Kuolema ja ateismi

Moni hakee uskonnoista vastausta kysymyksiin, miten tulisi elää ja mitä meille tapahtuu kuoleman jälkeen. Uskonnoista haetaan myös lohtua elämän menetysten keskellä. Mitä ateismi tarjoaa näiden tilalle?

Lyhyt vastaus: Ei mitään - Ateismi on vain sitä, ettei usko Jumalaan. Mutta tämä ei tarkoita, etteikö ateistikin voisi etsiä vastauksia näihin kysymyksiin tieteestä, taiteesta ja filosofiasta, tai hakea turvaa ja lohtua muista ihmisistä.

Mitä ihmiselle tapahtuu kuollessa? Neurologian näkemys on, että tietoisuutemme on aivojemme tuotos. Tietoisuus siis sammuu ja lakkaamme olemasta. Se tuntuu samalta kuin miltä tuntui olla ennen kuin oli syntynyt - ei miltään. Kuolema ei ole mitään. Kuolema ei siis ole ongelma - vaan ongelma on elämä itse ja sen rajallisuus. Olemme kuin junamatkalla kohti kuolemaa.

Ateistinen kirjailija ja filosofi Sam Harris pohtii näitä asioita yhdessä keskustelussa. Suurin osa meistä elää huolehtien siitä, mitä on tulossa: Miten valmistautua huomiseen? Miten saada mökin katto korjattua, laituri rakennettua ja siten saada mökistä mukava paikka rentoutua? Elämme yleensä joko tulevaisuudesta huolehtien tai menneisyyttä muistellen, mutta miten usein elämme nykyhetkessä - nauttien siitä, mitä on juuri nyt? Kuunnellen toisia ja sitä mitä he meille sanovat nyt - sen sijaan, että mietimme jo omaa vastaustamme. Tulevaisuutta ja menneisyyttä ei ole olemassa - meillä on vain nyt hetki. Juuri tämä - ja tämä. Tulevan eteen on hyvä tehdä töitä, mutta sitä ei saisi tehdä tätä hetkeä unohtamatta.

Koska tahansa puhelin voi soida ja saat kuulla huonon uutisen, että rakastamasi ihminen on poissa. Miten kohtaamme nämä menetykset, mitkä ovat väistämättä edessä? Olisiko nyt-hetkestä apua myös tähän? Emme kai voi tehdä asialle muuta kuin keskittyä elämään nyt ja olemaan niiden ihmisten kanssa, jotka ovat ympärillämme, jottemme joudu suremaan menetettyjä hetkiä, kun he ovat poissa.

Jos sen sijaan vietimme liikaa aikaa netin keskustelupalstoilla ja koemme, ettemme olleet tarpeeksi läsnä sen kanssa, joka on poissa, niin mitä tehdä? Menneen murehtiminen ei ole paras tapa nyt-hetken viettoon. Käyttäkäämme nyt-hetki siten, mikä on juuri nyt parasta - tulevaisuutta unohtamatta, mutta muistaen, että tulevaisuuteen valmistautuminen ei saa pilata tätä hetkeä. Menneisyydestä voi kuitenkin olla vaikea irtautua ja olemme ajatustemme armoilla ja nyt hetki jää menneen murehtimiseksi. Minä sorrun välillä siihen, että suren tulevaa jo ennalta. Tiedosta ja ymmärryksestä ei ole apua kaikkeen. Elämän eläminen ja oman mielen hallinta on oma lajinsa.

Sam Harris pohtii näitä asioita videossa:
https://www.youtube.com/watch?v=ITTxTCz4Ums

Kyseisellä videolla on myös mindfulness-meditaatio, jonka kautta haetaan oivallusta, että loppujen lopuksi meillä on vain sisäisiä kokemuksia - maailma on meistä erillinen. Video kannattaa katsoa rauhassa, kun ympärillä ei ole muita ihmisiä, jotka tarvitsevat huomiotamme.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ateistin ei tarvitse pelätä kuolemaa, koska

      a) tietää, että elämä päättyy kuolemaan ja ihminen lakkaa olemasta

      b) ei tahdo elää loputtomasti, koska kyllästyisi kuoliaaksi tekemisen puutteesta, jos ei kuolisikaan

      c) tietää, että tiede kehittyy niin paljon, että elää joka tapauksessa ikuisesti, kunhan vain antaa syväjäädyttää päänsä

    • Anonyymi

      Välillä Jeesus kävi uskovaistensa luona pelottelemassa . hän kertoi tämän joutuvan Helvettiin. piti käydä rauhoittelemassa pelästynyttä . Hän vakuutti, ettei tällä olisi mitään hätää.

      Sitten Jeesus tuli taas..

      • Tuskinpa. Jeesuksen ajan juutalaisuudessa ei ymmärtääkseni tunnettu Helvetti-ajatusta lainkaan... Se tuli kristinuskoon vasta myöhemmin. Ensimmäiset juutalais-kristilliset Helvetti - maininnat ovat kai noin 100 eaa.

        kts.
        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Helvetti


      • Anonyymi
        Järkisyitä kirjoitti:

        Tuskinpa. Jeesuksen ajan juutalaisuudessa ei ymmärtääkseni tunnettu Helvetti-ajatusta lainkaan... Se tuli kristinuskoon vasta myöhemmin. Ensimmäiset juutalais-kristilliset Helvetti - maininnat ovat kai noin 100 eaa.

        kts.
        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Helvetti

        heh, huli.
        Luin roskauutisen ja lisäsin siihen "Jeesus" Sanan.


    • Anonyymi

      Minusta on todella huvittava se uskovien ajatus, että ihmiset kuolemansa jälkeen menisivät muka eri paikkoihin, tai yleensä menisivät jonnekin. Se on aivan yhtä järkevä ajatus kuin jos ihmiset olisivat ennen syntymäänsä olleet eri paikoissa.

    • Anonyymi

      Vaikeudet otan aina haasteena, ei sitä tiedä mikä on hyväksi aika näyttää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe