Perunamämmiä ylöjärveläiseen tapaan.
Tavallisen mallasmämmin ohjeita piisaa netissä ja lehtien ruokapalstoilla. Ylöjärveltä löytyi myös tavallisen perunamämmin ohje. Näitä ohjeita sattuu joskus löytymään myös painettuina, vaikka aika usein perunamämmi tehdään näppituntumalla perustana tavallisen mämmin ohje.
Ylöjärveläinen perunamämmi imelletään aidosti perinteiseen tapaan. Siirappia ei lisätä, makeus saadaan aidosti imeltämällä, HUOMIO ! Ei missään tapauksessa pakkasessa jäädyttämällä.
Perunamämmi ylöjärveläiseen tapaan; ainekset:
- vettä 4½ litraa
- perunoita n. 2½ kg , jauhoisia, mutta muutkin mämmiytyy
- ruisjauhoja n. 1 kg
- mämmimaltaita n. 1 kg
- appelsiininkuorihilloa 300-400 g , taikinaan tai lautaselle
- suolaa 2 teelusikallista
Perunamämmi Ylöjärveläiseen tapaan; valmistusohje:
1) Kuori perunat kattilaan. Unohda heti pakkasessa palelluttaminen. Jäätyminen antaa perunamämmiin todella ällöttävän maun.
2) Keitä perunat koko vesimäärässä hyvin kypsiksi ilman suolaa. Ota keittovesi talteen, pidä kuumana, mutta jätä hiukan helpottamaan survomista.
3) Survo perunat. Lisää survokseen talteen otettu keittovesi, niin että että muodostuu vetinen perunavelli. Jäähdytä perunavelli noin 70-73 asteiseksi.
4) Lisää 70 asteiseen vetiseen perunavelliin vähitellen vispaamalla maltaat ja jauhot niin että muodostuu notkeahko puuromainen taikina.
5) Siirrä taikinakattila imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita taikinaa imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymistä.
6) Lisää taikinaan imeltymisen jälkeen appelsiininkuorihillo ja suola ja sekoita hyvin. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Appelsiininkuorihillon voi lisätä myös lautaselle.
7) Keitä taikinaa hiljakseen noin tunti. Sekoita koko ajan tehokkaasti ja varo pohjaan palamista. Perunamämmitaikina palaa pohjaan herkästi.
8) Siirrä taikinakattila sivuun ja anna seisoa niin että taikina jäähtyy selvästi. Taikinan voi laittaa paistovuokiin myös kuumana hetken seisoneena.
12) Laita taikina paistovuokiin. Valele pinnalle 2-3 kertaa muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vahvaa siirappivettä voi valella 1-2 kertaa.
13) Paista 175-asteisessa uunissa reilut kolme tuntia. Alenna tarvittaessa uunin lämpötila noin 125-145 asteeseen
Perunamämmi. Ylöjärveläiseen tapaan.
Anonyymi
0
<50
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde232742Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292302- 1482264
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.532180Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti211792Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3891652Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961586- 2941470
- 1331418
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131409