Loiset ovat todiste geneettisestä rappeutumisesta

Evoluutiouskovaiset pilkkaavat usein meitä kreationisteja kyselemällä, miksi Jumala loi loiset. Tyypillinen esimerkki on ollut loispistiäinen, jota tässäkin keskusteluryhmässä on ateistien toimesta usein esitetty kyseenalaistamaan Jumalan rakkaus. Olen tutkinut aihetta ja haluan jakaa teille muutamia tärkeitä havaintoja ja tutkimuksia.

Loiset ovat seurausta geneettisestä rappeutumisesta, joka alkoi syntiinlankeemuksesta. Syntiinlankeemuksen seurauksena Jumala kirosi maan ja koko luomakunnan. Tuon kirouksen seurauksena kaikki luomakunnassa rappeutuu. Tämä on selkeästi havaittavissa koko luonnossa; biologista informaatiota korruptoituu ja häviää, minkä seurauksena eliöt menettävät ominaisuuksiaan. Kun aineenvaihdunnalliset mekanismit heikkenevät, täytyy eliöiden uudelleenjärjestellä genomejaan, jotta tärkeimpiä toimintoja varten löytyy käyttökelpoista informaatiota.

Geneettinen rappeutuminen ilmenee mm. GC-emäsparien vähenemisenä ja AT-parien yleistymisenä. Tämä köyhdyttää genomia johtaen geenien häviämiseen, immuunipuolustusjärjestelmän heikkenemiseen ja aineenvaihdunnallisten mekanismien rajoittuneisuuteen. Loiset ovat siis edenneet pitkälle geneettisessä rappeutumisessa ja elämme aikaa, jossa joudumme todistamaan monien loiseläinten sukupuuttoa. Ohessa tutkimuksia, jotka vahvistavat väitteeni:

https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12864-020-6764-0

"We present the de novo genome assemblies, detailed annotation, and comparative analysis of two closely related parasitoid wasps that target pest aphids: Aphidius ervi and Lysiphlebus fabarum (Hymenoptera: Braconidae: Aphidiinae). The genomes are small (139 and 141 Mbp) and the most AT-rich reported thus far for any arthropod (GC content: 25.8 and 23.8%). This nucleotide bias is accompanied by skewed codon usage and is stronger in genes with adult-biased expression."

"We highlight key gene groups including those underlying venom composition, chemosensory perception, and sex determination, as well as potential losses in immune pathway genes."

"In both species, we identify putative losses in key immune genes and an apparent lack of key DNA methylation machinery."

"The loss of three annotated desaturase genes in L. fabarum compared to A. ervi might explain these differences in the composition of their CHC profiles, especially their apparent inability to synthesize dienes."

"Overall, our results suggest a possible convergent loss of some immunity genes, and possibly immune function, between these parasitoids and their aphid hosts."

"The L. fabarum and A. ervi genomes are the most GC-poor of insect genomes sequenced to date (GC content: 25.8 and 23.8% for A. ervi and L. fabarum, respectively."

Jopa kolmannes maailman loisista kuolee sukupuuttoon seuraavien muutamien vuosikymmenien aikana. Muutokset luonnossa tapahtuvat nopeasti ja kumoavat evoluutiouskovaisten kuvitteelliset vuosimiljoonat.

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/parasites-are-going-extinct-heres-why-thats-a-bad-thing-180964808/

https://www.npr.org/2020/08/07/900350897/scientists-say-many-parasite-species-are-at-risk-of-extinction-and-need-protecti?t=1601658762804

38

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kirjoittelusi tahaton tai tarkoituksellinen lopputulema on saattaa kreationismi ja "Raamatun totuus" naurunaĺaiseksi. Siinä olet todella onnistunut.

      • Olen nykyään kokoajan enemmän vakuuttunut siitä, että kreationismin meta on kutakuinkin tuo.


    • Anonyymi

      Entä mikä selitys herra Raamatulla on malarialoisen synnylle?

      Malarialoisen elämänkierto on sangen monimutkainen. Sen elämä perustuu siihen, että se pystyy elämään toisen loisen (malariasääski) elimistössä, mikä mahdollistaa sen leviämisen ihmisiin hankkimaan tarvitsemaansa ravintoa.

      Näiden kolmen lajin ominaisuudet on "suunniteltu" täydellisen yhteensopiviksi kuten tämä kaavio havainnollistaa:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Plasmodium_kierto.png

      • Anonyymi

        Myös malarialoisen aiheuttama taudinkuva on "älykkäästi suunniteltu" taudin leviämisen kannalta. Reporankana kuumejakson aikana makaava liki tiedoton uhri on sopiva kohde malariasääskille, jotka pääsevät hakemaan uhrista verta ja loisia. Kuumejaksojen välissä uhri on toimintakykyinen ja pidentää näin omaa elinajanodotettaan ja uraansa loiskasvattamona. Lapset toki saattavat kuolla jo ensimmäiseen kuumejaksoon, mutta kukaan ei ole täydellinen. Ei edes malarialoisen tehnyt "älykäs suunnittelija".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Myös malarialoisen aiheuttama taudinkuva on "älykkäästi suunniteltu" taudin leviämisen kannalta. Reporankana kuumejakson aikana makaava liki tiedoton uhri on sopiva kohde malariasääskille, jotka pääsevät hakemaan uhrista verta ja loisia. Kuumejaksojen välissä uhri on toimintakykyinen ja pidentää näin omaa elinajanodotettaan ja uraansa loiskasvattamona. Lapset toki saattavat kuolla jo ensimmäiseen kuumejaksoon, mutta kukaan ei ole täydellinen. Ei edes malarialoisen tehnyt "älykäs suunnittelija".

        Milloinkapa Jumalalta olisi mielikuvitusta puuttunut,kun on kyseessä "oman kuvan" kurittaminen?


    • Anonyymi

      Missä vakavasti otettavissa tiedejulkaisuissa (mm. Science, Nature) näitä sinun "tutkimuksiasi" on julkaistu?

      Ja mistä yliopistosta sinulla olikaan biologian tutkinto?

      PS. kannattaa käyttää hakusanoja "Why do people laugh at creationists".

    • "Loiset ovat seurausta geneettisestä rappeutumisesta, joka alkoi syntiinlankeemuksesta."

      Idiootti. Miten loiset eroavat lihansyöjistä tai kasvissyöjistä? Loiset, kasvissyöjät ja lihansyöjät käyttävät hyväksi toista elollista olentoa antamatta mitään takaisin.

      • Anonyymi

        Myös loisimisen ja symbioosin välinen raja on häilyvä.


    • Anonyymi

      Kauniisti sanottua groteskia, kun uskovainen puhuu halveksivaan sävyyn "uskovaisista" ja yrittää käyttää syntiinlankeemusta tieteen keppihevosena.

      Täytyypä tutkia noita linkittämiäsi artikkeleja ja katsoa, oletko ymmärtänyt ne oikein ja mitä kaikkea olet jättänyt kertomatta.

      Ai niin, mitä vastaat kun joku oppilaistasi kysyy mitä evoluutio tarkoittaa? Kysyn ihan vain rehtorin puolesta.

    • Anonyymi

      "Evoluutiouskovaiset pilkkaavat usein meitä kreationisteja kyselemällä, miksi Jumala loi loiset."

      On kiintoisaa, että noinkin viaton kysymys voi olla niin kiusallinen, että sen voi kokea pilkaksi.
      No, ristinsä on kannettava.

    • Anonyymi

      Kaksi ensimmäistä kappaletta ovat kuin parodiaa. On vaikea uskoa, että joku voi kirjoittaa tuollaista vakavissaan, mutta kun ROT on suoltanut samanlaista iät ja ajat niin pakko kai se on uskoa.

    • Anonyymi

      Nenän kautta ihmisen sisään menevä ja aivot syövä parasiittiameeba Naegleria fowleri on kai sitten mitä vakuuttavin todiste Jumalan Rakkaudesta.

      Teillä siellä helluntaiseurakunnassa rukoiltaneen polvillaan ameeban menestymisen puolesta päivittäin ja mitä kiihkeimmin.

    • Anonyymi

      Voi Jeesus (nimen omaan!) mitä soopaa! On olemassa esimerkiksi loispistiäinen joka munii vain erään toisen loispistiäinen toukkiin. Se siis tunnistaa hyönteistoukan, jonka sisällä on kehittymässä sen isäntälajin toukkia ja se osaa pistää munanasettimensa noihin toukan sisällä oleviin toukkiin. Tämäkö on RAPPEUTUMA jostain ruohoa syövästä paradiisihyönteisestä? Loisiminen vaatii usein hyvin pitkälle vietyä sopeutumista. Kasvissyönti edellyttää että osaa syödä kasvia jonka päällä jo valmiiksi on.

    • Anonyymi

      Antamastasi linkistä:
      "up to half of Earth's 7.7 million known species are parasitic, and this lifestyle has EVOLVED independently hundreds of times."

      "One thing we've learned about parasites in the past decade is that they're a HUGE and IMPORTANT part of ecosystems that we've really neglected for years,"

      "Parasites and their hosts have often EVOLVED TOGETHER over many years to maintain a delicate balance. "

      Mainintaa loisien geneettisestä rappeutumisesta en löytänyt. Sukupuuton syyksi mainittiin mm. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat elinympäristöjen muutokset.

      • Anonyymi

        Luonnollisesti jos loisen isäntäeliö vähenee niin vähenee siinä loinenkin.


    • Anonyymi

      edelleenkään raamattu ei puhu mitään rappeutumisesta, joten mitä kuvittelemasi rappeutuminen todistaa...
      ;)

    • Anonyymi

      Vähän liian suurellisesti sanottu, kun "tutkimuksesi" ovat googlailupohjaista nojatuolipohdintaa:

      "Olen tutkinut aihetta ja haluan jakaa teille muutamia tärkeitä havaintoja ja tutkimuksia."

      • Anonyymi

        Tuo "tutkiminen" sanonta ROT:lla periytyy tietysti hänen raamattupiiristään, missä Raamattua luetaan ja tulkitaan tietyllä, ennaltasovitulla tavalla.

        Eli ROT soveltaa tieteelliseen kirjallisuuteen täysin samoja tulkintaperiaatteitaan kuin Raamattuunkin.


    • Anonyymi

      Rot, kyse on elävästä olennosta, loispistiäinen. Ei Jumala alussakaan luonut ihmistä kestämään loispistiäisten hyökkäyksestä, tämänkin vuoksi pitää varoa, oikeasti saastaisia paikkoja, tai liian suuria loispistiäisparviakin ehkä voi varoa. Mutta niinkuin malariassa, jos joku suvussammekin kuolee loispistiäiseen, voi Jumala tehdä kenestä hyvästä tulevaisuuden olennosta sille jotenkin immunimman. Ja vaikka tekisikin, niin eikö loispistiäiset itsekin yritä kasvattaa kansaansa, vielä paremman loispistiäisen?!
      Ei ruumiimme rappeudu, ihan <piip> väite, koska jos KAIKEN ALUSSA muka olimme täydellisiä, niin ei maailmankaikkeutta eikä edes henkiä olisi vieläkään olemassa, vaan kaikki menee materialistiseen suuntaan, jossa tulee parempia koneita, ja jopa parempia kehojakin selviämään ekolokeroissaan, ja lisäksi "tieto lisääntyy"(Daniel) missä saamme sairautemmekin kuriin, lääketieteellä ja lisäksi koneetkin kehittyy...
      Rappeutuminen tulee vain, jollekin suvulle, jos he omaksuvat myrkyllisiä asioita, ja sellaiset suvut yleensä katoavat evoluutioteoriankin mukaan ainakin poies ainakin sukupuustammekin, ellei kyseiset suvut sitten omaa jonkun muuta kansaa paremman ominaisuudesta, jossa niistä on hyötyä muillekin, mutta senkin osan voi jopa valita, jos tietää, ettei munkaan näköiselle tai kokoiselle tai muun omituisen osan saaneelle, todennäköisesti ole enää paikkaa TÄSSÄ maailmassa... Ainakaan minulle ei luultavasti oo, mutta en ole siitä erityisen huolissanni, minua tarvitaan MELKEIN samaan osaan ehkä uudestaan, viimeistään miljoonan vuoden sisällä, edes muutama kertaa.. Tekään ette ymmärrä kaikkea, ja jos ette ymmärrä vastapuolenne kommenttia edes, teidän täytyisi opiskella heidänkin tiedettään/uskoaan niin vasta sitten voitte hutkia muita...

      • Anonyymi

        Tämä koko "rappeutumismyytti"; perustuu siihen, että vanhukset eivät ole vielä voittaneet kuolemaa, siinäpä heille olisi jotakin rattoisampaa mietiskelyä, kuin se, että montako kertaa pitää pyytää Suomessa sairaalassa eutanasiaa?!
        Itse ruumiidemme kehitys menee varmasti parempaan suuntaa, ja vielä se varoitus vanhuksista, että he sanovat kaiken vaikka väärinpäin(päinvastoin), jos pelkäävät muutoin tulla hylätyksi tai eivät saa eläkettään silti kuuluisalta "Tämän Maailman Ruhtinaalta", joka ei suostu Israelin suojelupyhimykseksi siltikään, eikä ole muutakuin rohkeaa uskaltaa senkin pahoitettua nimeä hokea, kuten ystävilläni ala-asteella oli aina tapana, ja miksi sitäkään nimeä kannattaisi lopettaa hokemasta, jos haluaa HÄNEN avuksi huutamalla ja kauttaan oppia sotataitoja, tappelutaitoja ja valheellisia - mutta hauskoja vitsejä. Se on sen enkeliluokan pääasiallinen tehtävä, se oli Jumalan Luomistekojen ensimmäinen, joka lopulta kuuli Jumalan käskyn, että sen piti suorittaa edes uhmaikäisen enkeliolennon pieni/suuri kapinointi. Kuopukset ovat yleensä vätyksiä, kuten minäkin, ei meiltä yleensä vaadita mitään "esikoisen maailmanmestaruuksia", se on yleensä mahdotonta, kuopukselle, paitsi jos oli Kuopuksen suvussa - itsekin oon- ja Jaafetin suvussa oomma kaikki orig. suomalaiset, ja tällähän esikoisia liikaa jymäytetään, Jumalan uskonnon sijaan rupeaa mammonanpalvojaksi, itse en tiedä edes hölmömpää eloonjäämiskeinoa, vaikka kyllä sekin "hölmö" voisi minutkin tappaa, jos en saisi ollenkaan rahaa, jolloin joutuisin loppuelämäni viettämään vain mielisairaalan koekaniinina, ja sattumoisin kyllä olen buddhalaisessa horoskoopissa "jänis/kani"... Varkaaksi en mielelläni ryhtyisi, se ei ole helppo ammatti - luulen...Vaikka nytkin vein muutamalta hänen arvokasta aikaansakin, mutta silti yritän tehdä työtä ja edes sen arvoiset tekstit mitä saan "varhaiseläkettä" ... Muutakin teen työkseni, mutta eipä teille ole siitä tiedosta nyt mitään hyötyä...


    • Anonyymi

      MIELENKIINTOINEN NÄKÖKOHTA!

      Tuo pitkä artikkeli antaa ymmärtää, että monet kiusalliset pieneliöt ovat rappeutuneen genomin tuloksia.

      Tietenkään kaikki eivät osaa englantia, joten monet korvaavat tuon puutteen käyttämällä pilkkasanoja.
      Normaalia käytöstä niiltä, joilla ei ole muuta sanottavaa.

      • Anonyymi

        Ensimmäisessä artikkelissa kerrotaan mm. Aphidius ervi ja Lysiphlebus fabarum loispistiäisten evoluutiosta. Siinä on jäljitetty niiden evoluutiohistoriaa 185 miljoonan vuoden päähän.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ensimmäisessä artikkelissa kerrotaan mm. Aphidius ervi ja Lysiphlebus fabarum loispistiäisten evoluutiosta. Siinä on jäljitetty niiden evoluutiohistoriaa 185 miljoonan vuoden päähän.

        Siis aikaan 184 994 000 vuotta ennen Luomista.

        Jumala on suuri.


    • Anonyymi

      Sinulta ei siis pidä kysellä, koska tulkitset kiusalliset kysymykset pilkkaamiseksi. Toivottavasti et suhtaudu oppilaisiisi samalla tavoin. Apropoo, mitä vastaat, jos joku heistä kysyy mitä evoluutio-sana tarkoittaa?

      • Anonyymi

        Luultavasti Rot kykenisi vastaamaan tuohon peloittavaan kysymykseen ainoastaan yleisluontoisella jorinalla tyyliin:"Viimeisinä aikoina on tositiede nostanut esiin uudenlaisia teorioita evoluution olemuksesta,ja odotettavissa onkin perusteellinen uudelleenarviointi(jossa minä tulen olemaan merkittävässä asemassa),mutta siitä sitten lisää ylemmillä luokilla...!"
        Sen verran se on Rotillekin rakas säännöllinen opettajan palkka ja sosiaalinen asema,ettei hän henno luopua niistä edes pelastaakseen "yhden näistä pienimmistä" evoopin saatanalliselta eksytykseltä!


    • Oiva esimerkki taas kerran miten kreationistit sujuvasti esittävät keskenään ristiriidassa olevia väitteitä uskomuksensa todisteeksi.

      Muutamassakin keskustelussa ekosysteemien "tasapainoa" on pidetty esimerkkinä "älykkäästä suunnittelusta". Nyt ROT väittää, että loiset ovat esimerkki siitä, miten Jumalan täydellinen suunnittelutyö rappeutuu, mutta linkkaa "perustelukseen" artikkelin jossa todetaan:
      "One thing we've learned about parasites in the past decade is that they're a huge and important part of ecosystems.."
      Eli ekosysteemi on suunniteltu, mutta onkin tasapainossa tämän "rappeutumisen" ansiosta?

      Eikä tietenkään pidä unohtaa sitä, että artikkelit kertovat sujuvasti evoluutiosta:
      "Earth's 7.7 million known species are parasitic, and this lifestyle has evolved independently hundreds of times."
      "Parasites and their hosts have often evolved together over many years to maintain a delicate balance."

      Eikä missään artikkelissa tietenkään puhuta mitään sukupuuttoon johtavasta geneettisestä rappeutumisesta.

    • Mikä tekee yhden uskontokunnan kirjoituksista tekemäsi tulkinnat universaaliksi totuudeksi? Miksi sìis luonto toimii väärin?

    • Mitään pilkkaamista, hankalia kysymyksiä vain.

      Niin mikä tekee sinun yhden uskontokunnan kertomuksen tulkinnasta universaalin totuuden?

    • Anonyymi

      Niin, evoluutiohan voi mennä mihin suuntaan tahansa.

      Joten tietysti on evoluutio syynä kaikenlaisten kiusanhenkien syntymiseen.

      Evoluutio alkoi siis paremmasta ja kehitti huonomman.

    • Anonyymi

      "Loiset ovat seurausta geneettisestä rappeutumisesta, joka alkoi syntiinlankeemuksesta."

      Rappeutuminen ulottuu ainakin kasvikuntaan saakka, yksi esimerkki on mäntykukka.

      https://suomenluonto.fi/uutiset/mantykukka-elaa-sienen-loisena/

      Aloituksen mukaan kaikki luomakunnassa rappeutuu. Mahtaako tämä rappeutuminen koskea myös ainetta itseään, atomeita, molekyylejä ym? Rappeutuvatko myös fotonit ja neutriinot, tässä on ihmettelemistä.

      • Anonyymi

        Jeesus ainakin rappeutui, vai onko joku nähnyt sitä?


    • Anonyymi

      "Jopa kolmannes maailman loisista kuolee sukupuuttoon seuraavien muutamien vuosikymmenien aikana. Muutokset luonnossa tapahtuvat nopeasti ja kumoavat evoluutiouskovaisten kuvitteelliset vuosimiljoonat."
      Luetko sinä lainkaan linkkaamiasi artikkeleita? Kyseessä on ilmastonmuutoksen aiheuttama nk kuudes joukkotuho joka uhkaa paitsi loisten kantajia, myös loisia.
      naurettavaa argumentointia (taas kerran)

      • Anonyymi

        Lukee selvästikin vain vähimmäismäärän kulloinkin tarvittavan väärinkäsityksen tuottamiseksi.


    • Mahdatkohan enää itsekään uskoa sepustuksiasi? Eikö olisi helpompaa myöntää, että saarnaat ennen kaikkea itsellesi, jotta horjuva uskosi pysyisi edes jotenkuten pystyssä?

      Mark5:n lähdettyä joko autuaammille saarnausmaille tai muuten vain lepäilemään palstalla ei taida olla enää ketään, joka uskoisi kirjoituksiasi, ja kuten pari muutakin on sanonut, vaikuttaa yhä enemmän siltä ettet usko niihin enää itsekään.

      Tai jos todella uskot "vakavasti otettavaan tieteeseesi", elelet jo sellaisissa "vaihtoehtoisen totuuden" sfääreissä että ammattipätevyytesi alkaa vaikuttaa kyseenalaiselta. Tähän viittaa myös se, että aina kun joku kysyy jotakin kiusallista, pakenet paikalta ja aloitat seuraavana päivänä uuden ketjun, jossa hoet n:nen kerran samoja juttuja joita olet toistellut jo ad absurdum et ad nauseam.

      Siksipä en viitsikään tällä kertaa kysyä, missä olet itse opiskellut mainitsemaasi vakavasti otettavaa tiedettä.

      • Anonyymi

        Rotia ei kiinnosta hengellisyys ja tuskin edes Raamattu (ainakin siltä vaikuttaa, hän ei osaa edes ilmaista sanallisesti miten epigenetiikka todistaa Maan nuoren iän, vaikka hän jankuttaa asiaa over and over, heh), hän on sitä tyyppiä, joka haluaa olla voittajana voittajien puolella.
        Huvittavaa kyllä, hän luulee kreojen olevan niitä voittajia
        ;D;D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rotia ei kiinnosta hengellisyys ja tuskin edes Raamattu (ainakin siltä vaikuttaa, hän ei osaa edes ilmaista sanallisesti miten epigenetiikka todistaa Maan nuoren iän, vaikka hän jankuttaa asiaa over and over, heh), hän on sitä tyyppiä, joka haluaa olla voittajana voittajien puolella.
        Huvittavaa kyllä, hän luulee kreojen olevan niitä voittajia
        ;D;D

        Sepä hänen nimimerkissäänkin on erikoisen irvokasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rotia ei kiinnosta hengellisyys ja tuskin edes Raamattu (ainakin siltä vaikuttaa, hän ei osaa edes ilmaista sanallisesti miten epigenetiikka todistaa Maan nuoren iän, vaikka hän jankuttaa asiaa over and over, heh), hän on sitä tyyppiä, joka haluaa olla voittajana voittajien puolella.
        Huvittavaa kyllä, hän luulee kreojen olevan niitä voittajia
        ;D;D

        Ehkä vähän asiatonta, sori.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehkä vähän asiatonta, sori.

        Ottaen huomioon Rotikan höpöhöpöttelyt ja evoluutionatsittelut ynnä muut v-ttuilut ei kovinkaan asiatonta. Hän sa juurikin sitä mitä tilaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1407
    2. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      349
      1131
    3. 37
      812
    4. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      70
      796
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      157
      765
    6. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      42
      752
    7. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      48
      722
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      695
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      44
      679
    10. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      49
      632
    Aihe