Sijoitusvinkkejä 16-vuotiaalle

Anonyymi

Joo, tota oon tässä harkinnu jo pitkäänkin jonkinsorttista sijoitusmuotoa ja en tiedä mistä aloittaa. Tässä on jo rahaakin saatu säästettyä vähäsen ja jos täällä on joitain experttejä niin olisin kiitollinen jos voisitte auttaa nuorta hädässä :)

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minä tuossa iässä 70-luvun alussa tein sijoituksia ostamalla kioskista mustia merirosvorahoja.

    • Anonyymi

      Aloittaisin pankkien sijoitusrahastoista. Ne ovat helppoja eikä itse tarvi tehdä mitään eikä oikeastaan tietääkään paljon mitään.

      Sijoitusrahastoissa kaiken a ja o on säännöllinen säästäminen. Esim. jos sulla on laittaa 50 euroa kuussa (tai mikä tahansa summa) niin sijoita se ja pidä kiinni tästä silloinkin kun kurssit laskee. Kurssilaskun tapauksessa nimittäin saat rahaston osuuksia samalla hinnalla enemmän ja kun kurssit nousee, niin ne toimii vipuvartena.

      Koska olet nuori, niin suosittelisin kovan riskin rahastoa koska aiot varmasti säästää vielä vuosia. Kysy pankkisi asiakaspalvelusta.

      Esim. eurooppalaiset osakerahastot tai USA:han sijoittavat osakerahastot voisivat olla hyvä valinta.

      Pointti on säännöllisyys, pidä kiinni kuukausisummasta. En suosittele sijoittamaan suurta summaa kerralla, vaan pienempiä summia kuukausittain pitkän ajan kuluessa

    • Anonyymi

      Edellinen kommentoija kehotti kysymään pankkisi asiakaspalvelusta. Tämä neuvo kannattaa heti kättelyssä unohtaa. Avaa asiakkuus (alaikäisenä) Nordnetiin. Laita sinulle sopiva summa kuluttomaan Suomi-indeksirahastoon ja lisäksi aloita kukausisäästäminen neljään ETF:ään (pörrssinoteerattu rahasto). Lisänä mahdollisesti myös Ruotsi-indeksirahasto, josta selviää 0,25% valuutanvaihtokuluilla.

    • Anonyymi

      Älä luota yhteenkään sijoitusneuvojaan, vaan tarkista aina kaikki sijoitussopimukset huolella. Yksikään sijoitusneuvoja ei neuvo ellei se saa rahaa välistä. Pankit usein tarjoavat niille parhaita vakuutusrahastoja, koska niistä ne saa hyvät rahat välistä. Ne kehuu niitä aktiivisinarahastoina, että viisaat muuttavat niiden sijoituskohteita tilanteiden mukaan ja että se on parasta asiakkaalle, ettei heidän tarvitse katella yhtään sijoituksien perään, vaan pankki hoitaa. Mutta ne vetää siinä välistä, että se on vakuutus ja vakuutusmaksut kulkee vaikka sijoitustuotto olisi 0%, niin joudut kuitenkin maksaa niille vakuutusmaksuja. Ja kun ne on vakuutusmaksuja niin niistä ett saa verotushyötyä vaikka menisi sijoitukset tappiolliseksi.
      Normaalistihhan saat tappiollisista sijoituksista verotuksellista hyötyä, kun ne tappiot voi hyvittää voitollisissa sijoituksista.

      Joten ikävä kyllä ammattilaisiltakaan ei aina saa neuvoja, kun he haluavat hyötyä jos jollain on vähänkään rahaa laittaa sijoituksiin.

      Sitten jos sijoitat yhteen pörssiyhtiöön, niin sulla on kaikki rahat siinä yhdessä yhtiössä ja jos se menee konkurssiin, niin menetät kaikki rahat. Joten sun pitäisi hajauttaa niin niin paljon että menetysmahdollisuus on pieni. Koska olet vasta alkamassa sijoittaa, niin ei ole kiva menettää sijoitusrahoja heti alkuun, joten ensimmäiset sijoituskohteet kannattaa pelaa varman päälle.

      Indeksisijoittaminen on siintä hyvä että se on valmiiiksi hajautettu tosi hyvin. Siinä ei sijoitus mene vaikka muutama pörssiyhtiö menisikin konkurssiin ja indeksi heiluu pörssiyhtiöiden mukaan.
      Kun korona tuli niin indeksit heilahti heti noin 30%-45% alaspäin maailmalla ja nyt ne aika hyvinkin jo noussu siitä.... ei ihan täyteen arvoonsa mitä se oli vuoden alussa, mutta yllättävän hyvin. Pitkällä tähtäimellä ajateltuna toi korona ei hirveetä notkahdusta lopulta tehnyt, jos tästä nyt ei mitään lamaa tule.

      Sitten sun pitää olla tarkkana, että jos sijoitat niin kuinka paljon niistä menee kuluja. Eri sijoituspaikat nimeää niitä ihan minkälaisina vaan... yleensä hallinnointikulu. Sijoita sellaiseen jossa kulut on alle 0.5%, jottei heti alkuun oteta liikaa välistä, joskus kun olet saanut sijoitusvoittoa, niin voihan sitä kokeilla muitakin sijoitusjuttuja, joissa on isommat hallinnointikulut, mutta aluksi ei sellaiseen kannata lähteä.

      Mun mielestä sulle voisi sopia ihan indeksirahastot ja kohteet voisi olla ihan ympäri maailmaa (ameriikka, aasia, kiina, venäjä, latinalainen ameriikka, intia, japani).
      Katso noista joku jossa hallinnointikulut on pienet ja kokeile vaikka vuosi-pari ja sitten näät kiinnostaako sijoitus enään.

      Ei saisi mainostaa, mutta OP:n sivuilta näkee aika hyvin indeksisijoitusrahastot ja sieltä voit tsiikaa niiden historia kohdasta, että mitä arvo oli vuonna 2012 ja paljonko ne maksaa nyt... voit laskea että jos silloin sijoitit 10 000 euroa, niin paljonko olisit nyt voitolla. Olen OP:n asiakas enkä mikään sijoitusneuvoja, mutta noi on ainakin selkeet sivut.

      Sinuna kokeilisin aluksi vuoden pari tähtäimellä sijoittamalla indeksirahastoon !
      Niin siinä alkaa no näkemään millasta se on.
      Olkoon se sitten OP:lla tai Nordnetilla, kummatkin paikat on ihan luotettavii....

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3789
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2284
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe