Koraanin asiayhteys (VA 4/2020)

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ehkä noita koraanin ja talmudin ja mishnan kohtia voisi lainata tähän suoraan, niin voitaisiin vähän vertailla.

      "Koraanin asiayhteys ei siten olisikaan islam, vaan jokin islamin esivaiheena ollut itäinen kristillinen lahko"

      Miksei voisi ollakin? Islamin tarkoitus kun kuulemma oli putsata juutalaisuus ja kristinusko omalta osaltaan.

      • Anonyymi

        Selvästi juutalaisuudella ja islamilla on yhteiset juuret, jotka näkyvät nykyäänkin mielenkiintoisella tavalla. Joku nettihaastattelija oli kiertänyt Lähi-idässä kyselemässä juutalaisilta, kristityiltä ja muslimeilta, minkä toisen uskonnon he tuntevat olevan lähinnä omaansa ja juutalaisille se usein oli islam ja muslimeille juutalaisuus. He sanoivat, että kristinsuskossa oli selvästi enemmän jotain muuta, ja näin he totesivat siitä huolimatta, kuinka paljon ristiriitoja muslimien ja juutalaisten välillä olikin. Kristityt taas sanoivat tuntevansa juutalaisuuden läheisemmäksi.

        Kristinusko oli siis selvästi suurempi harppaus yhteisestä menneisyydestä eteenpäin kuin islam. Moni on kiinnittånyt huomiota kristinuskon yhtäläisyyksiin buddhalaisuuden kanssa, ja kun tiedetään kristinuskon esimuotojen esiintyneen zarathustralaisilla ja tulenpalvonnan alueilla, on "arjalainen" yhteys selvä. Siinä mielessä vaalea Jeesus ei ehkä olekaan niin historiallisesti väärä kuin nykyisin ajatellaan, tosin sekin on hyvä kysymys, kuinka valkoisia "arjalaiset" olivat. Iranilaiset eivät ole ja vielä vähemmän romanit, jotka ainakin kielellisesti ovat lähinnä "arjalaisia" nykypäivänä. Sen sijaan Kaukasuksen alueella on vielä nykyäänkin yllättävän vaaleita ja sinisilmäisiä kansoja ja Kaukasukselta löytyy myös vanhimpia krisitillisiä seurakuntia. Ehkä kyse ei olekaan vain kreikkalaisten yhteyksistä Georgian jokilaaksoon, vaan uuden uskonnon, kristinuskon kulkeutumisesta takaisin sen perustajien esi-isien maille, totuttuja reittejä pitkin?

        Kaukasuksen vaaleat ja sinisilmäiset ihmiset olivat haluttuja orjia hallitsijoiden palatseissa kauneutensa vuoksi. Varsinkin naiset.


    • Anonyymi

      Jotta asia ei olisi niin yksinkertainen, niin lisätään vielä sekin, että nykyisin on yleistynyt käsitys, jonka mukaan Mekka tai Medina eivät liity islamin syntyyn, vaan uskonnon syntysija ja sen varhainen keskuspaikka on ollut Petran pyhä kaupunki. Se sijaitsee melkoisen lähellä Israelin aluetta, jolloin myös islamin samankaltaisuudet juutalaisuuden kanssa selittyvät hyvin. Tarina Mekasta ja Medinasta on keksitty myöhemmin ja liittyy islamin sisäisiin valtataisteluihin, ehkä myös siihen, että kolmas tekijä, eli kristinusko ja Rooman valtakunta työnsivät varhaisen islamin kauemmas etelään, jonne oli jo siihen mennessä kehittynyt kauppateiden ja kaupunkien verkosta, joka pystyi kasvattamaan Islamin siihen mahtiin, johon se sitten nousi.

      Varhaisimmat löydetyt moskeijoiden rauniot nimittäin eivät ole suunnattuja Mekkaa kohti eivätkä voisikaan olla, koska Mekan kaupunkia ei niiden rakentamisen aikoihin ollut ainakaan arkeologisten löytöjen valossa olemassa. Aluksi arkeologit arvelivat, että varhaiset moskeijoiden rakentajat eivät vain olleet perillä maantiedosta tarpeeksi ja osoittivathan rauniot sentään sinne päin. Muta sitten kun viivat suuntaviivat piirrettiin kartalle, todettiin, että kyllä osoittivat hämmästyttävällä tarkkuudella samaan paikkaan, Petran rauniokaupunkiin. Tietystä vaiheesta eteenpäin moskeijoiden suunnat muuttuivat osoittamaan Mekkaan, jonne Islamin pyhin ilmeisesti evakuoitiin jossain vaiheessa. Koraani ei halunne siitä kertoa, ja voihan olla, että islamista vasta silloin tuli juutalaisuudesta selvästi erottuva ja sellainen taisteleva uskonto kuin se nyt on, joten ehkä se nykyisessä muodossaan ikään kuin syntyi vasta aikana, jolloin keskuspaikkana jo oli Mekka. Monet Muhamedinkin liittyvät tarinat kuitenkin selvästi sopivat paremmin Petran kuin Mekan maisemiin ja kuten blogissakin todettiin, Koraani ei ota kantaa maantieteeseen eli ei kerro, missä kuvatut tapahtumat tapahtuivat.

    • Anonyymi

      Hyvä, asiantuntevacperustietoartikkeli. Tai lisätietoakin, ainakin minulle.

    • Anonyymi

      Kasvatustieteen professori on suunnannut huomionsa ja sanan säilänsä Koraaniin. Nähtävissä olevin seuraamuksia. Katso vaikka itse,

      • Anonyymi

        Eipä ole vaparikriittiset kehuneet eivätkä kommentoineet,


    • Anonyymi

      "Kaukasuksen vaaleat ja sinisilmäiset ihmiset olivat haluttuja orjia hallitsijoiden palatseissa kauneutensa vuoksi. Varsinkin naiset"

      Joo, ja Suomen vaaleat ja sinisilmäiset ihmiset olivat haluttuja orjia venäläisten matujen palatseissa kauneutensa vuoksi. Varsinkin lapset. Venäläiset veivät niitä orjiksi Osmaliaan asti ja Pietari rakennuttl niillä LeninPietarigradin.

      Nuorimmat olivat nelivuotiaita, joillain alueella matutrais kasivat 2/3 naisista Pohjanmaalla ... Lähde esim. Topelius, Keskisarja, Ylikangas, Isonkyrön historia, ...

    • Anonyymi

      Ei kai tuohon sisälly myös kritiikkiä islamia kohtaan?

    • Anonyymi

      eihän mekka oli shiiojen pyhä kaupunki vaan ...
      shiiat ja sunnit ovat verivihollisia eikä niitä saa panna samaa vastaanottokeskukseen

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Lisää vaan myös islam-kritiikkiä, samoin hindulaisuuse js buddhalaisuuden.

    • Anonyymi

      Päinvastaisista heitoista huolimatta Vapaa Ajattelija -lehdessä on aina silloin tällöin myös uskontokritiikkiä-

    • Anonyymi

      Islamin kritiikkiä aina välillä perääänkuulutetaan, täälläkin. Sitä kuitenkin löytyy aina välillä Vapaa Ajattelija -lehdestä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2774
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2614
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1825
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      31
      1729
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1703
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1649
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1242
    8. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1057
    10. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      64
      1050
    Aihe