Talous pelastui, mutta liian moni kuoli

Anonyymi

"Lars Calmforsin mukaan valittu linja tuli kalliiksi.

Ruotsin koronastrategia on todella auttanut maan taloutta selviämään epidemiasta, mutta sen hinta on ollut ihmishengissä mitattuna liian suuri, ekonomisti Lars Calmfors arvioi".

https://www.verkkouutiset.fi/ruotsalaisprofessori-myontaa-talous-pelastui-mutta-liian-moni-kuoli/

Viranomaiset eivät selittäneet, miten taloutta ja kansanterveydellisiä näkökohtia punnittiin tai tehtiinkö valintoja laumasuojaa tavoitellen vai perustuen siihen, että tiukkojen rajoitusten pelättiin olevan kestämättömiä.

Lars Calmforsin mukaan Ruotsin koronastrategia lähti virhearvioista, joissa liioiteltiin taudin leviämistä ja oireettomien tartuntojen määrää. Tämä näkyi niin verrattain myöhään annetuissa matkailijoiden ohjeissa kuin puutteellisessa testauksessa ja jäljityksessäkin.

Vaikka BKT:n lasku onkin ollut Ruotsissa pienempää kuin esimerkiksi eteläisessä Euroopassa, Britanniassa, Tanskassa tai Saksassa, on koronaepidemian isku silti ollut Lars Calmforsin mukaan kovempi kuin Suomessa tai Norjassa.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Talous muka pelastui vaikka laski 3x Suomea dnemmän =))

    • Anonyymi

      Pah. Linjahan on täysin oikea! Ei kevään kuolleita pidä laskea mukaan lukuihin. Ei edes Ruotsissa, nehän ovat kaikki laitosten sisällä levinneitten hoitoon liittyvien infektioiden seurausta. Kuten ennen sanottiin sairaalainfektioita.

      Ei niillä ole siksi valttämättä mitään yhteistä sen kanssa kuinka paljon infektioita on ulkopuolella.

      Nythän niitä infektioita ulkopuolella on ja Ruotsin kuolemantapaukset ovat silti miltei nollissa. Samaan olisi päästy jo keväällä, jos laitokset olisi nopeammin saatu pysymään puhtaana. Mitään periaatteellista vikaa Ruotsin linjassa ei siis ole.

      Päin vastoin.

      Muu Eurooppa kohtaa nousevat tartunnat epätoivoisesta pyristelystä huolimatta. Parempi olisikin vain keskittyä siihen, että ne sairaalat pysyvät puhtaina sen jatkuvan pelottelun sijasta.

      • Anonyymi

        "Parempi olisikin vain keskittyä siihen, että ne sairaalat pysyvät puhtaina"

        Kun eivät pysy ilman "pelottelua". Idiootit saavat toki tartuttaa itsensä, mutta kyse onkin siitä, että saadaan ne estettyä tartuttamasta riskiryhmiä.


    • Anonyymi

      Mitään koko kansaan kohdistuvaa jäljitystä tai karanteenejahan Ruotsissa ei ole edes ollut, eikä ole edelleenkään. Toisin kuin Suomessa.

      Mutta jos myohässä olleesta jäljityksestä ja testauksesta puhutaan, niin niin tosiaan oli, ja se koski terveydenhuollon laitoksia. Ja sen virheen he ovat kyllä kertoneet julki jo aikaa sitten.

      Suomessa sama virhe on olemassa edelleen, vaikka se ei juuri nyt ole aiheuttanut kuin muutamia vahinkoja. Ihan hiljattain Helsinkiläisessä hoivakodissa sairastui useita, ja kaksi merkittiin kuolleiksi koronaan. Ja hoitajat koronassa. Noin 3 pv sitten Vaasassa vammaisten hoivakodista jokainen asukas koronassa, ja samoin suurin osa henkilokunnasta. Tosin esimerkiksi nämä kaksi Helsingistä edustavat aika isoa prosenttia tilastossa, jossa ei syksyltä ole kuin muutama vahinko. Tartuntojahan tulee sitten parissa viikossa jo tuhansia.

    • Anonyymi

      Lue seuraava huolella, niin alat ymmärtää, mistä koronassakin on kyse. Tuossa on mainittu myos hoitoon liittyvät infektiot, toisaalta 20 kuolleesta vain 4 olisi elänyt pidempään kuin puoli vuotta ilman influenssaa, mutta vielä toisaalta 60 tehohoidettua jäi henkiin, ja joukossa perusterveitä.

      Julkaistu 27.11.2018
      Influenssa vie vuosittain tehohoitoon keuhkosairaita, mutta myös terveitä

      Influenssan vuoksi Taysissa tehohoitoon joutuneista noin neljäsosalla ei ole mitään diagnosoitua pitkäaikaissairautta. Influenssasta tehohoitoon joutuneiden sairauksista tavallisimpia ovat erityisesti krooniset keuhkosairaudet tai sydänsairaudet. Noin neljäsosalla Taysissa hoidetuista on krooninen keuhkosairaus ja viidesosalla sydänsairaus.

      Influenssa vie teho-osastolle yhtä paljon terveitä ihmisiä kuin keuhkopotilaitakin. Pitkäaikaissairaudet lisäävät vaikean influenssan riskiä, mutta myös aiemmin terve voi joutua influenssan takia tehohoitoon.

      Tiedot käyvät ilmi Taysin infektioyksikön vuosina 2009–2016 tekemästä selvityksestä, jossa tarkasteltiin influenssan vuoksi Taysissa tehohoitoon joutuneiden potilaiden taustatietoja ja ennustetta. Huomioon otettiin ne tehohoitoon päätyneet potilaat, joiden influenssanäyte oli positiivinen kaksi viikkoa ennen tehohoitoon joutumista tai kyseisen hoitojakson aikana.

      Potilailta oli yhteensä 80. Heistä hiukan yli puolet oli miehiä, ja mediaani-ikä oli 59 vuotta. Iän vaihteluväli oli 4–86 vuotta.

      Keuhkoahtauma altistaa
      Keuhkosairaista erityisesti keuhkoahtaumapotilaat ovat alttiita joutumaan tehohoitoon. Keuhkoahtaumapotilaiden keuhkokapasiteetti on lähtökohtaisesti heikompi kuin terveellä ihmisellä, minkä vuoksi keuhkoahtaumapotilas tarvitsee herkemmin erilaisia hengitystukihoitoja.

      Infektioyksikön selvityksen mukaan myös reilu ylipaino oli monella vaikeuttamassa hengitystä.

      Muita pitkäaikaisdiagnooseja tai ongelmia, jotka vaikuttavat influenssan vuoksi tehohoitoon joutumisen taustalla, ovat diabetes, alkoholismi tai psykiatrinen taustasairaus.

      Neljäsosa tehohoitoon joutuneista menehtyi
      Infektioyksikön selvityksessä tehohoidon mediaanikesto oli 4,5 vuorokautta ja vaihteluväli 0–94 vuorokautta. Valtaosa eli 85 prosenttia sairasti A-influenssaa. Kahdellatoista henkilöllä eli 15 prosentilla influenssatartunta oli hoitoon liittyvä infektio, eli potilas oli jo edeltävästi ollut osastohoidossa.

      Tehohoitoon joutuneista neljäsosa menehtyi kolmen kuukauden sisällä. Kuolintapauksista neljä oli sellaisia, joissa kuoleman katsottiin liittyvän influenssaan ja joissa potilaan eliniän ennuste ilman influenssaa olisi todennäköisesti ollut yli puoli vuotta. Kuusitoista kuoli pitkäaikaissairauksiinsa influenssan heikentämänä. Yhden potilaan kuoleman ei katsottu liittyvän influenssaan.


      https://www.tays.fi/fi-FI/Influenssa_vie_vuosittain_tehohoitoon_ke(80027)

      • Anonyymi

        Ymmärsin: korona on selvästi vaarallisempi, joten sitä kannattaa välttää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärsin: korona on selvästi vaarallisempi, joten sitä kannattaa välttää.

        Se ei ole. Suomessa koronan infektiokuolleisuus on tällä hetkellä influenssan tasolla. Eli kun jaat kornakuolemat tartunnoilla ja kerrot 100% saat saman kuin influenssalla. Se on fakta, ja tarkoittaa, että itse sairaus ei ole sen vaarallisempi. Kyse on siitä onko sitä päästetty sellaisten joukkoon, jotka ovat yleensäkin jo kuolemassa.

        Influenssalla sitä on estetty rokotteella, ja koronaan kun ei ole rokotetta, niin muu ei tehoa, kuin laitosten pito puhtaana.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1418
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1271
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1215
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1165
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1164
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1063
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1048
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1043
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe