Mätäkuu ja muita kristittyjen pakanallisia uskomuksia

Anonyymi

Mätäkuu juontaa juurensa muinaiseen Babyloniaan (bav-ilim: Jumalan/ jumalten portti) niin kuin itse kristinuskokin. Se on vuoden kuuminta aikaa ja sinä aikana esimerkiksi haavojen infektiot ovat 33 % tavallista yleisempiä. Elintarvikkeet pilaantuvat myös nopeammin kuin kylmänä aikana, jos kylmäketjusta ei pidetä huolta, tai ennen kun kylmälaitteita tunnettiin.

Voodoo on alkujaan Länsi-Afrikasta, mutta on levinnyt kristittyjen keskuuteen etenkin Karibialla (Haiti) ja New Orleansissa. Katolisen kirkon valta-alueilla on yleistä, että kansojen omat uskomukset ja uskonnot sulautuvat osaksi katolista uskontoa tai vaikuttavat rinnan niiden kanssa. Suomessa pakanauskonnot kitkettiin tosin pois "miekan" avulla, mutta ne elävät jälleen ja voivat hyvin.

Mitä muita taustaltaan pakanallisia uskomuksia, tapoja ja juhlia tiedät kuin nämä kaksi? Tunnetko esimerkiksi kristillisten tai juutalaisten juhlien pakanallisen taustan, ja kehityksen? Annapa tulla lähteiden kera, niin saamme lisää tietoa ja uskontojen vastainen taistelu saa tuulta purjeisiinsa. Kristityt hylkäävät nyt suurin joukoin luterilaisen uskonsa ja heistä tulee deistejä tai agnostikkoja.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Mitä muita taustaltaan pakanallisia uskomuksia, tapoja ja juhlia tiedät kuin nämä kaksi?"

      Pääsiäisessä on kahden pakanallisen riitin ainekset. Happamattoman leivän syönnillä juhlistetaan vuoden ensimmäistä ohrasatoa. Sitä ennen on paastottu, koska tyypillisesti muinaisilta maanviljelijöiltä loppui vilja vähän ennen uutta satoa. Tähän liittyy myös juutalaisten chametz, jossa hiiva poistetaan talosta. Tämä liittyy tietysti samaan nälkään eli vanhan sadon rippeet on syöty niin tarkasti, ettei edes leivän juurta ole jäänyt jäljelle.

      Toinen osa pääsiäistä on pahalta suojaava riitti, jossa tapetaan lammas, jonka verellä suditaan talon ovenpielet. Veri suojaa taloa niin, että paha henki ohittaa (passover) talon eikä tapa vastasyntynyttä. Muinaisessa maatalousyhteiskunnan vuodenkierron vuoksi ihmistenkin jälkeläiset ovat syntyneet keväällä suunnilleen samoihin aikoihin. Keväällä lasten syntymän aikaan on tietysti tapahtunut paljon vastasyntyneiden kuolemia (mm. kätkytkuolemat), jolloin on uskottu, että paha henki tappaa vauvoja ja sitä vastaan on suojauduttu verellä.

      Lisäksi lammasateria on toiminut yhteysateriana taloa suojaaville esi-isille. Ne on pyritty pitämään tyytyväisinä, etteivät ne lopeta talon suojaamista pahoja henkiä vastaan vaikka vauvojen itku niitä häiritseekin.

      The pagan aspects of the pesach ritual address the two concerns found in the Mesopotamian lullabies: keeping the infants safe and the ancestors appeased. With regard to the latter, the pesach sacrifice (Exod 12: 21) maintains the cult of the ancestors by binding them to the living and the unborn as suggested by the second theory above. Reaffirming connections with the ancestors might also assuage any annoyance they experienced due to the cries of children in the house.

      https://www.thetorah.com/article/the-origins-of-the-biblical-pesach

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      2819
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2021
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1825
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe