Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Omakannan tietosi vaarassa

Anonyymi

Omakanta-palvelun asetuksia on muutettu siten, että 1.11. 2021 lähtien tietojen luovuttaminen kolmansille osapuolille on automaattisesti sallittu. Mietin pitkään mikä tässä on takana, mutta ainut johtopäätökseni on, että ainoastaan rokotukseen tai koronaan liittyvät tiedot voivat kiinnostaa esimerkiksi työterveyshuoltoa ja ehkä myöhemmin jopa viranomaisia ja tietoja voidaan käyttää minua vastaan.

On tärkeää, että käyt muuttamassa Omakannan asetuksia niin, ettei tietojen luovutus ole sallittu.

https://mvlehti.net/2021/11/02/henkilokohtaisten-terveystietojen-luovutus-omakannasta-aloitettiin-mene-ja-kiella-kaikki/

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      AINAHAN omakannan tietoja on voitu luovuttaa kolmansille-neljänsille-viidensille ja vaikka kuinka monelle osapuolelle jotka hoitavat sinua.

      Menee aika hankalaksi jos kieltää kaikkien tietojen luovutuksen. Sen jälkeen pitää itse toimittaa kaikki tiedot aina uuteen paikkaan mihin menee hoidettavaksi, tai sitten poistaa kielto jonka jälkeen tiedot leviää taas kaikkialle.

    • Anonyymi

      Ei ole voitu luovuttaa. Tähän asti jokaisen on pitänyt käydä laittamassa lupa voimaan. Omakannan sivuja selaamalla löytyy kohdat mistä tietojen luovuttamisen voi kieltää tai sallia. Voi lisätä rastin ruutuun; tietojen luovuttaminen sallittu hätäensiaputapauksissa.

    • Anonyymi

      Näyttäisi että vain asian nimi muuttuu.
      Itse olen aikaisemmin käynyt kieltämässä, jolloin pysyy kiellettynä uudella nimelläkin.

    • Anonyymi

      Minulla lukee tietokannassa, et ole vielä antanut lupaa tietojen luovutukseen.
      Olen kyllä yksittäisille antanut luvan, kuten hammaslääkärille ja Terveystalolle, joka oli työpaikan tth-asema ja käyn siellä vieläkin gynetarkastukset.
      Mielelläni salaisin jos olisin joutunut käydä psykoosin, alkoholisimin, mielenhäiriön tms, asian takia, joita ei halua kaikille kertoa, minä ainakaan. Mutta ketä kiinnostaa kun siellä on virtsatietulehdus, lonkkakipu, punkin purema, suolistovaiva, niskasärky ja hampaiden hoito. Tietysti tulevaisuutta varten varmuudeksi voisi salata, mutta en oikein usko että enää rapajuopoksi tai mielenvikaiseksi tulen.

    • Anonyymi

      Ei kannata antaa lupaa.
      Tiedot voi tulostaa itse paperille Omakannasta ja viedä mukanaan siihen hoitopaikkaan mihin on menossa, kun tietää niitä siellä tarvittavan. Esim. tiettyä sairautta koskevat.
      Julkisella sektorilla kieltomahdollisuudet ovat sitäpaitsi muutenkin surkeat, koska terveydenhuollon yksiköiden sisällä ei voi kieltää mitään, ja yksiköksi lasketaan koko sairaanhoitopiiri. Eli siis esim. HUS:n, Tays:n jne. näiden isojen systeemien sisällä minkään yksittäisen toimipaikan tietoja ei voi kieltää. Jos käyt hammaslääkärillä tai psykologilla tai neuvolassa, kaikkien kirjoitelmat näkyvät toisilleen. Jos ei halua näin laajaa näkyvyyttä (esim. perheasioiden takia psykologilla, tai kriisi josta kertonut neuvolassa tms.) niin ei ole mitään mahdollisuutta pitää tietoja salassa, siis että ne eivät näkyisi muille kuin sille työntekijälle jonka vastaanotolla on käynyt. Etenkin elämäntilanteen tiedot ovat tällä tavoin aivan liian laajasti luettavissa.
      Myös jotkut somaattiset terveysasiat saattavat olla sellaisia, ettei halua niitä aivan kaikille hoitaville henkilöille tiedottaa.

      Yksityiset lääkäriasemat voi kieltää Omakannassa ja myös niiden yksittäiset käynnit, mutta julkisella puolella ei siis mitään. Ainoastaan sikäli julkisen tietojen levitystä rajataan, että sen sairaanhoitopiirin näkyvyyden voi estää yksityiselle päin sekä muihin sairaanhoitopiireihin. Ei auta paljoa, jos koko asuinalueen kaikki julkiset terveydenhuoltohenkilöt pääsevät lukemaan kaikki tietosi, mutta voit kyllä vaikuttaa siihen etteivät ne näy yksityislääkärille tai johonkin maan toisella puolella olevaan julkiseen hoitopaikkaan missä et muutenkaan koskaan käy.

      Omakannan kieltomahdollisuudet on räätälöity varakkaalle väestönosalle, heille joilla on varaa käydä yksityisellä. Siellä on täydellinen vaitiolovelvollisuus, jos asiakas niin haluaa. Vain julkisella käyvät tavikset joutuvat sallimaan laajat lukuoikeudet yksityisiin terveystietoihinsa.

      Vaikka ei ruksaisikaan Kannassa ollenkaan kohtaa jossa "annan suostumukseni terveystietojeni käyttöön" etusivulla, niin tiedot ovat siis kuitenkin em. tavalla luettavissa oman sairaanhoitopiirin sisällä. Monihan ei tätä tiedosta vaan luulee, että tiedot jäävät sen hoitopaikan sisälle jossa on käynyt.

      Luovutusoikeuksien muutos tarkoittaa vain, että tätä ennen ei ole terveystietoja voinut luovuttaa terveydenhuoltosektorin ulkopuolelle ilman erillistä lupaa, siis esim. työkkäriin, vakuutusyhtiöön ja onkohan niitä muitakin. Kannattaa olla tarkkana jatkossa siis esim. työttömän, kun menee tapaamaan työvoimavirkailijoita, että jos olet antanut joskus suostumuksesi Kannan käyttöön etkä ole tehnyt erillisiä kieltoja (eihän niitä julkisella ole voi paljon tehdäkkään) niin työkkärin ihmiset voivat lukea Kannasta suoraan terveystietojasi. En tosin tiedä onko heillä sellainen käytäntö että ilman lupaa lukevat, pitäisi selvittää tarkemmin, tuo Kannan tiedote on taas kerran aika epämääräinen.

    • Anonyymi

      Joka kerta kun menet yksityiselle, kysytään/vaaditaan lupa saada tiedot. Jokainen antaa nämä kyselemättä. Ymmärrän ettei tietoja haluta ulkopuolisille, mutta se on oikeasti ongelma, että mahdollisuus kieltää hyvin tarkkaan, toimipistekohtaisesti, mille terveysasemalle, mille sairaalalle, mille paikalle annetaan lupa lukea tietoja ja sitten vielä jaotellaan niin, että joku saa nähdä vain näiden yksiköiden tallentamat tiedot, nämä saavat lukea labrat ja nämä eivät, nämä saa lukea röntgenit ja nämä ei, niin se luo niin monimutkaisen järjestelmän, että sen laatiminen on maksanut tuhottomasti ja se tuhoaa myös järjestelmän suorituskyvyn. Siksi Viron järjestelmä ilman näitä ihmeellisyyksiä maksoi kymmenen miljoonaa ja Suomessa rahaa on palanut 500 miljoonaa, eikä systeemi vieläkään toimi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2077
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1788
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1654
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1480
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1413
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1344
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1338
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe