Ensin sanon suoraan etten ole edes ylioppilas mutta olen kiinnostunut matematiikasta
Toivottavasti muistan kirjoittaa omat havannoit siitä mitä tuli mieleen youtuben videosta
Muutamia vuosia ylioppilaskokeet on tehty tietokoneella. Nyt taisi olla ensimmäinen kerta kun näin uudella mallilla tehtyjä tehtäviä.
Yksi havainto tehtävässä yksi oli se ettei käsin tehtyjä laskelmia tarvinnut liittää kokeeseen kun sen palautti. Eli kaavat ja ratkaisumallit jäi kokelaan haltuun.
Ratkaisun tulokset sai olla mitä vain koska ne oli pudotuslasyikossa eikä mitään perusteita.
Esim arvionliveron osuus tuotteen hinnassa kun vero on 24. Jos valitsi 21 niin sai pisteen vaikka vastaus oli 19 tai paremmin 19,34.
Kaavoja ja perusteita ei pyydetty, eli periaatteessa vakioveikkauksen 1x2 kaavalla olisi voinut saada viidestä tehtävästä täydet pisteet käyttämällä tehtäviin. Minuutin per tehtävä.
Joskus 20 v sitten oli kiva lukea lehdestä tehtävät ja ne oli vaikeampia ja ratkaisu vaati vähän pännäämistä.
Matematiikka yo k2021 t1
5
151
Vastaukset
- Anonyymi
Tahallinen väärinymmärtäminen ei varsinaisesti ole kovin hyvä lähtökohta jos haluat oikeasti keskustella jostain aiheesta.
Matematiikan YO-kirjoituksissa on aina ollut alkupäässä muutama täysin triviaali tehtävä, joiden ainoa tarkoitus on, että ne, joilla on edes välttävät tiedot laskutoimituksista ja muista perusasioista, pääsevät vähintään A:lla läpi kokeesta. Tyyliin:
Ratkaise x, kun...
a) x=3 2*7
b) x=4^2-3
c) x=5/6 2/12
Vastaavasti tietokoneella tehtävissä kirjoituksissa on muutama tehtävä, joista kuka vain voi halutessaan ottaa muutaman irtopisteen, esimerkiksi monivalintatehtäviä. Vääristä vastauksista niissäkään ei (tietenkään) anneta pisteitä, kuten ilmeisesti väität, vaikka toki tiedät ettei se pidä paikkaansa. Esimerkiksi vastaus 19 voi olla oikein, vaikka 19,4 olisi tarkka oikea vastaus. Tämä perustuu ilmiöön, jota kutsutaan pyöristämiseksi, josta olet ehkä kuullut. Epätarkka vastaus ja väärä vastaus ovat kaksi eri asiaa.
Luonnollisesti myös tietokoneella on vaikeampia tehtäviä, joita joutuu tekemään, jos haluaa saada A:ta korkeamman arvosanan. Kaikki tehtävät eivät tietenkään ole monivalintatehtäviä ja suurimmassa osassa nimenomaan palautetaan myös välivaiheet, kuten normaalissakin kokeessa.- Anonyymi
Ja selvennyksenä vielä sen verran, että minustakin sähköiset matematiikan YO-kirjoitukset ovat äärettömän typerä idea, mutta minun mielestäni kannattaisi keskustella niihin liittyvistä oikeista ongelmista (kuten se, että vastaamista vaikeutetaan turhaan matematiikkaan liittymättömillä taidoilla), eikä keksiä päästä uusia ongelmia, jotka eivät pidä paikkaansa (kuten aloittaja ilmeisesti haluaa tehdä).
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja selvennyksenä vielä sen verran, että minustakin sähköiset matematiikan YO-kirjoitukset ovat äärettömän typerä idea, mutta minun mielestäni kannattaisi keskustella niihin liittyvistä oikeista ongelmista (kuten se, että vastaamista vaikeutetaan turhaan matematiikkaan liittymättömillä taidoilla), eikä keksiä päästä uusia ongelmia, jotka eivät pidä paikkaansa (kuten aloittaja ilmeisesti haluaa tehdä).
Aloittaja kommentoi.
En vaan tiennyt älyllisempää paikkaa keskustelulle kuin tämä.
Ja mitä tekee lyhyen matematiikan A arvosanalla.
Onneksi olen sen ikäinen etten enää mene lukioon ja kirjoita. Anteeksi jos häiritsin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aloittaja kommentoi.
En vaan tiennyt älyllisempää paikkaa keskustelulle kuin tämä.
Ja mitä tekee lyhyen matematiikan A arvosanalla.
Onneksi olen sen ikäinen etten enää mene lukioon ja kirjoita. Anteeksi jos häiritsin.Et häirinnyt eikä keskustelun paikassa tai aiheessa ole vikaa, vaan aloituksen sisällössä, ja siinä nimenomaan virheellisissä väittämissä.
Kaikki tehtävät (ja itseasiassa suurin osa tehtävistä) eivät ole monivalintoja, lähes kaikissa tehtävissä välivaiheet ovat osa ratkaisua, ja väärillä vastauksilla ei tietenkään saa pisteitä missään matematiikan kokeessa.
Pitkän matematiikan A:lla pääsee ylioppilaaksi, toisin kuin I:llä. Sitä hyötyä siitä on.
- Anonyymi
Onhan kokeet muuttuneet helpommiksi ja sen huomaa siitäkin että vuosi vuodelta L pisterajat ovat lähes täydet koko kokeesta.
Sama koskee sisältöjä: Ennen piti osata ellipsi ja hyperbeli ja paraabeli pisteuran määritelmän kautta. Nykyään riittää paraabeli ja ympyrä.
Helpommaksi on mennyt, mutta se kostautuu sitten yliopistossa, jossa sielläkin on vaatimustasoa vähennetty matematiikassa. AMK matematiikka ei eroa lukion matematiikasta juuri lainkaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2367108Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää451335Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka291178Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal50925- 75921
Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a62887Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.96876Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38821Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14786- 43763