Meitä manipuloidaan hyväksymään yleinen mielipide

Anonyymi

Nyt pitäisi hälytyskellojen soida! Lukion opettaja Iitissä on saanut varoituksen aamunavauksessa lukemastaan professori Matti Leisolan kolumnista, joka on tulkittu ”homovastaiseksi” ja potkut uhkaavat, mikäli puheet toistuvat. Yhdenvertaisuusvaltuutettu arvioi päätöksessään, että aamunavauksessa oli yhdenvertaisuuslain vastaista häirintää.
Toivon, että jokainen tolkun suomalainen lukee tämän kolumnin. Siinä ei ole mitään minkään ihmisryhmän vastaista tai loukkaavaa, vaan eettistä pohdintaa, joka pitäisi kuulua jokaisen lukiolaisen yleissivistykseen. Herkkähipiäinen loukkaantuminen some-kampanjoineen on osa tahallista cancel-kulttuuria. Se on järjestelmällistä aktivismia, jonka tavoitteena on eristää ”vääriä” mielipiteitä esittävä sosiaalisesta piiristään, asettaa hänet boikottiin tai saada menettämään työpaikkansa. Vaarallisinta on, että tällä menettelyllä ajetaan yhteiskunta itsesensuuriin ja kavennetaan sananvapautta, jossa arvokysymyksistä kuten avioliitosta tai abortista ei ole enää lupa edes keskustella. Iitin aamuavauksen käsittely on malliesimerkki cancel-kulttuurin tuhoista.
Uusi Tie-lehdessä 17.3.2021 julkaistu kolumni tässä alla.
Objektiivisen moraalin puolustaja on aikamme vihollinen
Eettisten kriteerien puuttuessa ketään ei voi enää aidosti arvostella moraalittomista teoista, koska ei ole olemassa mitään absoluuttista moraalia.
Teksti: Matti Leisola
Jokaiseen kulttuuriin ja historian ajanjaksoon on kuulunut hyväksyttyjä ja ”mahdottomia” asioita. Esimerkiksi avoliitot, homoliitot ja abortti olivat nuoruudessani mahdottomia. Pedofilia, eläimiin sekaantuminen ja vammaisten surmaaminen ovat edelleen mahdottomien listalla.
Millä perusteella sitten päädymme pitämään jotakin käsitystä oikeana ja toista vääränä? Edesmenneen Chicagon yliopiston filosofi Richard Rortyn mukaan ei ole olemassa mitään ”neutraalia, kulttuurirajat ylittävää epähistoriallista kriteeriä erilaisten arvostusten luokitteluun”. Jotkut filosofit pitävät etiikkaakin vain geenien aiheuttamana harhana.
Miksi sitten esimerkiksi Puolan päätös tiukentaa aborttilakia herättää niin jyrkkiä reaktioita? Olisikohan yksi syy siinä, että monien mielestä päätös loukkaa ihmisen vapautta? Yhteiskunnassamme eettinen tunto rakentuu humanistiselle näkemykselle, jonka mukaan ihminen löytää itsestään käsin oikeat arvot. Ne muuttuvat kuitenkin nopeasti, koska ei ole olemassa mitään lopullista syytä kieltää mitään. Ainoaksi ehdottomaksi arvoksi on noussut yksilön täydellinen vapaus.
Eettisten kriteerien puuttuessa ketään ei voi enää aidosti arvostella moraalittomista teoista, koska ei ole olemassa mitään absoluuttista moraalia. Tällaisessa maailmassa viholliseksi tulee henkilö, jonka mukaan on olemassa todellisia perusteita oikealle ja väärälle.
Koska yhteiskuntamme eettiset perusteet ovat suhteellisia, jää ainoaksi keskusteltavaksi asiaksi yhteiskuntamme oikea ja väärä seuraavien vuosien aikana. Keskustelun tulokset määräytyvät ennustettavasti enemmistön toiveiden ja mielipiteiden mukaan – niin kirkossa kuin lakituvissakin. Objektiivisten kriteerien puuttuessa yhteiskuntamme on ajautumassa illuusioihin, jossa todellisuuden rajat hämärtyvät ja miehetkin alkavat synnyttää.
Kirjoittaja on bioprosessitekniikan emeritusprofessori.

6

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kaikki uskovien seurakunnat opettavat, että homous on kadotukseen johtavaa syntiä. Se ei ole varisnaisesti kenenkään ihmisen mielipide. Sehän lukee Raamatussa, joka on annettu uskovien ohjekirjaksi:
      "Ettekö tiedä, etteivät vääryydentekijät peri Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät haureelliset eivätkä epäjumalanpalvelijat, eivät avionrikkojat, irstailijat eivätkä homoseksuaalisuuden harjoittajat, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät peri Jumalan valtakuntaa. Tuollaisia jotkut teistäkin olivat, mutta te olette antaneet pestä itsenne, te olette pyhitettyjä ja vanhurskautettuja Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä ja Jumalamme Hengessä. " 1 Kor. 6:9-11.

    • Anonyymi

      Mitä tuostakin asiasta vielä tulee? Kristityt vastaan homot?

    • Anonyymi

      Väärin päin laitoin. Ajatus kuuluu näin:
      Homot vastaan kristityt.

    • Anonyymi

      Totta on, etteivät uskovaiset koskaan muuta mielipidettään Raamatun vastaisiksi. Mutta kyllä tässä maailmanvaiheessa alkavat nyt toimia rajoitukset mielipiteen ilmaisemista vastaan. Siis mielipiteitä ei pysty kukaan muuttamaan, mutta ilmaisuvapautta on jo nyt rajoitettu lailla. Raamatullisesti sanominen, että homous on helvettiin johtava synti, voidaan tulkita vihapuheeksi homojen ihmisryhmää vastaan.

    • Anonyymi

      Maailma on muuttunut. Nyt ihmiset yrittävät muuttaa Raamattua.

    • Anonyymi

      Entä koraani? Onhan siinäkin tuomittu homouden synti. Nousevatko ihmiset nyt siis muslimiuskontoakin vastaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8464
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2575
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2297
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe