modic

kroonikko

sain taas uuden diagnoosin pitkään kestäneelle selkäsärylleni. Modic-syndrooma. Onko kellään tietoa tällaisesta vaivasta???

19

10634

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • linkkinen
    • maarit k-p

      Modic-syndromaa eli oireyhtymää sinällään ei ole olemassakaan.
      Kyseessä on Modic-muutokset, jotka näkyvät hohkaluussa magneettikuvauksessa etenkin erittäin hyvin.
      Normaali ikän liitttyvä ilmiö yhdessä välilevyrappeuman kanssa aina. Välilevyjen sisusmassa vahvasti vesipoitoista, mutta vesipoitoisuus alkaa vähetä jo 12-16 vuotiaasta lähtien. Välilevy siis mataloituu, kiinteytyy, "kuivuu".
      Tavallaan suojaakin välilevyä ainakin repeämältä. (Suurimmaat repeämät nuorilla!).
      Modic-muutos nikamiin tulevaa rasvoittumista. Nikamat eivät kovaa säieluuta kuten esim. reisiluu vaan huokoista hohkaluutaja näitten luulevykkeiden sekaan kertyy etenkin nikaman ylä- ja alapäätelevyihin rasvaa.
      Näkyy hienosti T2-painoitteissa MRI-kuvissa, jos joku sulle ne näyttäis ja selittäis.
      Modic I-III vaikeusasteesta riippuen. 50v lähes kaikilla Modic I.
      Eli tavallinen välilevyrappeuman seurannaismuutos nikamassa. Vaaraton !!!
      Mahd. hyvä lihaskunto suojaa selkää, turhaa istumista kannattaa välttää.

      • Kipumodi

        Jaa, mistähän sinä sen sait päähäsi, että kyseessä on normaali ikään liittyvä ilmiö? Mitä nyt äkkiä vilkaisin Googlella niin suomenkielellä ei näyttäisi olevan tarjolla paljoakaan asiallista tietoa. Sen sijaan englanninkielellä löytyy paljon tekstejä ja nopeasti vilkaisten ne puhuvat täysin väitettäsi vastaan.

        En mistään löytänyt mainintaa, että kyseessä harmiton tai mitätön normaali ilmiö, vaan kyllä siellä pohditaan Modic-muutosten yhteyttä hankalimpien ja pahimpien selkäkipujen taustalla. Taisipa jossakin olla myös maininta, että Modic-muutokset eroavat kivun määrässä ja kestossa radikaalisti tavallisesta selkäkivusta Modic-kivun ollessa rajumpaa ja jatkuvakestoisempaa.

        Modic-kivusta myös mainitaan ettei siihen tehoa normaalit selkäkivun yhteydessä käytetyt keinot kuten lihaskuntoharjoittelu tai normaali kipulääkitys ja että Modic-potilaiden hoito on vaikeaa (mikä suomalaisessa terveyskeskuspolitiikassa/lääkärietiikassa tarkoittaa että heitetään potilas oman onnensa nojaan tai että tuputetaan jääräpäisesti täysin väärää hoitoa/tietoa).

        Myös infektion / matala-asteisen tulehduksen merkitystä on pohdittu. Mikä kaikkein merkittävintä niin Modic-kivuista mainitaan, että tutkimusten perusteella harjoittelun on havaittu vain lisäävän kivun tunnetta. Ja jos oikein ymmärsin niin on todettu, että Modic-2 muutosten yhteydessä ydin korvautuu viskeraalirasvalla! Eli toisin sanoen Modic-muutokset voivat mahdollisesti olla yhteydessä myös viskeraalirasvan määrään!

        Oikeata tietoa on tarjolla, mutta se on taitavasti sotkettu kaiken sen kuran alle mitä meille tuputetaan tosiasioina. Näyttää suomalainen yhteiskunta kunnostatuneen siinä aivan erinomaisesti. Mikään ei ole ahdistavampaa kuin harhaanjohtaminen vakavien asioiden yhteydessä. On kyllä soteuudistusta kerrakseen, jos aikovat jotain tolkkua harhaanjohtamisella saada aikaiseksi!


    • 2012
      • 2012

        niin ja ikä 30 vuotta, eli aikainen ilmestyminen.


      • gltltltl

        voisko joku selventää miten modik ilmenee näistä kuvista? eli mitä on modik?


      • 43-22

        tuossahan on välilevyt kadonneet (4 alimmaista). ja pullistumat.


    • 54+4

      ? eikös se ole tulehdustyyppinen sairaus?

      • 855jttt

        on ja ei, se yleensä on denegroituneen nivelten sairaus eli kulumasta johtuva sairaus. kun kulumia tulee niin tulehduksetkin ovat siinä monesti mukana jotka kehittävät ödeemiä, nestettä, turvotusta.
        näistä vaivoista yleensä luonto korjaa ne luonnollisella tavalla eli luutumalla, aikaa toki voi mennä vuosikymmeniä, riippuu montako niveltä on siinä tilassa.
        esim. alin nikama denegroitinut ja aloittaa luutumisprosessin eli vuosia ja sitten seuraavat nikamat perässä jos aihetta on ja jälleen vuosia.
        monella ihmisellä tämä ei kuulema asiantuntijoidenmukaan aiheuta minkäänlaista kipuilua, mutta luulenpa nähtyjen tapauksien perusteella että näin ei ole. se on vain selitys että eihän tämän pitäisi olla kipeä vaikka välilevyt/nivelet rikki.


      • Kipumodi

        Tuo viimeinen on erittäin hyvä havainto. Selitellään, että eihän tämän pitäisi kipeä olla tai eihän tämä ole vakavaa ole. Mutta silti jostain syystä potilas on hakeutunut hoitoon. Ikään kuin ei voisi olla olemassakaan sitä mahdollisuutta, että se kipu voi aiheuttaa toiminnan rajausta tai jotakin muuta haittaa tai saati olla merkki jostakin pahenevasta ongelmasta. Ei hyvä itku sentään! Eikö hoidon laadulla tai oikealla diagnoosilla ole tässä maassa mitään merkitystä? Kunhan vaan nyt jotain tyrkytetään, että nimeksi ollaan velvollisuudet täytetty.


    • Modic 1
    • tiet2

      Modic 1 muuttunut modic 3,mitä tarkoittaa?

    • Kipuliina

      Minulla sama Modic. Sain siihen äskettäin 3kk antibioottikuurin yksityiseltä fysiatrilta. Aloitan kuurin lähipäivinä. Raju kuuri, mutta kannattaa kuulemma kokeilla. Saatu hyviä tuloksia. Luotan kyseiseen lääkäriin, esiintyy usein mm televisiossa asiantuntijana.

      • selkäkipuilija

        Ketä fysiatri on kyseessä? Minäkin haluaisin kokeilla tuota antibioottia koska tuntuu ettei mikään auta, Modic 2 todettu.


      • selkäkipuinen
        selkäkipuilija kirjoitti:

        Ketä fysiatri on kyseessä? Minäkin haluaisin kokeilla tuota antibioottia koska tuntuu ettei mikään auta, Modic 2 todettu.

        Niin ja onko antibiootti auttanut sinulla? Kestikö maha?


      • Apuavailla

        Kipuliina, tuon fysiatrin nimi kiinnostaisi kovasti. Itsellänikin on magneettikuvassa todettu Modic-muutoksia, mitkäät perinteiset keinot eivät särkyihin ole auttaneet.


    • Anonyymi

      Modic tuli diagnoosiksi lopulta pitkällisten tutkimusten jälkeen. Selkä ollut aivan sökö nyt noin 4 vuotta. Ei päivääkään ilman kipua. Kaikki liikunta harrastukset jäi. Ja ikäni olen liikkunut ja elänyt ns tervettä elämää. Oikestaan koko elämä mullistui. Ennen liikuin päivittäin, nyt lähinnä hammasta purren nojatuolista esim suihkuun. Tuskin vitt***sempaa vaivaa voi olla. Leikkauksestakaan ei ole mitään hyötyä kuten esim välilevynpullistumassa. Ei voi kumartua milliäkään muuten selkä on seuraavat viikot ekstra kipeä. Särkylääkkeitä on mennyt satoja laatikoita. Kuulemma vain aika auttaa jos auttaa.
      Onneksi en asu missään korvessa. Täällä pääkaupunkiseudulla pääsee sentään melko helposti esim lääkäriin julkisilla.

    • Anonyymi

      vanha keskustelu mutta kokeillaan. minkälaisia teidän kipunne ovat, säteileekö esim jalkoihin? itsellä myös modic, mutta kivut ovat kovin vaihtelevia...

      • Anonyymi

        Minulla on viime syksynä todettu modic 2 tyyppi ja ahtaumaa alaselässä. Alaselkäkipua on ollut jo vuosia ja lisäksi lähes päivittäin varsinkin oikeassa jalassa puristavaa kipua ja puutumista. Neurokirurgin mukaan modic muutokset liittyvät ainakin alaselän oireisiin. Kipulääkkeillä pitää toistaiseksi pärjätä…


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe