Sitra: Sähkötuotanto pitää siirtää edullisimpaan tuulivoimaan, maatuulivoimaloihin

Anonyymi

Ajatelkaa jos pitkälti yli kymmenen vuotta myöhässä olevan Olkiluoto 3:n (1 600 MW) sijaan oltaisiin valittu tuulivoima. Rakennuskustannuksiltaan 10-12 mrd€:n hintaisen OL3:n sijaan oltaisiin sen ajan tuulivoiman hinnalla saatu 20 000 - 24 000 MW tuulivoimaa, todellinen keskimääräinen toteutuva sähköteho 1/3 eli 7 000 - 8 000 MW. Tätä puhdasta uusiutuvaa sähköä oltaisiin tuotettu jo 10 vuotta, kun OL3 on edelleen käynnistämättä. Tämä tuulivoimaspurtti olisi takuulla johtanut myös huomattavasti nykyistä suurempiin muihinkin tuulivoimaprojekteihin ja olisimme jo nyt Tanskan tapainen tuulivoimamaa.
Faktahan on se että tuulivoima on jo edullisin tapa tuottaa energiaa markkinaehtoisesti ilman tukia.

40

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuollainen määrä tuulivoimaloita pitäisi myös joutsen- ja valkoposkihanhikannat kurissa.

      • Anonyymi

        Sehän on jo tutkimuksin todettu että linnut osaavat väistää tuulivoimaloita, lepakot eivät niiden lähistöllä räjähtele ja tuulivoimavastaisten ihmisten oireilukin niiden sijoittelun lähialueen ulkopuolella on ideologista mielenterveysoireilua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sehän on jo tutkimuksin todettu että linnut osaavat väistää tuulivoimaloita, lepakot eivät niiden lähistöllä räjähtele ja tuulivoimavastaisten ihmisten oireilukin niiden sijoittelun lähialueen ulkopuolella on ideologista mielenterveysoireilua.

        Ei se ole osaamisesta kiinni, vaan siitä sattuuko osumaan voimalan roottoreiden lapoihin. Mitä tiheämmässä voimaloita on, ja mitä suurempia ne ovat kooltaan, niin sitä enemmän niihin myös törmäillään.

        Samalla tavalla linnut osaavat väistellä autojakin, vaan siitä huolimatta vuosittain liikenne tappaa kolmisen miljoonaa lintua.

        Tutkimuksiahan maailmaan mahtuu. Rokotteistakin on joidenkin mukaan hyötyä, ja jotkut niitä jopa hysteerisesti tuputtavat. Eihän vian tarvitse olla suuri, jos se sattuu olemaan pääkotelon sisäpuolella.


      • Anonyymi

        "Sitran selvitys: Tuulivoima siivittää Suomen ilmastotavoitteisiin"

        Ja Fortum osti Keski-Euroopan kivihiilivoimalat 👎😖


      • Anonyymi

        IS: Sitran raportin mukaan Suomeen tarvitaan runsaasti lisää tuulivoimaloita

        Suomen on mahdollista saavuttaa ilmastotavoitteensa maan hallituksen laatimassa aikataulussa, kertoo Sitran julkaisema selvitys.

        Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelman mukaisesti Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

        Tämä edellyttää kuitenkin Sitran mukaan fossiilisten polttoaineiden korvaamista päästöttömällä sähköllä teollisuudessa, liikenteessä ja lämmityksessä.

        – Selvityksen mukaan muutos voidaan toteuttaa näköpiirissä olevalla teknologialla, ilman ylioptimistisia oletuksia energiatehokkuuden parantumisesta ja ilman, että puun ja muun biomassan käyttö nousee pysyvästi, sanoo selvitykseen osallistunut projektipäällikkö Gerald Aue Compass Lexecon -konsulttiyrityksestä.

        Valtaosa uudesta tuotannosta olisi maatuulivoimaa, jolla on edullisempaa tuottaa sähköä kuin muilla päästöttömillä tuotantomuodoilla, kuten ydinvoimalla ja merituulivoimalla.

        Maatuulivoiman osuus sähköntuotannosta nousisi Sitran mukaan peräti yli 70 prosenttiin 2050 mennessä, kun viime vuonna osuus oli vain noin kymmenen prosenttia.

        Valtion asiantuntijayritys Motivan mukaan viime vuoden aikana Suomeen rakennettiin 67 uutta tuulivoimalaa. Kaikkiaan Suomessa oli viime vuoden lopussa 821 tuulivoimalaa, joten Sitran esitys merkitsisi käytännössä tuhansia uusia tuulivoimaloita.


      • Anonyymi

        Sitra etsi tehokkainta tapaa tuottaa energiaa kun sähkönkulutus tuplaantuu, ja se tietää valtavasti uutta tuulivoimaa👌


      • Anonyymi

        Pääosa sähköntuotannon tarpeesta on halvinta korvata tuulivoimalla – Sitra luottavainen: Suomen energia- ja ilmastotavoite mahdollista saavuttaa maatuulivoimalla.


      • Anonyymi

        Halvin reitti sähköntarve- ja ilmastotavoitteeseen on nostaa tuulivoiman osuus 70 prosenttiin sähköntuotannosta, laskee Sitran selvitys.


      • Anonyymi

        Yle: Tuulivoima voi tehdä Pohjanlahdesta puhtaan energian "Persianlahden", visioi elinkeinoministeri Lintilä
        https://yle.fi/uutiset/3-12100284?origin=rss
        Energiantuotanto nojaa jatkossa entistä vahvemmin tuulivoimaan, jota kaavaillaan muun muassa Pohjanlahdelle. Myös teollisuus vaatii puhdasta sähköä päästöjen vähentämiseen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä avasi keskiviikkona hallituksen budjettineuvotteluiden linjauksia päästökauppasektorille.

        Tuulivoiman merkitys energiantuotannossa kasvaa

        – Päästöt vähenevät nopeammin kuin on odotettu. Tältä puolelta hiilineutraalisuustavoite ei jää kiinni, Lintilä sanoi keskiviikkona.

        Erityisesti energiantuotannon päästömäärä vähenee parhaillaan kovaa vauhtia. Hiljattain saavutettiin merkkipaalu, jossa uusiutuvan energian osuus oli ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa suurempi kuin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen kulutus yhteensä.

        Arvioiden mukaan Suomi voisi saavuttaa 60–70 prosentin osuuden uusiutuvassa energiassa vuoteen 2035 mennessä.

        Lintilä nosti esiin vireillä olevat, Suomen ensimmäiset avomerelle kaavaillut merituulivoimahankkeet. Hankkeita on useita.

        – Pohjanlahden perukasta on tulossa jonkinlainen Persianlahti sillä tuulivoimalla, mitä sinne kaavaillaan.

        Vertauksella ministeri viittasi energian määrään: Persianlahdella on suurimmat tunnetut öljyvarat, joiden merkitys energiantuotannolle on ollut aikanaan valtava.


      • Anonyymi

        70%:n tuulienergiatuotanto maalla ja merellä ympäri Suomea ja Suomen merialueita lisää maamme huoltovarmuutta. Mahdollinen vihollinen tai terrorismi ei muutaman suuren energialaitoksen pommittamalla tai räjäyttämällä rampauta koko Suomen energiansaantia, kuten nyt voisi tapahtua. Kun energiantuotanto on hajaitettu joka puolelle maata, sen alasajo on hankalaa.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Pääosa sähköntuotannon tarpeesta on halvinta korvata tuulivoimalla – Sitra luottavainen: Suomen ilmastotavoite mahdollista saavuttaa

      https://demokraatti.fi/paaosa-sahkontuotannon-tarpeesta-on-halvinta-korvata-tuulivoimalla-sitra-luottavainen-suomen-ilmastotavoite-mahdollista-saavuttaa/

      Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen kustannustehokkaalla tavalla vaatii fossiilisten polttoaineiden laajaa korvaamista puhtaasti tuotetulla sähköllä teollisuudessa, liikenteessä ja lämmityksessä, toteaa Sitran julkaisema selvitys.

      Pääosa tarpeesta on halvinta korvata tuulivoimalla, jonka tuotantokustannukset ovat pienemmät kuin ydinvoimalla ja merituulivoimalla. Maatuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta nousisi selvityksen mallissa yli 70 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä, kun osuus viime vuonna oli noin kymmenen prosenttia. Tanskassa tuulivoiman osuus on jo nyt yli puolet.

      –  Muutos voidaan toteuttaa näköpiirissä olevalla teknologialla, ilman ylioptimistisia oletuksia energiatehokkuuden parantumisesta ja ilman, että puun ja muun biomassan käyttö nousee pysyvästi, sanoo mallinnustyötä vetänyt konsulttiyritys Compass Lexeconin projektipäällikkö Gerald Aue tiedotteessa.

