saamaan vielä upseerinviran Puolustusvoimien palveluksessa. Eläkkeelle hän jäi kapteenin vakanssilta.


      • sama
        Tunsin, arvostin kirjoitti:

        Netistä löytyy lyhyt juttu eräästä osasto Marttinan kaukopartioupseerista, pari vuotta sitten edesmenneestä vänr. (sittemmin kapt.) Mikko Klemetistä.

        http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/29.elokuu/KLEMETTI.HTM

        Klemettikin oli sodan jälkeen asekätkentäpakolaisena Venezuelassa. Suomeen palattuaan hän onnistui saamaan vielä upseerinviran Puolustusvoimien palveluksessa. Eläkkeelle hän jäi kapteenin vakanssilta.

        Löysinpä tällaisenkin linkin:
        http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/5.syyskuu/TIKKANEN.HTM

        Kirjaa en ole lukenut enkä siis tunne sitä omakohtaisesti.

        Mainitsin jo tunteneeni Mikko Klemetin ja arvostaneeni häntä. Voinpa sanoa tuntevani jotenkin myös oheisessa linkissä mainitun Jorma Tikkasen. En silti osaa sanoa, onko hän mitään sukua teoksen kirjoittajalle, Pentti Tikkaselle.


      • Anonyymi

        Tämä on hyvä kirja. Isoisäni oli Martinan kaukopartiossa ja mielestäni kirja on hyvin totuudenmukainen.


    • Joku taas

      Vaikkapa Rukajärven sissit ja monta muuta.

    • vanha pappa

      Kaukopartio-osastojen kokoaminen aloitettiin jo Talvisodan alussa, mutta toiminta oli vielä silloin pientä, jotain silloin jo kuitenkin tehtiin. Välirauhan aikana osastojen toiminta tehostui ja uusia miehiä niihin värvättiin ja koulutettiin. Osastoja oli neljä, etelästä pohjoiseen nimettynä: Osasto Vehniäinen, osasto Kuismanen, osasto Paatsalo ja olikohan osasto Paarma, vuonna -43 nuo jokainen huoltoineen noin komppanian kokoinen osasto yhdistettiin ja nimeksi tuli erillispataljoona 4, joka tietääkseni on Laskuvarjojääkärikoulun perinnejoukko-osasto. Tuosta pataljoonasta on kuitenkin tietääkseni tehty historiateos joka löytyy kirjastoista, siinä on kerrottu myös osastojen aivan alkuvaiheesta ja myös pataljoonan lopettamisesta. Suurin osa eri osastojen arkistoista kai hävisi sodan jälkeen, mutta esimerkiksi osasto Paatsalon arkisto on kai viisimymmentäluvulla Kajaanin tienoilta piillottajiensa toimesta kaivettu esiin.

      Mutta kirjastosta er.P.4.n muistelmia kysymällä varmasti selviää mistä tuota teosta on saatavissa.

    • vanha pappa

      Kun näin dementoituneena kokee joskus valkeuden hetkiäkin, niin korjataanpa hiukan noita kaukopartio-osastojen nimiä: Os.Vehniäinen, os.Kuismanen, os. Marttina ja pohjoisin oli os. Paatsalo. Tämän osaston komentaja muutti myöhemmin nimensä ollen sittemmin Paarma.

      • Vänskävaari

        Osasto Kuismasesta on kirjailija Jukka L. Mäkelä kirjoittanut kirjan, jonka nimi on OsKu tai jotain sinne päin. Olen sen lukenutkin, mutta niin kauan sitten, että en lähtisi ruotimaan kirjan antia enemmälti. En kuitenkaan epäile, etteikö kirjassa olisi lukemista muillekin asioista kiinnostuneille.

        Asiaan liittyvä nettilinkki:
        http://taidemuseo.jns.fi/veistokset/index1.php?gal=1&pic=17


    • Anonyymi

      Kaukopartiomiesten sodan jälkeisestä toiminnasta kertoo "Salaisen sodan asiamies - Mannerheim-ristin ritari Paavo Suoranta"

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe