Lähdetään satunnaisesta jonosta nollia ja ykkösiä ja lasketaan vierekkäisten termien erotukset, esim
[0, 1, 0, 1, 1, 0]
[1, -1, 1, 0, -1]
[-2, 2, -1, -1]
jne.
Analysoikaa n:n pituisesta jonosta lähtevää k:tttta iteranttia. Esim mitä lukuja siinä on milläkin tiheydellä? Mikä kone sen generoi? yms. yms. Jonon pituushan pienenee aina yhdellä otettaessa erotukset, mutta kun n on suuri niin ei sillä ole väliä.
Iteroidut erotukset
12
114
Vastaukset
- Anonyymi
Enkä analysoi!
- Anonyymi
Hypoteesini:
Jakauma on symmetrinen nollan ympäri ja ulottuu 2**(k-1):een asti.
Perustelu: Jos ykköset ja nollat vaihdetaan, niin jokainen luku muuttuu vastaluvukseen joka iteraatiossa. Joka tasolla voi suurin esiintyvä luku olla itseisarvoltaan maksimissaan 2 kertaa edellisen suurin (kun otetaan edellisen maksimi - edellisen minimi, niin saadaan tämä kaksinkertainen (kun induktiivisesti oletetaan että ne olivat nuo mainitut -2**(k-1):t)). Nämä saavutetaan alternoivilla jonoilla.
On väliköitä, jotka eivät esiinny ollenkaan. Nämä tulevat tietyissä pötköissä ja "hyville luvuille" (kuten 5 ja 7 olisiko että alkuluvulle(??)) myös pötköjen välit ovat säännölliset (kun taas esim 8:lle hypyt näyttäisivät menevän 4,6,4,6,...). Ne alkavat näin (merkitsen vain positiivisen puolen symmetrisyyden takia):
2: []
3: []
4: [5]
5: [2, 3, 7, 8, 12, 13] (kahden pituinen pötkö, hyppy 4)
6: [7, 8, 13, 14, 21, 22, 23, 27, 28, 29] (pötkö: 2, hypyt: 5, 7, ei mutta sitten onkin kolmen pituinen, hylätään tämä pötkö hypoteesi nyt ainakin yhdistetyille luvuille).
7: [2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 25, 26, 30, 31, 32, 33, 37, 38, 39, 40, 44, 45, 46, 47, 51, 52, 53, 54, 58, 59, 60, 61] (pötkö: 4, hyppy: 4)
Noh, nämä käyvät jo pitkiksi niin en enää laita mutta kasilla on tuo 3:sta lähtevä 3 pituinen pötkö ja hypyt sitten menee miten menevätkään.
Lisäksi ainakin hyvillä luvuilla on aina siten, että missä todennäköisyyttää onkaan niin siinä on keskellä piikki ja sen sivuilla symmetrisesti, niinkuin jossain fraktaalirakenteessa.- Anonyymi
Tällaisella Sage-koodilla minä tein simulaatiota, joka noihin hypoteeseihin johti:
https://pastebin.pl/view/3d79dfab
- Anonyymi
Menisikö kone niin, että se on edellisen linjagraafi? Siirtymistä tulee solmuja ja siirtymät jos eka menee tilaan josta toinen lähtee. Ja tn tulee vissiin aina olemaan puoli kaikissa siirtymissä.
Kokeilin simuloinnilla laskea koneen siirtymiä siten, että tiloina vain mahdolliset esiintyvät lukuarvot:
https://pastebin.pl/view/1695c233
Kyllähän se näyttä oikean tuloksen antavan, mutta matriisin muodosta en kyllä nää mitään kaavamaisuuksia.
Lähtökonehan on tietysti 1/2 * [[1,1], [1,1]]
Ja seuraava on helppo keksiä ottamalla neljä tilaa: joko ollaan miinusykkösen puolella tai plus ykkösen ja kummallakin puolella on oma nollansa. Kone on 1/2[[1,0,1,0], [1,0,1,0], [0,1,0,1], [0,1,0,1]]. Steadystate on vakiovektori 1/4(1,1,1,1). Mutta nollalla oli kaksi tilaa, joten se on kaksi kertaa todennäköisempi kuin muut eli puolet tulee pitkässä juoksussa olemaan nollia ja yksneljäsosat plus ja miinus ykkösiä.
Tuo jälkimmäinenhän tulisi linjagraafina ( https://en.wikipedia.org/wiki/Line_graph#Line_digraphs )
Hmm... pitääpä katsoa miten seuraava (k=2) linjagraafi muodostuisi.- Anonyymi
Sagen line_graph() -metodi ei toiminut suunnatulle graafille, jossa on looppeja, mutta tein sitten itse:
https://pastebin.pl/view/24df9074
Joo, kyllä niihin tulee aika mukava muoto tulee: kaksi portaikkoa 1, 1:stä. Pitääpä vielä testata antaako oikeat todennäköisyydet steady steittinä (tietysti vielä kun puolikkaalla jakaa).
https://pastebin.pl/view/a3dfdfe0
Ai niin mutta nythän siitä vaan tulee jokaiseen sama todennäköisyys ja pitäisi summata ne, jotka esittävät samaa lukua (niinkuin ekassa oli kaksi nollaa). Eli redusoituiko tämä nyt samaksi ongelmaksi kuin mistä lähdettiin? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sagen line_graph() -metodi ei toiminut suunnatulle graafille, jossa on looppeja, mutta tein sitten itse:
https://pastebin.pl/view/24df9074
Joo, kyllä niihin tulee aika mukava muoto tulee: kaksi portaikkoa 1, 1:stä. Pitääpä vielä testata antaako oikeat todennäköisyydet steady steittinä (tietysti vielä kun puolikkaalla jakaa).
https://pastebin.pl/view/a3dfdfe0
Ai niin mutta nythän siitä vaan tulee jokaiseen sama todennäköisyys ja pitäisi summata ne, jotka esittävät samaa lukua (niinkuin ekassa oli kaksi nollaa). Eli redusoituiko tämä nyt samaksi ongelmaksi kuin mistä lähdettiin?Pitää tietysti pitää muistissa mikä solmu tarkoitti mitäkin lukua. Koitan tehdä sen getLineGraph()-funktiossa näin:
ret.relabel(lambda v: (v???, v[1]-v[0]))
Mutta mitä laitan tuohon ensimmäiseen koordinaattiin, että saan siihen juoksevan numeroinnin, joka erottelee solmut. Sehän on oltava, jotta solmut pysyvät erillään vaikka tarkoittavatkin samaa lukua. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pitää tietysti pitää muistissa mikä solmu tarkoitti mitäkin lukua. Koitan tehdä sen getLineGraph()-funktiossa näin:
ret.relabel(lambda v: (v???, v[1]-v[0]))
Mutta mitä laitan tuohon ensimmäiseen koordinaattiin, että saan siihen juoksevan numeroinnin, joka erottelee solmut. Sehän on oltava, jotta solmut pysyvät erillään vaikka tarkoittavatkin samaa lukua.Näinhän sen saa:
https://pastebin.pl/view/77c06a0c
Mutta toisaalta turha laskea noita steadysteitin solmujen todennäköisyyksiä, koska sehän näyttää aina olevan tasajakautunut. Katsoo vain kuinka monta solmua vastasi kutakin lukuarvoa ja sen lukuarvon tn. on sitten tämä lukumäärä kertaa 1/2^(k 1):kö se nyt on.
- Anonyymi
Sehän on De Brujinin verkko: https://en.wikipedia.org/wiki/De_Bruijn_graph
Samahan se tosiaan on vaikka pidettäisiin muistissa koko k-pituinen binäärijono ja tutkitaan kaikkia mahdollisia tällaisia. Mutta sitten ne romahdutetaan erotuksiin. - Anonyymi
Tässä yksinkertaisempi tapa tuottaa todennäköisyydet:
https://pastebin.pl/view/38ad62d0
Eli luvun j todennäköisyys on suhteessa sen alkukuvan kokoon funktiossa
p: {0,1}^(k 1) -> Z,
p(x) = sum((-1)**(k j 1)*binomial(k, j)*x_j) - Anonyymi
Sain tehtyä Desmokseen funktion arvojen histogrammin piirtäjän:
https://www.desmos.com/calculator/odcy0nxgvu
Parametriä k voi muutella liukusäätimestä ja koordinaatistoa zoomata ja siirrellä. Katsokaapa miten säännöllinen alkuluvuille tulee! Ei kannata kuitenkaan k:ta liian suureksi laittaa ettei jumita (jätin nyt ylärajaksi 10, mutta sitäkin voi toki itse muuttaa).
Tein lisäksi tuollaisen yleisen Python koodin, joka laskee hyperkuution {0,1}^k kuvan (multijoukkona) lineaarisessa polynomissa c1*x1 ... ck*xk.
https://pastebin.pl/view/7e7889bd
Se on melko nopea, kunhan eri kuvapisteitä ei tule paljoa. Mutta tässähän (kun kertoimet ovat itseisarvoltaan niin suuria), niin kuvapisteitä tulee mahdollisesti paljon. Pitäisikin katsoa kuinka kuvan koko kasvaa.
Hypoteesini on että alkuluvuille tulee aina kolmi-piikkejä joissa keskimmäinen on kaksi kertaa niin suuri kuin sen vieressä olevat (jotka ovat yhtäsuuret keskenään). Suuremmilla arvoilla (kuten k=11) taitaa tulla pitempiäkin tyhjiä jaksoja, joten piikeillä ei aina tasavälit ole (mutta onkohan siten, että siellä välissä on piikki, mutta se on vain arvoltaan 0,0,0 ??).
Selvennetään nyt tehtävää alkuperäisestä sen verran, että n=k 1 ja iteroidaan niin pitkään kunnes jää vain yksi luku (eli k kertaa) ja sitten kysytään millä todennäköisyydellä tämä luku saa minkäkin arvon. Sillä sehän on sama asia kuin jos n olisi suuri ja tarkasteltaisiin pitkää jonoa lukuja, joka k-iteraation jälkeen saatiin.
Se lineaarimuoto, jossa on alternoivat binomikertoimet on juuri k 1:stä luvusta x0,x1,.., xk saatava iteroitu erotus ja sen arvojahan tässä juuri kysytään, kun muuttujat x0, x1, .., xk saavat arvoja joukosta {0, 1}.- Anonyymi
Sen konveksiverhohan on muuten nimeltään zonotooppi: https://en.wikipedia.org/wiki/Zonohedron
Jos jätetään iteraatio viimeistä edelliseen vaiheeseen ja saadaan kaksiulotteisia pisteitä, niin tulee tämäntyylinen kuva:
https://aijaa.com/56bw9k
Tuosta saadaan siis lopulliset arvot laskemalla joka pisteelle (x, y) arvo x-y. Oletettavastihan tuossakin on jo monia pisteitä mennyt päällekkäin kaikista mahdollisista 2^12:sta lähtöpisteestä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä882881Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2991676Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2461547- 871381
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4021364Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3981292Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik21069Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat381037Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun329864Miksi Purra-graffiti ei nyt olekkaan naisvihaa?
"Pohtikaapa reaktiota, jos vastaava graffiti olisi tehty Sanna Marinista", kysyy Tere Sammallahti. Helsingin Suvilahden257845