Aihe

Sopimista riittää!

Anonyymi

Eurooppa-tutkija Timo Miettinen arvioi, että Euroopan unioni ja Britannia saavat istua jatkossakin neuvottelupöydässä.
Britannia ja Euroopan unioni ovat päässeet jouluaattona kauppasopimukseen.
Britannia on eronnut Euroopan unionista ja siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa.
Myös uusi sopimus jättää paljon avoimia kysymyksiä.

– Ei tämä mikään lopullinen sopu ole.

Miettinen sanoo, että sopimus kuitenkin varmistaa sen, että tavanomaisille hyödykkeille ei tule tullimaksuja tai kiintiöitä. Ne olisivat olleet edessä, jos olisi ajauduttu sopimuksettomaan tilaan.

Monet alat ovat jääneet sopimuksen ulkopuolelle. Esimerkiksi palveluvienti. Miettisen mukaan kaupassa on myös muunlaisia esteitä, joihin huomio kohdistuu tulevaisuudessa. Hän mainitsee erityisesti erilaiset vastavuoroiset sertifikaattien ja alkuperäismerkintöjen tunnustamisen.

– Tämä saattaa olla merkittävä este esimerkiksi autoteollisuudessa. Jos taas esimerkiksi haluaa mennä Britanniaan töihin, niin siihen tarvitaan työluvat. Lääkärin tai sairaanhoitajan tutkintoa ei hyväksytä sellaisenaan, vaan jatkossa vaaditaan uudenlaiset menetelmät.

Miettisen mukaan sopimuksen ydin oli juuri sääntelyssä. Molemmat osapuolet saivat läpi keskeisen tavoitteensa.

– Britannia sen, että EU-oikeudella ja lainsäädännöllä ei ole enää asemaa Britanniassa, vaan he saavat kehittää omaa lainsäädäntöään. Se oli heille poliittinen tavoite. EU sai riidanratkaisumenetelmän, joka on tärkeä. Jos Britannia lähtee kilpailemaan epäreilusti, EU:lla on mekanismi, johon voi vedota.

Britannian pääministeri Boris Johnson on tyytyväinen Euroopan unionin ja Britannian sopimaan ”Kanadan malliin”.

Miettisen mukaan tilanne tekee tulevaisuudesta vaikeammin ennakoitavan. Selkeiden oikeudellisten mekanismien sijaan kyse on riidanratkaisumekanismien hyödyntämisestä. Hän sanoo, että Maailman kauppajärjestön tasolla on nähty, että tilanne on ailahtelevaisempi kuin vahva EU:n oikeuteen perustuva järjestys.

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sopimuksen voittajia ja häviäjiä on Timo Miettisen mukaan mahdoton sanoa vielä tässä vaiheessa. Taloudellisesti kyseessä on sokki molemmille.

   – Britannialle tietysti enemmän, koska Britannian talous on enemmän riippuvainen EU:sta kuin EU:n talous Britanniasta. Kauppasopimus pienentää sokkia, mutta se tulee merkittävästi lisäämään byrokratiaa.

   Miettinen kuvailee, että Britannian poliittisen voiton hintana on taloudellinen lasku, jonka he joutuvat maksamaan. Poliittinen tavoite oli nimenomaan irtautua EU:n säännöstelystä.

   Eurooppa-tutkija Timo Miettinen uskoo, että Euroopan unioni ja Britannia joutuvat vielä neuvotteluihin.
   Miettinen sanoo, että EU:n tarkoitus on ollut ajaa yleistä sääntöihin perustuvaa järjestelmää, jossa pyritään vaikuttamaan muun muassa ilmastonmuutokseen ja ihmisoikeuksiin.

   – Työ on tietysti vaikeampaa ilman Britanniaa. Siinä mielessä tämä tulee vaikeuttamaan myös EU:n arvoperusteista järjestelmää jatkossa. Paljonhan riippuu, minkälaisen strategian Britannia jatkossa omaksuu ja pystyykö se hyödyntämään vapauttaan.

   Brexitin johtohahmo Nigel Farage on jo innostunut kommentoimaan, että Brexit on Euroopan unionin lopun alkua. Miettisen mukaan tulkinta ei ole kovin perusteltu. Kun Britannia äänesti EU-erosta kansanäänestyksessä vuonna 2016, sen jälkeen erilaiset exit-liikkeet Euroopassa ovat hiipuneet.

   – Luottamus EU:ta kohtaan on noussut, kun on käynyt ilmi, miten vaikeasta prosessista on kyse, kun maa lähtee EU:sta. Maa joutuu korvaamaan kansallisesti paljon erilaisia asioita, jotka on aiemmin hoidettu EU-tasolla.

   • Anonyymi

    VAIKKA Britannia ei ole lupautunut seuraamaan perässä EU:n säätelyssä, se voi joutua tekemään niin joka tapauksessa. Miettinen ottaa esimerkiksi akkuteknologian.

    ”Britannian autoteollisuuden tulevaisuuden haasteita voi olla esimerkiksi se, miten EU tulee tarkastelemaan sähköautojen akkujen alkuperäissäädöksiä.”

    Miettisen mukaan vasta tulevaisuus näyttää, mihin Britannia käyttää liikkumatilaansa.

    ”EU:n valta tulee säätelystä, jota monella globaalilla toimijalla on ollut halua noudattaa, koska EU on iso markkina. Britannialla ei vastaavaa valtaa ole, mutta se voi löytää tavan sopeutua kasvavaan sääntelykilpailuun”, Miettinen pohtii.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

   "Talvella 2018 hän sai ALS-diagnoosin. Ensioireet hän huomasi syksyllä 2018. Tuolloin Maijanen alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, ett
   Maailman menoa
   120
   5852
  2. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   124
   4135
  3. Sofia muutti hotelliin ilmaiseksi

   "Seiskan saamien tietojen mukaan kohukaunotar Sofia Belorf, 30, olisi muuttanut helsinkiläiseen luksushotelliin äskettäin. Seiskan saamien tietojen mu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   388
   2222