Lääkäriyhtiöissä ja julkisessa terveydenhuollossa tehdyt talous- ja virkarikokset

Anonyymi

Lääkärien keskutelupalstoilla on virinnyt vilkas keskustelu kyseenalaisista toimista eräässä yliopistosairaalassa ja Attendossa. Kopioin tähän kaksi pahinta tapausta.

Luulisi, että sitä ei tapahdu Suomessa, mutta yllättävän paljon tapauksia on tullut minulle vastaan tutkintani aikana. Osa on johtanut jatkotutkintaan.
Yleisen mielenkiinnon takia teen tämän yhteenvedon TYKSin kuvantamisen tapauksesta, joka on yksi pahimmista. Suurin osa virkarikoksista jää tutkimatta syystä tai toisesta. Tässä mukana myös talousrikoksen aineksia, koska saatu asiattomasti rahallista hyötyä ja tietääkseni perättömästi maksettuja lisätyöpalkkoja ei ole palautettu. Tunnusmerkistöt täyttyvät. Kukaan vastuuhenkilöistä ei myöskään eronnut tietääkseni.

Aluksi asiaa yritettiin peitellä ja kiistää, mutta lopulta asianomaiset myönsivät tapahtuneen.

Asia koskee lisätyön tekemistä vastoin määräyksiä. Kyseessä on Turun Yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) vallinnut menettely.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän henkilöstöjaosto on kokouksessaan 22.3.2005 ja asianomaisessa pöytäkirjassaan Nro 3/2005 käsitellyt lääkäreiden kliinistä lisätyötä (kohta 29). Pöytäkirjan kaksi viimeistä virkettä kuuluvat seuraavasti:
On siis tarpeen vahvistaa, että henkilöstöjaostossa 14.12.2004 päätetyt periaatteet ovat edelleen voimassa sellaisenaan. Sopimuksen mukaisesti kliininen lisätyö on uudessakin tilanteessa mahdollista vain kokoaikaiselle lääkärille.

Kuten todettua TYKSissä lisätyön tekeminen on varattu vain kokoaikaisille lääkäreille. Kuitenkin TYKSin kantasairaalan kuvantamiskeskuksessa työskennelleet osa-aikaiset lääkärit ovat tiettävästi tehneet lisätöitä edellä mainitun linjauksen vastaisesti. Heillä ei lisätyöntekoon ole ollut osa-aikaisuuden vuoksi oikeutta.
Lisätyölistat ovat tiettävästi kulkeneet osastonylilääkäri Kimmo Mattilan kautta. Muita esimiehiä ovat olleet johtaja Juha Sjövall sekä hallinnollinen apulaisylilääkäri Sakari Salo. Lisätyötä tehneet osa-aikaiset lääkärit ovat tiettävästi virkasuhteisia.
Täydentäen todettakoon, että lisätöistä saa yleensä hyvän korvauksen ja puheena olevien osa-aikaisten lääkäreiden esimies on ilmeisestikin osaltaan vastuussa toiminnasta. Yleisesti ottaen tilanteessa, jossa osa-aikainen lääkäri tekee lisätyötä, lisätyökorvausta tulisi tiettävästi maksaa eri perustein kuin kokoaikaisen lääkärin tehdessä lisätyötä.

Olettaen, että lisätyötä tehneet osa-aikaiset lääkärit ovat olleet virkasuhteisia, he ovat mahdollisesti siis syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen toimiessaan vastoin heitä sitovia määräyksiä. Vastoin määräyksiä toimimalla tavoiteltu ja saatu hyöty muodostuu lisätyöstä maksetuista korvauksista.

Osa-aikainen lääkäri voi siis saada huomattavasti paremman palkan tekemällä saman määrän työtä kuin kokoaikainen lääkäri.

Toinen esimerkkini koskee lääkäriyritys Attendoa, jossa lähes kymmenen vuoden ajan tilitettiin suomalaisten lääkärien palkkioita ulkomaisiin tileille ja yhtiöihin rikkoen samalla verolakeja.

Lopulta toiminta paljastui verottajalle, mutta ilmeisimmin verottoja ei halunnut tapausta viedä veropetoskäsittelyyn, vaan asia hoidettiin verottajan toimenpitein. Ilmeisimmin vain pieni osa rahoista saatiin takaisin vain yksittäistapauksissa. Raha kun menee Suomen rajojen ulkopuolelle, sitä on enää vaikea jäljittää. Tietoni tästä tapauksesta ovat rajalliset, koska kyseessä yksityinen yhtiö ja verotus on ainakin osittain salaista.

Attendossa rahansiirroista vastaava lääkäri oli erikoislääkäri Mikko Sillanpää toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen alaisuudessa.

4

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Esimiehet ovat vastuussa näissä tapauksissa. TYKS:n tapauksessa muhkeat laittomat lisätyökorvaukset olisi pitänyt estää. Attendon tapauksessa rahansiirrot ulkomaille olisi pitänyt estää.

    • Anonyymi

      Lääkärien kyseessä ollessa asiassa on selkeä moraalinen aspekti.

    • Anonyymi

      Pitäisi pikaisesti kehittää joko pilleri tai piikki tällaista pandemiaa vastaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3940
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3742
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      605
      3738
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      14
      2383
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      72
      2332
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      328
      1995
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      124
      1976
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1816
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1489
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1382
    Aihe