LockDown äänestys tieteestä

Anonyymi

Kenen seuraavista tiedemiehistä valitsisitte

tähän päivään eläväksi, jos se olisi mahdollista

valitse yksi listalta, yli muiden joka ansaitsisi syntyä uudestaan

Stephen Hawking
Charles Darwin
Nikola Tesla
Carl Sagan
Albert Einsten
Isaac Newton

20

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tesla Nikola- on ykkösenä ja hän tunsi suhteellisesti eniten laaja-alaisesti. mikäli eläisi hän olisi nykytieteen ykkösiä tänään jo omilla vanhoilla patenteillaan ja mitä sitten uusia keksisi. matkapuhelimen hän keksi jo joskus 1920-luvulla. tuskin tarvitsee mainita hänen olleen Jumalaan uskova. tällä tasolla täytyy olla avaruudellista tatsia

    • Anonyymi

      Barabbas!

    • Anonyymi

      Kenellä tiedemiehellä olisi eniten annettavaa nykyajassa suhteessa osaamiseensa.

      • Avaus on naiivi olettaessaan, että kyseinen tiedemies syntyisi uudelleen vaikka genomi ja ilmiasu syntymässä olisi täsmälleen sama kuin "edellisellä kerralla". Ihmiseen ja hänen elämäänsä vaikuttaa lisäksi ympäristö (sosiaalinen vuorovaikutus, kulttuuri, omat ja muiden valinnat, sattumat).

        Toinen naiivi oletus on se, että tieteessä yksilö olisi merkittävä. Tiedettä tehdään yhteistyössä ja tieto rakentuu kumulatiivisesti. Tähän perustuu sanonta kääpiöistä jättiläisen harteilla - nanos gigantum humeris insidentes.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Standing_on_the_shoulders_of_giants


      • Anonyymi
        Friendlyatheist kirjoitti:

        Avaus on naiivi olettaessaan, että kyseinen tiedemies syntyisi uudelleen vaikka genomi ja ilmiasu syntymässä olisi täsmälleen sama kuin "edellisellä kerralla". Ihmiseen ja hänen elämäänsä vaikuttaa lisäksi ympäristö (sosiaalinen vuorovaikutus, kulttuuri, omat ja muiden valinnat, sattumat).

        Toinen naiivi oletus on se, että tieteessä yksilö olisi merkittävä. Tiedettä tehdään yhteistyössä ja tieto rakentuu kumulatiivisesti. Tähän perustuu sanonta kääpiöistä jättiläisen harteilla - nanos gigantum humeris insidentes.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Standing_on_the_shoulders_of_giants

        Ateistit ovat tosi naiveja, kun antavat syväjäädyttää ruumiinsa tai päänsä siinä toivossa, että tiede kehittyisi ja heidät herätettäisiin uudestaan henkiin. Ateistit. Ateistit. Ateistit.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ateistit ovat tosi naiveja, kun antavat syväjäädyttää ruumiinsa tai päänsä siinä toivossa, että tiede kehittyisi ja heidät herätettäisiin uudestaan henkiin. Ateistit. Ateistit. Ateistit.

        Mitä sekoilet?
        Ateismi ei ole muuta kuin sitä ettei omaa uskoa yhdenkään jumaluuden olemassaoloon.


    • Anonyymi

      James Clerk Maxwell on ylivoimaisesti neroin ja hänen saavutuksillaan on ollut suurin merkitys tieteen kehityksessä ja käytännön sovelluksissa.

      • Anonyymi

        Charles Darwin mutta en toivo että hän syntyisi uudelleen
        eikä hän itsekään sitä haluaisi koska silloin hän kumoaisi
        koko evoluutio teoriansa.


    • Anonyymi

      Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0120)

      *Jos* valintakriteerinä käytetään "tuotettua tieteellistä kontribuutiota ja sen vaikutusta tieteeseen", niin valintani on ehdottomasti Newton, joka oli äärimmäisen lahjakas useammalla kuin yhdellä tieteenalalla.

      Hän sijoittuu useimmissa merkittävissä tuon asian arvioinneissa "kaikkien aikojen osalta"; fysiikan alalla, sijoille 1.-2.; hyvin tasaväkisesti yhdessä Einstein:in kanssa, jonka n. 218 v. myöhemmin julkaisemansa suhteellisuusteoria oleellisesti on Newton:in klassista mekaniikka koskevan teorian tarkennus.

      Bohr, Galilei ja Maxwell toisaalta sijoittuvat fysiikan alalla hyvin tasaväkisesti jaetulle sijalle 3, Hawking on hyvin tunnettu tieteen popularisoija, mutta hän tuskin sijoittuu tässä sen korkeammalle kuin jonnekin sijoille 15-30 ja Sagan tuskin 100:n kärkeen, vaikka olikin aikoinaan myös hyvin tunnettu tieteen popularisoija.

