Aihe

Populismin nousu, uho ja tuho!

Anonyymi

KANSALLISMIELISILLE populistipoliitikoille vuosi 2020 oli todellinen annus horribilis, kauhea vuosi. Siihen on yksi syy ylitse muiden: koronavirusepidemia. Eri maiden populistipoliitikkoja yhdistää se, että he väheksyvät asiantuntijoita ja tieteellistä tietoa ja korostavat tavallisten ihmisten ja ennen muuta omaa viisauttaan. Koronavirukseen tällainen ajattelutapa tehosi kuitenkin huonosti.

Pudotus huipulta on ollut vauhdikas. Ihmeiden vuosi, annus mirabilis, kansallismielisillä oli vuonna 2016, kun britit päättivät kesäkuun kansanäänestyksessä erota EU:sta ja Donald Trump valittiin marraskuussa Yhdysvaltain presidentiksi.

Seuraavina vuosina kansallismielisyyden aalto näytti vain vahvistuvan, kun eliittiä vastustavat kansallismieliset poliitikot menestyivät monessa maassa. Esimerkiksi Brasilian presidenttinä vuonna 2019 aloitti Trumpia ihaileva ex-upseeri Jair Bolsonaro.

Ennen koronavirusepidemian puhkeamista kansallismielisten kannatus näytti kestävän hallitusvastuun hyvin. Boris Johnson johdatti joulukuussa 2019 tory-puolueensa vaalivoittoon lupauksillaan panna brexit-neuvotteluissa Brysselin päättäjille luu kurkkuun. Myös Donald Trump näytti olevan vielä vuoden 2020 alussa matkalla vaalivoittoon.

KORONAVIRUS muutti kuitenkin tilanteen muutamassa viikossa. Johnson reagoi epidemiavaroituksiin hitaasti ja ylimielisesti, mikä viivytti Britannian toimia ratkaisevalla tavalla. Maaliskuun lopulla pääministeri itse sai tartunnan ja joutui sairaalahoitoon.

Vaikeudet kasautuivat vuoden mittaan brexit-neuvotteluissa, joissa Britannia joutui huomaamaan, ettei maa ollut läheskään niin vahva kuin Johnson ja muut brexitin kannattajat olivat lupailleet. Samalla saatavatkin muuttuivat maksettaviksi.

Kokenut ulkomaantoimittaja Helena Petäistö kuvaili Maaseudun Tulevaisuus -lehden kolumnissaan 18.12. sitä, miten Brysselissä englantilaislehtien kirjeenvaihtajana toiminut Johnson lietsoi 1990-luvulla briteissä EU-vastaisuutta lennokkailla tarinoillaan, joista kuuluisin koski EU:n kondomidirektiiviä.

Nyt Johnsonin ehkäpä puolittaisena vitsinä alkaneen projektin lasku on langennut maksuun, ja hinta on kova.

Britannia ei ole saanut ulko-ovelle seuraajia, vaan EU:n kannatus on jäsenmaissa kasvanut. EU:n yhteishenkikin on parantunut, mikä näkyi vauhdilla kasatussa koronaviruselvytyspaketissa.

Vuoden lopulla Unkari ja Puola onnistuivat vesittämään osan oikeusvaltiovaatimuksista, mutta tiukka vääntö oli myrskyvaroitus siitä, etteivät muut maat ole loputtomiin valmiita sietämään unionin periaatteiden polkemista.

5

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   YHDYSVALLOISSA presidentti Trump halusi pitää tunnelman korkealla ja talouden kuumana. Siksi hän vähätteli epidemiaa, arvosteli omia lääketieteellisiä asiantuntijoitaan, vastusti tiukkoja rajoituksia ja ehdotti muun muassa koronaviruksen parantamista desinfiointiaineruiskulla.

   Show’n hinnan maksoivat amerikkalaiset. Kuolleita on runsaat 300 000, tartunnan saaneita yli 16 miljoonaa, yksi heistä Trump itse. Juuri epäonnistuminen epidemian hillinnässä käänsi marraskuun vaalit demokraattien Joe Bidenille.

   Trumpin vaalitappio aiheutti epäuskoa ja pettymystä hänen ihailijoissaan ympäri maailmaa. Yksi kansallismielisen ajattelun erikoisuuksista on se, että vaikka eri maiden populistit sanovat haluavansa viedä muilta kansoilta ja antaa omalle kansalleen, he kokevat silti olevansa jossain mielessä samassa veneessä.

   POLIITTINEN pelitila on käymässä vähiin myös ilmastonmuutoksen kohdalla. Populistipoliitikot trumpilaisista perussuomalaisiin ovat väittäneet ilmastonmuutosta huijaukseksi, mutta ihmiset tuntuvat sittenkin uskovan mieluummin omia silmiään.

   Tähän vuoteen mahtui merkittävää edistystä ilmastopolitiikassa, esimerkiksi Kiinan sitoutuminen hiilineutraaliuteen vuoteen 2060 mennessä ja EU:n tavoitteiden kiristäminen. Seuraavaksi odotetaan avauksia Yhdysvalloilta.

   Ilmastonmuutos ei ole tulevaisuutta vaan todellisuutta, eikä ilmastopolitiikka ole juna, johon voi hypätä tai josta voi jäädä pois, vaan muutosprosessi, joka luo tulevaisuuden yrityksiä ja työtä.

   POPULISTINEN politiikka on tuskin vielä sanonut viimeistä sanaansa. Paljon riippuu perinteisistä puolueista, joiden täytyy löytää ratkaisuja populismia ruokkivaan epävarmuuteen mutta myös oppia politiikan tekemisen uudet tavat.

   Kunhan koronavirus hellittää ja kriisiajan laskuja aletaan maksaa, edessä on vaikeita aikoja, jotka tarjoavat yllin kyllin tilaisuuksia pelureille ja kansankiihottajille.

   Kulunut vuosi on kuitenkin toiminut realismitarkistuksena, joka on näyttänyt, missä valuutassa tosiasiat kieltävän politiikan kustannukset lasketaan: ihmishengissä.

  • Anonyymi

   Suomessakin PS kerää kannatusta vain valehtelemalla ummet ja lammet EU:n elvtyslainasta.

   Suosituin puolue on SDP ja poliitikko pääministeri Marin. Kyllä persuja harmittaa.

  • Anonyymi

   Suomessa populismin paras ase näkyy olevan järjetön valehtelu EU:n tukipaketista.

   Ei sillä pitkälle pötkitä,vaikka persut tuntuvat jo uskovan omiin sepustuksiinsa.
   Valeet ovat liian tolkuttomia normaalin järjen ja lukutaidon omaaville.

   Se on helppo todeta tälläkin palstalla,

  • Anonyymi

   totta globalisti liberaali eu.nukit levittivät pandemiaa laajalti ympäri tellusta matkaillessaan ja köhiessä pitkin maita ja mantuja.. wrn :/

   • Anonyymi

    Etkö parempaa keksi,onneton?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Halla-aho: Emme halua, että punavihreä hallitus jatkaa

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000007761119.html Alkaa olla nykyhallituksella lopun ajat.
   Maailman menoa
   376
   4622
  2. Miksi Helmi ja Julia haluavat lehden kanteen?

   Itseään paljon vanhemman miehen kanssa? Dannyn ”tyttöystävä” Helmi Herra Ylpön ”tyttöystävä” Julia. Onhan näitä ollut kautta aikain. Muutama vuosi kun
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   3568
  3. Torppa Levillä

   Mites se raskauspahoinvointi ??
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   1993
  4. Mikäs emäntä se joka listi lapset ja itsensä?

   Oli muhokselta,ouluun saakka piti mennä toteuttamaan tuokin asia. Onneksi ei silti rekan alle ajanut. Ei nimiä, toki ne tulee minfoon. Mutta niillä ei
   Muhos
   27
   1955