      • Anonyymi

        Miksei Suomi halua uutta Nokiaa ja pyri tuulivoimarakentamisen suurvallaksi?


    • Anonyymi

      Tuulivoimatilanne Pohjoismaissa (pl. Islanti) ja Baltiassa
      28.09.2021 18:34

      Sähkön kokonaistuotanto: 48227 MW
      Sähkön kokonaiskulutus: 46701 MW

      Maa: tuulivoimatuotanto (% kulutuksesta / % maan kulutuksesta)
      FI: 382 MW (0,8 % / 4,2 %)
      SE: 2742 MW (5,9 % / 17,1 %)
      NO: 1684 MW (3,6 % / 12,7 %)
      DK: 228 MW (0,5 % / 4,9 %)
      EE: 23 MW (0,0 % / 2,3 %)
      LV: 4 MW (0,0 % / 0,4 %)
      LT: 85 MW (0,2 % / 5,4 %)
      Yht: 5149 MW (11,0 % / 11,0 %)

    • Anonyymi

      Tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta voi nousta 70 prosenttiin, ennakoi Sitran selvitys
      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/artikkeli-1.1574295
      STT
      Suomi tavoittelee hallitusohjelman mukaisesti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja sen jälkeen hiilinegatiivisuutta.

      Sitran selvityksen mukaan pääosa kasvavasta sähkön tarpeesta on halvinta korvata tuulivoimalla.

    • Anonyymi

      Tuulivoimasta povataan sähköntuotannon kuningasta

      Selvitys: Suomeen nousee valtavasti lisää tuulivoimaa

      Sähkön kulutus kasvaa, mikä johtaa maatuulivoiman erittäin suureen lisärakentamiseen.

      Suomi voi saavuttaa päästövähennystavoitteensa, mutta se vaatii Sitran tuoreen selvityksen mukaan liikenteen, lämmityksen ja teollisuuden laajaa sähköistämistä. Samalla puhtaasti tuotetun sähkön tarve kasvaa huomattavasti. Selvityksen mukaan maalle rakennettava tuulivoima voisi tuottaa jopa kaksi kolmasosaa Suomen sähköstä vuonna 2050.


      Sitra etsi tehokkainta tapaa leikata Suomen päästöjä: sähkönkulutus tuplaantuu, ja se tietää valtavasti uutta tuulivoimaa
      https://yle.fi/uutiset/3-12116663
      Kuluttajat saavat tottua tulevaisuudessa yhä suurempiin sähkön hinnan vaihteluihin. Selvityksen mukaan kustannustehokkainta on tuottaa enemmän sähköä maalle rakennettavilla tuulivoimaloilla.

      Sähkön kulutus vuoteen 2050 mennessä lähes tuplaantuisi nykytasoon verrattuna, ja tarvittava tuotannon lisäys vaatisi maatuulivoiman erittäin suurta lisärakentamista. Selvityksen mukaan maatuulivoima tulee olemaan kustannustehokkain tapa lisätä sähköntuotantoa.

      – Selvityksemme pohjautuu kustannustehokkuusmallinnukseen. Olemme pyrkineet hakemaan kustannustehokkaimman polun sähköistämisen toteuttamiseen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Kustannustehokkuuden näkökulmasta ja myös sähköjärjestelmän kannalta katsottuna maatuulivoima on Suomelle kustannustehokkain uuden sähkön tuotantomuoto, sanoo Sitran projektijohtaja Janne Peljo.

      Selvitys painottaa, että siirtyminen päästöttömään energiajärjestelmään kustannustehokkaasti on ensisijaisesti päättäjien käsissä.

      • Anonyymi

        Sitra-Katainen lupasi ettei Caruna nosta sähkönhintaa.

        Sitra-Katainen lupasi, että Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa.

        Sitra-Katainen lupaa, että tuulivoimalla hoidetaan Suomen sähköntuotanto.

        Muahahah!


    • Anonyymi

      24 000 MW:n tuulivoima tuottaa tyyninä päivänä vain 240 MW:n teholla. Tuulisina toki 20 000 - 23 000 MW.

      Tyyninä päivänä vain ei tule tuottoa.

      • Anonyymi

        Asuntosijoittamisella saa noin 10 prosentin vuosituoton. Tuulivoiman sijaan kannattaa siis investoida asuntoihin.


      • Anonyymi

        Sähköistyvä autokanta suurentuvine akkuineen tuulivoimatuotannon kanssa kasvaessaan pitää huolen säätövoimasta. Myös kotitalouksiin on rantautumassa Teslan ym. suurtehoakkuyksiköt mm. oman aurinkotuotannon varastointiin sekä lisäksi akkulaitokset ja muut sähkön varastointitavat sekä vedyn varastointi ja polttokennot. Tulevaisuus on tuulivoiman!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sähköistyvä autokanta suurentuvine akkuineen tuulivoimatuotannon kanssa kasvaessaan pitää huolen säätövoimasta. Myös kotitalouksiin on rantautumassa Teslan ym. suurtehoakkuyksiköt mm. oman aurinkotuotannon varastointiin sekä lisäksi akkulaitokset ja muut sähkön varastointitavat sekä vedyn varastointi ja polttokennot. Tulevaisuus on tuulivoiman!

        Pian tulevat uuden sukupolven sähkötehoakut mm. litium ja natrium 1 000 - 2 000 km:n latausvälillä, jotka toimivat hyvinä varavoiman lähteinä. Ne ladataan edullisesti kun tuulee paljon ja energia voidaan siirtää osin takaisin verkkoon kun sattuu olemaan harvinainen vähätuulinen päivä koko Suomen maa- ja saaristoalueilla, Pohjanlahdessa, Selkämerellä, Perämerellä ja Suomenlahdessa sekä Saaristomerellä, joita on hyvin harvoin. Tällä hetkellähän Suomen tuulivoimatuotanto on niin suppeaa että näitä vähätuulisia päiviä silloin tällöin vielä tulee.


    • Anonyymi

      Ongelma on ja pysyy. Ei tule tuulienergiaa tyyninä päivinä. Katkaistaanko silloin sähkön tulo?

      • Anonyymi

        Silloin voidaan lukea Viisikkoja otsalampun valossa.


      • Anonyymi

        Ei sitä silloin tarvitse katkaista, kaikki tietysti tietävät että tuotannon ja kulutuksen tulee olla yhtä suuret jotta sähköverkon taajuus ja jännite pysyvät sallituissa rajoissa ja ellei niissä pysytä, automaattiset suojausmekanismit käskyttävät katkaisimet auki ja se on sitten siinä, ei ole verkossa sähköä. Eli ei tarvitse katkaista, katkaisu tulee ihan vissiin ennen kuin esim. kantaverkon 430 kV jännite on pudonnut edes 410 kV:n ja /tai taajuus laskenut 50:stä edes 49 hertziin.
        Jos sähkönkulutus suomessa jollakin hetkellä tapahtuu esim. 12000 MW:n teholla ja jostain syystä verkkoon samalla hetkellä meneekin sähköä vain esim. 9000 MW:n, on kyse sekunneista kun ei mitään sähköä liiku minnekään...


    • Anonyymi

      Tuulisähkö = siirtyminen Globaaliin Hegemoniaterroriin jossa valtava energiayhtiö globaalisti tuottaa sähköä orjilleen.

      Tällaistako Hegemoniaterroria vihreät haluavat?

      • Anonyymi

        Hmm. mitähän fossiilinen- ja ydinvoimaenergiatuotanto sitten on? Sehän vasta keskitettyä hegemonisterroria on.


    • Anonyymi

      Ydinvoima on yhtä päästötöntä ja puhdasta kuin tuulivoima. Suomen kaikkien ydinvoimaloiden vaarallinen jäte tulee mahtumaan kerrostalokaksion kokoisen tilaan, kertoi Tekniikan Maailma lehti.

      • Anonyymi

        Atomivoimalat ovat epävarmoja. Esimerkiksi kun OL3:ssa sattuu pikkufiba, niin pitää pieraista muutamassa sekunnissa 1600 megawatsonia varavoimaa. Mistä kiskotaan, kun ei Suomessa ole nopeasti säätyvää purovoimaakaan paljoa yli 2 gigawatsonia enempää, ja pienempiä voimaloita puretaan jo muutenkin pois jaspereiden ja kumppaneiden vaatimuksesta.


      • Anonyymi

        Aivan liian kallista tuo ydinvoima.

        Olkiluoto 3 on maailman kallein rakennus 10-12 mrd€ pelkillä rakennuskuluilla. Kaiken lisäksi se on yli 10 vuotta myöhässä tietenkin yli 10 vuoden sähköntuottotulot menetetty(kuluerä sekin). Laitosta on rakennettu niin kauan kesät, syksyt, talvet, keväät säiden armoilla että se on ennen aikojaan peruskorjauksen tarpeessa.

        Eikä siinä kaikki kulut, vaan käytön ajan kulujen jälkeen tulee vuosikymmenten alasajon miljardikulut sekä loppusijoituskulut.

        Eikä siinä kaikki vaan hinnassa pitää huomioida ydinjätteen 100 000 vuoden loppusijoitus kuluineen ja riskeineen.

        Sekin on faktaa että ydinvoimavakuutukset, joista niistäkin tulee vakuutuskuluja, ovat aina ydinvoiman tapauksessa alivakuutettuja ja vahingot eli ydinturmat realisoituessaan kaatuvat AINA veronmaksajien, kansan, tulevien sukupolvien ja ympäristön kontalle. Tsernobyl, Fukushima jne. ovat tämän todistaneet. Pahimmillaan koko eteläinen Länsi-Suomi olisi asumis- ja viljelykelvoton joutomaa tuhansia vuosia. Keskisuuren tai suuren ydinturman hinnalla koko maa rakennettaisiin jo täyteen puhdasta, uusiutuvaa tuulivoimaa.

        Ydinturmat voivat realisoitua käytön, vuosikymmenten alasajon tai 100 000 vuoden loppusijoituksen aikana.

        Ylivoimaisesti kallein energiantuotantotapa kun oikeasti kaikki kulut ja riskit ynnätään 👎


    • Anonyymi

      Voisko toimettomat mamut laittaa pyörittämään näitä tuulettimia tuulettomina päivinä?

    • Anonyymi

      Sitran lausuntoihin on suhtauduttava melkoisilla varauksella. Palkkalistoilta löytyy mm. joitain pikakursseja käynyt "erityisasiantuntija" Oras Tynkkynen. Että sellaisella asiantuntemuksella tuo poliittinen Sitra antaa lausuntoja.

    • Anonyymi

      Sitra on miespuolisten pelleporukan ajatushautomo , sieltä loihe lausuntoja epämääräisesti yhteiskkuntaa ymmärtävät henkilöt .

    • Anonyymi

      Vesivoima on kaikkein taloudellisin tapa tuottaa energiaa.

    • Anonyymi

      Ydinvoima on kallein tapa tuottaa energiaa,nyt kun EU nostaa ydinvoimalla tuotetun sähkön hinnan,jopa kolminkertaiseksi!

      • Anonyymi

        Alkaa lähestyä sen todellista hintaa kuluineen.


    • Anonyymi

      ja saman tien trollit puolustelemassa Putinin öljykauppaa.

      • Anonyymi

        Tuulivoimahan on nimenomaan isänmaallists energiaa. Ei olla Venäjän kaasun tai ydinvoimaloiden armoilla. Kuvittelisi jopa kokkareiden kannattavan Putinin helmoista pääsyä omilleen, mutta ei..kun ydinvoima tuottaa suurimmat korruptiolahjukset.


    • Anonyymi

      Juurikin.

      • Anonyymi

        Se isänmaallisuus ei vaan toimi tyynellä pakkasella sillä sitä tuuli - eikä aurinkosähköä ei synny kun sitä eniten tarvitaan esim. lämmityksessä kuten nyt on nähty.
        Meillä olisi valtavat omat bioenergiavarat yhdessä metsäenergian jollei vihreät olisi EU:ssa ajaneet turpeen valheella ja arvalla ajaneet uusiutumattomaksi.
        Se on Ruotsissa uusiutuvaa ja sitä nostaa Suomen valtion yhtiö jolta valtio saa osinkoja!!
        Yhdessä atomivoiman ja vesivoiman kanssa Suomi olisi energiaomavarainen eikä pörssisähkökään heilauttelisi.. Tuuli- ja aurinkoenergiaa voisi olla niin paljon kuin sitä järkevästi kannatta rakentaa.
        Se älyttömyys jatkuu edelleen taksonomian, päästökaupan ja hiilineutraalisuuden nimissä vaikka sillä ei ole mitään merkitystä maailman ilmastoon kun Kiina, Intia ym. vasta
        2060 tavoittelevat sitä.
        Kaikki yhdessä samoin tavoittein ja SAMALLA AIKATAULULLA niin onnistutaan.
        EI ME ENSIN.
        .


    • Anonyymi

      Tänä vuonna taas 1 800 MW tuulivoimatuotantoa lisää.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      38
      771
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe