Uskonto ja evoluutio

Anonyymi

Jo pienestä pitäen olen ymmärtänyt, että uskonnon luomiskertomus on vertauskuva siitä miljoonien vuosien pitkästä ajasta, jonka sisään mahtuu koko maailmamme luominen ja kehitys. Ei minulle koskaan ole noussut epäilystä siitä, etteikö Jumalan tahto ja käsi olisi ollut mukana maailman kehittymisessä ja luomisessa. Se on ihan ymmärrettävä ja omaksuttava ajatus.
Mutta - yhtä en ymmärrä: Missä ja kuinka ihminen totesi, että hänellä on kuolematon henki, joka palaa luojan luo, kun maallinen hahmomme kuolee pois. Se on minulle täysin käsittämätön asia. Missä kohtaa kehityksen aikana ihmisestä on tullut kuolematon olento?
Se on tapahtunut hyvin aikaisessa kehitysvaiheessa, sillä jopa Neandertahlin ihmisten on kerrottu haudanneen omaisensa valmistautuneena tuonpuoleiseen elämään. Kivikauden hautalöydöissä on saviastioita ja myöhäisemmissä hautalöydöissä sotisovat ja aseet. Jokaisessa uskonnossa tuonpuoleinen elämä on todellinen. Tuhansien vuosien takaiset pyramidit ja Kiinan ihmeelliset hautakummut sen todistavat.

En silti tätä ymmärrä.

15

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puhuttelevaa pohdintaa.
      Oman olemassaolon jatkumisen pohtiminen tulee ihmiselle mahdolliseksi vasta kun hänen tietoisuutensa on kehittynyt riittävän pitkälle. Ilman kehittynyttä kieltä ja ajattelua ei voi muodostaa ideaa olemassaolon jatkumisesta. Ihmisellä on jo varhain (neanderdal ym) ollut kaipausta oman ja läheisten olemassaolon jatkumiseen. Se, missä vaiheessa yhteisön kyky käsitellä ideoita ja symboleja on kehittynyt niin pitkälle, että tietoisesti olisi puhuttu elämästä kuoleman jälkeen, ei enää jälkikäteen ole selvitettävissä.

      Olemassaolon jatkumisen problematiikka koskee siis vain tietoisia olentoja. Se tulee esiin sitä selkeämmin, mitä tietoisempi ihminen on oman olemisensa reunaehdoista. Raamattu käsittelee näitä asioita lähes kannesta kanteen. Esim. kertomus syntiinlankeemuksesta on edelleen hyvin informatiivinen. On vain nähtävä, että se kuvaa ensisijaisesti ihmisen sisäisen maailman tapahtumia.

      Samoin evankeliumien Jeesus tarjoaa edelleen toimivia vastauksia ihmisen olemassaolon mielekkyyden etsintään. Uusi Testamentti ei tosin puhu hengen vaan sielun pelastuksesta eli persoonallisen olemassaolon jatkumisesta. Hengen palaaminen Jumalan luo mainitaan vain Vanhan Testamentin Saarnaajan kirjassa. Salomo on laatinut sen kuvaamaan maallista elämää, ei hengellistä elämää. Koeteltuaan kaikkia maallisia iloja ja mahdollisuuksia hän päätyi lopputoteamukseen: Turhuuksien turhuus. Evankeliumien hengellinen sanoma on toisenlainen.

    • Anonyymi

      "Jo pienestä pitäen olen ymmärtänyt, että uskonnon luomiskertomus on vertauskuva siitä miljoonien vuosien pitkästä ajasta, jonka sisään mahtuu koko maailmamme luominen ja kehitys."


      Luomiskertomuksella ja luonnokehityksellä on yhtä paljon yhteistä kuin hevosella ja kuuraketilla kukaanhan ei kiellä sinua yhdistämästä evoluutiota ja luomiskertomusta mielikuvituksessasi mutta on se helvetin kaukaa yritetty hakea koko ajatus.

      Samalla tavalla voisi keksiä sadun sotkanmunasta ja maailmankehityksestä ja se olisi yhtä uskottava

      • Anonyymi

        Tarkoitatko, ettei minun tule uskoa luomiskertomukseen lainkaan? Jätänkö sen pois uskonnostani? Haluan uskoa siihen, haluan usko syntiinlankemukseenkin, mutta tiede on osoittanut, että ihminen on kehityksessään muuttunut pienestä kädellisestä olennosta ihmiseksi vuosituhansien kuluessa, eikä ole ollut sitä hetkeä, jolloin Eeva poimi hyvän- ja pahantiedon puusta hedelmän.
        Mitä tarkoitat sotkanmunalla, sehän on Kalevalasta, joka ei ole uskonnollinen teos. Kalevalan runossa kuitenkin maailman synty kerrotaan vanhan suomalaisen uskonnon kielellä. Suomalaisilla ja karjalaisilla oli oma perinneuskontonsa jo kauan ennen kristinuskoa, ja siihenkin on maailman luominen sisältynyt.


    • Anonyymi

      Vedetön paisehan ei käy esikuvasta uskolle ja kasteelle, vaikka moni työläinen lähtee taas maanantaina töihinsä.

    • Anonyymi

      Entäs avaruudesta tullut apu siinä vaiheessa kun ihmiskunta vasta yritti selvitä yksinkertaisista asioista kuten tuli ja ravinto asuminen ilmaston mukaan. Inkat rakensi viidakkoon kaupunkinsa hyvinkin tarkasti taivaankappaleiden mukaan. Kuka avusti oliko alienit (humanoidit) asialla avaruusaluksineen joita palvoivat jumalina silloiset ihmiset. Mistä kaikki taito ja osaaminen on peräisin ihan taviksesta tuntuu ettei ainakaan maailman johtohenkilöiltä enkä syytä Jumalaa vaan epäilen erittäin älykkäitä avaruuden matkaajia.

    • Anonyymi

      Ihmiset vaeltaa täällä maanpäällä, syntyvät ja sitten kuolevat .
      Kun ihminen kuolee niin muut tulevat herättämään häntä, mutta hän ei herää.
      Mitä tapahtui hän on kadonnut jonnekin, äsken vielä oli tuossa ruumiissa.
      Eivät ihmiset tyhmiä ole ja tiesivät, että ihmiseltä voi riistää hengen.
      Syntymä on erilainen, ihminen kehittyy jostain parkuvasta, joten helppo evoluutio usko. Kuolemaan keksitään sitten tarinoita, koska se on niin äkillinen.

      • Luomiskertomus on vain patriarkaattien väärennös kanaanilaisten luomiskertomuksesta.

        Ihmisellä on aina ollut tarve yhtyä johonkin suurempaan, jos ei jumalaan niin sitten luontoon.
        Mietiskely on osa suurinta osaa ihmisistä.

        Joskus kuviteltiin, että naisen kohtu johtaa tuonpuoleiseen, koska eiväthän lapset nyt mistään muualtakaan voi tulla.


    • Anonyymi

      Sielu on kuolematon ja jälleen syntyy. Elämä on koulu ja karma opettajamme. Kun valmistumme niin ei ole enää pakko tulla kouluun. Vierailevina luennoitsijoina ja kurssittajina (jeesuksina) voimme käydä.

      • Anonyymi

        Ongelma vain on tallennus, sinun pitäisi siirtää kuollessasi tieto.


    • Anonyymi

      Ei saa sanoa että evoluutio on luonnut uskon satuolentoihin. Silloin satuolennoista herjaaminen olisi sama kuin herjaisi evoluutiota. Se ei käy päinsä, vaan satuolentoihin uskominen on vain ihmisen tyhmyyttä eikä sillä ole mitään tekemistä evoluution kanssa. Ei se näpertele sellaisten asioiden parissa, vaan sillä suuremmat suunnitelmat.

    • Anonyymi

      Ihmisen on niin vaikea ymmärtää ja hyväksyä sitä kylmää tosiasiaa että luontoa ei kiinnosta. Se on aivan sama olemmeko me täällä vai ei. Luontoa ei kiinnosta. Kaikki on sattumaa jonka yksi riittävän iso kiven murikka voi pyyhkäistä pois.

      • Anonyymi

        olemme jalostuneita bakteereja.


    • Anonyymi

      Mutta sitä me emme hyväksy että sattumalta jotkut uskovat satuolentoihin. Siihen meidän tieteellisyytemme ei riitä eikä pysty sitä selittämään, vaan meidän tulee itse pyrkiä kitkemään se pois ihmisistä hinnalla millä hyvänsä eikä antaa sattuman sitä hoitaa. Kaikkeen muuhun se pystyy eikä mikään ole sille mahdotonta, mutta satuolentojen suhteen sattuma on täysin avuton.

    • Anonyymi

      Hautaaminen on ollut kätevä tapa saada ruumis pois houkuttelemasta petoja alunperin.
      Siihen on sitten todennäköisesti tullut mukaan tuon menetetyn sureminen, ja myöhemmin kaiken maailman lohdutus tapoja sureville, kuten henkimaailma ajatus.

      Aikajanoja on vaikeampi sitten sanoa näihin muutoksiin.

    • Anonyymi

      Sattumalle pitää antaa aikaa miljoonia vuosia siihen, että se kehittelee satuolentoja ihmisten päähän. Tosin jotkut epätieteelliset juntit yrittävät auttaa sattumaa herjaamalla sattumalta satuolentoihin uskovia ihmispoloisia. Joskin heidänkin typeryytensä on sattuma luonut, joten mitä siitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      76
      1362
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      934
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      78
      858
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      804
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      793
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      776
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      774
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe