oma tahto ja sen toteutuminen

Anonyymi

mitä tarkoittaa asiakkaan oman tahdon toteutuminen ja elämänhallinnan tunne palveluasumisessa?

12

54

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asiakkaalla on oikeus osallistua hoitoaan ja elämäänsä yleensäkin koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon; hoitotahto, palvelut, ruokavalio, harrastukset, liikkuminen, tavat ja tottumukset ym. Nämä tulee päätöksenteossa ottaa huomioon, kirjata tarkasti hoito- ja palvelusuunnitelmaan ja niitä tulee myös noudattaa - kohtuudella ja tietyn rajoituksin.
      Asiakkaan on sitouduttava talon sääntöihin, vaikka ne olisivatkin ristiriidassa hänen omien tapojensa kanssa. Ei siis voi esim. juoda itseään känniin joka ilta, vaikka se olisi oma tahto, jos talon säännöt sen kieltävät.
      Turvallisuusasiat saattavat rajoittaa omaa tahtoa. Liikkumista voidaan rajoittaa vasten asiakkaan tahtoa esim. nostamalla sängynlaidat yöksi ylös, jos on syytä epäillä asiakkaan hortoilevan ja kaatuilevan lähtiessään liikkeelle. Aggressiivista asiakasta voidaan rauhoittaa lääkkeillä vasten asiakkaan omaa tahtoa - tai sitten saa jäädä ilman hoitoa ja palveluja. Nämä tietysti aina perustellen ja vain lääkärin määräyksestä.
      Ja se kohtuus...ei ole mahdollista jokaisen pillin mukaan tanssia.

      • Anonyymi

        Ei muuten nostella vuoteitten laitoja ylös, ennen kuin siihen on lääkärin lupa. Sama koskee kaikkea sitomista, vaikka immeinen olisi kuinka vaaraksi itselleen. - Nm. Lääkäri, joka ei ole edes paikalla, tietää paremmin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei muuten nostella vuoteitten laitoja ylös, ennen kuin siihen on lääkärin lupa. Sama koskee kaikkea sitomista, vaikka immeinen olisi kuinka vaaraksi itselleen. - Nm. Lääkäri, joka ei ole edes paikalla, tietää paremmin

        Kirjekurssiltako lääkärin paperit sait?
        Kirjoituksessa sanottiin selkeästi: "Nämä tietysti aina perustellen ja vain lääkärin määräyksestä."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei muuten nostella vuoteitten laitoja ylös, ennen kuin siihen on lääkärin lupa. Sama koskee kaikkea sitomista, vaikka immeinen olisi kuinka vaaraksi itselleen. - Nm. Lääkäri, joka ei ole edes paikalla, tietää paremmin

        Oho, luin huonosti, liian nopeasti. - Nm. 'Kiire'


    • Anonyymi

      Itsemääräämisoikeus. Hankala ja vaikea asia, ristiriitainen aihe. Jokaisen ihmisen täytyy saada määrätä omistaan, mutta entä sitten, siinä kohdassa elämää, kun ei enää kykene sairautensa tms. takia. - Nm. Kinkkistä

    • Anonyymi

      Tähän liittyy lukematon määrä vaikeita eettisiä kysymyksiä, joihin ei vain ole yksinkertaisia, yksiselitteisiä ja "oikeita" vastauksia.
      Itse koen tämän kenties hoitotyön haastavimmaksi alueeksi.

    • Anonyymi

      On myös monenlaisia lääkäreitä omine päähänpistoineen, vaikkei kyse olisikaan valelääkäristä.

    • Anonyymi

      Sitä että pumpataan lääkkeitä täyteen ja unohdetaan paskaa täynnä oleviin vaippoihin päiviksi.

    • Anonyymi

      Tässä kunnassa se tarkoittaa sitä, että jopa kotonaan asuvia vanhuksia, ja totta kai vanhainkotilaisia, patistetaan aika ajoin kerhoon, jossa parin apuhoitajan silmälläpidon alla istutaan ja kyräillään toisiaan ja leikitään lasten muovileluilla, Juodaan kahdet kahvit ja lounas, ja maksetaan siitä jotain kuusi euroa. Papat mutisevat toisilleen, että pitihän tänne tulla, kun tuotiin. Mummot tarrautuu kiinni vanhainkodin nojatuolin reunaan ja yrittävät saada pontevuutta kieltäytymiseensä. Siinä ohessa sitten 'kuntouttavaan' pakotettu työtön, joka joutuu auttamaan pöydän kattamisessa ja tiskaamisessa ja haistelemaan ruoan tuoksuja. Hänelle ei tarjota edes tähteitä, vaan ne viedään bioastiaan. Maksaa hänellä ei ole varaa. Kuudella eurolla saa jo monta kattilallista puuroa tai perunapaistosta. Nöyryytettyjä kaitsee ja valvoo nuorehkot nirppanokat ja puhuvat kuin lapsille.

      Vapaa ottamaan osaa vanhusten kerhon toimintaan, vaikka sitten väkisin, jos ei hyvällä suostu.

    • Anonyymi

      Sairaalassa huomasin, että vaikka ruoanjakajat yrittivät ottaa huomioon toiveita, joskus jäi ainoaksi vaihtoehdoksi juoda hanavettä. Joka ruokalajiin oli sotkettu sokeria ja/tai suolaa ja/tai säilöntäaineita ym myrkkyjä. Välipaloiksi oli pelkästään imeliä roskasnackseja ja limuja, joihin on liotettu kolmannes sokeria. Jos vanhustenkodeissa syötetään samanlaista roskaa, on mahdotonta toteuttaa niiden toiveita, jotka ovat tottuneet syömään terveellisesti. Vaikka perusruoka olisi jopa edullisempaa. Tavallinen kaurapuuro on parempi kuin imelämössö. Ruisleivänpala voittaa sokeripullan. Yököttää ajatellakin sairaalan sapuskoita, paitsi niitä puuroja, jotka olivat ihan hyviä.

      • Anonyymi

        Muinoin ruoka ymmärrettin osaksi toipumista (siis 1980-luvulla) mutta nykyään ruoka on vain mahdollisimman halvalla tuotettu välttämättömyys, jonka ravintosisältö ei edes toteuta tieteen normeja.

        Rasvaton ja vähärasvainen ruoka on johtanut dementian räjähdysmäiseen lisääntymiseen koska aivot tarvii rasvaa mutta sitä ei tarjota koska halutaan sairaita vanhuksia valtion omistukseen.


    • Anonyymi

      Kyselyssä on sana "tunne" koska sen tulokset analysoidaan kuitenkin tunteena eikä faktana. Joten kirjoitit siihen mitä tahansa niin sitä ei noteerata faktana vaan tunteena.

      Jos esim hoito on kelvotonta tai kiduttamista niin sen toteaminen on vain tunne eikä fakta. Heidän mielestään riippumatta siitä vaikka se olisi fakta.

      Joten asiaan voi suhtautua pelkästään mielenkiintoisena piirrustustehtävänä eikä asiallisena kyselynä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe