Aihe

Ilmasto vai luonnonvarat?

Anonyymi

"Autotehtaat suoltavat markkinoille lataushybridejä ja täyssähköautoja. Siedettävän hintaista tarjontaa on jo pilvin pimein.

Tiukkojen päästörajojen puristuksessa ja megasakkojen uhatessa valmistajat dumppaavat ostajille vähäpäästöisiä malleja jopa katteistaan tinkien.

Hyvän hyötysuhteensa ansiosta sähkömoottori kuljettaa autoa samalla energialla 3-4 kertaa pitemmälle kuin polttomoottori. Sähköistäminen vähentää liikenteen energiankulutusta ja Suomen kokonaispäästöjä.

Kymmenen vuoden kuluttua autokannassamme pitäisi olla jo neljännesmiljoona sähköä hyödyntävää ajopeliä. Paisuvan tarjonnan ansiosta tavoite on maltillinen.

Sähköauton akuissa piilee luonnonvaraongelma. 500 km toimintamatka vaatii autoon jopa 500 kiloa akkuja, saman minkä kymmenentuhatta kännykkää tarvitsee.

Ilmastohuuma hämärtää mittasuhteet: jos kaikki vuoden aikana valmistettavat 70 miljoonaa henkilöautoa liikkuisivat sähköllä, akkujen kuljetukseen kokoonpanolinjoille tarvittaisiin kolmesti maapallon ympäri venyvä rekkajono".

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/4092919

Akkumateriaaleista esimerkiksi litium on raaka-aine, jonka puutetta kierrätys ei ratkaise. Kaivokset taas ovat ympäristöväen hampaissa, joko epäiltynä sortotyövoiman käytöstä tai siksi, ettei niitä haluta Suomeen.

Sähköauto siis tukee ilmastoponnisteluja, mutta syö rankasti uusiutumattomia luonnonvaroja.

Horisontissa näkyy akkukäytön korvaajia. Maailmalla vetyautojen tutkimukseen investoidaan paljon.

Kesäaikana Euroopassa on tarjolla jopa ilmaista päästötöntä ylijäämäsähköä, jolla voisi valmistaa vetyä kulkuneuvojen polttoaineeksi. Raaka-aineeksi välttää vesi.

Pitkien etäisyyksien ja raskaiden kuljetusten Suomessa vetyautoille olisi tilausta.

Pidetään kuitenkin mielessä, että aivan käyttövoimasta riippumatta autoilu aiheuttaa haittoja, kuten luonnonvarojen ylikäyttöä, ruuhkia, melua, pienhiukkasia, pysäköintiongelmia ja onnettomuuksia.

1

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Vaikea kyllä kuvitella, että maailman laajuisesti siirryttäisiin käyttämään näitä nykytekniikan akkuja. Onhan niiden valmistus silloin massiivinen ympäristöongelma.
   Vety olisi varmasti parempi näistä nykyvaihtoehdoista.
   Tulevaisuudessa sitten varmasti jotain aivan uutta teknologiaa tulee joskus.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Megasexy! Erika Vikman kiehnää sängyssä punaisessa lateksipuvussa: "Ilman häpeää..."

   Ensin tuli Cicciolina, sitten Syntisten pöytä ja nyt Häpeä. Superseksikkäästi pukeutuva Erika Vikman osaa todellakin kohahduttaa vai mitä mieltä olet?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   292
   8342