Eino Rahjan punaiset ja Viteleen maihinnousu kesäkuu 1919?

Anonyymi

Valkoisten vapaajoukkojen Aunuksen retkikunta sotilaallisesti romahti kesäkuun 26.päivä 1919 kun Eino Rahjan johtamat punaiset suorittivat maihinnousun Viteleeseen. Ja johti lohkolla olleita suomalaisia? Maihinnousu romahdutti suomalaispuolustuksen ja Aunuksen retki oli käytännössä päättynyt tappioon.

15

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Paavo Talvela johti pohjoisempana olleita joukkoja ja tuo joukkio pääsi 7 km päähän Petroskoissa, mutta se eteneminen pysähtyi. Itä-Karjalan punakaartit koostuivat pääasiassa suomalaisista punaisista sekä paikallisista ja ne pystyivät blokkaamaan nämä vapaajoukot tehokkaasti. Ei niissä ollut samanaikaisesti rintamalla kuin reilu 1 000 miestä vaikka kaikkiaan Aunuksen retkeen osallistui 4 000. Paikallisia liittyi hyvin vähän valkoisiin. Maihinnousu suomalaisten valkoisten selustaan Vitelessä yllätti nämä totaalisesti. Ei näyttänyt jääkärien johtamistaito hääppöiseltä.

    • Anonyymi

      Von Hertzenin porukka menetti huoltoreitin Viteleen maihinnousun seurauksena ja rykmentin oli pakko vetäytyä. Ja Talvelan rykmentin myös. Rahjan 600 miehen osasto operoi tehokkaasti ja tapaus osoitti että paremmin koulutettu punakaarti olisi ollut kova vastus jääkäreillä ja suojeluskunnille Suomen sisällissodassa. Surkea huolto, vähäinen sotavoima sekä kehno strategia kaatoi koko Aunuksen retken eikä jäljellä jäänyt lopulta kuin sepitelty historiankirjoitus surkeasta tappiosta.

      Kesäkuussa 1944 puna-armeija teki samoin maihinnousun melko samoille seudulle Tuuloksen ja Viteleen välille ja pakotti jälleen suomalaiset perääntymismarssille ja mittaviin kalustotappioihin. Sama Paavo Talvela johti silloin koko Laatokan pohjoispuolella olleita suomalaisjoukkoja.

    • Anonyymi

      Ei ollut valkoisten johto oppinut mitään kun kesällä -44 heidät yllätettiin nousemalla maihin samalla kohtaa. Siitäkään tolloudesta ei kai kukaan ollut vastuussa. Saksan armeijassa tollot saivat lähteä, Suomen armeijassa tolloimmista johtajista tehtiin m-heimin ristin ritareita.

      • Anonyymi

        Talvelan strategisia kykyjä ei pidetty hääppöisinä. Hänellä oli, kuten niin monilla jääkäreillä, kiimainen vimma verisiin vastaiskuihin. Talvisodassa Tolvajärvellä se onnistui tuossa uhkapelissä. Ne verisimmät epäonnistumiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

        Talvelan puheen äänensävyn ja pateettisuuden kuunteleminen sinänsä jo vääntää vatsaa.


      • Anonyymi

        Sanotaan, että huonot johtajat käyvät aina edellistä sotaa. Jos -44 Suomen johto olisi käynyt edes edellistä sotaa niin olisi pitänyt tajuta, että Viteleessä on kohta mistä tullaan meikäläisten selustaan.

        Ei kai Laatokalla ollut edes seurantaa ja tähystystä, että maihinnousijat olisi nähty ajoissa ja voitu iskeä pommarein ja tykistöllä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanotaan, että huonot johtajat käyvät aina edellistä sotaa. Jos -44 Suomen johto olisi käynyt edes edellistä sotaa niin olisi pitänyt tajuta, että Viteleessä on kohta mistä tullaan meikäläisten selustaan.

        Ei kai Laatokalla ollut edes seurantaa ja tähystystä, että maihinnousijat olisi nähty ajoissa ja voitu iskeä pommarein ja tykistöllä.

        " niin olisi pitänyt tajuta, että Viteleessä on kohta mistä tullaan meikäläisten selustaan."

        Itse asiassa viime tipassa tajusivatkin. Kevättalvella 1944 armeija suoritti sotapelin jonka tulos oli: puna-armeija todennäköisesti tekee maihinnousun jonnekin lähelle Tuulosjoen suuta Laatokan rannelle. Niinpä rakennettiin pikavauhtia huollolle kiertotie. Se valmistui juuri ennen kesän suurhyökkäyksiä. Tie ei ollut erityisen hyvätasoinen mutta sitä kautta suurin osa 15.Prikaatin ja 5.Divisioonan kalustosta ja materiaalista pystyttiin siirtämään niin ettei armeijakunta niitä menettänyt. Kaikkein raskaita tykistöä ei pystytty siirtämään ja ne oli tuhottava. Ainoa huono puoli oli se että joukkoja Laatokan Karjalassa oli Kannaksen tapahtumien vuoksi vähennetty niin paljon ettei maihinnousseita NL:n merijalkaväen joukkoja kyetty lyömään rannikolla.

        *****Penna Tervo*****


    • Anonyymi

      Jääkärien strategisen ja jopa taktisen sodankäynnin kyky oli heikko mikä ei ollut mikään ihme kun useinpien johtajakoulutus oli matan tason ryhmä- ja joukkueenjohtajatasoa.

      • Anonyymi

        ” ääkärien strategisen ja jopa taktisen sodankäynnin kyky oli heikko mikä ei ollut mikään ihme kun useinpien johtajakoulutus oli matan tason ryhmä- ja joukkueenjohtajatasoa.”

        Vain täydellinen idiootti kuvittelee, että kenraalin arvoon kohotaan PELKÄN sodanajan jääkärikoulutuksen ansiosta! Mistä näitä pellejä riittää!


    • Anonyymi

      Aunuksen Ryhmän sotapelissä keväällä 1944 oli päädytty arvioon, että vihollinen suorittaisi maihinnousun RTR 13:n lohkolle, Viteleen ja Tuulosjoen väliselle rannikolle. Sotapeli muuttui todeksi 23. kesäkuuta aamuna, kun neuvostoliittolainen 70. merijalkaväenprikaati nousi maihin kolme kilometriä Tuulosjoen suusta lounaaseen.

      Suomalaisten Päämaja suhtautui maihinnousu-uhkaan vähätellen. Laiminlyönteihin kuului johtosuhteiden organisoimattomuus maihinnousun varalta ja merimaalien tulittamiseen soveltuvan materiaalin siirtäminen Karjalankannakselle.

      Maihinnousun torjunnan epäonnistumiseen johtui monesta seikasta: valmistautumattomuudesta, torjuntaan sopivien joukkojen puutteesta, rannikkojoukkojen ja kenttäarmeijan yhteistyön kehnoudesta sekä kiireessä järjestetyistä johtosuhteista. Maihinnousu saatiin kuitenkin rajoitetuksi niin kauaksi aikaa, että VI Armeijakunnan oikean siiven joukot ehtivät vetäytyä kiertotietä turvaan.

      Vaikka Talvelan saranaksi kaavailema PSS-asema oli pettänyt, ei Laatokan rantatien puolustus murtunut. Yhtämittaiset viivytystaistelut mahdollistivat koko itäisen Itä-Karjalan tyhjentämisen. Myös II Armeijakunta selviytyi pois neuvostojoukkojen alta Maaselänkannakselta. Neuvostoliiton sodanjohto haukkui kovin sanoin Karjalan Rintamaa väittäen, että ”rintaman esikunta on täynnä saamatonta ja kykenemätöntä henkilöstöä.”

      • Anonyymi

        Suomen ilmavoimien surkeus ja mitättömyys konkretisoitui siinä ettei se kyennyt millään tavoin estämään maihinnousua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen ilmavoimien surkeus ja mitättömyys konkretisoitui siinä ettei se kyennyt millään tavoin estämään maihinnousua.

        ” Suomen ilmavoimien surkeus ja mitättömyys konkretisoitui siinä ettei se kyennyt millään tavoin estämään maihinnousua.”

        Ei taida löytyä yhtäkään maihinnousua maailmassa, jonka ilmavoimat olisi ESTÄNYT!?

        Yleensä se kykenee korkeintaan häiritsemään!


    • Anonyymi

      Noin jälkiviisaana,, voisi sanoa että jääkärikoulutus oli välttävää,, mutta paljo parempi sekin, kuin siviilien taidot oli... Että enemmän oli hurmaa ja intoa kuin taitoja.. Ja näin oli Molemmin puolin.
      Ja kokonaisuuksien ymmärrys oli aika pientä... esim. talvela oli "pienen maailman kuvan mies". luulen ... Luin talvelan kirjoituttamat muistelmat ja alkoi tympiä se omakehu, ja jos vertaa tapahtuneeseen, niin se tapahtunut oli vaatimattomampaa...

      Vastaavaa oli 1919 kirjoitettu valkoisen karjalan armeija muistelo teos,,,, joka kertoi enemmän valkoisesta turhake hurmasta, kuin mistään muusta...

      Oltiin mannerheimista mitä mieltä tahansa, niin se isomman kuvan ymmärrys oli vanhalla miehellä järkevä, Kiitos siitä...
      Ja sitten viel se ihmetys, miten olikin ne housut niin ja teot huonossa jamassa kevät-kesä 1944,,, pöksyt kintuissa oltiin 1944 keväällä-kesällä.. Vaikea on todeksi uskoa.. vieläkään ! Vaikka monia selityksiä onkin....

      • Anonyymi

        Talvelan radioesiintyminen 1941 ja hänen puhetyylinsä oli kaikessa pateettisuudessaankin aivan naurettavaa kuultavaa. 🤣


      • Anonyymi

        - mielestäni selvä "dementia" tilanne keväällä 1944.


    • Anonyymi

      Suomen hallitus ja eduskunta antoi määrärahat Aunuksen retkeen eli tuki operaatiota joka lopulta päättyi kuten Vienan retket surkeasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe