Kristinusko ja maskuliinisuus

Anonyymi

"Mitä/millaista on mielestänne tänä päivänä kristityn miehen maskuliinisuus? Onko sellaista ylipäätään? Miten on asia erityisesti meillä luterilaisilla?

Katolisella puolella joukko miehiä kirjoittaa aiheesta varsin mielenkiintoisesti. Olen vasta vaiheessa lukemassa teosta Man Up!, mutta ajattelin nostattaa keskustelua jo täälläkin.
http://www.amazon.com/Man-Becoming-New-Catholic-Renaissance/dp/1936453169

Man Up!-teoksen kirjoittajat pohtivat eri näkökulmista mitä tarkoittaa olla katolilainen mies nykyään. Käsittelyn alla näyttäisi olevan niin henkilökohtainen rukouselämä, pyhien kirjoitusten opiskelu, opiskelu ylipäätään, fyysinen harjoittelu kuin vaikkapa nettipornoaddiktiosta pääseminen, kellä sellainen sattuu olemaan.

Kotoinen luterilaisuutemme näyttäytyy ainakin minulle kovin feminiinisenä. Tarkoitan, papisto yhä enemmän naispainotteista, seurakunta jo pitkään kärsinyt miespulaa. Käyn silloin tällöin ortodoksien jumalanpalveluksissa niiden tunnelman takia. Omien havaintojeni perusteella siellä on paremmin myös karumpi sukupuoli edustettuna. Ortodoksien suhteen löytyi asiaa pohtiva teksti
http://journeytoorthodoxy.com/2010/10/why-orthodox-men-love-church/

Oma kristillisyyteni näyttäytyy itselleni yllättävän feministiseltä, kun tässä istahdin asiaa pohtimaan. Olen aina kannattanut mm. naispappeutta, muutenkin sukupuolten tasa-arvoa, sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa ja oikeuksia vaikkapa avioliittoon, kaikki jotenkin ei-äijämäisiä asenteita. Näen samankaltaisen suvaitsevuuden ja laajakatseisuuden myös Kristuksessa, mutta hänessä en kuitenkaan näe feministisyyden häivääkään. Mielestäni Jeesus Nasaretilainen näyttäytyy hyvin miehuullisena hahmona, vaikka tietyn suuntaiset kristilliset ajatusrakennelmat omat tehneet hänestä osin hellanlettas-Jeesuksen.

Olisiko meidän miesten syytä katsoa peiliin joissakin suhteissa, koska emme enää viihdy kirkossa? Mitä voisimme tehdä? Joitakin aikoja sitten TV:n keskusteluohjelmassa (taisi muuten olla TV7, jota en juuri kestä katsoa) joku pohti islamin suosiota, ja tässä yhteydessä tuli esiin sen tietynlainen maskuliinisuus, mikä näyttäytyy huomattavan suurena miesten mukanaolona moskeijoiden toiminnassa. En nyt tarkemmin muista keskusteljan argumentteja.

Kuitenkin jos katolisella puolella niin maallikot kuin papiston edustajat yhdessä näkevät aiheelliseksi keskustella yhdessä maskuliinisuudesta, ja jopa kirjoittaa kirja aiheesta, eikö se sopisi myös luterilaisille, vaikka opillisesti jonkin verran poikkeammekin toisistamme. Luterilaisuudessakin luulisi olevan sijaa maskuliinisuudelle. Vai onko? Millaiselle?"

(nimimerkki pilkkuviivaviiva, 2016, https://keskustelu.suomi24.fi/t/14315719/maskuliinisuus!!!

15

50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Miten voisi olla maskuliiniuskonto kun perustuu alistumiselle, ristinkuolemaan alistumiselle ja alistetun veren juomiselle polvillaan kirkossa joka täynnä vain melkein naisia.

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    No problem.
    Olemme maskuliinsempia kuin Eurooppalaiset, Pohjoiseurooppalaisia todellakaan unohtamatta, perussuomalaisia!
    Islam merkitsee alistumista Jumalalle, mutta partamme ovat voimakkaat ja kehomme karvaisia!


   • Anonyymi

    Kristuskon luobteeseen kuuluu nimebomasn feminiinius ja aöistuminen, böyristely ja pelokkyys. Eu madkymiiniys missään muodossa.


  • Kristuksessa meissä ei ole miestä eikä naista, joten kysymys on hieman outo.

   • Anonyymi

    Tasa arvo ristillä ja hyvä olo ilosanoma . Meillä on aina ilo ja onni.


  • Anonyymi

   Uskonto sopii laumasieluille. Laumassa voi olla vain yksi alfa eli tässä tapauksessa Jeesus, loput nrttuja.

   • Anonyymi

    Arkkpiispa ja piispat, mielestäni myös papit ovat beta uroksia, sitten vasta muut narttuja.


  • VOI TEITÄ TURHAMAISIA!!!

   EI OLE sen maskuliinisempaa

   kuin

   RISTIN TIEN urhoollinen kulkeminen HERRAN jäljissä!!!

   • Anonyymi

    Ei kukasnmeustö tidtntietä kilje psitdi hän joka srn kerran puolestamne kulki asmen. Meifän tehtäisiin ä on vain uskos ja rakadtas niin Jumslaa kuin löhinmäidtä ha jerrsn vdiyeb vadtasnottas Hengen pe o subtien anteeksi uskpn ksuttaKristumsrrn


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ei kukasnmeustö tidtntietä kilje psitdi hän joka srn kerran puolestamne kulki asmen. Meifän tehtäisiin ä on vain uskos ja rakadtas niin Jumslaa kuin löhinmäidtä ha jerrsn vdiyeb vadtasnottas Hengen pe o subtien anteeksi uskpn ksuttaKristumsrrn

    Siltä varalta että OIKEASTI olet TUOSSA TILASSA

    RUKOILEN

    JUMALAA puolestasi!!!


   • Anonyymi

    Kekkosen hovi ja perässähiihtäjät ovat osa surkeaa historiamme!


  • Anonyymi

   heippa könsikäs oletko kuullut jeesuksesta 😂

   • Anonyymi

    En oo.
    Muutaman könsikkään kanssa oon ollut.


  • ”Kuitenkin jos katolisella puolella niin maallikot kuin papiston edustajat yhdessä näkevät aiheelliseksi keskustella yhdessä maskuliinisuudesta, ja jopa kirjoittaa kirja aiheesta, eikö se sopisi myös luterilaisille, vaikka opillisesti jonkin verran poikkeammekin toisistamme.”

   Aina kaikesta voi keskustella. Se kannattaa aloittaa sillä, että ensin määrittelee tarkemmin se, mitä tarkoittaa tuolla maskuliinisuudella? Mitä on se, miten se ilmenee?

   Kun käsitteet ovat edes jotenkin yhteneväiset, siitä voi sitten jatkaa eteenpäin. Vaikka siitä, miksi jotkut miehet eivät koe olevansa maskuliinisia?

   • Anonyymi

    Ovatko nöyrtymään alttiiden uskonmiesten maskuliinisuus, kunnollinen noin periaatteellisella tasolla?
    Oma tunne on, että eivät ole.
    Juutalaisen herrajumalan pelossa nuo vikisee.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Wau! Seksikäs Diili-Sointu poseeraa nahkarotsi auki: "Eka työviikko purkissa ja heti..."

   Uhkea Sointu Borg poseeraa ekan työviikon kunniaksi nahkarotsissa ja revityissä farkuissa - toki tyylilleen uskollisena nahkarotsi paljastavasti auki.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   11730
  2. Mitä kuuluu nyt? Maajussi-Mustafa paljastaa, onko sutinaa vai ei - Yllätys kuvausten jälkeen

   Turkin lahja suomineidoille elikkäs Maajussi-Mustafa on kyllä aikamoinen tapaus! https://www.suomi24.fi/viihde/mita-kuuluu-nyt-maajussi-mustafa-palja
   Viihde ja kulttuuri
   58
   4551
  3. Vappubrunssi

   Vappubrunssin järjestäjät hävetkää! Tiesitte että näin tulee käymään,vaaransitte ihmisten terveyden muutaman euron takia. Mahtaa omatunto,ei teillä ta
   Kokkola
   264
   3973
  4. Miesten kokema seksuaalinen ahdistelu

   Mieheni on kertonut aika uskomattomia juttuja nuoremmalla iällä tapahtuneista ahdisteluista. Oli vielä kokematon ja uimarannalla häntä vanhempi nainen
   Parisuhde
   59
   2651
  Aihe