Palatakseni paperin TES-neuvotteluihin

Tutkain

Olettaako Paperiliitto todellakin, että allaoleva esitys sairaulomakarenssista on vakavissaan Metsäteollisuus ry:ltä heitetty:

http://www.demari.fi/Article.jsp?article=1919

"Heikennyslista hiertää

Metsäteollisuus ry:n esittämässä listassa esitetään Paperiliiton mukaan muun muassa seuraavia muutoksia työehtomääräyksiin:

- Kahden päivän palkaton karenssi sairauslomiin"



Miksi väitän ettei ole vakavissaan heitetty? Tämän takia:


Työsopimuslaki 26.1.2001/55 (FINLEX)

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055

"
11 §
Sairausajan palkka

Työntekijällä, joka on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtään, on oikeus sairausajan palkkaan. Jos työsuhde on jatkunut vähintään kuukauden, työntekijällä on oikeus saada esteen ajalta täysi palkkansa sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun, enintään kuitenkin siihen saakka, kun hänen oikeutensa sairausvakuutuslain (364/1963) mukaiseen päivärahaan alkaa. Alle kuukauden jatkuneissa työsuhteissa työntekijällä on vastaavasti oikeus saada 50 prosenttia palkastaan.

Työntekijällä ei ole oikeutta sairausajan palkkaan, jos hän on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Työntekijän on pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestään.

Maksettuaan työntekijälle sairausajan palkan työnantajalla on vastaavalta ajalta oikeus saada työntekijälle sairausvakuutuslain tai tapaturmavakuutuslain (608/1948) mukaan kuuluva päiväraha, enintään kuitenkin maksamaansa palkkaa vastaava määrä.
"



"
13 luku
Erinäisiä säännöksiä


6 §
Säännösten pakottavuus

Sopimus, jolla vähennetään työntekijälle tämän lain mukaan tulevia oikeuksia ja etuja, on mitätön, ellei tästä laista johdu muuta.
"




PS Tämä suraava esitys ei ole mennyt muillakaan aloilla läpi:


"- Palkankorotusten paikallisesta jaettavasta osuudesta päättää viime kädessä työnantaja. (UP)"

30

3080

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pääteapina

      Hyvä kysymys. Miksi tämä karenssi, kesäloman pätkiminen, 12 tunnin viikonlopputyö yms. tuotiin neuvottelupöytään??
      Julkisuudessa TA on puhunut vain joulu&juhannus-käynneistä ja ulkoistamisesta.
      Ymmärrän kyllä osan olevan neuvottelutaktiikkaa, mutta kilpailukykyyn liittymättömiä esityksiä on niin paljon, ettei voi välttyä ajatukselta, että TA:n tarkoituksena ei ole asialliset neuvottelut.
      Kun metsäteollisuus ry irtautui TUPO-neuvotteluista, he sanoivat olevansa valmiita pitkiin lakkoihin, ei kuulemma haittaa. (nyt tosin on toinen ääni kellossa??)
      Onko TA:lla alunperinkin tavoitteena ajaa neuvottelut lakkotilanteeseen?
      Paperiliitto ymmärtääkseni on valmis ASIALLISIIN neuvotteluihin, mitä ikävä kyllä ei voi sanoa metsäteollisuus ry:stä.
      Toivokaamme, että sopimus syntyy ilman "isoa sotaa".
      Se olisi kaikkien etu.

    • paperiteollisuuden pätkätyö...

      Nuo em. TA-puolen esiintuomat sopimushuononnukset sekä niillä julkinen pelleily oli vain TA:n taktinen vedätysyritys saada paperiliitto provosoitumaan lakkoon jotta lakkosovitelu olisi edennyt valtakunnansovittelijan pöytään, jolloin TA olisi vetänyt nuo huononnnusesitykset pois ja samalla ajanut joulu- ja juhannusseisokkien pakkomyynnin lävitse. Muuten hyvä yritys mutta liittopa ei provosoitunutkaan lakkoon vaan julisti alalle ylityökiellon vastavetona, eli TA iski kirveensä kiveen.

      Sinällään tuo lakiteksti minkä kaivoit esiin osoittaa miten likaista peliä paperiteollisuuden työnantajapuoli koittaa pelata. TA selkeästi koittii laittomalla sopimushuononnuksella kiristää liiton lakkoon jotta TA-puoli olisi päässyt vedättämään joulu- ja juhannusseisokkien myynnin lävitse haluamallaan tavalla.

      Samoin kun tehtaita on ajeltu alas miehistöpulan vuoksi koska ei ole riittävästi työntekijöitä, ja näissä tapauksissa TA on keskeyttänyt palkanmaksun lopuilta työntekijöiltä.
      Näissä tapauksissa työntekijät luonnollisesti ovat poistuneet työpaikaltaan palkanmaksun katkettua ja näitä työpaikalta poistumisia Ta leimaa laittomiksi lakoiksi sekä itkee näistä lehdissä.
      Mikä se sellainen lakko on jossa työntekijä poistuu työpaikalsta kun TA kieltäytyy maksamasta palkaa.
      Kun luette TA-osapuolten sekä metsäteollisuus ry:n johtohenkilöiden kirjoituksia lehdissä, kysykää MIKSI näin on kirjoitettu. Olkaa kriittisiä sillä niissä kerrotaan vain se minkä TA sekä metsäteollisuus ry. haluaa kansan lukevan, ei niissä kirjoituksissa kerrota sitä miksi tähän tilanteeseen on ajauduttu.

      Muistakaa että kaikkien "inhoamat" "laiskat" paperiduunarit sekä heidän edustama "ahne" liitto oli tekemässä Tupo-raamien mukaista esitystä kuten muutkin palkansaaja liitot.
      Tällä kertaa TA-puoli ja metsäteollisuus ry. oli se joka heitti ensimmäisen kiven.

      • hoitsu

        >>tehtaita on ajeltu alas miehistöpulan vuoksi koska ei ole riittävästi työntekijöitä, ja näissä tapauksissa TA on keskeyttänyt palkanmaksun lopuilta työntekijöiltä.>>

        Ajaako työntekijäpuoli vahvasti sitä, että työpaikkoja tulee lisää suomalaisille???

        Vai onko jo työssäolevien vapaapäivät ja palkka se mistä ensiksi lähdetään???


      • paprun pätkätyöläinen
        hoitsu kirjoitti:

        >>tehtaita on ajeltu alas miehistöpulan vuoksi koska ei ole riittävästi työntekijöitä, ja näissä tapauksissa TA on keskeyttänyt palkanmaksun lopuilta työntekijöiltä.>>

        Ajaako työntekijäpuoli vahvasti sitä, että työpaikkoja tulee lisää suomalaisille???

        Vai onko jo työssäolevien vapaapäivät ja palkka se mistä ensiksi lähdetään???

        >> Ajaako työntekijäpuoli vahvasti sitä, että työpaikkoja tulee lisää suomalaisille???
        >valtio saa verotuloja>>varaa julkisiin palveluihin). Pienistä virroista kasvaa isokin joki.

        Kyllähän tuo ylityökiellon mukanaan tuomat koneiden alasajot vajaamiehityksen johdosta osoittaa selkeästi että työntekijöitä on liian vähän. Herrat vain eivät sitä usko kun ovat niin viisaita ja omaavat hienoja näkemyksiään mutta eivät näe metsää kun puut ovat edessä.

        Se mitä Ta ja metsäteollisuus ruikuttaa että suomalainen metsäteollisuus olisi kriisissä. Paskapuhetta se on. Tehtaat käyvät todellisuudessa huipputehokkaasti ja jos vain myynti vetää niin tulosta tulee(lue: voittoa taotaan 24 tuntia/vrk). Tuottavuus huipussaan, palkkakustannukset minimaalinen kuluerä.

        Onko kukaan koskaan pysähtynyt miettimään että miten kummassa on varaa maksella herroille isoja optioita ja osinkoja jos "talossa" ei ole rahaa.
        Säästöjä etsiessä ensimmäisenä heitetään työporukkaa pihalle ja samalla maksellaan isoja palkkoja herroille. Kuka haistaa palaneen käryä?

        Tässä vain valitettavana mutkana matkassa on nykyinen riistotalous jossa voitot pitää saada heti ja äkkiä sekä mahdollisimman suurina jotta on millä kehua ja saadaan tulokset näyttämään pörssitiedotteissa hienoille, pahimmillaan käy kuten jenkeissä Enron:lle(tilikirjat näyttivät muhkeita lukuja vaikka todellisuudessa rahaa ei ollut yhtään).
        Merkilistä sekin että näillä vanhoilla tehdaspaikkakunnilla koneet on pyörineet jopa yli 100 vuotta kasvaen rauhassa ajan mukana mutta nykyisin pitää saada kaikkea niin paljon ja äkkiä....


    • Metsäteollisuus ry

      SAK:lainen Paperiliitto kiusaa häiriköinnillään ylityökiellon nimissä omia jäseniään.

      "Kun tuotanto joudutaan keskeyttämään jatkuvien alas- ja ylösajojen takia kokonaan, paperityöntekijöiltä loppuvat työt ja näin myös palkansaanti. Jatkuvat laittomat lakot ja ylityökielto pahentavat tuottavuuden kriisiä edelleen, ja vakanssien jäykkyys heikentää paperiteollisuuden mahdollisuuksia menestyä Suomessa tulevaisuudessa. Näin Paperiliitto vaikeuttaa laittomuuksillaan omien jäsentensä toimeentuloa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä", sanoo työmarkkinapolitiikan johtaja Arto Tähtinen Metsäteollisuus ry:stä.

      Työnantaja on joutunut ajamaan paperikoneita alas 30. maaliskuuta alkaneen Paperiliiton ylityökiellon aikana jo lähes sata kertaa. Koneita on pysäytettävä, koska paperiliittolaiset lopettavat sairauspoissaoloihin ja näin vajaamiehitykseen vedoten työnteon eli ryhtyvät lakkoon. Tuotannon keskeytysten todellinen syy on kuitenkin se, että paperiliittolaiset kieltäytyvät siirtymästä tilapäisesti tehtävästä toiseen tai työvuorosta toiseen säännöllisen työajan rajoissa, vaikka kyseessä ei ole ylityö. Lakkoihin haetaan myös nimellisiä, tekaistuja paikallisia syitä. Paperiliittolaiset ovat mm. keskeyttäneet työnteon, koska yhden työntekijän palkka oli laskettu väärin kahden tunnin osalta.

      Paperikonetta ei kannata käynnistää uudelleen alasajon jälkeen, jos on odotettavissa, että kone joudutaan kohta taas pysäyttämään laittomien työtaisteluiden takia. Alas- ja ylösajo kestää lähes kokonaisen työvuoron, minkä aikana paperikone ei tuota myyntikelpoista paperia.

      Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry haluaa neuvotella Paperiliiton kanssa uuden, tuottavuuden nostamista tukevan työehtosopimuksen mahdollisimman nopeasti. Suomen paperiteollisuus menestyy kansainvälisessä kilpailussa vain, jos se pystyy parantamaan tuottavuuttaan. Alan työehtosopimuksesta on raivattava kohdat, jotka estävät tuottavuuden parantamista ja heikentävät toimintamahdollisuuksia Suomessa verrattuna muihin paperiteollisuuden toimintamaihin.

      • Paperiliitto ry.

        Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen on julkisuudessa esittänyt Metsäteollisuus ry:n väittämän paperiliittolaisten laittomista lakoista paperitehtailla vääräksi. Professori Tiitisen mukaan työntekijöillä on myös oikeus kieltäytyä vallitsevassa tilanteessa ylitöistä, vaikka se johtaisi koneiden pysähtymiseen.


      • pääteapina

        Miksi sitten TA ei neuvottele?
        Kun TA ja PL ovat istuneet neuvottelupöytään, on TA ottanut sanelupolitiikan käyttöön. On selvästi havaittavissa, että TA ajaa tarkoituksella neuvotteluja umpikujaan tavoitteenaan saada PL lakkoon. Huvittuneena olen katsonut TA:n edustajan lausuntoja mediassa mm. ahtaajien ja PL:n "kartellista".
        Onhan TA asiantuntija kartellisotkuissa, jos muistelette hieman aikaa ennen TES-neuvotteluja!!!
        Tuotannon keskeytykset johtuvat suurelta osin työntekijöiden vähyydestä, tässä tulee hyvin ilmi se kuinka TA on jo vähentänyt väen minimiin.
        Jos yksi sairastuu, pitäisi aukko paikata ylitöillä, tämänhetkinen ylityökielto paljastaa hyvin tilanteen. On toki ymmärrettävää, että TA yrittää kääntää syyn työtekijöihin, ettei paljastu omat systeemit. TA:n esityksissä neuvotteluihin on paljon sellaisia asioita, millä ei ole MITÄÄN tekemistä kilpailukyvyn ja tuottavuuden kanssa, olemme nytkin maailman kärjessä tuottavuudessa. Tästä on puolueetonta tutkimusta, jostain syystä TA on "unohtanut" mainita asiasta mediassa..!
        Toivon, että neuvottelut etenevät ja päästään puhumaan asioista tasapuolisesti etsien yhteisymmärrystä, ei sanelemalla kuten tähän asti.

        Ahtaajille on tullut sovintoesitys, ja siellä TA:n ensimmäinen kommentti oli "kallis ja raskas".
        Epäilempä, että niin on ahtaajillekkin, jos hyväksyvät.

        Nautitaan keväästä, maailmassa on muutakin kuin työnteko!!


      • Tutkain
        Paperiliitto ry. kirjoitti:

        Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen on julkisuudessa esittänyt Metsäteollisuus ry:n väittämän paperiliittolaisten laittomista lakoista paperitehtailla vääräksi. Professori Tiitisen mukaan työntekijöillä on myös oikeus kieltäytyä vallitsevassa tilanteessa ylitöistä, vaikka se johtaisi koneiden pysähtymiseen.

        Ylityökiellosta ja sen oikeutuksesta ei olle kenelläkään mitään epäselvyyttä, mutta mihinkähän lakiin tuo professori perustaa väitteensä näiden ns. laittomien lakojen oikeutuksesta? Olisi mielenkiintoista kuulla myös perustelut. Professorin pitäisi kumota perustelussaan ainakin sekä lain Laki työriitojen sovittelusta sisältö, että Paperiliitto ry:n ja Metsäteollisuus ry:n välinen sopimus tällaisten spontaanien lakkojen käyttämättä jättämisestä.

        Onko em. professori myös sitä mieltä, että mahdollinen työnantajan työntekijöitään vastaan nostama vahingonkorvauskanne ei meinisi läpi? Ja miksi ei?

        Meriittejä professori Tiitisellä tuntuisi olevan:
        http://www.lakimiesliitonkoulutus.fi/ohjelma2.jsp


      • Tutkain
        Tutkain kirjoitti:

        Ylityökiellosta ja sen oikeutuksesta ei olle kenelläkään mitään epäselvyyttä, mutta mihinkähän lakiin tuo professori perustaa väitteensä näiden ns. laittomien lakojen oikeutuksesta? Olisi mielenkiintoista kuulla myös perustelut. Professorin pitäisi kumota perustelussaan ainakin sekä lain Laki työriitojen sovittelusta sisältö, että Paperiliitto ry:n ja Metsäteollisuus ry:n välinen sopimus tällaisten spontaanien lakkojen käyttämättä jättämisestä.

        Onko em. professori myös sitä mieltä, että mahdollinen työnantajan työntekijöitään vastaan nostama vahingonkorvauskanne ei meinisi läpi? Ja miksi ei?

        Meriittejä professori Tiitisellä tuntuisi olevan:
        http://www.lakimiesliitonkoulutus.fi/ohjelma2.jsp

        Samainen professori oli vuonna 2000 tätä mieltä:
        http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/1

        2.toukokuu/nayta.php?tiedosto=lakk1800.htm&hakusanat=Kari-Pekka Tiitinen

        "
        Tukilakkoriitoja ratkotaan harvoin

        Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen Helsingin yliopistosta korostaa, että rajojen asettaminen tukilakoille lainsäädännön avulla on puhtaasti työmarkkinapoliittinen kysymys.

        Tukilakkoon on tällä hetkellä mahdollista ryhtyä silloin, kun lakolla ei tavoitella omaa hyötyä. Työtuomioistuimessa on kuitenkin jouduttu pohtimaan sitä onko tukitoimilla ollut heijastusvaikutuksia silloin kun saman liiton toimiala antaa tukea toiselle, lakossa olevalle toimialalle. Muutamat päätökset ovat kuitenkin olleet sillä kannalla, että välillistäkään hyötyä ei ole koitunut.

        Lainsäädännössä ei tukilakoille ole ilmoitusvelvollisuutta. Tiitinen korostaa, että vaikka SAK:n ja TT.n välinen sopimus suosittaa neljän päivän ilmoitusaikaa, ei se ole juridisesti sitova.

        Tiitinen huomauttaa, että kahden eri liiton väliset tukitoimenpiteet ovat vuosikymmenten varrella olleet varsin harvinaisia. Tukilakko on taloudellisesti raskas toimenpide liiton jäsenille, eikä siihen sen vuoksi kovin herkästi ryhdytä. Hän ei myöskään usko, että tukilakot olisivat nyt erityisesti yleistymässä.

        - Voi olla, että menee taas 10-15 vuotta ennen kuin nämä asiat taas aktualisoituu. Työtaistelutoimenpide on aina niin raskas toimenpide, ettei siihen kukaan leikin päiten ryhdy.
        "

        KYSYMYKSIÄ:

        Missä laissa tukilakkoa käsitellään eri tavalla, kuin "normaalia" työnseisausta?

        TES:llä tai muulla yhteisellä sopimuksella tästä voidaan poiketa, esim. lyhentämällä ilmoitusaikaa. Onko sellaista sopimusta olemassa?


        Ja Työtuomioistuimen uusin päätös tukilakosta:

        http://www.finlex.fi/fi/oikeus/tt/2005/20050043

        "
        Työntekijäliitto ja sen ammattiosastot olivat työtaistelutoimin tukeneet saman liiton toisella sopimusalalla järjestämää työrauhavelvollisuuden vastaista työtaistelua. Tukityötaistelu oli työrauhavelvollisuuden voimassa ollessa toteutettuna työehtosopimuslain vastainen toimenpide, joka kohdistui tukevia yhdistyksiä sitoviin työehtosopimuksiin kokonaisuudessaan.
        "

        "
        Tuomiolauselma
        Työtuomioistuin tuomitsee alempana mainitut yhdistykset työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla maksamaan hyvityssakkoa Satamaoperaattorit ry:lle työrauhavelvollisuuden rikkomisesta,

        Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n 3 000 euroa,

        Rauman Satamamiehet ry:n 1 000 euroa,

        Oulun Satamatyöntekijät ry:n 300 euroa,

        Kaskisten Sataman Ahtaajat ry:n 300 euroa,

        Hangon Satamatyöntekijät ry:n 600 euroa,

        Kokkolan Ahtaajat ry:n 300 euroa,

        Kotkan Ahtaustyöntekijät ry:n 1 500 euroa,

        Haminan Ahtaustyöntekijät ry:n 600 euroa,

        Kemin Ahtaajat ry:n 300 euroa,

        Inkoon Ahtaajat ry:n 300 euroa,

        Mäntyluodon Ahtaajat ry:n 600 euroa, ja

        Vaasan Satamatyöntekijät ry:n 300 euroa.

        Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rauman Satamamiehet ry, Oulun Satamatyöntekijät ry, Kaskisten Sataman Ahtaajat ry, Hangon Satamatyöntekijät ry, Kokkolan Ahtaajat ry, Kotkan Ahtaustyöntekijät ry, Haminan Ahtaustyöntekijät ry, Kemin Ahtaajat ry, Inkoon Ahtaajat ry, Mäntyluodon Ahtaajat ry ja Vaasan Satamatyöntekijät ry velvoitetaan lisäksi yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut 500 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

        Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Kröger, Vainio, Lindahl, Sulkunen ja Raitoharju jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.

        Tuomio on yksimielinen.
        "


        KYSYMYKSIÄ: Miten ylläoleva tilanne poikkeaisi, jos tukilakkoon olisi ryhdytty sellaisena aikana, jolloin TES ei ole voimassa?

        Mikä tuomioistuin käsittelisi?

        Pitäisikö lain mukaan ilmoitusvelvollisuutta työnseisauksesta noudattaa?

        Mikä olisi ilmoitusaika? Olisiko työnantajilla oikeus vahingonkorvauksiin?


      • Paperiliitto ry
        Tutkain kirjoitti:

        Ylityökiellosta ja sen oikeutuksesta ei olle kenelläkään mitään epäselvyyttä, mutta mihinkähän lakiin tuo professori perustaa väitteensä näiden ns. laittomien lakojen oikeutuksesta? Olisi mielenkiintoista kuulla myös perustelut. Professorin pitäisi kumota perustelussaan ainakin sekä lain Laki työriitojen sovittelusta sisältö, että Paperiliitto ry:n ja Metsäteollisuus ry:n välinen sopimus tällaisten spontaanien lakkojen käyttämättä jättämisestä.

        Onko em. professori myös sitä mieltä, että mahdollinen työnantajan työntekijöitään vastaan nostama vahingonkorvauskanne ei meinisi läpi? Ja miksi ei?

        Meriittejä professori Tiitisellä tuntuisi olevan:
        http://www.lakimiesliitonkoulutus.fi/ohjelma2.jsp

        Taloussanomat 19.4.2005

        "Metsäteollisuus on niinikään syyttänyt Paperiliiton jäseniä laittomista lakoista paperitehtailla. Paperityöntekijät ovat kieltäytyneet ylitöistä, mikä on johtanut kone- ja tehdaskohtaisiin seisokkeihin.
        Näitä lakkoja Tiitinen ei pidä laittomina.
        - Työntekijöillä on oikeus kieltäytyä ylitöistä tässä tilanteessa ja sitten siitä seuraa, että koneita ei voida käyttää kaikissa vuoroissa. Ei sitä juridisesti kiellettynä voi pitää. Kyse on lähinnä moraalinormeista."


      • Tutkain
        Paperiliitto ry kirjoitti:

        Taloussanomat 19.4.2005

        "Metsäteollisuus on niinikään syyttänyt Paperiliiton jäseniä laittomista lakoista paperitehtailla. Paperityöntekijät ovat kieltäytyneet ylitöistä, mikä on johtanut kone- ja tehdaskohtaisiin seisokkeihin.
        Näitä lakkoja Tiitinen ei pidä laittomina.
        - Työntekijöillä on oikeus kieltäytyä ylitöistä tässä tilanteessa ja sitten siitä seuraa, että koneita ei voida käyttää kaikissa vuoroissa. Ei sitä juridisesti kiellettynä voi pitää. Kyse on lähinnä moraalinormeista."

        Eihän Tiitinen ottanut tuossa kantaa lakko-oikeuteen, vaan oikeuteen kieltäytyä ylitöistä.


      • pääteapina
        Tutkain kirjoitti:

        Eihän Tiitinen ottanut tuossa kantaa lakko-oikeuteen, vaan oikeuteen kieltäytyä ylitöistä.

        Kumma kyllä, näin ylityökiellon aikana tulee hyvin esille, miten porukka on vähissä tehtaassa. Sairastapauksessa pitäisi tehdä ylitöitä, kuten tähän asti onkin tehty. Ei ylitöillä tehtaiden pyörittäminen ole aikaisemmin saanut julkisuutta eikä oikein saa nytkään.
        Tällä hetkellä se on kuulemma LAKKO ei ylityö, kun TA ei pysty toimimaan omaksumallaan tavalla.
        Monikaan ei tiedä, miten tehtaissa hommia pyöritetään. Jos ottaa argumenttinsa pelkästään TA:n medialle antamista lausunnoista, silloin jää paljon sellaista huomiotta, mitä TA ei haluakkaan julkisuuteen...!


      • paperin pätkätyöläinen
        Tutkain kirjoitti:

        Eihän Tiitinen ottanut tuossa kantaa lakko-oikeuteen, vaan oikeuteen kieltäytyä ylitöistä.

        Kuinka erotella TA:n lausunto siitä mikä lakko on "laillisesti oikeutettu" ja mikä TA:n mielestä on laiton lakko?

        Onko Suomen lain mukaan lakko laiton jos tehdas joudutaan ajamaan alas miehistöpulan vuoksi.
        Näitä miehistöpulassa tehtyjä alasajoja ja tilanteita joissa TA on miehistöpulan vuoksi tehdyn alasajon seurauksena lopettanut palkanmaksun ja josta seuranneen työpaikalta poistumisen johdosta seurannutta työnseisausta TA nimittää lakoksi.

        Eli rautalangasta.
        Tehtaassa ei ole tarpeeksi porukkaa tekemään työtä joka varmistaa tehtaan häiriöttömän käynnin.
        Työpaikalla oleva miehistö ajaa tehtaan alas ja kun tehdas on alhaalla niin TA ilmoittaa palkanmaksun keskeytyvän jolloin väki poistuu tehtaasta.
        TA:n mielestä tämä työpaikalta poistuminen on lakko vaikka todellisuudessa työväki poistuu paikalta koska palkkaa ei makseta ja TA on palkanmaksun yhteydessä ilmoittanut työvelvollisuuden lakkaamisesta.
        Tämä em. tilanne on eräs TA:n ilmoittamista ns. "laittomista lakoista" joita TA-osapuoli mediassa itkee.

        Lisäksi, kyllä tehtaita ajetaan alas myös mielenilmauksina TA:n Yt-neuvotteluja vastaan joiden tarkoituksena on yhä vähentää työntekijöitä. Nämä mielenilmauslakot(kuten TA asian esittää) ovat kyllä laillisia aikatauluja noudattamalla ilmoitettu TA:lle, viimeisin myötätuntolakko lehden mukaan lienee M-B:n Äänekosken sellutehtaan alasajo.

        Mitenkähän lienee paperitehtaat pyörivät jos työntekijät ymmärtäisivät kieltäytyä ylitöistä myös sopimuksen tullessa joskus voimaan.
        Pakko alasajoja ilmeisesti tultaisiin näkemään koska tehtaissa työvoima on vedetty alle minimimäärän kuten nykyinen meno on aivan selkeästi osoittanut.

        Ta:lle näyttää olevan halvempaa ajattaa tehteita ylös ja alas kuin että palkattaisiin edes yksi työntekijä lisää vuoroon.
        Yksi tarpeeton alasajo kustaitaa työntekijän palkka- ja sosiaalikulut moninkertaisesti TA:lle mutta herrat haluavat pelata riskeillä.

        Aina kun lukee mediasta TA-osapuolen kirjoituksia niin kannattaa kysyä; miksi näin on?


      • Paperiliitto ry.
        Tutkain kirjoitti:

        Eihän Tiitinen ottanut tuossa kantaa lakko-oikeuteen, vaan oikeuteen kieltäytyä ylitöistä.

        Vastaus olikin Arto Tähtisen väittämään:

        "Kun tuotanto joudutaan keskeyttämään jatkuvien alas- ja ylösajojen takia kokonaan, paperityöntekijöiltä loppuvat työt ja näin myös palkansaanti. Jatkuvat laittomat lakot ja ylityökielto pahentavat tuottavuuden kriisiä edelleen, ja vakanssien jäykkyys heikentää paperiteollisuuden mahdollisuuksia menestyä Suomessa tulevaisuudessa. Näin Paperiliitto vaikeuttaa laittomuuksillaan omien jäsentensä toimeentuloa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä", sanoo työmarkkinapolitiikan johtaja Arto Tähtinen Metsäteollisuus ry:stä.

        Työnantaja on joutunut ajamaan paperikoneita alas 30. maaliskuuta alkaneen Paperiliiton ylityökiellon aikana jo lähes sata kertaa. Koneita on pysäytettävä, koska paperiliittolaiset lopettavat sairauspoissaoloihin ja näin vajaamiehitykseen vedoten työnteon eli ryhtyvät lakkoon."

        Eli Tiitisen mukaan, jos koneet ajetaan alas työvoimapulan takia, ei kyseessä ole lakko eikä varsinkaan laiton lakko!

        Työntekijät eivät ole kieltäytyneet työnteosta, ainoastaan tuotanto on pysäytetty miespulan takia. Sen sijaan työnantajan toimesta lopettu palkanmaksu muistuttaa kyllä omasta mielestäni vahvasti työsulkua, josta ei siitäkään ole annettu ilmoitusta 2 viikkoa ennen!


      • näihin puolueettomiin tutki...
        pääteapina kirjoitti:

        Miksi sitten TA ei neuvottele?
        Kun TA ja PL ovat istuneet neuvottelupöytään, on TA ottanut sanelupolitiikan käyttöön. On selvästi havaittavissa, että TA ajaa tarkoituksella neuvotteluja umpikujaan tavoitteenaan saada PL lakkoon. Huvittuneena olen katsonut TA:n edustajan lausuntoja mediassa mm. ahtaajien ja PL:n "kartellista".
        Onhan TA asiantuntija kartellisotkuissa, jos muistelette hieman aikaa ennen TES-neuvotteluja!!!
        Tuotannon keskeytykset johtuvat suurelta osin työntekijöiden vähyydestä, tässä tulee hyvin ilmi se kuinka TA on jo vähentänyt väen minimiin.
        Jos yksi sairastuu, pitäisi aukko paikata ylitöillä, tämänhetkinen ylityökielto paljastaa hyvin tilanteen. On toki ymmärrettävää, että TA yrittää kääntää syyn työtekijöihin, ettei paljastu omat systeemit. TA:n esityksissä neuvotteluihin on paljon sellaisia asioita, millä ei ole MITÄÄN tekemistä kilpailukyvyn ja tuottavuuden kanssa, olemme nytkin maailman kärjessä tuottavuudessa. Tästä on puolueetonta tutkimusta, jostain syystä TA on "unohtanut" mainita asiasta mediassa..!
        Toivon, että neuvottelut etenevät ja päästään puhumaan asioista tasapuolisesti etsien yhteisymmärrystä, ei sanelemalla kuten tähän asti.

        Ahtaajille on tullut sovintoesitys, ja siellä TA:n ensimmäinen kommentti oli "kallis ja raskas".
        Epäilempä, että niin on ahtaajillekkin, jos hyväksyvät.

        Nautitaan keväästä, maailmassa on muutakin kuin työnteko!!

        joissa sanotaa, että suomalainen paperiteollisuus on hyvin kilpailukykyinen?


      • Tutkain
        Paperiliitto ry. kirjoitti:

        Vastaus olikin Arto Tähtisen väittämään:

        "Kun tuotanto joudutaan keskeyttämään jatkuvien alas- ja ylösajojen takia kokonaan, paperityöntekijöiltä loppuvat työt ja näin myös palkansaanti. Jatkuvat laittomat lakot ja ylityökielto pahentavat tuottavuuden kriisiä edelleen, ja vakanssien jäykkyys heikentää paperiteollisuuden mahdollisuuksia menestyä Suomessa tulevaisuudessa. Näin Paperiliitto vaikeuttaa laittomuuksillaan omien jäsentensä toimeentuloa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä", sanoo työmarkkinapolitiikan johtaja Arto Tähtinen Metsäteollisuus ry:stä.

        Työnantaja on joutunut ajamaan paperikoneita alas 30. maaliskuuta alkaneen Paperiliiton ylityökiellon aikana jo lähes sata kertaa. Koneita on pysäytettävä, koska paperiliittolaiset lopettavat sairauspoissaoloihin ja näin vajaamiehitykseen vedoten työnteon eli ryhtyvät lakkoon."

        Eli Tiitisen mukaan, jos koneet ajetaan alas työvoimapulan takia, ei kyseessä ole lakko eikä varsinkaan laiton lakko!

        Työntekijät eivät ole kieltäytyneet työnteosta, ainoastaan tuotanto on pysäytetty miespulan takia. Sen sijaan työnantajan toimesta lopettu palkanmaksu muistuttaa kyllä omasta mielestäni vahvasti työsulkua, josta ei siitäkään ole annettu ilmoitusta 2 viikkoa ennen!

        "
        Työntekijät eivät ole kieltäytyneet työnteosta, ainoastaan tuotanto on pysäytetty miespulan takia. Sen sijaan työnantajan toimesta lopettu palkanmaksu muistuttaa kyllä omasta mielestäni vahvasti työsulkua, josta ei siitäkään ole annettu ilmoitusta 2 viikkoa ennen!
        "

        Ja näyttääpä työsopimuslaistakin löytyvän pykälät siihen (Luku 5).

        Työsulun järjestäminen on työnantajalle mahdollista milloin tahansa, mutta PALKANMAKSUvelvollisuus säilyy kaksi viikkoa lomautusilmoituksen jättöpäivästä lähtien. Tällaisen työsulun aikana palkanmaksuvelvollisuus sen voimassaollessa on peruspalkan mukainen. Mahdolliset olosuhdelisät, tulospalkkiot ja muut vastaavanlaiset korvaukset jäävät tuolta ajalta luonnollisesti kertymättä, koska palkansaajalla ei niihin ole perusteltua oikeutta. Siis periaatteessa työnantajan kannattaisi aina ylityökieltotilanteessa ilmoittaa vastatoimena lomautusuhasta. Näin tuo kahden viikon ilmoitusasika lähtisi heti juoksemaan ja alasajon aikaisissa "pikalomautuksissa" maksettava palkkasummakin jäisi pienemmäksi.

        En tiedä, olisiko pelkkä ilmoitus esim. paperikoneiden alasajovaarasta ylityökiellon takia lain mukaan riittävä ennakkoilmoitus vai pitääkö lomautus ilmoittaa luottamushenkilöille jossain tarkemmassa muodossa. Luultavimmin ei. Mutta mitähän siellä kulissien takana liene tapahtunutkin...

        Mutta palataanpa niihin laittomiin lakkoihin: ne työntekijöiden aloittamat työnseisaukset - olihan niitäkin ja ilman laissa/sopimuksissa/tms. määriteltyä varoaikaa. Ovatko ne laillisia vai laittomia? Siinä olet aivan oikeassa, että työvoimapulasta johtuvat alasajot eivät ole lakkoja, eli kaikki (suurin osa?) n. 100:sta pysäytyksestä ei ole johtunut lakoista.

        HUOM: Lakon aikana työnantajan palkanmakauvelvollisuus ei luonnollisestikaan ole voimassa. Eli jos työntekijät ovat menneet lakkoon, tietää se 100%:n ansionmenetystä kyseiseltä ajalta.


      • Paperiliitto
        Tutkain kirjoitti:

        "
        Työntekijät eivät ole kieltäytyneet työnteosta, ainoastaan tuotanto on pysäytetty miespulan takia. Sen sijaan työnantajan toimesta lopettu palkanmaksu muistuttaa kyllä omasta mielestäni vahvasti työsulkua, josta ei siitäkään ole annettu ilmoitusta 2 viikkoa ennen!
        "

        Ja näyttääpä työsopimuslaistakin löytyvän pykälät siihen (Luku 5).

        Työsulun järjestäminen on työnantajalle mahdollista milloin tahansa, mutta PALKANMAKSUvelvollisuus säilyy kaksi viikkoa lomautusilmoituksen jättöpäivästä lähtien. Tällaisen työsulun aikana palkanmaksuvelvollisuus sen voimassaollessa on peruspalkan mukainen. Mahdolliset olosuhdelisät, tulospalkkiot ja muut vastaavanlaiset korvaukset jäävät tuolta ajalta luonnollisesti kertymättä, koska palkansaajalla ei niihin ole perusteltua oikeutta. Siis periaatteessa työnantajan kannattaisi aina ylityökieltotilanteessa ilmoittaa vastatoimena lomautusuhasta. Näin tuo kahden viikon ilmoitusasika lähtisi heti juoksemaan ja alasajon aikaisissa "pikalomautuksissa" maksettava palkkasummakin jäisi pienemmäksi.

        En tiedä, olisiko pelkkä ilmoitus esim. paperikoneiden alasajovaarasta ylityökiellon takia lain mukaan riittävä ennakkoilmoitus vai pitääkö lomautus ilmoittaa luottamushenkilöille jossain tarkemmassa muodossa. Luultavimmin ei. Mutta mitähän siellä kulissien takana liene tapahtunutkin...

        Mutta palataanpa niihin laittomiin lakkoihin: ne työntekijöiden aloittamat työnseisaukset - olihan niitäkin ja ilman laissa/sopimuksissa/tms. määriteltyä varoaikaa. Ovatko ne laillisia vai laittomia? Siinä olet aivan oikeassa, että työvoimapulasta johtuvat alasajot eivät ole lakkoja, eli kaikki (suurin osa?) n. 100:sta pysäytyksestä ei ole johtunut lakoista.

        HUOM: Lakon aikana työnantajan palkanmakauvelvollisuus ei luonnollisestikaan ole voimassa. Eli jos työntekijät ovat menneet lakkoon, tietää se 100%:n ansionmenetystä kyseiseltä ajalta.

        Jos vielä kuitenkin ensin vähän tuosta laillisuudesta. Saattaa olla, että työnantaja perustelee palkanmaksun lopettamisensa työsopimuslain 2 luvun 12 §:llä, jolloin työnteko on estynyt ko. pykälän tarkoittamalla tavalla.

        Nyt niihin lakkoihin:

        Sen tiedän, että ainakaan kaikkia ei voi edes työnantaja väittää laittomiksi, kuten nyt tekee, sillä osa lakoista on ollut puhtaita mielenosoituslakkoja ja niistä on myös ilmoitettu lain säätämää 4 vrk aiemmin. Mutta tällaistahan tämä sopimuksettoman tilan aikaan on; toiset ei maksa palkkaa ja toiset ei tee töitä:)


      • pääteapina
        näihin puolueettomiin tutki... kirjoitti:

        joissa sanotaa, että suomalainen paperiteollisuus on hyvin kilpailukykyinen?

        Tässä on jotain ETLA:n tekemiä.

        www.etla.fi/kultap/valik/kp11.html
        www.etla.fi/kultap/valik/kp02.html
        www.etla.fi/kultap/valik/kpse.html


      • pääteapina
        näihin puolueettomiin tutki... kirjoitti:

        joissa sanotaa, että suomalainen paperiteollisuus on hyvin kilpailukykyinen?

        Väitin tuottavuuden olevan kilpailukykyinen.
        Sorry, etten osannut laittaa suoraa linkkiä.
        (vaikka pääteapina olenkin) :)


      • pääteapina
        näihin puolueettomiin tutki... kirjoitti:

        joissa sanotaa, että suomalainen paperiteollisuus on hyvin kilpailukykyinen?

        4 KILPAILUKYKY – TOIMIALAT JA KLUSTERIT
        GLOBAALISSA KILPAILUSSA
        4.1 Kilpailukyky ja kilpailukykymittarit puntarissa
        4.1.1 Kansainväliset kilpailukykyvertailut - WEF ja IMD
        Suomi on 1990-luvun puolivälin jälkeen toistuvasti ollut kansainvälisten kilpailukykyvertailujen
        kärkitiloilla. Sekä WEF (World Economic Forum12) että IMD (International
        Institute for Management Development13) ovat vertailussaan sijoittaneet
        Suomen kymmenen kilpailukykyisimmän maan joukkoon – 2000-luvulla
        jopa ensimmäiseksi tai toiseksi.14 IMD:n uusimman vuotta 2004 koskevan vertailun
        (IMD, 2004) mukaan Suomen sijoitus on heikentynyt tuntuvasti: Suomi on
        sijalla kahdeksan 60 vertailumaan (tai alueen) joukossa (kuvio 4.1). WEF:n tuoreimman
        vertailun mukaan Suomi on säilynyt edelleen kärjessä.15
        Mitä nämä indeksit lopulta mittaavat ja mitä ne kertovat maan todellisesta kilpailukyvystä?
        Kumpikin sisältää suuren määrän indikaattoreita (IMD-indeksi yli 300,
        WEF-indeksit useita kymmeniä), joista suuri yritysjohtajakyselyyn perustuvia
        "pehmeitä" muuttujia. Pelkkien "kovien" tilastomuuttujien käyttäminen indekseissä
        pudottaisikin Suomen kärkisijoilta, joskin myös niiden mukaan Suomen
        kilpailukyky parantui erittäin nopeasti 1990-luvun puolivälin jälkeen.
        Kuvio 4.1 Suomi IMD:n kilpailukykyvertailussa vuosina 1993–2004.
        4
        1997
        19
        1994
        5
        1998
        3
        1999
        3
        2000
        18
        1995
        15
        1996
        3
        2001 2002
        2
        1993
        25
        2003
        2
        2004
        8
        Aineistolähteet: Vuosina 1993–1995 IMD:n ja WEF:n yhteiset ja vuodesta 1996 IMD:n
        kilpailukykyraportit.
        12 www.weforum.org/gcp
        13 www.imd.ch/wcy
        14 Ks. Rouvinen (2002) ja Rouvinen – Vartia (2002).
        15 Ero IMD:n ja WEF:n uusimpien vertailujen välillä selittyy pitkälti sillä, että WEF painottaa indeksissään
        olemassa olevia vahvuuksia (teknologia, instituutioiden toimivuus, makrotaloudellinen
        vakaus), kun taas IMD:n indeksiin sisältyy näiden lisäksi myös tuotannon sijoittumista ja kansainvälisen
        kilpailutilanteen muutoksia kuvaavia indikaattoreita, jotka heikentävät Suomen asemaa
        kansainvälisessä vertailussa.
        45

        Että ei ihan NIIN huonosti, kuin annetaan TA:n puolelta ymmärtää.


      • kapo
        näihin puolueettomiin tutki... kirjoitti:

        joissa sanotaa, että suomalainen paperiteollisuus on hyvin kilpailukykyinen?

        Jeesataan vähän pääteapinaa, kun ei tuosta taulukosta saanut mitään selvää:-D

        Suomi IMD:n kilpailukykyvertailussa vuosina 1993–2004.
        1993 sija 25
        1994 sija 19
        1995 sija 18
        1996 sija 15
        1997 sija 4
        1998 sija 5
        1999 sija 3
        2000 sija 3
        2001 sija 3
        2002 sija 2
        2003 sija 2
        2004 sija 8

        Aineistolähteet: Vuosina 1993–1995 IMD:n ja WEF:n yhteiset ja vuodesta 1996 IMD:n
        kilpailukykyraportit.


      • paperityöntekijä

        Kuinka te halutta alan oikein tuottavan siis mikä olisi optimi tilanne että te olisitte tyytyväisiä. Ei yhtään työntekijää alalla? lopputiliä 30000 kpl ? Muut sidos alat 5x30000 kpl = 150000 kpl olisitteko sitten tyytyväisiä kun 30000 150000= 180000 työtöntä ja te kusette hunajaa...vai? >joo ettehän te suuri ja mahtava metsäteollisuus voi alentua vastaamaan alatyylin kysymyksiin...ok.


      • pääteapina
        kapo kirjoitti:

        Jeesataan vähän pääteapinaa, kun ei tuosta taulukosta saanut mitään selvää:-D

        Suomi IMD:n kilpailukykyvertailussa vuosina 1993–2004.
        1993 sija 25
        1994 sija 19
        1995 sija 18
        1996 sija 15
        1997 sija 4
        1998 sija 5
        1999 sija 3
        2000 sija 3
        2001 sija 3
        2002 sija 2
        2003 sija 2
        2004 sija 8

        Aineistolähteet: Vuosina 1993–1995 IMD:n ja WEF:n yhteiset ja vuodesta 1996 IMD:n
        kilpailukykyraportit.

        ei tämä päätetyöskentely oikein apinalta onnistu, kun on oppinut tekemään raskasta 3-vuorotyötä paperitehtaalla.
        Kiitos vielä kerran!! ;)


      • Tutkain
        pääteapina kirjoitti:

        4 KILPAILUKYKY – TOIMIALAT JA KLUSTERIT
        GLOBAALISSA KILPAILUSSA
        4.1 Kilpailukyky ja kilpailukykymittarit puntarissa
        4.1.1 Kansainväliset kilpailukykyvertailut - WEF ja IMD
        Suomi on 1990-luvun puolivälin jälkeen toistuvasti ollut kansainvälisten kilpailukykyvertailujen
        kärkitiloilla. Sekä WEF (World Economic Forum12) että IMD (International
        Institute for Management Development13) ovat vertailussaan sijoittaneet
        Suomen kymmenen kilpailukykyisimmän maan joukkoon – 2000-luvulla
        jopa ensimmäiseksi tai toiseksi.14 IMD:n uusimman vuotta 2004 koskevan vertailun
        (IMD, 2004) mukaan Suomen sijoitus on heikentynyt tuntuvasti: Suomi on
        sijalla kahdeksan 60 vertailumaan (tai alueen) joukossa (kuvio 4.1). WEF:n tuoreimman
        vertailun mukaan Suomi on säilynyt edelleen kärjessä.15
        Mitä nämä indeksit lopulta mittaavat ja mitä ne kertovat maan todellisesta kilpailukyvystä?
        Kumpikin sisältää suuren määrän indikaattoreita (IMD-indeksi yli 300,
        WEF-indeksit useita kymmeniä), joista suuri yritysjohtajakyselyyn perustuvia
        "pehmeitä" muuttujia. Pelkkien "kovien" tilastomuuttujien käyttäminen indekseissä
        pudottaisikin Suomen kärkisijoilta, joskin myös niiden mukaan Suomen
        kilpailukyky parantui erittäin nopeasti 1990-luvun puolivälin jälkeen.
        Kuvio 4.1 Suomi IMD:n kilpailukykyvertailussa vuosina 1993–2004.
        4
        1997
        19
        1994
        5
        1998
        3
        1999
        3
        2000
        18
        1995
        15
        1996
        3
        2001 2002
        2
        1993
        25
        2003
        2
        2004
        8
        Aineistolähteet: Vuosina 1993–1995 IMD:n ja WEF:n yhteiset ja vuodesta 1996 IMD:n
        kilpailukykyraportit.
        12 www.weforum.org/gcp
        13 www.imd.ch/wcy
        14 Ks. Rouvinen (2002) ja Rouvinen – Vartia (2002).
        15 Ero IMD:n ja WEF:n uusimpien vertailujen välillä selittyy pitkälti sillä, että WEF painottaa indeksissään
        olemassa olevia vahvuuksia (teknologia, instituutioiden toimivuus, makrotaloudellinen
        vakaus), kun taas IMD:n indeksiin sisältyy näiden lisäksi myös tuotannon sijoittumista ja kansainvälisen
        kilpailutilanteen muutoksia kuvaavia indikaattoreita, jotka heikentävät Suomen asemaa
        kansainvälisessä vertailussa.
        45

        Että ei ihan NIIN huonosti, kuin annetaan TA:n puolelta ymmärtää.

        Tuo kilpailukysyisyyshyppy perustuu siihen, että Suomen markka sidottiin euroon 25% huonommalla kurssisuhteella, kuin oli ennustettu. Suomen markka siiis devalvoitiin (viimeisen kerran) vuonna 1995, kun Suomi liittyi EU:hun ja samalla Emu-putkeen.

        Pelkästään neljässä vuodessa USD on laskenut 45% euroon nähden, eli euro on noussut 22%. Kun valuutan ulkoinen arvo nousee, on kyseessä devalvaation suhteen vastakainen muutos, revalvaatio. Valuuttamielessä Suomen kilpailukyky vientimarkkinoilla on siis huonompi, kuin vuonna 1995. Tämä koskee eteenkin sellu- ja paperiteollisuutta, jonka kauppa on täysin sidottu USD:hen.


      • Tutkain
        Paperiliitto kirjoitti:

        Jos vielä kuitenkin ensin vähän tuosta laillisuudesta. Saattaa olla, että työnantaja perustelee palkanmaksun lopettamisensa työsopimuslain 2 luvun 12 §:llä, jolloin työnteko on estynyt ko. pykälän tarkoittamalla tavalla.

        Nyt niihin lakkoihin:

        Sen tiedän, että ainakaan kaikkia ei voi edes työnantaja väittää laittomiksi, kuten nyt tekee, sillä osa lakoista on ollut puhtaita mielenosoituslakkoja ja niistä on myös ilmoitettu lain säätämää 4 vrk aiemmin. Mutta tällaistahan tämä sopimuksettoman tilan aikaan on; toiset ei maksa palkkaa ja toiset ei tee töitä:)

        2 luku 12 § auttoi minua ymmärtämään työnantajien "passiivisuutta" jonkin verran. Parempi diilihän se on, kuin lomautus...



        Täsmennys pyyntö:

        Luulenpa, että tarkoitat edellisessä vastineessasi ns. muun sopimuksen (linkki alla) mukaisen ilmoitusajan mielenilmauslakkojen osalta olevan 4 vrk. Ja tarkemmin kyseessä on se Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliitto ry:n välinen sopimus vuodelta 1995, johon Metesäteollisuus ry on niin useasti viitannut. Lain mukaan ilmoitusaika työtaistelusta on se 14 vrk., ellei muuta ole sovittu. Ainakin tuossa sopimuksessa sitä ilmoitusaikaa ei ole rajattu lyhemmäksi.

        http://www.metsateollisuus.fi/files/kampanja2005/pdf/Ennakkoilmoitusvelvollisuus_kannanotto.pdf

        http://www.metsateollisuus.fi/files/newsletter/Tiedote190405_liite.pdf

        Ilmoitettu syy tönseisaukselle: "Työnantajan moraaliton toiminta"? Ainakaan otsikkotasolla tuo ei kuulosta lainmukaiselta perustelulta. "Työantajan toistunut ja tieten tapahtunut menettelytapaohjeiden vastainen toiminta." taas kuulostaa jo paljon paremmin perustellulta syyltä. Perusteen lainmukaisuus riippuu siitä, mitä tuon otsikon takaa löytyy.

        ---



        *) http://www.websters-online-dictionary.org/definition/english/sy/sympathy strike.html
        Muistaakseni Työtuomioistuin on ottanut tiukan linjan siihen, mikä on myötätuntolakko ja mikä ei. Rajanvetoa käydään lähinnä siitä, onko toisen saman alan tehtaan työtaistelun tai sopimuserimielisyyden tukeminen myötätuntolakko vai ei. Tilanteesta riippuen kanta myötätuntolakon olemisesta myötätuntolakko on poikennut, mutta työehtosopimusneuvottelujen vauhdittaminen ei missään tapauksessa ole myötätuntolakko. Enkä oikein usko yksittäisten palkanmaksuepäselvyyksienkään olevan kestävä myötätuntolakon peruste.


      • Paperiliitto
        Tutkain kirjoitti:

        2 luku 12 § auttoi minua ymmärtämään työnantajien "passiivisuutta" jonkin verran. Parempi diilihän se on, kuin lomautus...



        Täsmennys pyyntö:

        Luulenpa, että tarkoitat edellisessä vastineessasi ns. muun sopimuksen (linkki alla) mukaisen ilmoitusajan mielenilmauslakkojen osalta olevan 4 vrk. Ja tarkemmin kyseessä on se Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliitto ry:n välinen sopimus vuodelta 1995, johon Metesäteollisuus ry on niin useasti viitannut. Lain mukaan ilmoitusaika työtaistelusta on se 14 vrk., ellei muuta ole sovittu. Ainakin tuossa sopimuksessa sitä ilmoitusaikaa ei ole rajattu lyhemmäksi.

        http://www.metsateollisuus.fi/files/kampanja2005/pdf/Ennakkoilmoitusvelvollisuus_kannanotto.pdf

        http://www.metsateollisuus.fi/files/newsletter/Tiedote190405_liite.pdf

        Ilmoitettu syy tönseisaukselle: "Työnantajan moraaliton toiminta"? Ainakaan otsikkotasolla tuo ei kuulosta lainmukaiselta perustelulta. "Työantajan toistunut ja tieten tapahtunut menettelytapaohjeiden vastainen toiminta." taas kuulostaa jo paljon paremmin perustellulta syyltä. Perusteen lainmukaisuus riippuu siitä, mitä tuon otsikon takaa löytyy.

        ---



        *) http://www.websters-online-dictionary.org/definition/english/sy/sympathy strike.html
        Muistaakseni Työtuomioistuin on ottanut tiukan linjan siihen, mikä on myötätuntolakko ja mikä ei. Rajanvetoa käydään lähinnä siitä, onko toisen saman alan tehtaan työtaistelun tai sopimuserimielisyyden tukeminen myötätuntolakko vai ei. Tilanteesta riippuen kanta myötätuntolakon olemisesta myötätuntolakko on poikennut, mutta työehtosopimusneuvottelujen vauhdittaminen ei missään tapauksessa ole myötätuntolakko. Enkä oikein usko yksittäisten palkanmaksuepäselvyyksienkään olevan kestävä myötätuntolakon peruste.

        No entä kävisikö tämä???

        A strike not resulting from direct grievances against the workers' employer/Hetken hiljaisuus taisteluissa menetettyjen vakanssien kunnioittamiseksi.


    • Pena

      Vähentää huomattavasti työntekijöiden intoa jäädä kotiin makaamaan työnantajan kustannuksella.

      Karenssi voisi olla vaikka vieläkin pitempi,esim neljä päivää(liikaa palkkaa vähäisestä työstä)

      Sairastaminen on kallista työnantajalle

      • Terve Pukki

        Sairausvakuutus järjestelmä täytyy romuttaa, samoin muutkin sosiaaliedut kaikilta Suomalaisilta.


      • kyllä
        Terve Pukki kirjoitti:

        Sairausvakuutus järjestelmä täytyy romuttaa, samoin muutkin sosiaaliedut kaikilta Suomalaisilta.

        vois ton palkanmaksunkin lopettaa, mitäs tyhmät rahalla tekee,höh tuhlaa vaan ja saadaan kannattavuutta sekä pomoille rahaa nehän sen suurimman työn tekee.kapitalismi rules,porvari on parasta(verkon painona)


      • Jupiset
        kyllä kirjoitti:

        vois ton palkanmaksunkin lopettaa, mitäs tyhmät rahalla tekee,höh tuhlaa vaan ja saadaan kannattavuutta sekä pomoille rahaa nehän sen suurimman työn tekee.kapitalismi rules,porvari on parasta(verkon painona)

        Riisiä vain kuppi per päivä. Sillä pärjää!!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      48
      1568
    2. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      76
      1355
    3. Kaupan työtekijä

      Kyllä on pahaa katsottavaa kun myyjällä on purtu kaula, hyvin epäsoveliasta
      Kuhmo
      27
      1112
    4. Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua

      Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊
      Ikävä
      88
      1064
    5. Oletko koskaan suuttunut jostain kaivatullesi?

      Mitä hän teki tai mitä tapahtui, mistä suutuit?
      Ikävä
      88
      980
    6. Ai miehillä ei ole varaa maksaa

      Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee
      Ikävä
      188
      914
    7. Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta

      Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi
      Maailman menoa
      99
      855
    8. Olet mielessäni

      viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s
      Ikävä
      20
      851
    9. Olen paremman näköinen kuin sinä

      Jos aletaan sille tielle mies.
      Ikävä
      82
      821
    10. 70
      789
    Aihe