Miksi olen Mormoni

Anonyymi

Miksikö olen mormoni? Koska aikoinaan sain "varmuuden" sydämeeni että Myöhempien Aikojen Pyhien kirkko on todella Jeesuksen kirkko...

Sittemmin tosin aloin ajatella syvällisemmin sitä syytä olla tässä kirkossa. Huomasin nimittäin jossain vaiheessa että sain ihan samankaltaisia tunteita välillä syistä joilla ei ollut mitään tekemistä uskontoni kanssa. Kuten kerran esim. yhtä romanttista komediaa katsellessani.

Siitä sain sitten ajatuksen kokeilla voinko itse luoda sellaisia tunteita sydämessäni silloin kun haluan? Huomasin tämänkin olevan mahdollista. Se ei nimittäin vaatinut paljon muuta kuin että mietiskelin tarpeeksi asioista joista tykkäsin.

Näiden kokemusteni seurauksena rupesin ajattelemaan että tuollainen tunteilu on oikeastaan aika epävarma indikaattori minkään korkeamman voiman mielipiteestä.

Sitä paitsi se alkoi muistuttaa huijareiden keinoilta saada hyväuskoiset ihmiset uskomaan sanomaansa. Se kun tuli mieleen kun luin yhtä inc.com lehden artikkelia nimeltä “Con Artists Use These Psychological Tactics to Manipulate People to Believe Them Every Time” (suom. Huijarit käyttävät näitä psykologisia keinoja manipuloidakseen ihmisiä uskomaan heitä joka kerta).

Tässä artikkelissa sanottiin "No matter how smart you are, anyone can be easily swayed by emotions" (suom. Riippumatta siitä kuinka älykäs olet, kuka tahansa voi helposti joutua omien tunteittensa vaikutuksen alle).

Tästä taas tuli mieleen mitä olin joskus lukenut Raamatusta. Kuten esim. Sananlaskut 14:15 jossa lukee "Tyhmä uskoo kaiken minkä kuulee, järkevä harkitsee mitä tekee." Ja Jeremias 17:9 jossa sanotaan "Petollinen on ihmissydän, paha ja parantumaton vailla vertaa!".

Tulin ajatelleeksi että ei tunnu kovin hyvältä ajatukselta luottaa "petollisen" sydämeni tunteisiin. Tai välttämättä siihenkään mitä toiset sanovat.

Joten rupesin katsomaan löytäisinkö kirkon ulkopuolelta muita syitä uskoa kirkkoni sanomaan.

Tämän tutkimiseni seurauksena sain sitten selville esimerkiksi sen että vaikka Mormonien kirjan mukaan nefiläisiä ja lamanilaisia olis pitänyt olla Amerikassa miljoonia, heidän olemassaolostaan ei ole löytynyt minkäänlaisia arkeologisia todisteita. Vertaa tätä esim. siihen mitä on löytynyt Asteekeista, Mayoista, ja muinaisista Israelilaista tai vaikkapa Roomalaisista.

Toinen ehkä vielä kummallisempi asia on että Mormonien kirja viittaa Amerikassa olleen elefantteja, lehmiä, lampaita, sikoja, silkkiä ja pyörillä varustettuja sotavaunuja nefiläisten ja lamanilaisten aikoihin. Siis satoja vuosia ennen Kolumbusta. Mistään näistäkään ei ole löytynyt arkeologisia todisteita.

Kaiken tämän löydettyäni sain myös selville että Stuart Ferguson (MAP kirkon jäsen ja Brigham Young-yliopiston arkeologisen osaston perustaja) oli kirjoittanut v. 1976:

"you can’t set Book of Mormon geography down anywhere – because it is fictional and will never meet the requirements of the dirt-archaeology. I should say – what is in the ground will never conform to what is in the book."

Tuo MAP-kirkon arkeologi siis myönsi kirjeessään että Mormonin kirja sisältää fiktiota.

Ja ihan kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi, monet Mormonin kirjan paikannimistä nähtävästi kopioitiin siltä alueelta jossa Joseph Smith asui New Yorkin osavaltiossa. Pari niistä saattoi tosin olla otettu Kapteeni Kiddin merirosvotarinoista.

Kapteeni Kiddin tarinoissa kun usein mainittiin Komorien saaristo, jonka aiempi englanninkielinen nimi oli "Camora" (vrt. Mormonin kirjan v. 1830 painoksessa mainittuun paikkaan "Camorah").

Komorien saariston pääkaupungin nimi on muuten "Moroni". Siis "sattumalta" sama nimi kuin sillä enkelillä joka muka ilmaantui Joseph Smithille.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Näin aikuisten videopätkää, jossa mormonimiehet opettivat nuorukaisille asioita. Löysin siitä jotain tuttua ja liityin mormooneihin.

      • Anonyymi

        Aika hepposta touhua. Samanlaisilla syillä monet ovat varmaan liittyneet sirkukseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aika hepposta touhua. Samanlaisilla syillä monet ovat varmaan liittyneet sirkukseen.

        Tosin sirkukset yleensä maksavat jotain niille artisteilleen. Kirkkojen kanssa - ainakin tämän MAP-kirkon - jäsenet maksavat kirkolle kymmenykset siitä ilosta että ovat jäseniä.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Näyttäisi siltä että ihan hyvin voisi uskoa Aku Ankan taskukirjaan numero 25. Sen jutut saa myös sydämeen kivoja tunteita.

      • Anonyymi

        Miksi numero 25? Löysitkö siitä jotain tuttua?

        Toi numero 25 on kyllä aika huono. Ihan liian mielikuvituksellisia tarinoita ja sisäisiä ristiriitoja. Varmaan nopeasti kyhätty kasaan ihan vain rahanansaitsemistarkoituksessa.

        Tosin eihän sitä paljon muuta vaaditakaan jos siihen uskoa haluat.


    • Anonyymi

      Stuart Ferguson ei ollut arkeologi vaan lakimies.

      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Miksi et ole jättänyt kirkkoa sitten?

    • Anonyymi

      Mormonien kirjat joita Smith on väsännyt, on pelkkää mielikuvitusta.
      Sen osoittaa parhaiten valtava määrä raamatunvaistaisuudet.
      Se mitä Taamatussa kerrotaan on faktaa.
      Raamattuu todistaa itse itsensä.
      Se joka väittää muuta, on lukutaidoton tai sanasokea eli ei ymmärrä sitä, että Raamattu todistaa itse itsensä.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Lisää yhtäläisyyksiä Kapteeni Kiddin tarinoiden ja Mormonien juttujen välillä löytyy mm. Ronald Hugginsin paperista nimeltä
        "From Captain Kidd's Treasure Ghost to the Angel Moroni: Changing Dramatis Personae in Early Mormonism" (suom. Kapteeni Kiddin Aarre-Hengestä Enkeli Moroniin: Vaihtuvia Tarinan Päähenkilöitä Varhais-Mormonismissa).

        https://docdro.id/NnR6qTQ


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe