Olkiluoto 3 testiajan tehontuotanto kootusti

Anonyymi

269

9488

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuolla sivulla on siis esitetty käyrä siitä miten reaktoriin liitetyn generaattorin tuottama sähköntehon taso on tarkoitus testata ja taulukko, jossa on kerrottu kulloinenkin tehotaso. Kun koekäyttö päättyy ja siirrytään tuotantokäyttöön niin tuo sivu poistuu.

      Tällä hetkellä tietenkin vielä pukkaa nollaa ja laitteisto syö enemmän energiaa kuin tuottaa sitä..

    • Anonyymi

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.1372702

      Olkiluodon OL3 ydinvoimalan kaikki polttoaineniput saatiin ladattua 1.4.202 mennessa paikalleen reaktoriin. Seuraavana vuorossa reaktorin kannen sulkeminen.

      Uutisessa ei kerrottu minä päivänä OL3 reaktori ensimmäisen kerran ajetaan kriittiseksi ja se alkaa tuottaa neutroneita ja lämpöä. Sitä ennen testattaneen miten putkistoissa aiemmin ongelmia aiheuttaneet mekaaniset värinät muuttuivat latauksen seurauksena ja miten laitteisto käyttäytyy kuumaksi lämmitettynä nyt kun se vielä ei ole neutronisäteilyn tietyiltä osin radioaktiiviseksi muuttama.

      Jos värinäongelma nousee taas esille niin sitten on odotettavissa aikatauluihin viivästymiä.

    • Anonyymi

      TVO:n omat tiedotteet myös OL3 töiden edistymisestä tulevat tälle sivulle:

      https://www.tvo.fi/ajankohtaista.html

      Viimeisin on 16.4.2021 liittyen polttoaineen latauksen saamiseen päätökseen.

    • Anonyymi

      Olkiluoto 3 piti olla kaupallisessa käytössä jo vuonna 2009 miten ihmeessä laitos on voinut jo myöhästyä 12 vuodella?

      • Anonyymi

        Mitäs jos lukisit ihan itse?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitäs jos lukisit ihan itse?

        Nyt sen purkaminen tulisi halvaksi.


      • Anonyymi

        Ranskalaista huipputekniikkaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ranskalaista huipputekniikkaa!

        Toteutettuna intialaisella suunnittelulla, puolalaisella rakentamisella (ja Siemensin elektroniikalla?) Pääasia, että saatiin halvalla. Eiku...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toteutettuna intialaisella suunnittelulla, puolalaisella rakentamisella (ja Siemensin elektroniikalla?) Pääasia, että saatiin halvalla. Eiku...

        Ranskalaiset korjasivat sitä kunnes kelpasi Suomen asettamiin turvallisuusvaatimuksiin. Tuli varsin kalliiksi, ranskalaisille siis.


    • Anonyymi

      Isolta teholta tulee pikasulkukokeita ym. Valmistelujen pitää olla hyvät kun 1500 MW poistuu tuotannosta.

    • Anonyymi

      Tähän mennessä julkista tietoa on se, että polttoaine on ladattu. Ei siis ole vielä tietoa siitä että reaktoria olisi ajettu kriittiseksi. Se lienee uutisen arvoinen tapahtuma, kun siinä vaiheessa ydinpolttoaine muuttuu vaarallisen radioaktiiviseksi reaktiotuotteiden vuoksi. Tähän mennessähän se on vain lievästi säteilevää materiaalia ja helposti käsiteltävissä.

      https://www.stuk.fi/aiheet/ydinlaitoshankkeet/olkiluoto-3

      "Laitoksen käytön katsotaan alkavan ydinpolttoaineen lataamisesta reaktoriin. Ydinpolttoaineen lataamisen jälkeen tehdään esikriittisyyskokeet.

      Esikriittisyyskokeissa testataan ne toiminnot ja ominaisuudet, joita ei voi testata ilman, että polttoaine on ladattu, mutta jotka eivät edellytä reaktorin kriittisyyttä. Tämän jälkeen reaktori tehdään ensimmäistä kertaa kriittiseksi, jota seuraa laitokset pientehokokeet.

      Pientehokokeilla varmistetaan, että reaktorisydän käyttäytyy ennakoidusti ja laitos sekä sen järjestelmät toimivat suunnitellusti myös silloin, kun reaktori on tehokäytöllä. Pientehokokeiden jälkeen laitoksen tehoa nostetaan portaittain.

      Tehokokeilla varmistetaan, että laitos toimii suunnitellusti eri tehotasoilla ja mahdollisuuksien mukaan testataan myös laitoksen käyttäytymistä käyttöhäiriöissä. Laitoksen ydinteknisen koekäytön jälkeen alkaa laitoksen säännöllinen sähköntuotanto ja kaupallinen käyttö."

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      "Olkiluoto kolmonen viivästyy taas – turbiinin huolto kestää odotettua pidempään"
      https://yle.fi/uutiset/3-12067308

      Lisää huoltoa ja matalapaineturbiinien tarkistuksia, joista aiheutuu vaihteeksi kolmen kuukauden viive. Reaktoria oltaisiin nyt käynnistämässä tammikuussa 2022 ja sähköverkkoon laitos alkaisi tuottaa energiaa kesäkuussa 2022. TVO näin tiedottaa perustuen siihen mitä Areva-Siemens konsortio tällä kertaa ilmoitti tarvittavista lisätöistä.

      Näin siis tämän hetken tiedon mukaan. Toki tähän mennessä on aina tullut joku lisäviive kun lähestytään reaktorin ilmoitettua käynnistyshetkeä.

    • Anonyymi

      Jos Olkiluoto farssi olisi sattunut esim. Fortumille,olisi media revitellyt paljon suuremmat otsikot. Nyt vaietaan epäonnistumisesta.
      Ei muuta kuin Loviisan voimalalle jatkoaikaa,koska on paljon varmatoimisempi.

    • Anonyymi

      Olisiko viisainta purkaa koko "uusi" yksikkö.
      Susi jo syntyessään.

    • Anonyymi

      Kaikilla komponenteilla jo parasta ennen päiväys mennyt umpeen.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      "Olkiluoto 3:n ydinvoimala viivästyy jälleen” on tuttu lause suomalaisille, mutta nyt se on ihan oikeasti valmis – HS näyttää, millainen maailman kalleimpiin kuuluvasta rakennuksesta tuli - Kuukausiliite "

      Maksumuurin takana: https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000008293528.html

      Laitos on siis valmis ja käynnistyy tammikuussa 2022.

    • Anonyymi

      OL3 reaktori ajetaan kriittiseksi ilmoitettua aikataulua aiemmin.

      https://yle.fi/uutiset/3-12221360
      "Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan työmaalta jälleen aikataulu-uutinen: Nyt TVO kertoo aikaistumisesta"

      TVO on 8.12.2021 jättänyt Säteilyurvakeskukselle hakemuksen kriittisyys- ja pientehokoeluvast eli hakee lupaa reaktorin käynnistämiselle. Ennen käynnistystä polttoaine-elementit ovat helppoja käsitellä, kun niissä ei vielä ole ydinreaktiossa muodostuvia gammasäteileviä isotooppeja (ydinjätettä). Käynnistyksessä elementit aktivoituvat muuttuen voimakkaan radioaktiivisiksi.

      • Anonyymi

        Säteilyturvakeskus antoi tänään luvan Olkiluoto 3 ydinreaktorin käynnistämiselle.

        https://yle.fi/uutiset/3-12234096

        Sähköä laitoksen on tarkoitus alkaa tuottaa pienellä teholla jo tammikuun 2022 lopussa.


    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-12241366

      Olkiluoto 3 käynnistettiin juuri. Tehoaikataulussa ei vielä ole tarkennettu missä vaiheessa voimalan tehon portaita otetaan käyttöön. Kaupallinen sähköntuotanto alkaa 6.6.2022

    • Anonyymi

      22.1.2021 nousee OL3 tehontuotanto nollasta arvoon 300MW.

      Nyt on aloituksen linkissä merkattu kaavion tehontuotannon päivämäärät kohdalleen.

    • Anonyymi

      Pienteholla testaamisen jälkeen OL3 reaktorille on saatu lupa nostaa lämpöteho viiteen prosenttiin nimellisestä 4300 MW arvosta. Vielä tammikuun aikana haetaan lupa ja nostetaan teho 30%:iin maksimista (aikataulussa merkitty tapahtuvaksi 21.1.2022)

      https://yle.fi/uutiset/3-12258716

    • Anonyymi

      Reaktorin käynnistykseen liittyvissä testeissä on tullut tähän mennessä kaksi suunnittelematonta pikasulkua, mikä vaikuttaa käyttöönoton aikatauluun.

      TVO:

      "Käyttöönottotestien aikana on tapahtunut kaksi suunnittelematonta reaktoripikasulkua, joiden johdosta laitostoimittaja haluaa suorittaa lisää testejä ja analyysejä ennen käyttöönoton jatkamista. Selvitysten valmistuttua laitostoimittaja päivittää aikataulua ja se julkaistaan laitostoimittajalta saadun tiedon mukaan aikaisintaan 3.2.2022.

      Ennen varsinaista verkkoon kytkeytymistä suoritetaan käyttöönottokokeita generaattorikatkaisijalle:
      o kerran automaattisesti maksimissaan 50 MW teholla, ei verkkoon syöttöä, koska teho alle omakäyttötehon
      o kerran manuaalisesti maksimissaan 50 MW teholla, ei verkkoon syöttöä, koska teho alle omakäyttötehon
      o kerran automaattisesti maksimissaan 100 MW teholla yhden tunnin ajaksi tämänhetkisen ennusteen mukaan 5.2.2022 (tarkempi aika näkyy alla tuntitason ennusteessa)

      Viimeisen tahdistuksen jälkeen suoritetaan turbiinipikasulku ja generaattorikatkaisija aukeaa. Tämän jälkeen laitos käynnistetään ja tahdistetaan uudelleen verkkoon (sähköntuotanto alkaa) tämänhetkisen ennusteen mukaan 6.2.2022 alempana esitetyn tuotantoennusteen mukaisilla tehotasoilla sekä alempana näkyvillä tuntikohtaisilla tehoilla."

      • Anonyymi

        Päivämäärät muuttuneet. Nyt on 100 MW testi 18.2.2022 ja "tämänhetkisen ennusteen mukaan 20.2.2022 alempana esitetyn tuotantoennustuksen ,,,"

        Tänään on 9.2.2022 eli kahden viikon kuluessa pitäisi olla molemmat tehty ja OL3 tuottamassa testiajan aikataulukaavion mukaisesti sähköä valtakunnanverkkoon. Nähtäväksi jää tuleeko tässä vielä lisää viivästymiä.


    • Anonyymi

      Lauantai 12.2.2022 klo 00:00 asti tuntiennuste nollassa.

    • Anonyymi

      Ja on nollassa vielä pitkään.

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008610003.html

      Tuon mukaan sähkön tuotannon aloittaminen siirtyy maaliskuun puolelle. TVO:n sivulta:

      ... maksimissaan 100 MW teholla yhden tunnin ajaksi tämänhetkisen ennusteen mukaan 4.3.2022 (tarkempi aika näkyy alla tuntitason ennusteessa)

      Viimeisen tahdistuksen jälkeen suoritetaan turbiinipikasulku ja generaattorikatkaisija aukeaa. Tämän jälkeen laitos käynnistetään ja tahdistetaan uudelleen verkkoon (sähköntuotanto alkaa) tämänhetkisen ennusteen mukaan 11.3.2022 ....

      • Anonyymi

        Tällä kertaa viivästyi siis nelisen viikkoa lisää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tällä kertaa viivästyi siis nelisen viikkoa lisää.

        TVO:n sivulla edelleen lukee että 4.3 eli ensi viikon perjantaina olisi 100MW testi. Siihen on nyt aikaa 10 vuorokautta. Arvauksia siitä missä vaiheessa tulee tieto lisäviiveestä ja kuinka pitkä viive tällä kertaa?


    • Anonyymi

      Nyt uskovat TVO:lla itsekin aikatauluunsa niin paljon, että ovat laittaneet tuohon testiajan tehotuotannon kuvaajaan aika-akselin näkyviin. Tehotaso näyttää olevan testauksen alkuun asti ja pysäytysten jälkeen miinuksen puolella jotakuinkin 90 MW verran.

      Kolmentoista vuorokauden kuluessa nähdään pitääkö aikataulu tällä kertaa. Testauksen kuluessa saattaa toki tulla uusia ongelmia esille joiden ratkomisessa sitten kuluu tovi.

      • Anonyymi

        Vieläkään ei ole tullut tietoa viivästyksestä, jonka vuoksi alkaneella viikolla perjantaina 4.3.2022 tapahtuvat testit siirtyisivät myöhemmäksi. Elämme toivossa että menee hyvin eikä tule uusia pikasulkuja. Testien kuluessahan niitä voi tulla lisää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vieläkään ei ole tullut tietoa viivästyksestä, jonka vuoksi alkaneella viikolla perjantaina 4.3.2022 tapahtuvat testit siirtyisivät myöhemmäksi. Elämme toivossa että menee hyvin eikä tule uusia pikasulkuja. Testien kuluessahan niitä voi tulla lisää.

        Nyt on taas siirtynyt tuo 100 MW testi eteenpäin, tällä kertaa viikolla eli pitäisi olla torstaina 10.3.2022.

        Seuraavaa viivästystä odoteltaessa. Tämähän on kuin Zenon paradoksia seuratessa. Akilleus ei ikinä saavuta kilpikonnaa.


    • Anonyymi

      Ilmeisesti ilmoitetut testit sitten tehtiin onnistuneesti ja nyt on ilmoitettu että voimala alkaa syöttää 30% teholla (hieman alle 500 MW) sähköä valtakunnanverkkoon lauantaina 12.03.2022. Testaus jatkuu eli odotettavissa on tarkoituksellisesti aiheutettuja pikasulkuja.

    • Anonyymi

      Olkiluotoa ei rakenneta kuin Venäjällä, VUODESSA valmis. Sen pitäisi olla selvä asia näille rossatomin kannattajille, joille Fennovoima hanketta ei koeta turvallisuus uhaksi edelleen, vaikka Suomalais osakkaat ovat korviaan myöten kusessa kun painepyttykin pitäisi tehdä Luhanskissa, sodan keskellä.

    • Anonyymi

      Nyt aloituksessa mainitulla TVO:n sivulla on nollasta eroava ennuste OL3 tuottamalle sähköteholle. Lauantaina 12.3.2022 klo 12:00 ilmoitettu sähköteho on 48 MW, seuraavasta tunnista eteenpäin 95 MW ja lauantaina klo 20:00 tehon nosto 200 MW suuruusluokkaan.

      OL3 alkaa siis lauantaina 12.3. näkyä Suomen sähköverkon tehotaseessa. Voimalan testiohjelmaan suunnitellut pikasulut ja alasajot vastaavasti aiheuttavat sähkön hinnan nopeita muutoksia varsinkin siinä vaiheessa, kun ollaan suuremmissa tehoissa.

    • Anonyymi

      Työttömät polkemaan dynamokuntopyörää sen sijaan sitä varten perustettaviin laitoksiin. Paljonkohan tulisi sähkötehoa jos jokainen polkee sen 8 t päivässä. 1 lamppu palaa sen 8 t jokaisen panoksella.

      • Anonyymi

        Harmittaako kun OL3 alkaa tuottaa sähköä? Ei pitäisi harmittaa, sillä toiminnassa ollessaan se vähentää meidän riippuvuuttamme Venäjältä tuodusta sähköstä. Sieltä kun tuodaan varsinkin talvella kutakuinkin OL3 koko tehon verran sähköä.

        https://www.fingrid.fi/-/custom/sahkojarjestelman-tila-169/

        Juuri tällä hetkellä Venäjältä tuodaan Suomeen 1417 MW teholla sähköä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Harmittaako kun OL3 alkaa tuottaa sähköä? Ei pitäisi harmittaa, sillä toiminnassa ollessaan se vähentää meidän riippuvuuttamme Venäjältä tuodusta sähköstä. Sieltä kun tuodaan varsinkin talvella kutakuinkin OL3 koko tehon verran sähköä.

        https://www.fingrid.fi/-/custom/sahkojarjestelman-tila-169/

        Juuri tällä hetkellä Venäjältä tuodaan Suomeen 1417 MW teholla sähköä.

        Samantyyppinen EPR-reaktori Kiinan Taishanissa ollut ongelmissa ja säteilyvuotoakin ollut. Muualla samanlaiset reaktorirakennelmat viivästyneet kuten OL3:kin. Kyse on siitä, ONKO SE TURVALLINEN!


    • Anonyymi
      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Tehoa nostettiin hieman tänään eli nyt 367 MW.

      Aikataulun mukaan:

      - 23.3 eli ensi viikon keskiviikosta alkaen kolmen päivän katkos
      - Seuraava katkos 31.3 tai 1.4 alkaen, kesto noin neljä päivää.
      - 11.4. paikkeilla tehoa aletaan nostaa ja 15.4. paikkeilla ollaan 900 MW tehossa.
      - Seuraava katkoksia täynnä oleva 8...9 päivän jakso alkaa 25.4

      Tuo siis on Suomen tehontuotannon tukena siinä tapauksessa, että Venäjä osana käynnissä olevaa hyökkäystään Ukrainaan katkaisee sähkön myynnin EU - maihin.

      • Anonyymi

        Seuraava katkos alkaakin huomenna su 20.3.2022 klo 12:00 eli muutaman päivän aiemmin kuin mitä piirroksesta olisi luullut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seuraava katkos alkaakin huomenna su 20.3.2022 klo 12:00 eli muutaman päivän aiemmin kuin mitä piirroksesta olisi luullut.

        9 sunnuntai 20.03.2022 maaliskuu 09:00 334
        10 sunnuntai 20.03.2022 maaliskuu 10:00 334
        11 sunnuntai 20.03.2022 maaliskuu 11:00 334
        12 sunnuntai 20.03.2022 maaliskuu 12:00 172
        13 sunnuntai 20.03.2022 maaliskuu 13:00 0
        14 sunnuntai 20.03.2022 maaliskuu 14:00 0
        15 sunnuntai 20.03.2022 maaliskuu 15:00 0

        Viimeisessä sarakkeessa siis ennustettu tehontuotanto sähköverkkoon yksiköissä MW.


    • Anonyymi

      Ja tänään klo 20 maissa sähköteho nousee takaisin 334 MW paikkeille:

      17 maanantai 21.03.2022 maaliskuu 17:00 0
      18 maanantai 21.03.2022 maaliskuu 18:00 0
      19 maanantai 21.03.2022 maaliskuu 19:00 100
      20 maanantai 21.03.2022 maaliskuu 20:00 290
      21 maanantai 21.03.2022 maaliskuu 21:00 334
      22 maanantai 21.03.2022 maaliskuu 22:00 334
      23 maanantai 21.03.2022 maaliskuu 23:00 334

      Tuossa tehossa pysyy seuraavan 2 viikon ajan, seuraava katkos noin 1.4.2022 ja kestää viitisen vrk.

      • Anonyymi

        Aikataulu taas muuttunut. Nyt tuo pitkä seuraava katkos aikaistunut 23.3. alkavaksi. Katkos päättyisi noin 26...27.3 jonka jälkeen useita katkoksia sisältävä jakso alkaisi noin 25...26.4. Ennen tuota katkosta voimalan teho nostettaisiin 11.4 alkaen askeleittain 900 MW tasolle asti.

        13 keskiviikko 23.03.2022 maaliskuu 13:00 334
        14 keskiviikko 23.03.2022 maaliskuu 14:00 334
        15 keskiviikko 23.03.2022 maaliskuu 15:00 167
        16 keskiviikko 23.03.2022 maaliskuu 16:00 0
        17 keskiviikko 23.03.2022 maaliskuu 17:00 0

        Sähkön tuntihinnat näyttävät tänään ja huomenna päivällä taas olevan pitkän hiljaisen jakson jälkeen reilusti yli 20 senttiä per kWh. Jos Venäjä aiheuttaa tahallisia sähkö- ja/tai kaasukatkoja painostaakseen Suomea ja Ruotsia NATO - jäsenyyden suhteen niin hinnat tietenkin hyppäävät kattoon. Sikäli ei harmittaisi jos OL3 testiaikaa 900 MW teholla pidennettäisiin niin että katkot tulisivat vasta toukokuun loppupuolelle.


    • Anonyymi

      Tauko päättymässä ja teho nostetaan takaisin 333 MW paikkeille lauantaina 26.3.

      40 lauantai 26.03.2022 maaliskuu 16:00 0
      41 lauantai 26.03.2022 maaliskuu 17:00 0
      42 lauantai 26.03.2022 maaliskuu 18:00 290
      43 lauantai 26.03.2022 maaliskuu 19:00 333
      44 lauantai 26.03.2022 maaliskuu 20:00 333

    • Anonyymi

      Teho nousee keskiviikkoiltana 427 MW:iin.

      43 keskiviikko 30.03.2022 maaliskuu 19:00 327
      44 keskiviikko 30.03.2022 maaliskuu 20:00 377
      45 keskiviikko 30.03.2022 maaliskuu 21:00 427
      46 keskiviikko 30.03.2022 maaliskuu 22:00 427

      Sivulla olevan kuvan mukaan tuosta noin päivä pari eteenpäin teho nostetaan 570 MW tasolle.

    • Anonyymi

      Ettei nyt jokin hirtä kiinni...

      • Anonyymi

        Seuraava tarkoituksellinen kiinnihirtto ja siitä aiheutuva pikasulku olisi TVO:n sivustolla olevan kuvaajan perusteella tarkoitus tapahtua noin 36 vuorokauden kuluttua tehonnostosta 427 MW:iin eli toukokuun 5. päivän tietämillä. Tuolloin ollaan jo 900 MW tehoissa ja testaukseen kuuluu viikon verran pikasulkuja ja tehojen palautuksia.


    • Anonyymi

      Uutinen tänään klo 16:28
      https://yle.fi/uutiset/3-12383450

      "Säteilyturvakeskus hyväksyi TVO:n hakemuksen nostaa ydinvoimalan kolmosreaktorin tehoa. Luvan mukaan reaktoria voi nyt käyttää 30–60 prosentin teholla."

      Tuo 60% on noin 960 MW.

    • Anonyymi

      Tehoa nostetaan lauantaina:

      12 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 12:00 430
      13 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 13:00 430
      14 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 14:00 445
      15 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 15:00 445
      16 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 16:00 445
      17 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 17:00 445
      18 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 18:00 500
      19 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 19:00 560
      20 lauantai 02.04.2022 huhtikuu 20:00 560

      Kuvaajan päällä on nyt turkoosi tekstilaatikko, jossa lukee "Päivitetään". Kuvaajan aika-akselihan on ollut jo pitkään epäsynkassa todellisuuden kanssa. Toivottavasti päivitys tapahtuu ennenkuin testaus on saatettu loppuun asti.

      • Anonyymi

        Tehon nosto jatkuu. Edellä ennustettu tehon nousu 560 MW paikkeille tapahtuukin vasta tiistaiaamuna ja siitä mennään jo yli 730 MW illalla.

        37 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 13:00 565
        38 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 14:00 565
        39 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 15:00 565
        40 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 16:00 735
        41 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 17:00 735
        42 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 18:00 735
        43 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 19:00 735

        Kuvaajassa on taas merkintä "Päivitetään" joten mitä ilmeisimmin tuo on vain karkeasti suuntaa-antava esitys tulevasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tehon nosto jatkuu. Edellä ennustettu tehon nousu 560 MW paikkeille tapahtuukin vasta tiistaiaamuna ja siitä mennään jo yli 730 MW illalla.

        37 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 13:00 565
        38 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 14:00 565
        39 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 15:00 565
        40 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 16:00 735
        41 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 17:00 735
        42 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 18:00 735
        43 tiistai 05.04.2022 huhtikuu 19:00 735

        Kuvaajassa on taas merkintä "Päivitetään" joten mitä ilmeisimmin tuo on vain karkeasti suuntaa-antava esitys tulevasta.

        Sivustolla esitettäviin ennusteisiin ei näköjään voi luottaa edes vuorokautta eteenpäin. Nyt siellä on tiistainen tehonnosto poistettu ja tilalla tälläinen:

        33 keskiviikko 06.04.2022 huhtikuu 09:00 430
        34 keskiviikko 06.04.2022 huhtikuu 10:00 430
        35 keskiviikko 06.04.2022 huhtikuu 11:00 430
        36 keskiviikko 06.04.2022 huhtikuu 12:00 565
        37 keskiviikko 06.04.2022 huhtikuu 13:00 565
        38 keskiviikko 06.04.2022 huhtikuu 14:00 565
        39 keskiviikko 06.04.2022 huhtikuu 15:00 565

        Ymmärrän tuon graafisen esityksen olevan "sinnepäin" mutta jos TVO esittää seuraavalle vuorokaudelle tulevan tehotason toistuvasti pieleen toteutuneeseen verrattuna niin mitä hyötyä tuosta palvelusta ylipäätään on?


    • Anonyymi

      Ja nyt taasen

      23 torstai 07.04.2022 huhtikuu 23:00 565
      24 perjantai 08.04.2022 huhtikuu 00:00 565
      25 perjantai 08.04.2022 huhtikuu 01:00 650
      26 perjantai 08.04.2022 huhtikuu 02:00 735
      27 perjantai 08.04.2022 huhtikuu 03:00 735


      Tehon nosto alkaisi tapahtua tänään klo 18 maissa ja perjantain vastaisena yönä saavutettaisiin 735MW.

      • Anonyymi

        Ja jälleen siirtynyt tehonnosto myöhemmäksi, ehkä perjantaiyönä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja jälleen siirtynyt tehonnosto myöhemmäksi, ehkä perjantaiyönä.

        Ja nyt on muuttunut uudelleen, huomenna perjantaina aamupäivällä menee tuotto nollaan muutaman tunnin ajaksi. Lieneekö jotain muutostarpeita tullut esille, jonka vuoksi tehonnostoa on jouduttu siirtämään?


    • Anonyymi

      Nyt näyttäisi suunnitelman mukaan seuraava yritys 565 MW nostamiseen olevan huomenna lauantaina klo 17.

      • Anonyymi

        Jälleen muutoksia. Ei käynnistykään uudelleen nyt perjantaina klo 18 vaan vasta lauantaiaamuna.


    • Anonyymi

      Ja taas muutoksia suunitelmaan. tänä iltana kahdeksan jälkeen tehot taaas muutamaksi tunniksi nollille, puolilta öin takas 430 MW. Ja huomenna aamupäivällä nosto 565 MW ja illansuussa 745 MW.

    • Anonyymi

      Nyt tuotanto on jo n 700 MW. Saa nähdä koska seuraava nosto.

    • Anonyymi

      No nyt Olkiluoto 3 pukkaa jo 862 MW.

      • Anonyymi

        Hienoa, että voimala toimii!
        putinin rosatomin eli venäläisistä energiaratkaisuista irtautuminen on kyllä hyvä uutinen.


    • Anonyymi

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17404602/sahkontuontia-venajalta-rajoitetaan-ja-ol3-testien-ajaksi-katkaistaan-kokonaan

      Venäjältä tuotavan sähkön tehoa rajoitetaan enintään 900 MW suuruiseksi. Kun OL3 testissä reaktorin tuottama teho muuttuu vähintään 900 MW niin testin ajaksi on sähkön tuonti Venäjältä katkaistu kokonaan. Näin vähennetään Venäjän mahdollisutta tarkoituksellisesti tuottaa häiriöitä Suomen sähköverkkoon kiusantekona Nato - hakemuksen vuoksi.

      Uusi tilanne tulee voimaan sunnuntaina 24.04.2022 klo 01:00

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ovatkohan nuo liene vastaavantyyppisessä EPR-laitoksessa Kiinan Taishanissakin olleet liian herkällä, vai? Muut EPR-reaktorithan eivät ole vielä ja edelleenkään sattuneesta syystä käytössä. Viivästyneet nekin huomattavasti kuten OL3.


    • Anonyymi

      jaha:
      "OL3:n generaattorin jäähdytysjärjestelmässä on havaittu tarkastus- ja korjaustarpeita, jotka kestävät noin kolme viikkoa. Laitosyksikön koekäyttöohjelmaa ja sähköntuotantoa jatketaan korjaustöiden jälkeen. Lisäksi aikatauluun on varattu lisäaikaa tuleviin laitoskokonaisuutta koskeviin testauksiin ja niiden analysointiin aiemman koekäyttövaiheen kokemusten pohjalta."

      "Kaupallinen käyttö alkaa 30.9.2022."

      • Anonyymi

        Testausta tehdään juuri siksi, että tuollaiset piilevät viat saataisiin esille. Siksi testauksen aikataulu ei ole kiveen kirjoitettu vaan muuttuu tilanteen eläessä. Ikävää että vikoja löytyy mutta yllättävää se ei ole.

        Tärkeää olisi saada testaukset tehtyä ja laitos tuottamaan täydellä teholla sähköä ennen tulevan talven alkamista. Kun siis odotettavissa on Venäjältä tuotavan sähkön ja kaasun katkeaminen voimassa olevista sopimuksista huolimatta Suomen ja Ruotsin päättäessä Nato - jäsenyyden hakemisesta kevään kuluessa.


    • Anonyymi

      On se kumma. Ensin rakentaminen viivästyi huomattavasti kun aina löytyi uutta säädettävää ja nyt ilmenee koko ajan korjausta vaativia juttuja. Jäähdytysjärjestelmän vika ei taida olla ihan pikku juttu. Entä jos olisi päässyt ylikuumenemaan ja sulanut...Kuten ketjussa aiemminkin todettu, maailmassa ollut ennen OL3:a vain YKSI vastaavantyyppinen reaktori Kiinassa ja sielläkin ongelmia. Hinckley Point ja Flamanville eivät edelleenkään nekään valmistuneet.

      • Anonyymi

        Generasttorin jäähdytysjärjestelmä, ei reaktorin. Sekin on aika moninutkainen vetyjäähdytyksineen


    • Anonyymi

      Generaattorien jäähdytysjärjestelmän korjausten vuoksi OL3 tuottama teho on nollassa kutakuinkin 20.5.2022 asti. Teho on tarkoitus nostaa kesäkuun alkupäivinä ensin 1000 MW tasolle ja siten 1300 MW asti.

      • Anonyymi

        Suttuisesta kuvasta voisi yrittää tihrustaa, että tehoa ollaan kytkemässä päälle to 19.5.2022. Kuvassa näyttäisi vaakasuuntaan olevan asteikon jakoväli 5 vuorokautta.

        Tehonnosto seuraavalle tasolle 1000 MW olisi 1.6.2022 ja 1300 MW vuorossa 3.6.2022. Täyteen tehoon nousisi 2...4.7. välisenä aikana.

        20...21.7 paikkeilla olisi ensimmäinen yli 900 MW tehonpudotuksen aiheuttava testi. Siitä eteenpäin olisi useampia tuollaisia 5.8.2022 asti. Näissä yli 900 MW tehonpudotuksissa on OL3 testin ajaksi Venäjältä tuotavan sähkötehon määrä ajettu nollaan ennen kutakin testiä. Voi myös olla, että Suomen Nato - hakemuksen vuoksi tuolloin Venäjä on tuolloin yksipuolisesti lopettanut sähköntoimituksensa Suomeen.


    • Anonyymi

      Käsittämätön moka automaation suunnittelussa. Booraus alkoi alasajossa automaattisesti. Säätösauvoilla reaktori sammutetaan, ja mahdollinen booraus tehdään operaattorin näpelöinnillä.

    • Anonyymi

      kuvaa päivitetty. nyt näyttäisi tuotanto palaavan n 25. päivä

      • Anonyymi

        Näköjään oli tullut generaattorin jäähdytyksen jälkeen uusi ongelma, jostain suodattimesta löytynyt jokin irronnut osa, ja sitä selvitellään nyt viikko.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näköjään oli tullut generaattorin jäähdytyksen jälkeen uusi ongelma, jostain suodattimesta löytynyt jokin irronnut osa, ja sitä selvitellään nyt viikko.

        Siellä taitaa olla vesijäähdytteinen roottori generaattorissa. Sen kanssa oli hankaluuksia 1 ja 2 yksilöilläkin. Vetyjäähdytys on helpompi, mutta vety on hankala kaasu.


    • Anonyymi

      taas viivästystä. nyt sähköntuotanto näyttäis graafin mukaan palaavan 30. päivä.

      • Anonyymi

        Syynä tuo edellä mainittu lisäkorjauksen tarve. Olisi saanut olla OL3 toiminnassa edes testikäytössä jo nyt kun Loviisan voimalan huoltoseisakin sekä Venäjältä tulevan sähkön toimituksen pysähtyminen ovat taas nostaneet pörssisähkön kWh:n hinnan hetkittäin varsin huimaksi.


    • Anonyymi

      lisäkorjaukset sen kun viivästyttää. nyt sähköntuotanto näyttää palaavan graiikan mukaan joskus lähempänä kesäkuun 10. päivää

    • Anonyymi

      Tämänhetkisen kuvaajan perusteella tehon nosto tapahtuisi vasta ma 16.06.2022 eli siirtynyt taas noin viikolla eteenpäin. Sivun tekstiosassa ei ole kerrottu mistään uusista korjausta vaativista vioista tai ongelmista.

      • Anonyymi

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Köyhä suomi on kusessa noitten voimaloiden kanssa, kun risut ei olekkaan enää uusiutuvaa, eu friikin älynystyröissä?🤡🤡

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Heti näkyi sähkön hinnan palautumisena normaaliksi.


    • Anonyymi

      Jälleen siirretty uudelleenkäynnistysaikaa, nyt 21.6 -> 23.6. Kovasti on venynyt siitä "viikosta", joka aluksi sanottiin.

      • Anonyymi

        Ja miten paljon on siirtynyt siitä, kun alunperin piti valmistua ja käynnistyä...


    • Anonyymi

      Montako miljardia tuohon pitää vielä upottaa? Saa käydä vielä auringon räjähtämisenkin jälkeen miljoona vuotta jotta maksaa itsensä takaisin.

      Maailman kallein vitsi!

      • Anonyymi

        Ei yhtään miljardia. Ylimääräiset kustannukset päätyi maksamaan Areva ja sitä kautta Ranskan veronmaksajat. Voimalasta tuli sen omistajille varsin huokea, joskin pitkän viivästymän vuoksi voimalaan sijoitettu raha ei ole tuottanut voittoa. Laitoksen valmistumista odoteltaessa on korkotaso ollut hyvin matala joten siinä mielessä katsottuna korkotappiot eivät ole aivan hirveän suuria.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei yhtään miljardia. Ylimääräiset kustannukset päätyi maksamaan Areva ja sitä kautta Ranskan veronmaksajat. Voimalasta tuli sen omistajille varsin huokea, joskin pitkän viivästymän vuoksi voimalaan sijoitettu raha ei ole tuottanut voittoa. Laitoksen valmistumista odoteltaessa on korkotaso ollut hyvin matala joten siinä mielessä katsottuna korkotappiot eivät ole aivan hirveän suuria.

        Kyllä tässä kaikki maksetaan kun OL3 pidetään pysäytettynä sähkön hinnassa.Keinotekoinen hinnan ylhäälläpito koko pumppuvika on.Varaosat varmasti löytyy paikanpäältä ja jos ei niin on vaarallinen pannu tuo jos ei varaosia ole vaihtaa rikkouneen tilalle.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Säännöllisen sähköntuotannon aloittaminen siirtyy yli kuukaudella eteenpäin:

        Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö keskeytyy runsaaksi kuukaudeksi
        Säännöllinen sähköntuotanto alkaa vasta joulukuussa aiemmin suunnitellun syyskuun sijaan.
        https://yle.fi/uutiset/3-12495869

        " Korjaustoimet kestävät heinäkuun lopulle. "

        Edellisessä viestissä siis väärä päivämäärä, pitäisi olla 30.07.2022.


    • Anonyymi

      ei viikko lisää vaan reilu kuukausi lisää:

      "Laitostoimittajalta saatujen selvitysten mukaan korjaustyöt kestävät heinäkuun lopulle."
      ja
      "Kaupallinen käyttö alkaa 10.12.2022."

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Eihän välitulistimessa itsessään irto-osia ole. Se on eri juttu mitä sinne on valmistuksessa ja asennuksessa jäänyt.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      "Turbiinilla tehdyt irto-osien aiheuttamat huolto- ja korjaustyöt on saatu päätökseen. Järjestelmien käyttöönotto on meneillään. Laitosyksikön koekäyttöohjelmaa päästään jatkamaan prosessijärjestelmien käynnistysten jälkeen."

      Kaupallisen sähköntuotannon esitetään edelleen alkavan 10.12.2022 ja tehokäyrässä laitoksen päälle kytkemisen hetki on edelleen 30.7.2022 paikkeilla.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hyvä pitää lomat alta pois ennen käyttöönottoa, osuu vaan niin sopivasti kalenteriin, että pisti silmään.

    • Anonyymi
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Huomasin saman, pelottavasti näyttää nyt taas siltä, että siirretään muutaman päivän välein muutama päivä aina eteenpäin. Olisi mielenkiintoista tietää mikä siellä nyt mättää, kun korjaustöidenhän piti olla ollt jo hyvän aikaa sitten valmiit ja nyt kyse olisi lähinnä prosessijärjestelmien käynnistämisestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Huomasin saman, pelottavasti näyttää nyt taas siltä, että siirretään muutaman päivän välein muutama päivä aina eteenpäin. Olisi mielenkiintoista tietää mikä siellä nyt mättää, kun korjaustöidenhän piti olla ollt jo hyvän aikaa sitten valmiit ja nyt kyse olisi lähinnä prosessijärjestelmien käynnistämisestä.

        Näköjään nyt tullut selitys: "Laitosyksikön käynnistyksessä havaittiin keskiviikkona 3.8.2022 vielä pieni automaatiopäivityksen tarve, jonka toteuttamiseen menee kaksi vuorokautta aikaa."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näköjään nyt tullut selitys: "Laitosyksikön käynnistyksessä havaittiin keskiviikkona 3.8.2022 vielä pieni automaatiopäivityksen tarve, jonka toteuttamiseen menee kaksi vuorokautta aikaa."

        Taitaa pienet päivitykset jatkua vielä seuraavalla vuosituhannellakin ja käynnistys siirtyy ja siirtyy.


    • Anonyymi

      Nyt muuttuikin aloitusaika 8-> 7.8. eli huomiselle. Huomenna klo 18 pitäisi alkaa ylösajon ja tvo:n nettisivuilla tuntitehoillakin tämä on jo näkyvissä. Toivottavasti toteutuu!

      • Anonyymi

        Nyt tosiaan näkyy jo tuntiennusteessakin:

        41 sunnuntai 07.08.2022 elokuu 17:00 0
        42 sunnuntai 07.08.2022 elokuu 18:00 300
        43 sunnuntai 07.08.2022 elokuu 19:00 410
        44 sunnuntai 07.08.2022 elokuu 20:00 410
        45 sunnuntai 07.08.2022 elokuu 21:00 410

        Jos tehontuotannon ennuste menee syksylle kuten nyt arvattu niin pörssisähkön hinnassa ja sähkön saatavuusongelmissa on melkoinen piikki odotettavissa käyttökatkon aikana noin 1.1.-6.11.2022 välillä. Myös 20.11 - 1.12 välisenä aikana on teho rajoitettu jolloin säästä riippuen hinta nousee tai tulee katkoja.


    • Anonyymi

      Ja taas muuttui, ei käynnisty tänään sunnuntaina vaan vasta huomisaamuna maanantaina.

      • Anonyymi

        Yllätys yllätys...

        33 maanantai 08.08.2022 elokuu 09:00 0
        34 maanantai 08.08.2022 elokuu 10:00 300
        35 maanantai 08.08.2022 elokuu 11:00 410
        36 maanantai 08.08.2022 elokuu 12:00 410

        41 maanantai 08.08.2022 elokuu 17:00 410
        42 maanantai 08.08.2022 elokuu 18:00 505
        43 maanantai 08.08.2022 elokuu 19:00 505
        44 maanantai 08.08.2022 elokuu 20:00 505
        45 maanantai 08.08.2022 elokuu 21:00 680
        46 maanantai 08.08.2022 elokuu 22:00 680
        47 maanantai 08.08.2022 elokuu 23:00 780
        48 tiistai 09.08.2022 elokuu 00:00 797

        TVO:n ennusteet näyttävät muuttuvan kuin sääennuste matalapaineen edellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yllätys yllätys...

        33 maanantai 08.08.2022 elokuu 09:00 0
        34 maanantai 08.08.2022 elokuu 10:00 300
        35 maanantai 08.08.2022 elokuu 11:00 410
        36 maanantai 08.08.2022 elokuu 12:00 410

        41 maanantai 08.08.2022 elokuu 17:00 410
        42 maanantai 08.08.2022 elokuu 18:00 505
        43 maanantai 08.08.2022 elokuu 19:00 505
        44 maanantai 08.08.2022 elokuu 20:00 505
        45 maanantai 08.08.2022 elokuu 21:00 680
        46 maanantai 08.08.2022 elokuu 22:00 680
        47 maanantai 08.08.2022 elokuu 23:00 780
        48 tiistai 09.08.2022 elokuu 00:00 797

        TVO:n ennusteet näyttävät muuttuvan kuin sääennuste matalapaineen edellä.

        Ja taas muuttui. Ei käynnisty klo 10 vaan klo 12 vasta....


    • Anonyymi

      noh, vielä ehtii muuttua vaikka moneen kertaan

    • Anonyymi

      Tässähän sitä riittääkin jännitysnäytelmää loppuelämäksi. Käynnistyy, ei käynnisty, käynnistyy, ei käynnisty, toimii, ei toimi, toimii, ei toimi, pikahätäsulku, säätöä, säätöä, säätöä, käynnistyy, ei käynnisty, käynnistyy, ei käynnisty, säätöä, säätöä, säätöä, säteilymittarit rikki, tvo:n nettisivut rikki, säätöä, säätöä, säätöä, käynnistyy, käy, käy, käy, käy ja kukkuu, posahdus....ja taas säteilymittarit rikki.

    • Anonyymi

      Ja jälleen siirto klo 12 -> klo 16.

    • Anonyymi

      Ja äsken klo 16 - 17

      • Anonyymi

        Nyt on edelleen että klo 1700 pitäis olla 150MW tehoa.

        Fingridin sivun mukaan ydinvoiman tuotanto klo 1635 oli 2165 MW. Kun OL3 tulee mukaan niin tuotanto nousee tuosta vastaavasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt on edelleen että klo 1700 pitäis olla 150MW tehoa.

        Fingridin sivun mukaan ydinvoiman tuotanto klo 1635 oli 2165 MW. Kun OL3 tulee mukaan niin tuotanto nousee tuosta vastaavasti.

        Nyt on Fingridin mukaan ydinsähkön tuotantokäyrä nousussa. Tällä hetkellä OL3 pukkaa 2421MW - 2165MW = 256MW tehoa verkkoon.


    • Anonyymi

      Tästä olisi voinut tehdä veikkausjutun tyyliin milloin ensilumi sataa..
      No eihän se lumi sada joka vuosi Etelä-Suomessa.

    • Anonyymi

      Nyt tiistaina aamulla teho on vain reilu 400 MW, eilisten ennusteiden mukaan olisi pitänyt nousta jo lähemmäksi 800 MW. Yöllä on monta kertaa päivitetty ennustetta ja UMM:ää.

      • Anonyymi

        Ilmeisesti on tullut jotain ongelmia, nyt nimittäin koko tiistain ja keskiviikon tuotantotehoksi on ennustettu 430 MW eli ei nouse vielä hetkeen suuremmille tehoille. Saa nähdä mitä tällä kertaa sitten....


    • Anonyymi

      Nyt nosto tapahtumassa myöhään keskiviikkoiltana ja omakäyttökoe siirretty lauantaihin.

      • Anonyymi

        Ja nyt keskiviikko-torstai kokonaan 430 MW ja omakäyttökoe vasta sunnuntaina. Jotain ongelmaa pakko olla jälleen kerran.


    • Anonyymi

      ja tämän illan nosto peruttu. jatketaan 430MW teholla ainakin huominenkin vielä
      .w

    • Anonyymi

      Ja nyt päivitystä, että päivän parin päästä ajetaan ilmeisesti useaksi päiväksi koko laitos jälleen alas.

      • Anonyymi

        "Olkiluoto 3:lla tehdään turbiinipuolen automaatiopäivitys.

        Turbiinipuolen automaatiopäivitys vie noin kaksi viikkoa aikaa. Tällä ei ole vaikutusta koekäytön kokonaisaikatauluun. Säännöllisen eli normaalin käytön on edelleen määrä alkaa joulukuussa 2022.

        Automaatiopäivitys siirtää 60 prosentin tehotason testit elokuun lopulle. Tällöin laitos tuottaa noin 850 MW:n teholla sähköä. Kahdeksankymmenen prosentin testeihin päästään syyskuulla ja täyden tehon testeihin lokakuun alussa."


    • Anonyymi

      Nordpoolin tiedotteessa 13.8.2022 viitataan aikataulun osalta TVOn omaan verkkosivuun, jolla siis on se suttuinen kaavio. Sen mukaan päivityksen jälkeen 28-29.8.2022 maissa.

      • Anonyymi

        Nordpoolissa tänään 19.08.2022 päivitys jonka mukaan OL3 sähköntuotanto jatkuisi ma 29.09.2022. Vielä tuo aikataulu toki ehtii muuttua...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nordpoolissa tänään 19.08.2022 päivitys jonka mukaan OL3 sähköntuotanto jatkuisi ma 29.09.2022. Vielä tuo aikataulu toki ehtii muuttua...

        "

        Olkiluoto 3:lla turbiinipuolen automaatiopäivitys on saatu lähes valmiiksi ja muutamia päivityksiä tehdään myös reaktoripuolen prosessiautomaatioon, samalla suoritetaan laitostilan sallimia huoltotöitä.

        Koekäyttö 60 prosentin teholla jatkuu elokuun lopulla. Tällöin laitos tuottaa noin 850 MW:n teholla sähköä. Kahdeksankymmenen prosentin testeihin päästään syyskuulla ja täyden tehon testeihin lokakuun alussa."


    • Anonyymi

      Maanantaihin 29.08.2022 mennessä teho nostetaan tvo:n sivun mukaan 897MW suuruiseksi. Sen pitäisi jo näkyä sähkön hinnassa.

      • Anonyymi

        Luulitko että kestää ,,, ei montaa tuntia !!! Susi jo syntyessään !


    • Anonyymi

      aloitusta akaistettiin. nyt verkkkoon virtaa n. 150 MW

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Nyt se paska taas pysäytetty ! Voi hemmetti mikä romu ! Ranskalaista paskaa ,sama kuin autot !

    • Anonyymi

      Kylläpäs nyt v*ttu testataan ja todetaan, että p*skaa on! Läpikotaisin!
      Jos koronarokotteita olisi testattu yhtä huolella niin ei olisi tullut yhtään ruumista miljoonien sijaan!

    • Anonyymi

      Nyt pyörii taas ja tuottaa 800MW. Syy katkoon oli mittaushäiriö.

    • Anonyymi

      Kiitos linkistä :)

    • Anonyymi

      Seuraava testiohjelmaan merkitty OL3 tehon ajaminen hetkeksi alas on noin 22.9.2022. Lokakuussa 15.10.2022 alkaa pidempi jakso jolloin tehoa ajetaan useaan kertaan täydestä tehosta nollaan asti. Marraskuun alussa OL3 tehot ovat viikon ajan nollassa.

      Tämä siis mikäli ei löydy lisää aikatauluun vaikuttavia yllättäviä vikoja.

    • Anonyymi

      Nyt on 21.9. ja tuo alun perin 22.9. merkitty alasajo hetkeksi on ilmeisesti jo tapahtunut. Kaavion kohdalla lukee tällä hetkellä "PÄIVITETÄÄN" ja sama tieto eli että tietoa tarkemmasta aikataulusta on tietoa tarjolla vasta (lähi)tulevaisuudessa mutta ei vielä löytyy myös Nord Pool - tiedotteesta.

      Tälle päivälle OL3 tehot ovat nyt olleet 790 MW:ssa ja nousevat huomisen eli 22.9. aamupäivän kuluessa 1213 MW suuruiseksi. Katsotaan uudelleen kun kaavio on päivittynyt, koska sitten tapahtuukin.

    • Anonyymi

      Nyt tuo nosto 1213 MW on siirretty tähän iltaan

    • Anonyymi

      Nyt TVOn aikataulun mukaan huomenna iltapäivällä pitäisi teho nousta 1485 MW.

    • Anonyymi

      Nyt siellä on koko sunnuntaille nollaa ennustett vaikkei tälläistä ollut ennusteessa aiemmin. Fingridin sivun mukaan ydinvoiman tuotanto putosi lauantaina 24.09.2022 klo 21:34 äkillisesti OL3 tehon verran. Mitään uutista vian aiheuttamasta pikasulusta ei vielä ole tullut.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Olkiluoto 3 ydinreaktorin teho ajettiin äkillisesti alas lauantaina klo 21:34 Fingridin sähköverkon tila - sivuston tietojen perusteella. Nord Pool - markkinatiedote asiasta tuli näkyviin lauantaina klo 20:44.

      https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/f2fe2ec7-82ca-48a8-8566-662b2feb98fd/223

      Turbiiniongelma alkoi tiedotteen mukaan klo 20:36 ja tehot ajettiin äkillisesti alas klo 21:34. TVO:n sivulla ei tätä kirjoitettaessa vielä ollut uutta aikataulua tehon nostolle mutta sunnuntaille tuotantoennusteeksi oli merkitty koko vuorokaudeksi nollaa.

    • Anonyymi

      OL3 tehon nosto takaisin on jo ollut käynnissä alkaen 18:30. Maanantaina 26.09.2022 aamuyöllä klo 0400 pitäis olla 1460MW tehossa.

      Ennen 30.09.2022 suunnitelman mukaan teho on jo nostettu täyteen eli 1600MW sähköä ulos. Sitten posotetaan kymmenen päivää täydellä teholla ja sen jälkeen tehotaso hyppelee täydestä aina nollaan asti useamman kertaa.

      Lokakuun lopusta marraskuun alkuun on noin viikon ajan tehot nollilla. Sitten täyttä tehoa 3 viikkoa ja taas parin viikon ajan teho pudotettuna 900MW ja 1100 MW paikkeille.

      Säännöllisen sähköntuotannon alku on edelleen 10.12.2022.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tätä kirjoittaessa teho on 1531 MW. Ensi yönä 30.9.2022 klo 1 pitäisi nousta 1590 MW:iin, liekö jo 100 % teho ?

    • Anonyymi

      Fingridin mukaan ydinvoimaloiden yhteenlaskettu teho on laskenut tänään klo 12.00 alkaen tasaisesti 400MW verran. OL3 tehotuotannoksi on kuitenkin ilmoitettu 1588MW eikä muutoksia.

      Minkä voimalan teho siis laskee?

      • Anonyymi

        Loviisan kakkosreaktorin teho ajettiin alas jonkun vian vuoksi 4.10.2022 klo 11:00 asti eli siitä miiinusta yhteensä 512MW.


    • Anonyymi

      TVO:n sivuilla on päivitetty tehokäyrää.

      Täyttä tehoa olisi tarkoitus jatkaa ti 11.10.2022 asti jossa vaiheessa teho ajetaan nollaan 11 päivän ajaksi. Täyden tehon aikana tehdään testejä, joilla ei pitäisi olla vaikutusta tehoon. Jos joku testi kuitenkin laukaisee pikasulun niin taas mennään...

      La 22.10 teho nostetaan takaisin ja sitten sitä ajetaan useaan kertaan nollan ja täyden tehon väliä su-ma 30...31.10. asti, jolloin teho taas nollaan viikon ajaksi.

      Teho nousee takaisin su-ma 6...7.11.2022. Sen jälkeen tehotesteissä ei juurikaan mennä 900MW alapuolelle. La 10.12.2022 alkaisi säännöllinen sähköntuotanto.

      • Anonyymi

        Maanantaina 10.10. käy OL teho klo 09:00 alkaen muutaman tunnin ajan 860 MW:ssa, sitten nousu takaisin 1215 MW:iin josta tiistain puolella ilmeisesti takaisin täyteen tehoon asti. Tiistain osalta ei vielä ole tuntiennustetta joten ei vielä tarkkaa tietoa milloin 11 päivän pituinen tauko alkaa (OL3 teho silloin nollassa).