      Lisäksi Newton on matematiikan osalta vastaavasti varsin selvästi sijalla 1; Euler:in ollessa selvästi sijalla 2 ja Gauss:in selvästi sijalla 3. Vaikka Euler:in matemaattinen tuotanto tietenkin onkin jättiläismäistä ja erittäin monipuolista, niin Newton edelsi ajallisesti molempia noita kahta muuta mainittua tuon alan "jättiläistä" ja hänen kontribuutionsa differentiaali- ja integraalilaskennan kehittämisessä on ollut keskeistä tieteen kehittymisen kannalta.

      Newton:ja Leibniz:in välillä oli juuri tuolta osin tietenkin se suuri prioriteettikiista mutta on silti varsin ilmeistä, että Newton kehitti tuon alan ideat ensimmäisinä, vaikkakin Leibniz kaiketi julkaisi niitä ensimmäisenä, koska Newton oli perfektionisti ja lisäksi myös mystikko, joka ei halunnut julkaista tuloksiaan ennen kuin koki sen "välttämättömäksi", eli käytännössä silloin, jos alkoi näyttää siltä, että jotkut muut olisivat julkaisseet vastaavat tulokset joka tapauksessa, johon julkaisemiseen hän noissa tilanteissa ryhtyi ennen kaikkea, koska oli äärimmäisen tarkka siitä, että halusi saada omiin nimiinsä kaiken sen kontribuution, joka hänelle hänen mielestään kuului.

      Lisäksi on ilmeistä, että Newton olisi kyennyt tuottamaan myös merkittävää kemian alan kontribuutiota, koska se itse asiassa oli hänen varsinainen mielenkiintonsa kohde; ainakin Boyle ilmeisesti oli innostanut hänet tuolle alalle, mutta koska noina aikoina tuon alan tutkimustoiminta oli uskonnollisista syistä kiellettyä ja alkemiaksi luokiteltua, niin hän suoritti sitä salaa ja koska hän säilytti kaikki tuon alan käsikirjoituksensa; joita ilmeisesti oli hyvin suuria määriä, laboratoriossaan, niin ne kaikki tuhoutuivat siinä sen tulipalossa ja lisäksi Newton ilmeisesti oli saanut kokeistaan myös elohopeamyrkytyksen.

      Kemian alalla kärkikolmikko lienee: Marie Curie; joka puolestaan sairastui radiumista, Berzelius ja Lavoisier tai Faraday. Newton oli kiinnostunut myös mekaniikasta, mutta ei ollut keksijä, toisin kuin esim. Tesla, eikä hän ollut myöskään biologi; kuten esim. Darwin, joka lienee tuolla alalla numero 1, mutta Tesla ja Darwin kumpikin tuottivat kontribuutiota vain yhdeltä tieteenalalta.

      Lisäksi, Newton tuotti kontribuutionsa itsenäisesti, eli toimi toisin kuin esim. jotkin antiikin ajan toimijat, joilla epäilemättä oli orjia apunaan. Esim. Aristoteles ja Platon/Sokrates epäilemättä ovat ne kaikkien aikojen kaksi; jos siis Sokrates on vain Platon:in mielikuvitusta tai kolme merkittävintä filosofia, mutta tuon ajan maailma oli toimintatavoiltaan hyvin erilainen kuin mm. Newton:in ajan Englanti.

      Vastaavasti, Newton toimi myös toisin kuin jotkut "modernit tutkimusjohtajat", joilla on leegio alaisiaan "yhteistyökumppaneinaan". Lisäksi, Newton:illa ei ollut sellaista varallisuutta, josta olisi ollut apua tuossa kontribuution tuottamisessa, vaan Newton oli syntyessään rutiköyhä. Hän oli kylläkin kuollessaan upporikas, mutta hän rikastui vasta sen jälkeen, kun oli jo tuottanut merkittävät tieteelliset kontribuutionsa.

      Lisäksi, Newton:ille ei tullut muitakaan "apuja" syntyperänsä seurauksena, vaan hän oli äitinsä mukaan syntyessään hyvin pienikokoinen, hänen isänsä oli kuollut jo ennen hänen syntymäänsä ja lisäksi hänen äitinsä halusi ottaa hänet pois koulusta, jotta hänestä olisi tullut maanviljelijä. Suurimmat kontribuutionsa hän ilmeisesti tuotti jo 20-25 -vuotiaana; juuri niinä aikoina, joilloin Englannissa riehui sen historian pahin ruttoepidemia ja yliopistot oli suljettu, joskin hän valmisteli ja viimeisteli pääteostaan; Principia:a hyvin pitkään; mikä siis oli hänelle tyypillistä, ja julkaisi sen vasta 45- vuotiaana.

      Lisäksi, Newton:ille oli hyvin vähän ystäviä ja ilmeisesti ei lainkaan sukupuolisuhteita. Kaikenkaikkiaan, etenkin suhteessa noihin alkuasetelmiin, olosuhteisiin ja ulkoisen tuen vähäisyyteen, kukaan tuskin olisi lyönyt vetoa sen puolesta, että hänestä tulisi merkittävä tieteentekijä ja vielä vähemmän sen puolesta, että hän tulisi mullistamaan tieteen...

    • Anonyymi

      Tiedemiehet ovat lenkkejä ketjussa. Tunnetun vertauksen mukaan nykypäivän tieteentekijät seisovat noiden menneiden suuruuksien hartioilla. Kuvitelma että tiede jotenkin loikkaisi aimo harppauksen eteenpäin jos joku mnnyt nero "syntyisi uudelleen" on perusteeton. Tiede edistyy ja jokainen tieteentekijäsukupolvi on aikansa lapsi ja velkaa niille jotka olivat ennen heitä. Tiede on parviälyä eikä yksittäisten pelle pelottomien yksittäisiä oivalluksia.

      Vaikka listan kaikki tiedemiehet ovat vieneet tiedettä eteenpäin - useat aivan keskeisellä tavalla - mitään ei olisi jäänyt keksimättä vaikka juuri heitä ei olisi ollut. Jotkut asiat olisivat saattaneet odottaa vähän pitempään löytäjäänsä, mutta koska tieteessä todellisuus on totuuden kriteeri, niin samat totuudet ja osatotuudet olisi löydetty joidenkin muiden toimesta. Tämä ei vähennä näiden suuruuksieen arvoa tai merkitystä, mutta tiede on jotain enemmän kuin nippu neroja.

    • Anonyymi

      Stalin Hitler oli mainio tiedemies, koska hän keksi, miten maapallolle syntyy tilaa. Ei ollut liikakansoitusongelmia siihen aikaan. Ja hommaa riitti jokaiselle. Ei auttanut pahemmin paikoillaan makoilla.

    • Anonyymi

      Samanlaisia tieteen auroja ei taida syntyä enää kovin taajaan, vaikkakin se voi olla vain tunne. Eihän kukaan osannut aavistaa etukäteen, minkälaisia tieteen loikkia nämäkin herrat aiheuttivat tieteessä ja huipulla nimenomaan... kuin palveluksena ihmiskunnalle.
      Totuutta kaikki etsivät vilpittömästi ja varmasti sitä kunniaa pitäisi jakaa aina laajemmin, taustalla toimiville tutkijoille, yhden henkilön kohdalla. Kuitenkin ihmiskunnalle jää mieleen aina yksi # NERO ja nimi, kuten Tesla, Einstein, Newton.
      Pitää olla professorin tietämys, joka osaa suhteuttaa heistä suurimman, siksi tehtäväksi jää näin maallikkona heittää vain oma mielikuva parhaasta ja siihen liittyy myös mielikuva suuresta persoonasta Tesla.

      Cern edustaa mittakaavassa kehityksen ansiosta jo ihan toisenlaisia mahdollisuuksia eikä yksi ihminen rapsauta sitä kunniaa. Koko ajan se tiede kuitenkin kumuloituu ja kerrostuu ja muuttaa samalla ihmiskuntaa.

      • Pääsääntö taitaa olla, että mitä suurempia aukkoja tieteessä oli, niin sitä merkittävämmän panoksen yksi tieteentekijä saattoi tieteelle antaa. Esimerkiksi 1700-luvun alussa (ja jo 1600-luvun lopulla) Edmond Halley tutki tähtitiedettä, meteorologiaa, keksi käyttää ilmanpainemittaria korkeusmittarina, selvitti revontulten magneettisen luonteen, tutki maan magnetismia, tutki sukelluskellojen käyttöä jne. Nykyään tieteentekijät erikoistuvat yhden tieteenalan kapealle alalle, jos haluavat löytää jotain uutta.


    • Anonyymi

      Jeesus osasi tehdä vedestä viiniä. Hän on ykkönen mutta Suomessa hänet pantaisiin vankilaan alkoholilainsäädännön rikkomisesta. Juopottelu lisääntyisi räjähdysmäisesti jos Jeesus saisi toimia vapaasti.

