Turkki ja Ukraina sotilasyhteistyöhön

Anonyymi

https://www.google.fi/amp/s/www.washingtonpost.com/world/national-security/leaders-of-turkey-ukraine-sign-military-agreements/2020/10/16/323740f0-0fd7-11eb-b404-8d1e675ec701_story.html?outputType=amp

Turkki ja Ukraina allekirjoittavat sotilaallisen yhteistyön sopimukset

16. lokakuuta 2020
ISTANBULI - Turkki ja Ukraina allekirjoittivat perjantaina Istanbulissa sotilaalliset yhteistyösopimukset, joilla syvennettiin puolustusyhteistyötä, jolla pyritään tasapainottamaan Venäjän määräävää asemaa Mustanmeren alueella.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy ja Turkin Recep Tayyip Erdogan valvoivat puolustusteollisuutta koskevan "hyvän tahdon" ja "sotilaallisen puitesopimuksen" allekirjoittamista, virkamiesten mukaan, vaikka yksityiskohtia sopimuksista ei ollut heti tiedossa.

"Turkki pitää Ukrainaa avainasemana vakauden, turvallisuuden, rauhan ja vaurauden luomisessa alueelle", Erdogan sanoi allekirjoittamisen jälkeen kahden Mustanmeren kansan välillä, jotka ovat viime vuosina vahvistaneet sotilasyhteyksiä.

Zelenskiyn mukaan sopimukset avaavat tietä "uusille mahdollisuuksille".

"Puolustusalan yhteistyö on tärkeää strategisen kumppanuutemme kehitykselle, ja olen iloinen siitä, että vahvistamme sitä tänään", hän sanoi tulkin kautta.

Viime vuonna Ukraina pääsi sopimukseen turkkilaisten koneiden ostamisesta. Nämä kaksi maata ovat myös käyneet keskusteluja lentokoneiden moottoreiden kehittämisestä.

Sopimusten allekirjoittaminen tapahtuu, kun Kaukasuksen konflikti Vuoristo-Karabahin suhteen rasittaa Turkin suhteita Venäjään. Turkki on tukenut Azerbaidžania riidassa, kun taas Venäjällä on Armeniassa sotilastukikohta ja turvallisuussopimus, joka vaatii Moskovaa puuttumaan asiaan, jos sen liittolaista hyökätään.

Herkällä tasapainottamisella Venäjä on myös pyrkinyt ylläpitämään lämpimiä siteitä Azerbaidžaniin ja välttämään suhteiden häiritsemistä Turkkiin.

Vaikka Ankaralla ja Moskovalla on kehittyneet vahvat taloudelliset siteet ja ne sopivat molemminpuolisiin etuihin Syyriassa ja Libyassa, molemmilla on usein levoton suhde ja ne ovat edelleen geopoliittisia kilpailijoita.

Erdogan toisti perjantaina Turkin kieltäytymisen tunnustamasta Venäjän liittämistä Ukrainan Krimin niemimaalle.

"Turkki ei ole tunnustanut Krimin laitonta liittämistä eikä tule koskaan", Erdogan sanoi.

Sillä välin Zelenskiy antoi Erdoganille valtion mitalin Ukrainan "alueellisen koskemattomuuden" tukemisesta.

0

<50

  Vastaukset

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

    Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
    99
    4883
   2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

    ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
    Maailman menoa
    99
    3111
   3. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

    Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
    Maailman menoa
    98
    3001
   4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
    32
    1478