        Nordpoolin tiedotteissa viitataan vain siihen, mitä TVO:n sivuilla kerrotaan eli ei anneta arvauksia katkojen pituuksista tai tehotason muutoksista.


    • Anonyymi

      OL3 säännöllisen sähköntuotannon aloituspäivä siirtyi 4 vuorokautta eteenpäin ja on nyt 14.12.2022.

      Lokakuun 12...13 päivänä alkava tehontuotannon tauko piteni selvästi aiemmin ilmoitetusta ja päättyy nyt vasta 30.10 ... 1.11.2022. Melkein kolmen viikon ajan on siis OL3 pois tehotuotannosta.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Paras kun menet Hurstin Jouluaterialle syömään kinkkua,ei maksa mitään eikä kulu sähköä.Salekin köy joka Joulu hurstilla,voi päästä samaan pöytään Salen kanssa ja juotte vielä Presidenttikahvit.


    • Anonyymi

      Heh, heh, joku aloittanut tämän ketjun päästäkseen todistelemaan, miten hienosti toimii ja nyt kaikki seuraamaan uuden (eikä niin uudenkaan, kun valmistui pahasti myöhässä) ja uljaan ydinvoimalan tuotantoa. Että innokkaana vaan kaikki seuraamaan, miten tehot nousee ja sähköä puksuttaa piiput punaisina. Taisikin mennä farssiksi koko homma. Tätä ketjua kun seuraa, niin loistokkaan tehojentuotannonseurannan sijasta olemme saaneetkin seurata jännitysnäytelmää: toimiiko, toimii, ei toimi, taas toimii, mikäs nyt taas vialla, toimiiko, toimii, ei toimi, toimii, taas toimii, ei taas kuitenkaan toimi, toimii vähän aikaa, ei toimi, korjauksessa, ihmettelyssä, toimii osin, ei toimi, toimii, ei toimi, toimii, toimii, ....(koskahan poksahtaa...????)Ja mitekäs Kiinan Taishanissa kävi vastaavan EPR-reaktorin kanssa...ne muut samaa mallia olevat kun eivät nekään ole edelleenkään valmistuneet ja pahasti myöhässä.

    • Anonyymi

      TVO:n sivun mukaan OL3 katko jatkuu selvästi aiottua pidempään syöttövesipumppuihin liittyvien vikojen korjaamisen vuoksi. Katko päättyy 13.11.2022 eli noin kaksi viikkoa aiemmin esitettyä myöhemmin.

      Säännöllisen sähköntuotannon alku on nyt 27.12.2022 eli sitä siirrettiin taas 13 vuorokautta eteenpäin. Ennusteen mukaan OL3 tuottaisi sähköä jouluna täydellä teholla.

      Kinkun paisto ei siis ainakaan tuon vuoksi ole vaarassa. Eri asia sitten jos jouluksi sattuu tuuleton korkeapaine ja kovat pakkaset.

      • Anonyymi

        Kyllä sitä siihen mennessä taas yhtäkkiä ja yllättäen joku uusi vika löytyy. Tämä on NIIN nähty!


    • Anonyymi

      Tvo:n sivulla lukee "Päivitetyssä aikataulussa ei ole huomioitu alle kerrottujen 18.10.2022 todettujen vaurioiden vaikutusta sähköntuotannon aikatauluun."

      Tarkoittaako tämä sitä, että nyt ilmoitettu ja päivitettyyn aikatauluun kuuluva 27.12.2022 säännöllisen sähköntuotannon aloituspäivänäkin on siirtymässä hamaan tulevaisuuteen? Se kun on osa samaista "alla kerrottua".

      Sen toki ymmärrän että pumppujen korjauksen kohdalle tulee testeihin väkisinkin katkos, jonka tarkka ajankohta riippuu varaosien ja työvoiman saatavuudesta.

      • Anonyymi

        No tää ei ainakaan ole venäläistä mallia, kuten Loviisan reaktorit, joten luulisi varaosia löytyvän ja olevan saatavilla. Eri asia onkin, onko alunperinkin ollut sutta ja sekundaa kun vastaavantyyppisiä reaktoreita on tähän mennessä saatu vain yksi muu käyttöön ja siinäkin ongelmia (Kiinan Taishanissa tulikin ilmeisesti sitten ihan säteilyvuoto). Muut samanlaiset edelleenkin pahasti myöhässä kuten OL3 ja eivät vielä edes valmiina.


    • Anonyymi

      Tarkastutin säteilymittarini. Ihanan kallista: 3 mittausta, 120 €. Säteilytaso Oulussa nyt 0,09 - 0,12 mikroSv/h eli normaali taustasäteily.

      • Anonyymi

        Stuk:in sivuilta näkee säteilytilanteen kautta maan.


    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/74-20002771

      OL3 syöttövesipumppujen ongelmana juoksupyörissä olevat parin cm pituiset säröt. Säröjä joka pumpussa.

      Ei vielä tietoa miten vaikuttaa sähköntuotannon aikatauluihin.

    • Anonyymi

      Nyt TVO:n sivuilla lukee

      "Aiemmin voimassa olleen aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon oli määrä alkaa 27.12.2022. Aikataulu päivitetään syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyön valmistuttua."

      Kuvan päällä on taas teksti "päivitetään". Lähiaikoina sinne ilmaantunee uudet arvaukset sähköntuotannon aloittamiselle. Tuskin puhutaan vain parin päivän lisäviiveestä.

    • Anonyymi

      Oiskohan viisaampaa ottaa koko viritelmä pois käytöstä ja asentaa katolle tuulivoimala. Sisätiloihin varmaan keksitään ajan kanssa jotain ydinvoimaa korvaavaa energiantuotantomuotoa.

    • Anonyymi

      Onko mahdollisesti raportoitu ja tiedotettu muille samanlaisia syöttövesipumppuja ympäri maailmaa käytäville laitoksille Suomesta, sillä jos kaikissa neljässä (4) Olkiluodon ydinvoimalan VESIpumpussa Suomessa on "LÖYDETTY" isoja ONGELMIA , niin eikö kiireesti pitäisi ALASAJAA vastaavat laitokset ympäri maailmaa ja tarkistaa ko. pumput.
      Jo muinaisessa Egyptissä, kun pumppulaitoksella AASILTA katkesi esim jalka tai se tuli liian vanhaksi, vaihdettiin tilalle nuorempi ja terve AASI kiertämään kehää.
      Olkiluoto 3 yksikön ympärillä titaa olla ja on ollut sama ongelma näiden "ASIANTUNTIJOIDEN" osalta.
      Tässä alkaa olla aika skeptinen sen osalta, mikä on todellinen syy voimalaitosten ongelmiin ja seisokkeihin.

      • Anonyymi

        Vastaava laitos toimii vain Kiinan Taishanissa ja siinä on ollut ongelmia ja jopa säteilyvuotoa. Kaksi muuta Ranskan Flamanville ja Britannian Hinckley Point eivät edelleenkään ole käytössä. Viivästyneet paljonkin nekin ja lukuisia virheellisiä kohtia jo löydetty.
        https://en.wikipedia.org/wiki/EPR_(nuclear_reactor)


    • Anonyymi

      Jahas "AASINTUNTIJAT"(poliittiset päättäjät) ovat siis tehneet päätöksen mistä tämä UUTUUS hankitaan Suomen HUUTAVAA energiapulaa paikkaamaan. Ei ole vielä kummoisesti sähköä Olkiluoto 3 tuottanut 20 VUODESSA, onkohan KOTOUTUKSESSA epäonnistuttu.

    • Anonyymi

      Naurettava aloitus "testiajan tehontuotanto kootusti"
      Mikä tehotuotanto? Eihän sieltä mitään tehoja ole saatu,tuotannosta nyt puhumattakaan.

      • Anonyymi

        No siellä varmaan joku ydinvoimaintoilija kirkkain silmin ja suurin toivein ajatteli nyt tulla pullistelemaan tuotannolla. Lässähti pannukakuksi koko homma.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No siellä varmaan joku ydinvoimaintoilija kirkkain silmin ja suurin toivein ajatteli nyt tulla pullistelemaan tuotannolla. Lässähti pannukakuksi koko homma.

        Miljardeja palaa eikö mitään tapahdu.

        Ranskassa sama ongelma.


    • Anonyymi

      TVO:n sivuilla ei vieläkään ole edes arviota siitä, koska korjaustöiden selvitystyö olisi suoritettu. Ei siis tiedetä edes sitä milloin saadaan tietää korjausten aikataulusta. On siis varsin varmaa, ettei OL3 ole käytettävissä keskitalven pakkasten aiheuttamien sähköpula - tilanteiden lievittämiseen eli kiertäviin 2 tunnin sähkökatkoihin on syytä varautua.

      Syöttövesipumppujen vikojen löytymisestä 18.10.2022 on pian neljä viikkoa kulunut.

      TVO:n tiedotuksen toivoisi toimivan paremmin kun tällä korjausaikataululla on suurta yhteiskunnallista merkitystä.

    • Anonyymi

      Ja onko vikaa nyt ollut ainoastaan siellä missä on sanottu olevan. Jos onkin lukuisia vikoja tai tooooosi vakavia vikoja, mutta niistä ei puhuta.

    • Anonyymi

      Kertoisivat edes alustavaa arviota OL3 katkon pituudesta. Eli onko kaksi kuukautta, puoli vuotta vai vuoden... Osaisi suunnitella sähkösopimuksen muutosta eteenpäin.

    • Anonyymi

      Tämän aloituksen täytyy olla vitsi.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/a/74-20005551

      OL3 syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyöt jatkuvat vielä viikkojen ajan. Sähköntuotanto testausohjeman mukaisesti eli sisältäen suunniteltujakin katkoja käynnistyy uudelleen aikaisintaan 11.12.2022 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa aikaisintaan tammikuun lopussa 2023.

      Lisäviivästystä tuli tällä kertaa siis vähintään 8 viikkoa.

    • Anonyymi

      Kaikki OL3 vastuulliset selvitettävä rikoslain mukaan. Onko kytköksiä Venäjän suuntaan esim. Ei voi olla noin umpisurkeita projekti työntekijöitä. Tai sitten Suomen ammattitaito valuu vessanviemäriä kohden.

      • Anonyymi

        Sen, mitä olen suomalaisia työpaikkoja kiertänyt, niin aika yksinkertaisella tasolla siellä mennään, ehkä muualla maailmassa on asiat vielä paskemmin, toivon tietysti, ettei näin olisi. Olen ollut lähinnä suoritus- ja väliportaan kanssa tekemisissä, työtä tehdään työn vuoksi ilman ajatusta tuloksesta, työn suorittamiseen ei riitä aika, joten ei tehdä kunnolla ja seuraava saa aloittaa koko homman alusta.


    • Anonyymi

      Toivottavasti Areva-Siemens joutuu maksamaan riittävän kovat sakot lisäviivästymistä joita OL3 käynnistykseen liittyy. Kun siis 0.1€ per kWh hinnalla tuo voimala tuottaisi vuorokaudessa luokkaa 3.8 miljoonaa euroa.

      Nyt sitten odotellaan sitä, että joulukuun 9. päivän (pe) tietämillä ei niin yllättäen ilmoitetaan korjausten kestävän paljon aiemmin arvioitua pidempään ja sähköntuotannon aloittaminen edes testiohjelman puitteissa siirtyy pitkälle ensi kevääseen.

    • Anonyymi

      YLEn kaikki uutiset Olkiluoto 3 tilanteesta

      https://yle.fi/uutiset/18-149382

      Uutinen 2.12.2022
      "Olkiluodon kolmosreaktorin vaurioiden selvittelyssä päästy eteenpäin – aikatauluarviota ei silti vieläkään ole"

      Ovat saaneet labrasta raportin juoksupyörän tilasta ja selvittäneet sen käyttöhistorian. Mutta analyysi jatkuu edelleen eikä edes selvitystöiden päättymisen aikataulua ole tiedossa saati sitten mitään tietoa korjausten aloitusajankohdasta tai kestosta.

      • Anonyymi

        https://yle.fi/a/74-20007957

        Tänään tulleen uutisen mukaan koekäyttö pääsee jatkumaan aikaisintaan 25.12.2022 ja säännöllisen sähköntuotannon alku helmikuun 2023 puolella.

        Huomaa: "aikaisintaan".


    • Anonyymi

      Maailman kallein romulaitos!!

    • Anonyymi

      Ja sitten mainostetaan miten ydinvoiman suosio on vain kasvanut ja ihmiset odottavat, koska se saadaan käyntiin. Tosiasiassa tällä menolla (ja historian aikaisemmallakin menolla) luulisi ydinvoiman suosion vain laskevan. Kyllä tämä meno pistää miettimään, mitä vaihtoehtoisia energiamuotoja olisi tuollakin rahalla saatu käyttöön kun olisi vain viitsitty kehittää toiseen suuntaan eikä jarrutella kun luotettiin ydinvoimaan.

    • Anonyymi

      Mistä maasta nämä kehnot syöttövesipumput on tuotu?

      Nimim. Maallikko

    • Anonyymi

      Nyt kusetetaan kansaa oikein urakalla kun OL3 pidetään pysäyksissä .Saadaan sinänsä jo keinotekoinen sähkönhinta pysymään korkealla.Mitähän tapahtuu kun seuraavan kerran joku osa hajoo.Ihmettelen etteikö ole varaosapummuja valmiina.Entä jos sattuu oikeasti vakava rikkoutuminen ryhdytäänkö sittenkin tutkimaan ja etsimään osia muualta.Aina on teollisuudessa varaosat valmiina kriittisiin koneisiin mutta ei muka ydinvoimalaitoksessa.Suuri kansan kusetus on nyt päällä.

      • Anonyymi

        No tokkopa tuo vika on vain ja ainoastaan siellä, missä sanotaan olevan. Annettu tietysti julkisuuteen jokin "vähemmän viaton vika".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No tokkopa tuo vika on vain ja ainoastaan siellä, missä sanotaan olevan. Annettu tietysti julkisuuteen jokin "vähemmän viaton vika".

        Keinotekoinen sähkönhinnan ylhäälläpito kyseessä ja kas kummaa kun tulee kesä niin sitten toimii kunnes taas tulee kylmät kelit


    • Anonyymi

      Pitääköhän niitä polttoainesauvoja jotenkin jäähdyttää nyt kun laitos on pysähdyksissä? Varmaan. Mitenköhän onnistuu jos syöttövesisysteemin osilla vikoja? Millä ja miten jäähdytetään?

      • Anonyymi

        Odottanevat taas viime tippaan ja vasta sitten kertovat koska OL3 testiohjelma "aikaisintaan" jatkuu. Viimeiset ilmoitetut aikaisimmat päivämääräthän ovat testiohjelman jatkamiselle 25.12.2022 ja säännöllisen sähköntuotannon aloittamiselle 6.2.2023. Tämä siis 09.12.2022 ilmoituksen mukaan.

        https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/f2fe2ec7-82ca-48a8-8566-662b2feb98fd/256

        Tuota ilmoitettaessa testiohjelman piti jatkua 11.12.2022 eli lisäviive tuli tietoon kaksi päivää ennen määräaikaa. Samalla logiikalla uudet viivästyneet päivämäärät kerrotaan perjantaina 23.12.2022 aamupäivällä.

        Joulun ja lisäviiveen odottelua kaikille!


      • Anonyymi

        Olkiluodossa on tuulivoimaa pitämässä susteemit käytössä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olkiluodossa on tuulivoimaa pitämässä susteemit käytössä.

        Olkiluodossahan on kaksi muuta, 1 ja 2, ydinvoimalaa, tuon valmistumattoman 3 lisäksi.


    • Anonyymi

      Kun laitosta ruvettiin rakentamaan niin petoniraudoitusta jo purettiin ja siirrettiin useita kertoja a tämä on ollut taktiikka koko ajan,ei sitä laitosta ole suunniteltu sähkön tuottoon vaan nämö sähköyhtiöt kikkailee sähkönhinnan ja verorahojen kanssa .

    • Anonyymi

      HHHHHAAAHAH KYLLÄ NAURATTAA TUO OLKIKASA SE ON MAA SEPPIEN KYHÄELMÄ OIKEASTA YDINVOIMALASTA JA TOINEN KUSETUS PUTTE SETÄN ROSATOMIN ROMU RUOSTETTA ENEMPI KUN RAUTAA HHHHAAAH.

    • Anonyymi

      Nyt on OL3 aikataulu päivittynyt ja testiajan ohjelmakin on taas näkyvissä. TVO:n sivuilla on myös kerrottu mitä testejä tehdään seuraavaksi.

      Reaktori käynnistetään uudelleen 27.12.2022.

      Reaktorin tehoja ajetaan testien mukaan ylös ja alas useaan kertaan ajanjakson 27.12.2022 - 7.1.2023 kuluessa.

      Voimala ei tuota sähköä lainkaan 7.1.2023 - 4.2.2023 välisenä aikana.

      4.2.2023 tehontuotantoa jatketaan reaktorin ollessa pääsääntöisesti täydellä teholla käytössä eli tuottaa tuona aikana sähköä 900 MW...1600MW teholla.

      Säännöllisen sähköntuotannon on tällä kertaa tarkoitus päästä alkamaan 8.3.2023, jolloin testiohjelma näillä näkymin olisi saatu päätökseen.

      Näin siis TVO:n mukaan. Aika näyttää miten tuo todellisuudessa toteutuu ja millaisia lisäviiveitä siihen ilmaantuu.

      • Anonyymi

        Uutinen tästä on esimerkiksi iltapulun sivuilla:

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/46e58f86-d263-4690-b45e-fa12daa704d2

        Vähäisesti yksityiskohtia on uutisessa. TVO:n sivuilla lisäksi kerrotaan näin:

        "Kattavien selvitysten ja pumpuille suunnitellun tarkastusohjelman perusteella laitosyksikön koekäyttöä voidaan väliaikaisesti jatkaa nykyisten mallisten ehjien pumppujen lisäksi säröytyneillä syöttövesipumpuilla. Koekäyttöä jatketaan syöttövesipumpuilla, joista kahdessa on varaosajuoksupyörä ja kahdessa on säröytynyt juoksupyörä. Toinen säröytyneellä juoksupyörällä varustettu pumppu toimii varalla. Täyden tehon testien jälkeen sähköntuotanto keskeytetään syöttövesipumppujen tarkastusten ja laitosyksikön uudelleen käynnistämisen ajaksi. Tarkastuksien jälkeen suoritetaan loput koekäyttöohjelmassa olevat testit."

        Tuo lienee testiohjelmaan ilmaantunut kuukauden pituinen ylimääräinen tauko. Samalla vaihdettaneen loputkin säröytyneet juoksupyörät ehjiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uutinen tästä on esimerkiksi iltapulun sivuilla:

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/46e58f86-d263-4690-b45e-fa12daa704d2

        Vähäisesti yksityiskohtia on uutisessa. TVO:n sivuilla lisäksi kerrotaan näin:

        "Kattavien selvitysten ja pumpuille suunnitellun tarkastusohjelman perusteella laitosyksikön koekäyttöä voidaan väliaikaisesti jatkaa nykyisten mallisten ehjien pumppujen lisäksi säröytyneillä syöttövesipumpuilla. Koekäyttöä jatketaan syöttövesipumpuilla, joista kahdessa on varaosajuoksupyörä ja kahdessa on säröytynyt juoksupyörä. Toinen säröytyneellä juoksupyörällä varustettu pumppu toimii varalla. Täyden tehon testien jälkeen sähköntuotanto keskeytetään syöttövesipumppujen tarkastusten ja laitosyksikön uudelleen käynnistämisen ajaksi. Tarkastuksien jälkeen suoritetaan loput koekäyttöohjelmassa olevat testit."

        Tuo lienee testiohjelmaan ilmaantunut kuukauden pituinen ylimääräinen tauko. Samalla vaihdettaneen loputkin säröytyneet juoksupyörät ehjiin.

        Pitkä keskustelu OL3 syöttövesipumppujen juoksupyörien säröistä Maailman menoa - palstalla:

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17615458/olkiluoto-3-vakavissa-vaikeuksissa


    • Anonyymi

      Tässä herää TVO:n tiedotteesta kaksi kysymystä. Ensinnäkin juoskupyörien muotoilua on vahvistettu, mutta onko itse aine ja valmistusmenetelmä sama? Toinen kysymys on rikkinäisellä juoksupyörällä ajaminen, jolloin riskinä koko pumppurungon hajoaminen?

      Näin ei varmasti kävisi worst case kuin toiselle viallisista pumpuista, eli kolme toimintakykyistä olisi edelleen pelissä mukana.

    • Anonyymi

      Testiohjelman pitäisi jatkua ti 27.12.2022 eli kahden vuorokauden kuluttua. Ainakaan vielä ei ole tuota peruutettu tai viivästetty.

    • Anonyymi

      Täällä on aiemminkin kysytty samaa asiaa, eikä kukaan ole vastannut. Mitä tapahtuu, jos syöttöveden pumppaaminen ei toimi? Ylikuumeneeko reaktorin sydän? Sehän on todella vaarallista. Nyt ajattelivat ruveta ajamaan osittain rikkonaisilla syöttövesipumppujen juoksupyörillä.

      • Anonyymi

        Kiinassa oli ongelmia reaktorin kanssa mutta ainoastaan Kiinalaiset Arevan työntekijät pääsivät katsomaan ja Eurooppalaiset eivät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiinassa oli ongelmia reaktorin kanssa mutta ainoastaan Kiinalaiset Arevan työntekijät pääsivät katsomaan ja Eurooppalaiset eivät.

        Niin, se onkin se maailman ensimmäinen EPR-reaktori, Suomen lisäksi kaksi muuta edelleen pahasti myöhässä rakenteilla Ranskan Flamanvillessä ja Englannin Hinckley Pointissa. Muita taida ollakaan. Kaikissa ollut ongelmia ja vikoja.


      • Anonyymi

        Juu, eipä näytä mitään vastaavan. Jospa eivät uskalla ydinvoimaekspertit vastata.


    • Anonyymi

      TVO:n linkin mukaan OL3 sähköntuotanto nostetaan ylös huomenna tiistaina 27.12.2022 klo 19 aluksi 430MW tasolle eli testiohjelma jatkuu.

      • Anonyymi

        Tehontuotanto testiohjelman mukaan alkaa näin:

        41 tiistai 27.12.2022 joulukuu 17:00 0
        42 tiistai 27.12.2022 joulukuu 18:00 0
        43 tiistai 27.12.2022 joulukuu 19:00 343
        44 tiistai 27.12.2022 joulukuu 20:00 430
        45 tiistai 27.12.2022 joulukuu 21:00 430
        46 tiistai 27.12.2022 joulukuu 22:00 430

        Huomattavaa, että näissä tulevien viikkojen testeissä tehoa heilutetaan ylös ja alas varsin monta kertaa eli että tehontuotanto heiluu kuin tuulivoimalalla. Ja että lauantaista 7.1. näillä näkymin la 4.2.2022 asti OL3 voimala on poissa käytöstä liittyen säröytyneiden juoksupyörien vaihtoon. Sen jälkeen tehotason pitäisi olla vakaammin samassa arvossa pidempiä aikoja loppujen testien aikana.


    • Anonyymi

      No eipä tuo ainakaan vielä ole alkanut klo. 19 tuottamaan mitään. Klo.18 aloitus näytti olevan vielä klo.19, nyt siirtyikin klo.23:een.

      • Anonyymi

        Totta turiset.

        22 tiistai 27.12.2022 joulukuu 22:00 0
        23 tiistai 27.12.2022 joulukuu 23:00 343
        24 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 00:00 430
        25 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 01:00 430
        26 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 02:00 430
        27 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 03:00 430
        28 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 04:00 548
        29 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 05:00 734
        30 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 06:00 734
        31 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 07:00 1102
        32 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 08:00 1223
        33 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 09:00 1223
        34 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 10:00 1223
        35 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 11:00 1223
        36 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 12:00 1223
        37 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 13:00 1468
        38 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 14:00 1600

        Tuo 1600 MW jakso päättyy keskiviikkona puoliltaöin tai seuraavaan pikasulkuun, kumpi sitten toteutuukin aiemmin.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Se on kyllä paha juttu kun inertia vaan lisääntyy, tarvittaisiin myös synergiaa ja erityisen paljon entropiaa ja vähemmän entropiaa.
        Mutta sitäkin toivotaan ettei ydinvoimala lähtisi tulille, ydinvoimaloissa kun ei tehdä sähköä polttamalla polttoainetta...


    • Anonyymi

      Vissiin nyt puksuttaa, kun Tvo:n sivuilla ei ole että olisi taas siirtynyt aloitus. Mitenköhän kauan puksuttaa...sitten taas jopas jotakin löytyi...

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      OL3 käynnistys siirtynyt keskiviikon puolelle klo 0100:aan.

      23 tiistai 27.12.2022 joulukuu 23:00 0
      24 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 00:00 0
      25 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 01:00 343
      26 keskiviikko 28.12.2022 joulukuu 02:00 430

      Siirtyy, siirtyy, siirtyy...

      • Anonyymi

        No eipä ole yllätys.


    • Anonyymi

      Hohhoijjaa...paljonkas meillä on työttömiä? Paljonka tulisi sähköä jos jokainen laitettaisiin 8 tunniksi päivässä polkemaan sähköä tuottavaa kuntopyörää? Sekin olisi ennustettavampaa kuin tuo OL3.

      • Anonyymi

        164 000 lamppua palaa sen 8 tuntia.


    • Anonyymi

      Nyt on taas käynnissä, kyllä se siitä iloksi muuttuu.

      • Anonyymi

        Kakspiippunen juttu. Sähköntuotanto on kyllä hyvä asia, mutta ne riskit. Ja ydinjäte, joka säteilee sen seuraavat 10 000 vuotta. Ihmiset ajattelevat vain itseänsä, eikä tulevia sukupolvia. Ei ne kapselit onkaloissa kestä varmaan kuin 100 vuotta jos sitäkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kakspiippunen juttu. Sähköntuotanto on kyllä hyvä asia, mutta ne riskit. Ja ydinjäte, joka säteilee sen seuraavat 10 000 vuotta. Ihmiset ajattelevat vain itseänsä, eikä tulevia sukupolvia. Ei ne kapselit onkaloissa kestä varmaan kuin 100 vuotta jos sitäkään.

        Jos ei voimala käykään säännöllisesti, niin sentään valitus on ikuista, vielä kun sen voisi muuttaa energiaksi.


    • Anonyymi

      Jos OL3 tehotuotanto menee testiohjelman mukaan niin toivoa sopii lauhaa ja tuulista tammikuuta. Kun siis silloin on testiohjelmassa taukoa (ainakin) neljän viikon ajan.

      • Anonyymi

        https://www.foreca.fi/kuukausiennuste

        Ainakaan toistaiseksi ei ole luvattu tiukkaa korkeapainetta ja kovaa pakkasta tammikuun puolivälin paikkeille. Toivottavasti sekä sääennuste että OL3 korjaustauon pituuden ennuste pitävät molemmat paikkansa vaikka tuntuvat molemmat olevan yhtä epävarmoja.

        Yhtään ei harmittaisi se, että mahdollisen tuulettoman pakkaskauden aiheuttamat sähkökatkot jäisivät toteutumatta.


    • Anonyymi

      Fingridin "Sähköjärjestelmän tila" mukaan itse tuotetusta sähköstä on siltikin pula, vaikka OL3 paahtaa tällä hetkellä täysillä. Eihän siinä tarvitse kuin Ruotsiin tulla vikoja, niin sitten ollaan pulassa. Vastahan ruotsalaisilla oli kaksi ydinvoimalaa pois pelistä vikojen vuoksi ja pohjois-Ruotsista Suomeen sähköä tuovassa toisessa linjassa vika josta ei tiedetty mistä se johtuu.

    • Anonyymi

      Kohta ihmiset eivät säästä sähköä, kun luulevat OL3:n tuottavan kaiken vajauksen. Niinhän se ei ole.

    • Anonyymi

      Pitäisköhän ruveta seuraamaan STUKin "säteilytilanne tänään" sivua siltä varalta, jos...

      • Anonyymi

        Eihän meillä nyt, herran jumala, nykyaikana, säteilytilannetta mitata. Vaan kaasunaamari päässä ja mittarit kädessä ilman hiilidioksidipitoisuutta ja lämpötilaa. Jos vaikka sattuisi 0, 0000039 astetta lämpenemään tuo ilmasto.


    • Anonyymi

      OL3 ajetaan paraikaa 97.5% täydestä tehosta. Miksi 1560MW eikä 1600MW?

    • Anonyymi

      Nyt huoltotauon alku näyttäisi kuvassa siirtyneen alkamaan ma-ti 9-10.1.2023 paikkeille eli hieman aiemmin arvioitua myöhemmäksi. Huoltotauko päättyisi kuvan mukaan su 5.2.2023.

      Markkinatiedotteita on tullut 3.1.2023 yhteeensä 9kpl joissa jokaisessa sama sisältö eli julkisesti ei kerrottu mitään ja viitataan TVO:n sivuun jossa siinäkään ei suoraan sanot mitään. Se näkyy, että säännöllisen sähköntuotannon alku näyttäisi markkinatiedotteessa siirtyneen yhdellä vuorokaudella eteenpäin eli olisi nyt 09.03.2023 klo 00:00. Muuttuneen tekstin näkee tiedotteessa vihreällä.

      Muutos tapahtunut markkinatiedotteessa 2.1.2023 klo 17:07:21
      https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/f2fe2ec7-82ca-48a8-8566-662b2feb98fd/286

      Viivästystä siis lisää yksi vuorokausi. Se siirtyy sittenkin...

    • Anonyymi

      Ylen uutisen mukaan nyt tehdyt testit OL3:ssa sujuneet ongelmitta.

      https://yle.fi/a/74-20011656

      Uutisen mukaan kuukauden kestävä huoltotauko alkaa viikonlopun jälkeen.

    • Anonyymi

      TVOn sivulla kerrotaan että fingridin testiä lukuunottamatta kaikki muut tehtiin onnistuneesti. Nyt OL3 on 1560MW teholla viikonlopun yli.

      Alasajo juoksupyörien vaihdon huoltotaukoa varten alkaisi graafisen kuvaajan mukaan vasta ti 10.01.2023 heti vuorokauden alussa. Tuolloin nyt vallitsevan pakkasjakson pitäisi jo olla ohitse.

      • Anonyymi

        Eikös tämän viimeisen syy ollut tavallaan voimalan ulkopuolella, ei siis itse voimalassa, ja siitä syystä testiä ei voitu tehdä.


    • Anonyymi

      Olkiluoto 3 huoltotauko alkaa huomenna tiistaina seuraavasti,sähkötehon lasku alkaa puolilta päivin ja kello 18 maissa on teho nollissa:

      tiistai 10.01.23 10:00:00 1522
      tiistai 10.01.23 11:00:00 1522
      tiistai 10.01.23 12:00:00 1522
      tiistai 10.01.23 13:00:00 650
      tiistai 10.01.23 14:00:00 230
      tiistai 10.01.23 15:00:00 230
      tiistai 10.01.23 16:00:00 230
      tiistai 10.01.23 17:00:00 230
      tiistai 10.01.23 18:00:00 150
      tiistai 10.01.23 19:00:00 0
      tiistai 10.01.23 20:00:00 0

    • Anonyymi

      Viimeisimmässä NORDPOOL markkinatiedotteessa 19.01.2023 on OL3 säännöllisen sähköntuotannon alkaminen myöhästynyt taas yhdellä vuorokaudella. Nyt se on siis 10.03.2023.

      TVO:n sivuilta: "Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortiolta saadun tiedon mukaan sähköntuotanto jatkuu 6. helmikuuta 2023 ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen maaliskuussa 2023 (10. maaliskuuta)."

      • Anonyymi

        Tänään tuo sama on myös uutisissa.

        https://yle.fi/a/74-20013856
        "Olkiluoto kolmonen tuottaa sähköä täydellä teholla helmikuussa – vaurioituneet osat vaihdetaan uusiin"


    • Anonyymi

      Uutinen tänään 31.01.2023:

      https://yle.fi/a/74-20015643

      "Olkiluoto kolmosen koekäyttö jatkuu ensi viikolla – säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen enää kuukauden päivät"

      Uutisen mukaan tehontuotanto alkaa OL3:ssa uudelleen maanantaina 6.2.2023 eli kuuden vuorokauden kuluessa. Säännöllinen sähköntuotanto alkaisi pe 10.3.2023.

      Uusia markkinatiedotteita ei TVO:lta ole OL3 koskien tullut 19.1.2023 jälkeen. Saa nähdä pitääkö aikataulu tällä kertaa.

      • Anonyymi

        Uusi markkinatiedote 2.2.2023 kertoo, että säännöllisen sähköntuotannonalku siirtyi vuorokaudella myöhemmäksi ja on nyt la 11.03.2023 klo 0000. Viimeisen koejakson ilmoitettu alku ei (vielä) siirtynyt vaan on edelleen ma 06.02.2023


    • Anonyymi

      ... ja OL3 viivästyy taas lisää.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/df1511a1-bae8-4953-ac1a-07f9a6b29f7f

      Sähköntuotannon tauko venyy neljällä vuorokaudella ja säännöllisen sähköntuotannon aloittaminen viivästyy kolmella vuorokaudella lisää 3.2.2023 päivätyn markkinatiedotteen mukaan. Nyt TVO kertoo näin:

      "Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortiolta saadun tiedon mukaan sähköntuotanto jatkuu 10. helmikuuta 2023 ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen maaliskuussa 2023 (14. maaliskuuta)."

      Ihme pelleilyä Areva-Siemens - konsortion suunnalta. Realististen arvioiden sijaan siellä esitetään uudelleen ja uudelleen epärealistisia aikatauluja, joita sitten joudutaan korjaamaan kun deadline tulee lähemmäksi.

    • Anonyymi

      https://www.iltalehti.fi/kotimaaa/7c963f7d-6dc7-4a57-9b2e-8990875adc6f

      Viimeisen testijakson alku viivästyy taas. Nyt ilmoitettu alkavan 14.2.2023.

      Areva-Siemens konsortion väki näyttää ajattelevan, että toistuvat pienet lisäviivästymät ovat parempi kuin realistisen mutta rumemman aikataulun esittäminen kerralla. Pienenä vinkkinä: Olette väärässä. Realistiset suunnitelmat mahdollistavat ennakoinnin mutta tuosta viive viiveen perään hölmöilystä tulee osaamattmuuden vaikutelma.

      • Anonyymi

        ... ja taas viivästyy, tällä kertaa turbiinilaitoksen venttiilivian korjauksen vuoksi. Nyt ilmoitettu viimeisen testijakson alku 20.02.2023 ja säännöllisen sähköntuotannon alku olisi 24.03.2022.

        https://ls24.fi/uutiset/ol3-n-turbiinilaitoksen-tarkastuksessa-havaittu-venttiilivika-sahkontuotanto-lykkaantyy-jalleen

        Tällä kertaa alkuperäinen tieto tuli TVO:n twitter - tilin kautta. Saas nähdä koska tulee seuraava ilmoitus viivästymisestä. Yleensä se tapahtuu muutama päivä ennen aiemmin ilmoitettua OL3 käynnistyksen hetkeä. Eli siis odottelemme seuraavaa ilmoitusta joskus pe 17.02.2023 paikkeilla.

        ps. Ostaisitteko Areva-Siemens konsortiolta käytetyn tai edes uuden auton? En minäkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ... ja taas viivästyy, tällä kertaa turbiinilaitoksen venttiilivian korjauksen vuoksi. Nyt ilmoitettu viimeisen testijakson alku 20.02.2023 ja säännöllisen sähköntuotannon alku olisi 24.03.2022.

        https://ls24.fi/uutiset/ol3-n-turbiinilaitoksen-tarkastuksessa-havaittu-venttiilivika-sahkontuotanto-lykkaantyy-jalleen

        Tällä kertaa alkuperäinen tieto tuli TVO:n twitter - tilin kautta. Saas nähdä koska tulee seuraava ilmoitus viivästymisestä. Yleensä se tapahtuu muutama päivä ennen aiemmin ilmoitettua OL3 käynnistyksen hetkeä. Eli siis odottelemme seuraavaa ilmoitusta joskus pe 17.02.2023 paikkeilla.

        ps. Ostaisitteko Areva-Siemens konsortiolta käytetyn tai edes uuden auton? En minäkään.

        Ja taas siirtyi OL3 uudelleenkäynnistys. Tällä kertaa testijakson aloitus 25.02.2023 ja säännöllisen sähköntuotannon alku 29.3.2023.

        TVO:n sivulta: "Laitosyksikön käynnistyminen siirtyy tämän hetkisen arvion mukaan ensi viikon lopulle. Sähköntuotanto jatkuu 25.2.2023. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa 29.3.2023."

        Nyt sentään laittoivat TVO:n toimesta varalta "tämän hetkisen arvion mukaan" kun tuon käynnistyksen hetken lähestyessä arvio tietenkin muuttuu.

        Kyllä se Areva-Siemens konsortio osaa.


    • Anonyymi

      Koko paketti on uudelleen suunniteltava ja rakenettava.

    • Anonyymi

      TVO:n sivulta: "Sähköntuotanto jatkuu 3.3.2023. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa 4.4.2023."

      https://yle.fi/a/74-20018334

      Nyt siis koejakson sähköntuotannon aloittaminen siirtyi 25.2. sijaan pe 3.3. eli lisäviivettä tällä kertaa 6 vuorokautte. Tällä kertaa syynä on venttiilivika. Jännittää kuulla mikä on seuraava syy viivästymiselle. Kun sellainen ihan varmasti löytyy.

      Lienee Arevan kostosta kyse. Kun oikeuden päätöksellä joutuvat maksamaan ylimääräiset miljardit rakennuskustannuksista niin tekevät työtään vitkutellen. Asenne tuntuu ainakin Areva-Siemens konsortion tiedotuksessa olevan "kohdallaan". Vähän niinkuin autokorjaamolta kerrottaisiin auton vioista yksi kerrallaan aina siinä vaiheessa kun auton pitäisi olla valmis ja otettavissa käyttöön. "Eikä siinä vielä kaikki. Lisäksi täytyy korjata JJJ ja KKK. Valmistuu vasta viikon kuluttua..."

    • Anonyymi

      testiviesti

      • Anonyymi

        Lyhyt viesti menee lävitse, pidempi taasen ei. Yritetään siis pätkinä.

        Tässä kootusti taulukkona se, miten OL3 on viimeisen käyttökatkon alkamisen jälkeen viivästynyt. Ekassa sarakkeessa päivämäärä jolloin viivästymästä on ilmoitettu, toisessa koejakson tuolla kertaa ilmoitettu alkamishetki ja kolmannessa säännöllisen sähköntuotannon alkamishetki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lyhyt viesti menee lävitse, pidempi taasen ei. Yritetään siis pätkinä.

        Tässä kootusti taulukkona se, miten OL3 on viimeisen käyttökatkon alkamisen jälkeen viivästynyt. Ekassa sarakkeessa päivämäärä jolloin viivästymästä on ilmoitettu, toisessa koejakson tuolla kertaa ilmoitettu alkamishetki ja kolmannessa säännöllisen sähköntuotannon alkamishetki.

        Itse taulukko, joka ei tunnu menevän lävitse Suomi24:n järjestelmästä yhtenä viestinä.

        abc 19.01. köejakso 06.02. tuötanto 10.03.2023
        acb 02.02. koejakso 06.02. tuötanto 11.03.
        bca 03.02. käejakso 10.02. tuotanto 14.03.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse taulukko, joka ei tunnu menevän lävitse Suomi24:n järjestelmästä yhtenä viestinä.

        abc 19.01. köejakso 06.02. tuötanto 10.03.2023
        acb 02.02. koejakso 06.02. tuötanto 11.03.
        bca 03.02. käejakso 10.02. tuotanto 14.03.

        05.02. koejakso ??.02. tuotanto 15.03.
        07.02. koejakso 14.02. tuotanto 18.03.
        11.02. koejakso 20.02. tuotanto 24.03.
        13.02. koejakso 25.02. tuotanto 29.03.
        16.02. koejakso 03.03. tuotanto 04.04.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse taulukko, joka ei tunnu menevän lävitse Suomi24:n järjestelmästä yhtenä viestinä.

        abc 19.01. köejakso 06.02. tuötanto 10.03.2023
        acb 02.02. koejakso 06.02. tuötanto 11.03.
        bca 03.02. käejakso 10.02. tuotanto 14.03.

        05.02. koejakso ??.02. tuotanto 15.03.
        07.02. koejakso 14.02. tuotanto 18.03.
        11.02. koejakso 20.02. tuotanto 24.03.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        05.02. koejakso ??.02. tuotanto 15.03.
        07.02. koejakso 14.02. tuotanto 18.03.
        11.02. koejakso 20.02. tuotanto 24.03.

        13.02. koejakso 25.02. tuotanto 29.03.
        16.02. koejakso 03.03. tuotanto 04.04.

        Katsotaan nyt kuinka monta riviä näitä viivästymiä tulee lisää. Niitä kun näyttää ilmaantuvan 2...4 vuorokauden välein. Viivästymä o n kuitenkin ilmoitettu vähintään 4 vuorokautta ennen koejakson alkua Tuolla perusteella ennustaen seuraava ilmoitus viivästymisestä tulisi su 19.02. tai ma 20.02 mutta uusi ilmoitus "yllättävästä" viasta joka pitää korjata voisi venyä jopa ma 27.02. asti. AKT:n eli kuljetuksen ja ahtaajien ollessa lakossa voidaan viivästymiä tietenkin laittaa myös heidän piikkiinsä...


    • Anonyymi

      Nykyään SuoIi24 on kuin joku lahonnut esterata jossa kaikin keinoin yritetään estää viestien julkaiseminen. Plusmerkki ei ole mennyt lävitse viesteissä enää sitten marraskuun 2022 ja nyt ei enää saa lähettää taulukkomuotoista tietoakaan.

    • Anonyymi

      ... ja sieltähän se tuli nimittäin ilmoitus OL3 testijakson alun viivästymisestä.

      "Korjauksen yhteydessä huoltolaajuutta päädyttiin laajentamaan koskemaan kaikkia vastaavia venttiileitä niiden toiminnan varmistamiseksi ja tulevan vakaan käyttöjakson takaamiseksi. Laitosyksikön käynnistyminen siirtyy tämänhetkisen arvion mukaan maaliskuun puoleen väliin. Sähköntuotanto jatkuu 13.3.2023. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa 15.4.2023."

      Tätä kaikkien vastaavien venttiilien tarkastusta ei tietenkään voitu ajatella tehtäväksi ennen kuin vasta nyt vaikka tuo venttiilivika on jo ollut tiedossa pitkään.

      • Anonyymi

        On kyllä vitun tyhmiä insinöörejä laskettu laitoksen sisälle. Onko pöntössä olo pimentänyt tai tuhonnut ajatus kyvyn?


    • Anonyymi

      Tätä hieman jo ehdin odotellakin:

      "Sähköntuotanto jatkuu 15.3.2023. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa 17.4.2023."

      Eli siis OL3 venttiilikorjauksen aikataulu "tarkentuu" eli taas viivästyy tällä kertaa kahdella vuorokaudella lisää.

    • Anonyymi

      Sähkön tuotannon OL3ssa pitäisi alkaa uudelleen 15.03.2023 joka siis on ensi viikon keskiviikko. Nyt on perjantai 10.03.2023 ja odottelemme tietoa aikataulun lisäviivästymistä. Sellainen lienee tiedossa viimeistään ensi viikon maanantaina.

      • Anonyymi

        Nyt on maanantain aamupäivä 13.03.2023 eikä uudesta viivästymästä ole vieläkään ilmoitettu. OL3 testijakson tehontuotannon pitäisi siis alkaa ke 15.03.2023 kellonaikaan, jonka pitäisi olla näkyvissä aloituksessa mainitulla TVO:n sivulla huomenna tiiistaina klo 1000 mennessä.


    • Anonyymi

      Viimeinen testijakso OL3:lla alkaa keskiviikkona yöllä klo 0300 maissa. Tehontuotannon aloitukselle on nyt TVO:n sivulla ilmoitettu seuraava aikataulu, rivillä viimeisenä ennustettu sähkötuotannon teho:

      26 keskiviikko 15.03.2023 02:00 0
      27 keskiviikko 15.03.2023 03:00 50
      28 keskiviikko 15.03.2023 04:00 400
      29 keskiviikko 15.03.2023 05:00 435
      30 keskiviikko 15.03.2023 06:00 435
      31 keskiviikko 15.03.2023 07:00 435
      32 keskiviikko 15.03.2023 08:00 435
      33 keskiviikko 15.03.2023 09:00 435
      34 keskiviikko 15.03.2023 10:00 435
      35 keskiviikko 15.03.2023 11:00 895
      36 keskiviikko 15.03.2023 12:00 1395
      37 keskiviikko 15.03.2023 13:00 1400
      38 keskiviikko 15.03.2023 14:00 1400
      39 keskiviikko 15.03.2023 15:00 1400
      40 keskiviikko 15.03.2023 16:00 1400
      41 keskiviikko 15.03.2023 17:00 1400
      42 keskiviikko 15.03.2023 18:00 1564
      43 keskiviikko 15.03.2023 19:00 1590
      44 keskiviikko 15.03.2023 20:00 1590

      Saa nähdä miten tuo toteutuu. Tilannetta voi seurata livenä katsomalla Finngridin sivulta miten ydinvoiman kokonaistuotanto muuttuu. Tällä hetkellä Loviisan ja Olkiluodon vanhat voimalat käyvät täydell teholla.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        ... ja nyt keskiviikkoaamuna ydinvoimalla tuotetaan Fingridin mukaan 3181MW eli Olkiluoto 3 uusi reaktori tuottaa tälla hetkellä sähköä valtakunnanverkkoon 439MW teholla.

        Tehoa nostetaan päivän mittaan.


    • Anonyymi

      Tällä hetkellä OL3 teho Fingridin mukaan on 3686-2742=944MW. Nousee portaittain ja pysyy joka portaalla pari tuntia.

      Seuraava nosto klo 16 jolloin tehon pitäisi olla 1400MW. Arvoon 1590MW teho nostetaan klo 23.

      • Anonyymi

        Tällä hetkellä Fingridin mukaan OL3 ydinvoimalan tehontuotanto on 4374-2742=1532MW ja TVOn mukaan hiemän enemmän. Voimala on siis täydellä teholla tuottamassa sähköä verkkoon.

        Nyt aamulla Suomi oli niukasti sähkön nettoviejä.


    • Anonyymi

      Ettei nyt vain valot pala sisällä näön vuoksi ja sähköä suolletaan kaikessa hiljaisuudessa verkkoon jollain muulla energiantuotantomuodolla. Onhan tuota muuta energiantuotantoa lisätty parin vuoden aikana paljonkin.

      • Anonyymi

        Käyttäjälle se on melko sama, halkeaako siellä ydin vai polkeeko alieni isoa kuntopyörää ?


    • Anonyymi

      TVO:n sivulla olevan kuvan mukaan seuraava tehotason muutos tapahtuisi joko illalla pe 31.1.2023 tai aamuyöllä la 1.4.2023. Tuolloin voimalan teho ajettaisiin noin 18 tunnin ajaksi 850 MW paikkeille jonka jälkeen se nostettaisiin takaisin maksimitehoon.

      Siitä seuraava ilmoitettu muutos olisi ke 5.5. puolen päivän paikkeilla, jolloin teho ajetaan 1200 MW kohdalle. Se nostetaan takaisin täyteen tehoon 48 tuntia myöhemmin eli pe 7.4.2023 puolen päivän maissa.

      Viimeinen tähän mennessä ilmoitettu tehonlasku olisi ti 11.4.2023 puolen päivän maissa, jolloin teho ensin pudotettaisiin nopeasti 450 MW paikkeille ja nostettaisiin noin 6 tunnissa 1450 MW kohdalle. Aamulla ke 12.4.2023 teho taas nostettaisiin ylös täyteen tehoon.

      Tämän jälkeen ohjelmaan ei ole merkitty tehotason muutoksia eli voimala jatkaisi täydellä teholla markkinatiedotteiden mukaan ma 17.4.2023 klo 00:00 alkavaan säännölliseen sähköntuotantoon asti.

      Kuten monasti on huomattu saattaa näihin OL3 testiaikatauluihin tulla yllättäviä muutoksia, joista sitten aiheutuu kuukausien pituisia lisäviiveitä. Toivotaan että tällä kertaa homma sujuisi ongelmitta.

      Kun tämä testijakso on saatu päätökseen poistuu aloitukseen linkattu TVO:n sivu ja mahdollisista muutoksista sähköntuotannossa tulee tietoa markkinatiedotteissa. OL3 markkinatiedotteet ovat luettavissa täältä:

      https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/f2fe2ec7-82ca-48a8-8566-662b2feb98fd/

    • Anonyymi

      Maailman seitsemän ihme. Olkiluoto 3:sta ei ole tullut muutamaan päivään häiriöilmoituksia.

      • Anonyymi

        Viekää stukilta kulkuluvat nyt tarvitaan sähköä ei ajeta laivoja päin laitureita enää


    • Anonyymi

      testi

    • Anonyymi

      Nyt OL3 on nostanut tehonsa takaisin 8.4 paikkeille kavioon piirretyn rajoitetun tehon jakson jälkeen. Tämän jälkeen on odotettavissa vielä yksi nopea tehonlaskun 11.4 paikkeilla, sen jälkeen noin vuorokauden ajo 1460 MW teholla ja sitten täydellä tehola 17.4.2023 asti, josta eteenpäin ollaan jo säännollisessä sähköntuotannossa.

      Yllättävää kyllä Suomen Nato - jäsenyys toteutui pari viikkoa ennen OL3 testiohjelman ilmoitettua päättymistä (4.4.2023). Kahdesta täysin mahdottomaksi väitetystä asiasta on siis jo toinen toteutunut.

      Kun testiohjelma päättyy niin samalla sulkeutuu aloituksessa mainittu OL3 tehotason seurantaa varten laadittu TVO:n sivu.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/a/74-20026854

      Nyt on viimeinen OL3 testiohjelmaan kuuluva testi tehty onnistuneesti. Teho testin jäljiltä on nostettu takaisin täyteen tehoon.
      Säännöllinen sähköntuotanto alkaa maanantaina 17.04.2023.

      OL3 testiohjelman alkaessa Venäjältä Suomeen tuotiin sähköä noin 1400 MW teholla. Suomen haettua Naton jäsenyyttä katkaisi Venäjä sähköntoimituksen yksipuolisesti rikkoen sopimuksen. Olkiluoto 3 toimiessaan tuottaa nyt noin 1600 MW sähköä joten se jatkossakin korvaa täysimääräisesti ennen Venäjältä Suomeen tuodun sähkön.

    • Anonyymi

      Nyt TVO:n mukaan OL3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon hieman edellistä arviota aiemmin eli Su 16.4.2023 klo 0200. Tämä liittynee OL1 kahdeksan vuorokauden pituiseen huoltoseisakkiin, joka alkaa samana sunnuntaina hieman myöhemmin.

      OL3 seurantasivun ilmoitettiin sulkeutuvan noin viikon kuluessa säännöllisen sähköntuotannon alkamisesta.

    • Anonyymi

      Ja laitos valmistui vielä päivän etuajassa.

    • Anonyymi

      Testit on nyt tehty ja OL3 tuotantokäytössä. Tämä seurantaketju on siis jatkossa viraton. TVO:n OL3 testiajan seurantasivustosta on jäljellä enää tämä teksti:

      OL3-tuotanto
      OL3 käyttöönoton aikaiset testit on suoritettu ja OL3:lla on alkanut säännöllinen sähköntuotanto 16.4.2023 klo 02:00.

      OL3 tuotantotiedottaminen on siirtynyt normaaliin markkinatiedottamiseen ja tulevat sähkönmarkkinatiedotteet (UMM:t) julkaistaan Nordpoolin Unavailability of electricity facilities -puolella.

      Markkinatiedotteet löytyvät tästä linkistä https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&units=44W-T-YV-0000042&units=44W-T-YV-100007Q&areas=10YFI-1--------U

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe