Hyvää pyhimys Valburgin päivää vaan kaikille

Anonyymi

Nunna Valburg oli hurskas ihminen ja oppinut. Pyhimykseksi hänet julistettiin vuonna 870.

Valburg on suojeluspyhimys sairauksia, raivotautia, nälänhätää ja katoa vastaan sekä sairaiden, vastasynnyttäneiden, maanviljelijöiden, laivojen ja merenkävijöiden suojelija.

Hän toimi myös Heidenheimin miesluostarin johtajana vuonna 761. Kaikkien naispappeuden vastustajien mieliharmiksi, niiden joiden mielestä nainen ei voi olla hengellinen johtaja.

Kaikki maailman työläiset ja opiskelijat juhlivatkin juuri Valburgin päivänä.

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vappu kännisten kommunistien ja vihervassareiden rypemispäivä eikä sillä ole mitään tekemistä aidon kristinuskon kanssa.

    • Anonyymi

      Helsingissä seurakunnilla on ekumeeninen koko perheen vappujuhla. Vappua vaivaa sama asia kuin monia muitakin klassisen kristinuskon juhlia. Ne ovat peräisin pakanallisista juhlista ei niinkään Raamatusta. Jotta valtionuskonnoksi tullut kristinusko olisi säilyttänyt taikauskoisen kansan suosion, kirkko ei lähtenyt kieltämään pakanallisten juhlien viettämistä, vaan pyrki antamaan nille jonkin kristillisen merkityksen. Klassinen kristinusko on saanut paljon vaikutteita pakanauskonnoista ja sitä voidaan pitää synkretistisenä uskontona, joka on yhdistelmä juutalaisten Messias odotuksia ja pakanauskontojen juhlia ja tapoja, joille on annettu messiaaninen merkitys, vaikka Raamatussa ei ole niin tehty. Näin messiaaninen juutalaisuus on muuttunut klassiseksi kristinuskoksi.

      Kuten Juha Ahvio totesi, vappu on pakanallinen germaanien keväänalun juhla. Katolinen kirkko yritti omia juhlan sijoittamalla vuonna 780 kuolleen katolisen Walburg-pyhimyksen juhlan tuolle päivälle. Pohjoismaiden säätyläiskodit jäljittelivät keskieurooppalaisia tapoja, joten meilläkin oli vappujuhlia simoineen ja tippaleipineen jo 1700-luvulla. Vuosisadan lopulla vapusta tuli ensisijaisesti ylioppilaitten juhla. Katolisen kirkon mallia seuraten vuonna 1889 toinen sosialistinen internationaali julisti vapun vielä työläistenkin juhlaksi, kun se sattui olemaan USA:ssa työsopimusten uudistuspäivä (”moving day”), siksi mellakkaherkkä. Vuonna 1890 järjestettiin ensimmäinen työväen vappujuhla. Ruotsissa karkotetaan yhä pahoja henkiä vappukokoilla germaaniseen tapaan, mutta kylmässä Suomessa tapa on sittemmin siirtynyt juhannukselle. Germaaneiksi kutsutaan etelään muuttanutta skandinaaviheimon osaa, ja kieli ja kulttuuri ovat yhä suurelti samat.

    • Anonyymi

      Raamattu ei tunne mitään walburgia, vappua, eikä todennäköisesti Jeesus noussut taivaaseen vappuna myöskään. Raamatussa ei ole missään käsketty viettämään vappua, mutta on useissa kohdissa sanottu, älä lisää Herran käskyihin mitään, äläkä ota niistä mitään pois.

      • Anonyymi

        Ainoa joten kuten oikea kristillinen juhla on pääsiäinen. Kaikki muut kristillisinä pidetyt juhlat ovat kulttuurillisen omimisen tulosta eivätkä siten ole mitään oikeita raamatullisia juhlia. Ne ovat vain kristinuskon uudelleen nimeamiä paljon kristinuskoa vanhempia juhlia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ainoa joten kuten oikea kristillinen juhla on pääsiäinen. Kaikki muut kristillisinä pidetyt juhlat ovat kulttuurillisen omimisen tulosta eivätkä siten ole mitään oikeita raamatullisia juhlia. Ne ovat vain kristinuskon uudelleen nimeamiä paljon kristinuskoa vanhempia juhlia.

        Pääsiäinenkin on siirretty väärään paikkaan. Pääsiäisen ajankohda on määritelty uudelleen pakanallisen kevätpäiväntasauksen juhlan mukaan. En nyt keksi yhtään klassisen kristinuskon juhlaa, joka olisi Raamatun käskyn mukainen.

        Daniel kertoo Antikristuksesta, joka muuttaa juhla-ajat:

        Dan 7:25 Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi.


      • Anonyymi

        Kaikenlainen juhliminen on erittäin epäkristillistä eikä juhlimisen syntiä tulisi harjoittaa lainkaan. Hartaudella tulisi uskovien yhteenkokoontua, eikä mitkään juhlat mielessä.


    • Tämä on aivan luonnollista kulttuurin kehittymistä. Vaikutteita otetaan sieltä ja täältä, lopulta saattaa sisällöt muuttua.
      Kristillisyys on elänyt aina niiden kulttuurien keskellä, mihin se on levinnyt.

      Juhlapäivän arvon jokainen antaa itse, eikä niistä mikään ole sen huonompia tai parempia.

      • Anonyymi

        Kulttuurillinen omiminen on vain hieman huonossa huudossa nykyaikana. Ja kaikki kristilliset juhlat ovat seurausta nimenomaan kulttuurillisesta omimisesta, vieläpä siten että alkuperäiset juhlan syyt ja merkitykset on pyritty tarkoituksellisesti pimittämään antamalla niille uudet kristilliset merkitykset.


    • Anonyymi

      Jos hurskas nainen on kelvannut miesluostarin johtajaksi yli tuhat vuotta sitten niin tokihan naisen pitäisi kelvata myös papiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe