Yhteiskunnan megatrendit ja persustelu

Yhteiskunnallinen ja taloudellinen kehitys on ollut maailmansotien jälkeen länsimaissa voimakasta ja erisuuntaista. Sotien jälkeinen aika oli vahvaa teollistumista ja valtiokeskeistä. Kaupungistuminen oli suuri megatrendi.

Suunnilleen 1980-luvulla suunta alkoi muuttua. Tähän vaikutti pyrkimys kaupan esteiden poistamiseen ja tietotekniikan kasvu. Euroopassa EU oli eräänlainen sopmusperusteinen vahvistus sille, että läntinen maailma oli hyvin keskinäisriippuvainen ja sen vuoksi tarvittiin yhteisiä pelisääntöjä. Samalla oivallettiin, että keskinäisriippuvuudesta voidaan tehdä kilpaluvaltti tällaisen yhteenliittymän ansiosta. Rahatalous alkoi vahvistua ja eriytyä reaalitaloudesta. Samalla ylikansallisten toimijoiden määrä kasvoi ja asema vahvistui. Kaupungistuminen jatkui. Talouskasvu valui kaikkiin pöytiin. Alkoi siirtymä kohden post modernia aikakautta ja kaikenlaiset palveluelinkeinot valtasivat alaa. Tehtaista siirryttiin konttoreihin ja palvelutiskeille ja robotiikka korvasi ihmistä tehtaissa.

2000-luvun puhuttu ilmiö oli globalisaatio. Tämän kehityksen johdossa olivat suuret monikansalliset yritykset, jotka halusivat purkaa rajoja ja laajentaa markkinoita sekä kilpailuttaa työvoimaa globaalisti. Tämän kehityksen voimistuessa kansallisvaltiot alkoivat menettää merkitystää. Ylikansalliset toimijat kuten EU, Yhdysvaltojen liittovaltio ja monikansalliset yhtiöt voittivat alaa. Toisaalta tilanne avasi mahdollisuuden kasvattaa kansallisvaltioiden paikallisten toimijoiden merkitystä. Tällainen paikallisuuden uusi kitka näkyy esim. tänä aikana Helsingin pormesterin ja hallituksen toiminnan ristiriitaisuutena.

Persustelu on kaiken edellä mainitun kehityksen vastustamista. Halutaan Suomi takaisin, mutta ei itsekään tiedetä, että mihin ja minkälaiseksi. Tämä avuttomuus ja tietämättämyys on ymmärrettävää. Maailma on muuttunut liian monimutkaiseksi. Populistit ratkaisevat asian arpomalla. Näin toimi Donald Trump. Hän toimi impulsiivisesti ja omiin vaistoihinsa luottaen. Hän haisteli sitä, mitä USA takaisin porukka toivoi häneltä. Persut eivät ole vielä näin pitkällä. Heiltä puuttuvat visiot kokonaan.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      >> Persustelu on kaiken edellä mainitun kehityksen vastustamista. Halutaan Suomi takaisin, mutta ei itsekään tiedetä, että mihin ja minkälaiseksi. Tämä avuttomuus ja tietämättömyys on ymmärrettävää. Maailma on muuttunut liian monimutkaiseksi. <<

      Juurikin näin. Liian monimutkaisiksi kannattajille tiedetyt asiat yksinkertaistetaan persujen "tietotoimistossa" mistään mitään ymmärtämättömille sopiviksi muokkaamalla ne tunteisiin vetoaviksi iskulauseiksi. Joihin nuo tunnepohjalta asioihin suhtautuvat tarttuvat kuin särki matoon.

      • Anonyymi

        On se vitun hyvä että meillä on Sanna Marin ja hänen vitun viisas hallitus , tulee hyvät olot ainakin joillekkin , mutta ei meille suomalaisisille .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On se vitun hyvä että meillä on Sanna Marin ja hänen vitun viisas hallitus , tulee hyvät olot ainakin joillekkin , mutta ei meille suomalaisisille .

        Totta, onneksi meillä ei ole persujen diktatuuria. Diktatuuria, koska sitähän persut ajaa koska muiden kanssa he eivät kykene yhteistyöhön. Persut voi hallita vain yksinään. Joka mahdottomuudesta ateistinen Jumalan Kiitos!


    • Anonyymi

      Megatrendit... LOL. Pellemaailma.

      • Anonyymi

        Persut LOL !!


    • Kehityshistoriaan voi Suomen osalta vielä lisätä sen, että elimme NL:n hajoamiseen asti hyvin erikoislaatuista aikaa. Suomi kuului NL:n etupiiriin, mikä varmistettiin YYA-sopimuksella. Suomi sai kuitenkin jostain syystä erityiskohtelun NL:n silmissä. Monet arvelivat, että NL halusi pitää yhden ikkunan länteen ja se oli Suomi. Me saimme suhteesta taloudellista etua, saimme pitää rajoitettun demokraattisen järjestelmän, kansalaisvapaudet. Kiellettyjä olivat sotilaalliset liittoumat ja sellaiset taloudelliset liittoutumat, joita NL piti sotilaallisen liittoutumisen portteina. NL:n arvostelu medioissa oli kiellettyä samoin kuin NL:n mielestä sopimattomien hallituskokoonpanojen solmiminen vaalituloksesta riippumatta.

      Koska olimme suljettu talous ja saimme suurta etua bilaterilaarikaupasta, saatoimme elää vakaita aikoja taloudellisesti. Samalla kilpailukykymme läntisillä markkinoilla heikkeni ja saatoimme kilpailla lähinnä devalvoimalla valuuttaamme. NL:n romahdus ja idänkaupan loppuminen ei sitten Suomelle se happotesti ja totuuden hetki, josta emme selvinneet kuivin jaloin.

      Kun sanotaan, että Suomi takaisin, niin se tuskin voi tarkoittaa muuta kuin NL:n aikaa, suljettua taloutta. Suomihan ei ole ollut sotien jälkeen kuin kolmessa todellisuudessa. Ensimmäinen oli suljetun talouden neukkuaikaa, toinen 90-luvun alkupuolen lama ja kolmas talouden uusi nousu ja puhtaaseen markkinatalouteen siirtyminen eli EU-aika.

      Jos näistä kahdesta EU-aikaa edeltäneestä pitää valita, niin tuskin persut nyt sentään 90-luvun lamaan haluavat palata. Ainoa vaihtoehto on silloin Venäjän etupiiriin kuuluminen ja paluu suljettuun talouteen ja suljetumpaan yhteiskuntaan kaikkinensa. Mallit löytävät Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Onneksi meillä muissa puolueissa paitsi persuissa ja KD:ssä ymmärretään, mitä realistisia vaihtoehtoja on pelissä.

    • Anonyymi

      Mitenhän tätä kirjoitelmaa nyt kuvailisi... yhdentekevää jaarittelua ilman mitään oleellista substanssia. Suomi takaisin tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että vastustetaan kaikenlaisia hölmöjä kehityssuuntia, esim. humanitaarista maahanmuuttoa (vrt. Ruotsin tilanne), feminismiä (vastenmielistä pseudotiedettä), euroa (valuvikainen), EU:n muuttumista tulonsiirtounioniksi (Suomelle jää maksajan rooli). Jos sinun "visiosi" on että em. asioita pitää saada mahdollisimman paljon niin sitten ei tietenkään kannata äänestää persuja.

    • Anonyymi

      Minäpä kerron yksinkertaisesti KELAN KORVAUKSET EI KUULU KOKO MAAILMALLE..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5519
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3405
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1709
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1337
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1336
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      22
      1305
    Aihe