    • Anonyymi

      Mihin unohtui Archimedes?Hän muunmuassa kehitti pallon pinta-alan ja tilavuuden laskukaavat ja oli lähellä keksiä differentiaali-ja integraalilaskennan.Tämän hän teki kreikkalaisella numerojärjestelmällä,jossa numeroina toimivat aakkosten kirjaimet ja joka ei tuntenut nollaa.Tämän kaiken ja paljon muuta hän teki ympäristössä,joka perustui maagiseen luontokäsitykseen ilman käytännöllisesti katsoen mitään tukea tieteelliseksi katsottavalta järjestelmältä.

      • Anonyymi

        Nimimerkki: Professori Realisti (XPR-0122)

        En ole aloittaja, mutta Arkhimedes tosiaan epäilemättä oli erittäin lahjakas ja erittäin merkittävä kontribuution tuottaja ja esim. omalla; meta-analyysiin perustuvalla, matemaatikoiden listallani, hän on sijalla 4. Eukleides on tuolla listalla 5; vaikutuksensa ansiosta ja aiemmin mainitsemani; myös differentiaali- ja integraalilaskentaa kehittänyt Leibniz 6. Myös erityisesti Lagrange, Pythagoras ja Descartes ansaitsevat tulla tässä yhteydesä mainituiksi; luonnontieteitä tukevan matematiikan kehittämiseen liittyen.

        Tuo ja muut täällä mainitsemani listat eivät kuitenkaan perustu lahjakkuuteen tai älykkyyteen, vaan vain *julkaistuun kontribuutioon* ja sen *vaikutukseen tieteeseen* ja noilla kriteereillä Newton siis on 1. tuolla listalla ja siis myös jaetulla 1.-sijalla fyysikoiden listalla, eikä toisaalta sijoitu lainkaan kemistien listalla, vaikka ilmeisesti tuottikin paljon; hänelle tyypillistä erittäin systemaattista analyysiä, myös tuon tieteen alalta, koska siis kaikki nuo hänen tuon alan käsikirjoituksensa tuhoutuivat ennen niiden julkistusta; jota välttämättä ei muutenkaan olisi tapahtunut, koska siis kemia; tai siis alkemia, oli Newton:in aikaan kiellettyä Englannissa ja Newton:ila oli myös tapana lykätä tuotoksiensa julkaisua.

        Itseasiassa Newton ei olisi kaiketi julkaissut pääteostaankaan; kaikkien aikojen merkittävimpänä tieteellisenä kirjana pidettyä teosta; Principia:a, lainkaan, jos hänen ystävänsä Halley ei olisi häntä alunperin painostanut sen kirjoittamisen aloittamiseen... Hänen kehittämänsä differentiaali- ja integraalilaskennan kuvaukset toisaalta ovat erillisiä julkaisuja ja Principia ei siis sisällä niitä lainkaan, vaan sen sisältämät päättelyketjut perustuvat perinteiseen geometriseen todistustapaan.


    • Anonyymi

      Einsteinin aikaan, tutkijat eivät voineet toimia tiiminä, kuten tänä päivänä verkossa toimitaan kuin pörssissä. Tämä hankala lockdown- tilanne nyt pandemian aikana ei juuri haittaa. Se muuttaa myös yritysmaailmassa toimia pysyvästi varsinkin isoissa yrityksissä joilla on valmis verkko joka toimii itsestään, kuten puhelinoperaattorit, missä tehdään paljon etätöitä. Paljon jää tiloja vapaaksi pysyvästi. Itse kysymykseen kuka näistä neroista oli suurin, voi todeta, että he kaikki olivat niin fokusoituneita omaan alaansa, että pystyivät käyttämään omasta aivokapasiteetistaan
      ison osan. Tämä on kaikilla ihmisillä olemassa oleva mahdollisuus, mutta tässä mesuavassa ajassa paljon kapasiteettia on reservissä. Siksi mind-kontrollitekniikat ovat suosittuja. Näillä herroilla sitä ei tarvinnut opetella, vaan fokus oli hyvin hanskassa.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kaikki suuria tiedeihmisiä tässä listassa. Tesla menee keulille. Hän ennusteli että ihmisen kyvyissä tapahtuu muutos...ja tämä kehitys on juuri nyt käynnissä. Toisin sanoen, ns. kelluvia aisteja otetaan käyttöön. Katsokee esim hieman introa
      " Robert B Stone - The Magic Of Psychotronic Power " Löytyy YouTubesta.

      Selvitystä, mistä on kysymys. Sikäli asia kuuluu tälle palstalle, että koskettaa myös
      ateisteja. Se on tietoisuuden evoluutiota. Usassa tällä tahkotaan jo isoja masseja
      rahaa. Toisin sanoen on kouluttajia, Jotka opettavat miten oikea aivopuoliso otetaan paremmin käyttöön ja nimenomaan visualisointipuoli... kadulta on tullut miljonäärejä
      LoL, kuten ohessa
      https://www.mindvalley.com/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe