Samaa sukupuolta vihkiviä voidaan rangaista

Piispat: Tuomiokapituleilla on oikeus määrätä seuraamuksia papeille, jotka vihkivät avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja
TUOMIOKAPITULEILLA on oikeus määrätä seuraamuksia papeille, jotka ovat vastoin kirkon avioliittokäsitystä ja annettuja ohjeita vihkineet avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja, linjaa piispainkokous.

Samalla piispainkokous kuitenkin totesi, että seuraamusten määräämisessä on syytä harkita pidättyväisyyttä. Esille tulleita vihkimisiä käsitellään tapauskohtaisesti.

”Varoitusten varaan tulevaisuutta ei voi rakentaa tilanteessa, jossa ratkaistavana on kirkkoa syvästi jakava erimielisyys”, kommentoi arkkipiispa Tapio Luoma piispainkokouksen arviota. ”Siksi piispainkokous kannustaa tuomiokapituleja viisauteen ja malttiin.”

Piispainkokous perusti johtopäätöksensä keskusteluihin korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisusta asiassa, joka koski varoituksen antamista Oulun hiippakunnan papille samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä.

KORKEIMMAN hallinto-oikeuden mukaan Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilla oli oikeus antaa kyseiselle papille varoitus. KHO totesi ratkaisussaan, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitystä ja vihkimistä koskevaan säännöstöä ei ollut avioliittolain muutoksen vuoksi muutettu.

Piispainkokouksen mukaan päätös selkiyttää samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä koskevaa oikeudellista tilannetta ja vahvistaa sen, että kirkolla on uskonnollisena yhdyskuntana sisäinen autonomia ja itsenäinen oikeus päättää, vihkiikö se avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja vai ei.

Piispainkokouksen mukaan KHO:n ratkaisu todentaa sen, että kirkon nykyinen avioliittokäsitys on selkeä ja se perustuu näkemykseen, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Avioliittokäsityksen muuttaminen edellyttää kirkolliskokouksen päätöstä, joka vaatii määräenemmistön.
https://www.hs.fi/paivanleh…/22102020/art-2000006677146.html

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Piispojen joukossa aletaan taipua – Matti Repo rankaisisi sateenkaaripareja vihkiviä korkeintaan keskustelulla

      Radio Dei ja Kotimaa-lehti toteuttavat neljättä vuotta kuukausittain lähetettävää Piispan kyselytuntia. Matkalla piispainkokoukseen Tampereen piispa kohtaa toimittajat, jotka maalaavat Revon analysoitavaksi sateenkaaren (ja) koronan.

      Heti kärkeen ehdotus. Mitäpä jos kirkolliskokous pyytäisi keväällä 2021 tulevalta piispainkokoukselta vaihtoehtoja erilaisista malleista, miten sateenkaaripareja vihkiviin pappeihin pitäisi suhtautua? Kirkolliskokoushan laittoi kaksi vuotta sitten ”pullopostiinsa” kysymyksen piispoilleen siitä, miten kirkossa voitaisiin ratkaista samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen. Viime syyskuun istunnossaan piispainkokous esitti jo kuusi eri vaihtoehtoa. Kun kuusi vastausta ei riitä, nyt pitää ratkaista pattitilanteesta aiheutunut rankaiseminen tai rankaisematta jättämisen tila. Montakohan vaihtoehtoa sateenkaaripareja vihkivien pappien sanktioihin syntyisi?

      Kirkolliskokous -> Piispainkokous -> KHO -> Piispan kyselytunti -> Piispainkokous = ?

      Korkein hallinto-oikeus heitti 18.9. 2020 pallon takaisin kirkolle toteamalla, että pappien mahdollinen rankaiseminen tai rankaisematta jättäminen on kirkon asia. Realismia on ollut jo vuosikausia se, että vaikka kirkon avioliittokanta ei ole edelleenkään muuttunut, käytännön tasolla eri hiippakunnissa löytyy niitä pappeja, jotka vähät välittävät mahdollisista seuraamuksista. Tai jos välittävät, aina on mahdollista uhriutua erilaisilla somealttareilla ja kerätä sitä kautta tomaattien sijaan mahdollisimman paljon tykkäyksiä ja toivoa painetta tuomiokapituleihin, jotta rangaistuksia ei tulisi.

      Piispainkokous ensinnäkin totesi, että KHO:n päätös ”vahvistaa sen, että kirkolla on uskonnollisena yhdyskuntana sisäinen autonomia ja itsenäinen oikeus päättää, vihkiikö se avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja vai ei.. Kirkon nykyinen avioliittokäsitys on selkeä ja se perustuu näkemykseen, että avioliitto on miehen ja naisen välinen.”

      Eli rangaistako vai ei?

      Piispoista Oulun hiippakuntaa kaitseva Jukka Keskitalo otti varovaisesti kantaa sanomalehti Kalevassa 18.10. julkaistussa haastattelussa toteamalla, ettei usko varoitusten tuovan ratkaisua sateenkaaripareja vihkivien pappien kohdalla. Sen sijaan Keskitalo toteaa, että kirkon pappien pitäisi pysyä kirkon virallisella linjalla ja vihkimällä vain perinteisellä linjalla.

      Meidän ei ole hyvä mennä eteenpäin antamalla varoituksia..

      Kun Matti Revolta kysytään Piispan kyselytunnilta sitä, pitäisikö pappien pitäytyä perinteisellä linjalla ja linjalta poikkeavien kohdalla unohtaa kuitenkin rankaiseminen, Repo muistuttaa, että linjauksesta on puhuttu piispojen kesken jo viikkoja sitten ennen KHO:n päätöstä eikä tämä Keskitalon ulostulo ollut hänen oma ehdotuksensa.

      – Minä olen edustanut juuri sitä kantaa, että meidän ei ole hyvä mennä eteenpäin antamalla varoituksia tai muita rangaistuksia tai seuraamuksia. Itse asiassa niin meillä on Tampereen hiippakunnassa ollutkin käytäntö, että ei meillä ole näistä muutamista tietoon tulleista tapauksista lähdetty antamaan varoituksia tai muita rangaistuksia, vaan ne on hoidettu sillä tavalla, että piispa on keskustellut pappien kanssa näistä asioista. Se on hyvä, että tästä asiasta tulee yhteinen suositus, mihin useimmat piispat yhtyvät, Repo kiittelee.

    • Anonyymi

      Olin eräässä kirkon tilaisuudessa ja pappi näytti homolta🤣

    • Tuo rankaiseminen on sinun villi fantasiasi.

      Piispainkokous ehdotti, ettei rangaistuksia jaeta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että samaa sukupuolta olevien vihkiminen tulee Evl-kirkkoon.

      • Anonyymi

        Menetkö sitten Jalmarin kanssa vihille?


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      46
      3167
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      12
      2033
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      18
      1492
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1375
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1351
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1261
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1171
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1105
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1054
    10. 22
      1047
    Aihe