Lukiolaisille: Derivaatan olemassaolon vaihtoehtoinen esimerkki

Anonyymi

En muista koskaan nähneeni derivaatan esityksiä näin enkä perustana olevaa tangentin määritelmää raja-arvona muissakaan esimerkeissä: milloin se on tai ei ole määritelty. Jos etsii todistusta tangentin olemassaololle voi törmätä tyypilliseen derivaatan määritelmään kuten tähän https://math.stackexchange.com/questions/2659689/prove-the-tangent-line-exists/2659708
Ks. myös funktion sileyden todistukset.

Allaoleva on pidempi esitys tangenteille sisältäen useampia objekteja ja olettaa vain raja-arvon käsitteen.

Käytän kahta funktiota merkittävinä perusesimerkkinä ja lopussa voidaan todeta esityksen yleispätevyys.

Avaa nämä kuvaajat (Tapaus 1, Tapaus 2):

https://www.desmos.com/calculator/bjeithauy9
https://www.desmos.com/calculator/00pqjgtvvv

Ensimmäinen on paloittain määritelty funktio y= x ja y=-x . Joka tulee olemaan derivoitumaton pisteessä (0,0) toisin kuin alaspäinen y=-x^2. Näiden funktioiden eroa voidaan havainnollistaa kolmella pisteellä, jotka ovat funktion käyrällä ja tarkastellun origon ympärillä. Jos muunnellaan vakioita d ja c liukusäätimestä nähdään ehkä tapauksessa 1. tapahtuu niin, että kuvajan huipulle jää aina hyvin läheltäkin nollaa tarkasteltuna yksi piste jolle ei voida määritellä yhtä tangenttia kuten opettajat sanovat. Tapauksessa 2. tapahtuu jotain kun pisteet valitaan lähempää toisiaan, ja haluasimme tutkia tätä tilannetta kuvaajien huipulla, kun reunapisteet ovat infinitesimaalisen lähellä keskimmäistä. Onko tapauksen 1 laki piste teistä edelleen yksin tällä huipulla, vaikka siitä seuraaviin oleviin pisteisiin on esim. pelkässä alaspäisessä suunnassa matkaa äärettömän vähän? Ovatko toisen tapauksen pisteet samoin nousseet niin ylös origon vierelle, että ne tukevat tangenttia jotenkin paremmin kuin 1?

Tapaus 2 jatkuu:
https://www.desmos.com/calculator/yifohibiei

Ensin voidaan piirtää apuviivat parabelin pisteille, jotka näyttävät suoran etäisyyden pisteiden välillä. Vihreä ja sininen viiva ovat suoria ja poikkeavat kaarevasta punaisesta funktiosta. Tässä kohtaa huomatutettava, että funktiota f kohti on aina määritelty tietyt L-apuviivat jokaiselle valitulle c:n arvolle eli ne ovat ikäänkuin L:= L_f (c). Tähänkin liittyviä poikkeustapauksia on mainittu lopussa. Lyhimmän etäisyyden tapauksessa palataan samaan merkintään d kuin toisessa kuvassa ja liukusäädinkin on siinä.

Nämä apuviivat, jotka sisältyvät jo tapaukseen 1 itsestään, voivat lisäksi määritellä niiden välisen kulman phi. Sen avulla tapausten erojen voidaan sanoa olevan siinä, että tapaus 1:ssä kulma säilyy vakiona, kun d muuttuu. Toisessa sillä on jokin d:n funktio, jonka olen jättänyt sijoittamatta viimeisen lausekkeen kulmakertoimiin ja esittänyt erikseen alimpana. Oikein valitussa kvadraatissa phi on muotoa pi - arctan (g(d)). Voit nähdä g:n eri arvoilla kytkemällä yhden y= -lausekeeen näkyviin.

Tulemme nyt vaiheeseen, jossa käytetään raja-arvoa eli annetaan d:n lähestyä kummassakin kuvaajassa nollaa : d -> 0.

1: phi (d lähestyy nollaa) -> pi / 2
2: g(d) (d lähestyy nollaa) -> 0
ja atan(g) (g lähestyy nollaa) -> 0

Tästä nähdään, että apuviivojen välisen kulman lähestyessä 180 astetta, lähestyvät yhtä suoraa, joka on -x^2 lakipisteen kautta kulkeva tangentti. Kannattaa huomata, että kyseessä on vain raja-arvo, eli käyrältä -x^2 ei voida valita kolmea pistettä, jotka sijaitsevat tällä tangentilla. Mutta on olemassa tasan kaksi pistettä joiden etäisyys on infinitesimaalisen lähellä (lähestyy nollaa) sitä. Jos näiden vierestä valitaan 4. ja 5. piste, on kyseessä äärellisen kaukana tangentista ja kauempana olevat pisteet, tai sitten tehtäisiin kaksi raja-arvoa ja väitettäisiin kahden eri etäisyyden lähestyvän yhtä lähelle nollaa niiden, (mikä kai on käytännössä sama piste).

Tapauksessa 1 käy myös siten, että jos tehdään suora kuten y=0 yritteeksi, muodostuu erilaisia kateetteja, jotka erottavat sen pisteistä 2. ja 3. Hypotenuusan d lähestyessä nollaa myös kateetti lähestyy, jolloin ensimmäiset pisteet ovat yhtä lähellä suoraa kuin derivoituvassakin tapauksessa. Siksi tulee tarkastella pisteiden kautta kulkevia suoria ja määritellä kulma phi, koska vain kulma ja yksi toinen tieto (tai niitä vastaava joukko tietoa) voi määritellä, että kaksi suoraa on lähestymässä toisiaan, kun kerran niiden kaikki parametrit ovat lähestyneet. Yllä siis tosiasiassa apuviivat tulisi myös venyttää suoriksi, koska raja-arvoja ottaessa avut muuttuvat pisteiksi, mutta suorat eivät ja tarkemmin tämän vuoksi tapaus 1:teen jää erilaisia suoria.

Tangentin määrittävät kolme pistettä voidaan valita mistä tahansa muustakin kohtaa kuin funktion lokaaleista maksimi pisteistä ja sama tarkastelu pätee esim. 1/x: n taskussa. Äärettömyydessä ei ole mielekästä valita vierekkäisiä pisteitä eikä epäjatkuvuuskohdissa saada näillä merkinnöillä valittua kuin kaksi, mikä ei ole riittäävää tarkasteluun.

Tapa poikkeaa siitä, miten derivaatan olemassaolo todistetaan,kun raja-arvoa ei todisteta olevan olemassa eri puolilta vaan sen on oltava yksi pi.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asia harvinaisen selvä.

    • Anonyymi

      Voi hemmetti mitä roskan jauhamista! Ei matematiikkaa näin opeteta.

    • Anonyymi

      Jatkapa sitten seuraavalla funktiolla R^2 -> R : y = sin(x) z^2
      ja todista derivaattafunktion olemassaolo koko tasolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      121
      9509
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      49
      2794
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      159
      2557
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1796
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      14
      1613
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      10
      1407
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe