Jälkiahdistus Ruotsin "reissusta"

Anonyymi

Täällä taitaa olla kuulolla Suomeen viimeisten parin vuoden aikana paluumuuttaneita ruotsinsuomalaisia. Onkohan kenellekään tuttua sellaiset psyykkiset oireet, joita kutsun jälkiahdistukseksi, kun en parempaakaan sanaa keksi. Minulla meinaan meni paluumuuton jälkeen jopa puolisen vuotta, että kärsin univaikeuksista ja sain ahdistusta täällä Suomessa. Näin painajaisunia, joissa minut pakkopalautettiin Ruotsiin ja välillä kuljin Ruotsissa kauhuissani kaduilla, joissa autot paloivat ja aseilla ammuttiin, mutta en koskaan nähnyt niitä ampujia. Alkuun jouduin välillä päivisin nipistämään itseäni, että olenko todellakin Suomessa. Tuli epätodellisia oloja, että Suomessa oloni on vain unta. Välillä sain surukohtauksia päivisin, että surin Ruotsiin lähtöä, siellä kiusatuksi joutumista, olin vihainen kun Suomesta ei aikoinaan löytynyt töitä ja lisäksi surin etten muuttanut Suomeen takaisin jo aiemmin. Hirveän laajaa tunneskaalaa olen elänyt. Olen yksineläjä. Muutaman tuttavan kanssa olen puhunut. Yksi rouva kertoi, että he olivat miehensä kanssa ensimmäiset pari kolme kuukautta Suomeen paluun jälkeen joka päivä puhuneet, kuinka oli onni kun lähtivät Suomeen. Hekin kokivat pelastuneensa jostain pahasta niin kuin minäkin. Me kaikki olemme samalta Ruotsin paikkakunnalta, missä oli paljon rikollisuutta ja ihmisiä ryöstettiin keskellä kirkasta päivääkin. Siellä Ruotsissa ollessani en kuitenkaan ollut yhtä ahdistunut, uniongelmainen enkä surullinen kuin Suomeen muuton jälkeen. Vasta puolisen vuotta Suomessa asuttuani ne pahat unet jäivät pois kuten myös epätodellisen tunteet. Surutkin ovat vähentyneet ja tasoittuneet. Lääkärissä tai missään en ole jaksanut käydä, kun muutin Suomeen viime vuoden tammikuussa ja sitten tuli tämä korona. Nyt on jo ihan hyvä vointi ja Suomeen muutto tuntuu lottovoitolta. Huomasin nyt kuitenkin taas sen Höganäsin pommiräjähdyksen yhteydessä, että taas näin yöllä unta, jossa kuljin paljain jaloin Ruotsin kadulla, missä autot paloivat. Olisi mukava kuulla, onko kukaan muu kokenut mitään vastaavaa. Samalla tahdon sanoa, että ehkä jollekin muullekin saattaa vastaavia oireita ilmaantua, mutta niistä voi päästä eroon ajan kanssa. Voihan joku lääkärikin ehkä olla avuksi.

13

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Heippa Anonyymi!

      Olen toisen polven ruotsinsuomalainen, joka muutti viime vuonna kahden lapsen kanssa Suomeen. Olen kirjoittanut meidän porukan asioista aika paljon täällä suomi24:ssa, mutta viime aikoina ei ole aika niin riittänyt kirjoitteluihin.

      Olen kirjoittanut tällaisen tekstin suomi24:n Paluumuuttajat-ryhmään 22.11.2020. Me oltiin muutettu Ruotsista Suomeen huhtikuussa 2020 eli vähän yli puoli vuotta oltiin asuttu Suomessa, kun tämän tekstin kirjoitin.

      # # # #
      "Nyt on tullut joku sellainen shokki, että olen ollut tosi väsynyt ja jotenkin hermostunut. Heräilen joskus öisin ja näen painajaisia Ruotsista. Ei se ole vakavaa, mutta olen hyvin iloinen ettei me enää asuta Ruotsissa. Mun Ruotsin ystävät on pyytäneet Ruotsiin käymään. Onneksi voi sanoa, ettei nyt pandemian aikana voi. En halua yhtään Ruotsiin. Vanhempi lapsikaan ei halua, mutta nuorempi haluaisi laivamatkan vuoksi. En melkein voi tajuta, että sain tehtyä koko muuton melkein yksin ja että sain lapset Suomeen. Aivan mieletön muutos meidän elämässä. Meiltä muuttui ruokavalio, rahankäyttö, harrastukset, kotimaa, kotikieli, ystävät ja monta asiaa. Nyt oon tosi väsynyt. Joskus tulee sellaisia oloja, että onko tää tottakaan vai unta. Mä tein hirveästi töitä yli vuoden ajan. Siksi me varmaan onnistuttiinkin. Olin ehkä oikeasti masentunut, mutta sain jonkinlaisen ylienergisen tilanteen käyntiin. Nyt kärsin väsymyksestä ja jonkinlaisesta jälkikäteisestä järkytyksestä. Nyt myös tajuan, miten vaikeaa meidän elämä oli Ruotsissa. Kumpaakin lasta kiusattiin, vaikka siitä ei edes puhuttu. Onneksi mun sukulaiset on tukeneet tosi paljon. Tänä vuonna me ei järjestetä kotona kuin vähän joulua, koska me mennään mun serkun luokse sukujouluun. Olen luvannut tehdä sinne ruokia ja leivontaa (mun ammatti!). Kotona leivotaan pipareita ja koristellaan vähän. En nyt jaksa enempää. Onhan lapsilla joulua päiväkodissa ja koulussa."
      # # # #

      Kärsin oudosta olosta marras-tammikuun välisenä aikana. Juttelin siitä pari kertaa yhden työntekijän kanssa. Tulin siihen tulokseen, että huono oloni johtui väsymyksen purkaantumisesta ja osin elämänmuutoksen aiheuttamasta stressistä. Kun muutettiin Suomeen niin ensimmäiset kuukaudet menivät alkukiireiden, koronaohjeiden noudattamisen ja uuteen kotipaikkaan tutustumisen parissa. Ei siinä oikein ehtinyt omaa oloaan miettiä. Minua myös jännitti kovasti syksy, jolloin poikien koulu ja päiväkoti alkoi. Pelkäsin kovasti että heille tulee ongelmia. Vasta syksyn lopussa kun näki, että pojat tykkää ja pärjää Suomessa, alkoi tulla niitä huonoja oloja. Psykologi sanoi, että vasta silloin tuli tilaa mun omille tunteille ja hyvinvoinnille. Vasta silloin pystyin lopullisesti ajattelemaan, että me saadaan ja voidaan jäädä Suomeen koska kaikki sujuu tarpeeksi hyvin täällä.

      Minäkin näin paljon painajaisia Ruotsista. Jokaisessa painajaisessa oli tulipalo, mutta saattoi olla muutakin kuten ryöstöjä ja väkivallan pelkoa. Nyt niitä unia ei enää ole ollut moneen viikkoon. Minä en pysty yhtään lukemaan Ruotsin uutisia niiden rikosuutisten vuoksi. Jos luen niitä, tulee painajaiset takaisin. Ne muistot on vielä niin lähellä. Meidänkin Ruotsin kotikaupunki oli rauhaton kaupunki.

    • Anonyymi

      Uteliaisuuttani kysäisen, että määrittelettekö itsenne noin yleisesti ottaen herkiksi ihmisiksi? Huolestutteko, pelästyttekö helposti?

      Asun Ruotsissa, en näe painajaisia. Aloin vaan miettiä että mahtaisinkohan minäkin nähdä jos muuttaisin ja jos, niin mistä.

      Itseäni ei ahdista palavat autot uutisissa jne. Huolestun ihan muista syistä, kuten esim. siitä että politiikka nykyisin on paljolti vaan teatteria. Tai työttömyydestä johtuen siitä että tuskin siivoojaksi kelpaa ilman useamman vuoden koulutusta.
      Tai siitä että kohta tulee varmasti laki joka määrää että jopa hengittämiseen täytyy olla joku diplomi ja lupa uusittava vuosittain (no joo, ehkä hiukan liioittelen ;-)).

      • Anonyymi

        Minä olen varmasti herkkä. Ruotsissa asuin kuitenkin paikassa, missä oli kaikkiaan viisi katuammuskelua ihan lähialueella viimeisen parin kolmen vuoden aikana. Autoja poltettiin usein. Autojen lisäksi poltettiin yksi koulu sekä jotain lasten päiväkoti- ja liikuntatiloja. Näin niitä tulipaloja. Palojen jälkeen autonromut olivat välillä viikkojakin ihmisten silmissä. Lisäksi siellä tapahtui muutakin ikävää. Samalta seudulta Suomeen muuttanut pariskunta, josta ylempänä kerroin, on sanonut ettei heille ole tullut suurempia oireita Suomeen muuton jälkeen. Mutta kyllä rouva kertoi, että he päivittäin ikäänkuin ääneen kiittivät itseään ja toisiaan Suomeen muutosta. Rouva sanoivat, että he kokivat helpotusta Suomeen pääsystä.

        On mahdollista, että korona-epidemia voimistaa näitä tuntemuksia varsinkin riskiryhmiin kuuluvien osalta. Minä tunnen yli kymmenen koronaan viime vuoden aikana kuollutta ruotsinsuomalaista.


      • Anonyymi

        Miksi huolestut politiikkasta eikö se oo vain jatkoa auton poltoille
        ja kaikelle muulle paskalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi huolestut politiikkasta eikö se oo vain jatkoa auton poltoille
        ja kaikelle muulle paskalle.

        Onko tässä ketjussa joku puhunut politiikasta????


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko tässä ketjussa joku puhunut politiikasta????

        Vedä etukäteen kinkeripää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi huolestut politiikkasta eikö se oo vain jatkoa auton poltoille
        ja kaikelle muulle paskalle.

        Joo, totta, yhteenhän ne kuuluvat.
        Olen vaan ehkä sen tyyppinen ihminen, että kouriintuntuvat ongelmat jotka voi ratkaista heti tuntuu helpommalta. Esim. auton polttoja voi olla mahdollista päästä karkuun vaihtamalla asuinaluetta. Politiikkaa ei pääse karkuun mihinkään, se vaikuttaa kaikkeen kaikkialla, ja sen muuttamiseen tarvitaan majoriteetti maan asukkaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, totta, yhteenhän ne kuuluvat.
        Olen vaan ehkä sen tyyppinen ihminen, että kouriintuntuvat ongelmat jotka voi ratkaista heti tuntuu helpommalta. Esim. auton polttoja voi olla mahdollista päästä karkuun vaihtamalla asuinaluetta. Politiikkaa ei pääse karkuun mihinkään, se vaikuttaa kaikkeen kaikkialla, ja sen muuttamiseen tarvitaan majoriteetti maan asukkaista.

        Hyvin sanottu, että autopaloja ja vastaavia voi paeta asuinaluetta vaihtamalla, mutta politiikkaa ei voi paeta ainakaan saman maan rajojen sisällä. Levottomuudet ja ilkivaltakin sitä paitsi vaikutti leviävän paikasta toiseen, joten ei toiselle alueelle muuttaminenkaan ole aina ratkaisu.


    • Anonyymi

      Täällä entinen ruosu-ukko. On minullakin ollut nuppi vähän sekasin kun Suomeen muutin. Aika siihen auttaa ja oma aktiivisuus. Minä käyn joka ikinen päivä kävelylenkillä. Katson kartasta uusia reittejä ja samalla opin tämän paikkakunnan tuntemaan. Kun joka päivä ulkoilee ja liikkuu sekä siihen päälle syö hyvin niin kyllä uni maittaa. Ruotsin uutisia en suotta ala kattelemaan. Tarpeekseni jo siitä menosta sain. Pysyy paremmin nuppi kasassa kun ei liiemmin niitä taakse jääneitä asioita mieti. Ei mulla mitään luurankoja ole omissa kaapeissa vaan tarkoitan sitä entistä kotimaata ja ihmisiä siellä. Sanoin tutuille ruotsinsuomalaisille että se on heippa ny sitten, meikäpoika ottaa repun selkään ja lähtee kotia. Kerroin että Suomesta saa kortteereita jos on muuttohaluja. Ne muuttaa jotka haluaa ja ne jää Ruottiin jotka haluaa. Asia on harvinaisen selkeä. Ei liikaa parane miettiä menneitä. Minä mietin jo alkavaa kesää. Polkupyörän ketjut täytyy öljytä. Onneksi mulla on varalle hankittuna muutama sisäkumi ja ulkokumitkin on aika uudet. Satulan uusin viime kesänä. Pelottelivat meinaan ettei nyt saa varaosia kaupoista niiden rahtilaivaongelmien takia. Kunhan vähän vielä lämpenee alan tuolla kumiluodilla polkea pitkin ja poikin. Laajenee taas vähän meikäläisen reviiri ja tulee kotiseutu tutummaksi. Ei siinä vauhdin hurmassa ehdi vanhoja murehtia eikä viruksetkaan tartu. Älkää ihmeessä jumittuko neljän seinän sisälle maailman menoa murehtimaan.

    • Anonyymi

      Tunnistan epätodellisen tunteen! Me muutettiin miehen kanssa Suomeen juhannuksen alla, kun olin jäänyt Ruotsista eläkkeelle pari kuukautta aiemmin. Muutettiin aluksi keskisuuren suomalaiskaupungin keskustaan vuokrakaksioon, vaikka oltiin isommassa omistusasunnossa asuttu Ruotsissa. Tavaroita laitettiin maksulliseen varastoon, koska tarkoituksena oli löytää omistusasunto, joka sitten muutaman kuukauden päästä löytyikin. Puhuttiin miehen kanssa koko sen kesän ajan, että tuntuu kuin oltaisiin lomalla vain. Asuminen oli väliaikaista kuin oltaisiin jossain huoneistohotellissa oltu. Me oltiin kuitenkin siinä vaiheessa jo myyty Ruotsin asunto, tehty muuttoilmoitus Suomeen ja muutenkin muutettu Suomen puolelle pysyvästi. Se kesä oli kuitenkin kuin oltaisiin parikymppisiä oltu. Käytiin paljon kaupungilla kahviloissa, terasseilla, turistikohteissa ja kesätapahtumissa. Viikonloppuisiin juostiin asuntonäytöissä ja kun koti oli löytynyt siirryttiin juoksemaan remonttiliikkeisiin maaleja ja tapetteja etsimään. Se uuden elämän rakentaminen Suomeen piti hyvällä tavalla jalat maassa ja muistutti, että täällä todellakin ollaan nyt ja uuden edessä. Epätodellisia tunteita oli, mutta ei liikaa. Sekin auttoi, että puoliso aina veti maan pinnalle, jos meinasi ryhtyä liikaa miettimään menneitä tai ihmetteli, ollaanko oikeasti Suomessa.

      Uuteen kotiin muuttaessa oli aluksi kummallista. Naapureihin tutustuminen vei aika paljon aikaa. Mietittiin jo hetki, muutettiinko liiankin rauhalliseen paikkaan. Meidän taloyhtiössä (rivitalokohde) on paljon eläkeläisiä, jotka viettävät paljon aikaa mökeillään ja asuntovaunuillaan. He eivät siis yksinkertaisesti ole paljon kotona, jotta heihin voisi törmätä. Uudessa kodissa muistan nähneeni unia Ruotsista, mutta en muista painajaisia nähneeni. Minun unet ajoittuivat 70-80-luvun hyviin aikoihin. Mielikuvitusjuttuja ne unet olivat, mutta niissä tanssittiin paljon ja vietettiin vapaa-aikaa. Me muutettiin Suomeen Ruotsin pohjoisrannikolta. Ei siellä edes hirveästi ollut autopaloja eikä muita Etelä- ja Keski-Ruotsin vitsauksia. Tosi hyvin kaikki sujui lopulta.

    • Anonyymi

      Paska reissu, mutta tulipa tehtyä!

      Paluumuutto suoritettu. Nyt Suomessa kesää ootellen. Kodissa muuttolaatikkoja purkamatta, mutta koiralenkillä nähtiin jo ensimmäiset sinivuokot. Kesä tulee ja meikäpoika kulkee ahonlaitaa ilman paitaa. Saunasta järveen ja järvestä saunaan. Eiköhän ne murheet sillä haihdu. Ei pidä jäädä kiinni menneisiin. Eteenpäin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1595
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1429
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1337
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1325
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      34
      1266
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1208
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe