Juhla Mokan tarina

Anonyymi

Tiesitkö tätä Juhla Mokasta? Kahvin alkuperäinen nimi voi yllättää

Suomalaiset ovat kahvikansaa ja varmasti jokainen kahvinjuoja on ainakin joskus elämänsä aikana juonut ikonista Juhla Mokkaa. Tiesitkö sinä näitä faktoja Suomen suosituimmasta?

Videolla: Missä kahvia pitäisi oikeasti säilyttää? Totuus kahvimyyteistä.

Juhla Mokka -kahvi lienee yksi Suomen ikonisimmista elintarvikkeista. Vuonna 1929 lanseeratun tuotteen historiaan liittyy monenlaisia tarinoita ja muistoja. Suomalaisille Juhla Mokka on ollut osa arkea ja juhlaa ja sitä on hamstrattu kauppojen kahvitarjouksista. Nykypäivänä sitä voisi pitää myös kovana valuuttana, kun sosiaalisen median kirppiksillä tehdään ”tämä tuote vaihtuu kahvipakettiin” -kauppaa.

Nyt Pauligin kahvilähettiläänä tunnettu Iinaroosa Kanth eli ”Pauligin Inkku” listaa tunnettuja ja hieman vähemmän tunnettuja faktoja Juhla Mokasta.

– Juhla Mokka on Suomen suosituin kahvi ja sillä on erityinen paikka sydämissämme sekä kahvikulttuurissamme. Onhan lähes joka toinen juotu kahvikupillinen Suomessa Juhla Mokkaa ja vaaleapaahtoinen kahvi on johtanut kahvikulttuurin kehittymistä jo vuosikymmeniä, hän kirjoittaa blogissaan Pauligin sivuilla.

Juhla Mokka ei ole tuotteen alkuperäinen nimi
Vuonna 1929 Pauligin tehtaalla juhlittiin paahtimon 25-vuotista taivalta ja sen kunniaksi päätettiin tuoda markkinoille uusi kahvisekoitus. Alkujaan kahvisekoituksilla oli vain sarjanumerot, mutta 25. juhlavuoden kunniaksi uusi kahvi päätettiin nimetä Juhlasekoitukseksi. Sen tunnusväreiksi vakiintuivat punainen ja kulta.

1960-luvun lopulla Juhlasekoituksesta ryhdyttiin käyttämään myös nimitystä Juhla Mocca. Vuonna 1970 nimeksi vakiintui suomalaisten tänä päivänä tuntema Juhla Mokka.

Juhla Mokka -kahvista tuli vuonna 1974 Pauligin suurin kahvimerkki ja viisi vuotta myöhemmin Suomen suosituin kahvi.

Kultaisen kupin tarina
Vuonna 1968 kultakuppi ilmestyi Juhla Mokka -pakkaukseen Vuosaareen keskustaan avatun uuden paahtimon kunniaksi. Vihkiäisiin osallistui myös Presidentti Kekkonen.

Kultakupin on suunnitellut taiteilija Olga Osolinin. Malli on tuttu Arabian Myrna-mallistosta ja se on päällystetty lehtikullalla. Kultakuppien tuotanto lopetettiin kesäkuussa 2005. Pauligilla on näitä harvinaisia kuppeja jäljellä enää muutama sata ja niistä nautitaan edelleen kahvia pääkonttorin juhlakahvituksissa.

Juhla Mokka on yksi Pauligin maistotiimin haastavimmista kahveista. Se on parhaimmillaan kahvisekoitus jopa 10 maan kahveista. Sen makurunko tulee Brasilialaisista Arabica-kahveista, mutta myös Kolumbialaisilla kahveilla on tärkeä rooli sen maussa.

Miten Juhla Mokan saa maistumaan aina samalta?
Paulig-kahvien päämaistaja Marja Touri maistaa päivittäin 200–300 kahvikupillista. Ennen kuin Juhla Mokka päätyy asiakkaan kuppiin päämaistaja Touri tiimeineen maistaa kahvin kahdeksan kertaa.

– Maun tasalaatuisuudesta huolehtiminen vuodesta toiseen vaatii paljon työtä ja kokemusta, Touri kertoi vuonna 2020.

Maistotiimi maistelee kahvin ja varmistaa, missä suhteessa kahveja täytyy sekoittaa, jotta maku pysyy samana.

5

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Jaha taas "monistamassa uutisia" tälle palstalle ...mitähän jos kaikki sanomalehdet toistettaisiin täällä??
   Linkki olisi riittänyt ja se juuri puuttuu..............................................................................

  • Anonyymi

   Kyll paras kahvi on Presidentti -kahvi.

  • Anonyymi

   On nuo Pauligin ikoni(?)-mainokset korneja...juhlakalu lähes mulkoilee kameraan päin..se Vesala-poseeraus on oikein pöljä.

   • Anonyymi

    Vesala on kuitenkin mainoksessa minun mielestäni upea ilmestys vinyylipintaisessa kiiltävässä asussaan. Mulkoiluhan on tarkoituksellinen vitsi, ikoni on se kahvi ja esiintyjä tulee toiseksi, siksi ilme.


  • Anonyymi

   Minä luulin, että taas on kyseessä rasismi. Mokka-sana liittyy jotenkin tummaan ja onhan se eräs kaupunkikin Arabiassa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Huh! Kohujulkkis Sofia Belorf rajussa somerumbassa: "Pelleviihdettä" "White trash meininkiä"...

   Huh huh! Nyt käy tunteet kuumina - jopa hellelukemissa! https://www.suomi24.fi/viihde/huh-kohujulkkis-sofia-bel-rf-rajussa-somerumbassa-pelleviihdett
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   5961
  2. Marokkolainen käärme on hipihiljaa

   Onko kehdannut näyttää naamaansa viimeisen huutoriidan jälkeen missään ?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   2023
  3. Sofian ohjelma katsotuin Discoverylla :)

   Hyvä Sofia! Ja jatkoa ilmeisesti pukkaa, koska sarja niin suosittu, Saas nähdä onko Stefan enää mukana seuraavalla kaudella 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   216
   1650
  4. Sinulle, joka koet että olen loukannut sinua

   Haluaisin, että tiedät. Olet mielestäni yleisesti ajatellen kaunis ja hyvä ihminen. Luultavasti syy siihen, etten pysty ajattelemaan sinusta sen enemp
   Tunteet
   73
   1265
  5. 41
   1148
  Aihe