Teknologinen singulariteetti

Anonyymi

Maikkarin uutisissa oli tänään juttua ns vahvasta tekoälystä. Onhan se ymmärrettävää, että sellainen pelottaa, kuten uusi teknologia ennenkin. Terminaattorien ynnä muiden asiaan kriittisesti suhtautuvien varoitukset ovat toki ohjanneet ajattelua pitkään, vaikka asiaa voisi lähestyä myös järkiperäisemmin.

Oletko esimerkiksi sitä mieltä, että alykkyys korreloi hyvyyden kanssa? Silloin sinun kuuluisi tukea vahvan tekoälyn kehitystä, koska vahva tekoäly voitaisiin tehdä moraalisesti ylivertaiseksi ihmisiin nähden. Ihminen on kauhea olento. Ihmisyyden kontolla on molemmat maailmansodat, ydinaseiden kehitys ja ympäristön tuhoutuminen. Historian kaikki kidutukset ja kansanmurhat on tehty ihmisten toimesta. Yhtä ainutta ei ole suorittanut kone. On sanottu, että ihminen on perimmältään paha. Ihminen tulee tuhoamaan tämän planeetan, ellei joku häntä alykkäämpi ratkaise sen ongelmia.

Voidaan toki ottaa myös vastakkainen näkökanta, eli älykkyys ei korreloi hyvyyden kanssa. Itse asiassa ihminen on eläinkunnassa kaikkein väkivaltaisin eläin, vaikka onkin älykkäin. Älykkyys näyttäisikin korreloivan pahuuden kanssa, kenties koska älykäs oppii dominoimaan muita. Ihminen on perimmiltään itsekäs, ja niin olisi häntä älykkäämpi tekoälykin. Itsekkäänä olentona ihminen riistää muita niin kauan kun riistettävää on.

Tekoäly on kuitenkin erilainen, koska se on ihmisen kehittämä järjestelmä. Näin ollen tekoälyn ei tarvitse kopioida ihmisen paheita, kuten itsekkyyttä ja vallanhimoa. Tekoäly voitaisiin kai kehittää sellaiseksi, että sen toimintaa ohjaava metriikka (analoginen onnellisuuden kanssa) olisi yhteisen hyvän tavoittelu. Silloin tekoäly ei tekisi pahaa muille, etenkään jos tekoäly kehitettäisiin niin, ettei se vahingossakaan voi ehdottaa ydinsodan aloittamista tai muuta yhtä hullua. Ydinaseet voitaisiin myös hävittää maailmasta, ettei Skynet skenaariosta tulisi todellisuutta.

Joka tapauksessa on totta, että se valtio, joka ensimmäisenä kehittää vahvan tekoälyn, päihittää muut valtiot varustelussa. Näin lausui aikanaan myös Vladimir Putin, mikä osoittaa, että Venäjä pyrkii aktiivisesti kehittämään vahvaa tekoälyä. Vahvan tekoälyn kehittäminen tekisi Venäjästä ylivertaisen muihin valtioihin nähden, mikä varmasti on Putinin toive, sillä hän haaveilee Venäjän valta-aseman palauttamisesta. Vahva tekoäly kykenee löytämään ratkaisuja ongelmiin, joita perinteinen tietotekniikka tai ihminen ei kykene ratkaisemaan. Vahvalla tekoälylle voitaisiin antaa valtaa myös päätöksenteossa, jossa se voisi toimia neuvonantajana. Äärimmäinen esimerkki olisi antaa vahvan tekoälyn vastuulle maan sotilas-strategia kriisitilanteessa. Silloin sota voitaisiin mahdollisesti voittaa minimitappioilla.

Terminaattoria tuskin tulee käymään toteen, koska tämä edellyttäisi riittävän tuotantokapasiteetin antamista tekoälyn vastuulle. Tekoälylle voitaisiin asentaa on/off nappula tai sähköt voitaisiin tarvittaessa katkaista. Vahva tekoäly toimisikin ideaalitilanteessa ympäristöstään eristetyssä tietojärjestelmässä, jota koulutettaisiin esimerkiksi muistitikun avulla. Sillä ei olisi yhteyttä internettiin. Näin ollen tekoäly olisi täysin ihmisten armoilla.

Todennäköisesti tekoälyllä ei kannatakaan imitoida ihmisen ominaisuuksia, koska ihminen on osoittautunut huonoksi eläimeksi. Mitä inhimillisemmän tekoälyn luomme, sitä pahempi lopputulos voi olla. Tekoälyllä ei saisi olla selviytymisviettiä tai tarvetta kuluttaa aineellisia resursseja. Nämä paheet ovat tehneet ihmisestä niin vaarallisen kuin se on.

5

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tekoälystä levitetään mystisiä mielikuvia. Todellisuudessa se toimii niin kuin se on ohjelmoitu toimimaan.

      Tämän lähtökohdan vuoksi on turha luulo, että tekoäly pystyisi inhimillistettyyn harkintaan saati moraalisiin pohdintoihin. Mekaanisesta päättelyprosessinsa vuoksi se ei ehkä osaa järkevästi kaikissa tilanteissa. Tätä ei voi pitää itsenäisenä ajatteluna, pikemminkin virhetoimintona, jota ihminen arvostelee omien moraalikäsitystensä läpi.

    • Anonyymi

      Missään ei ole osoitettu että äly ja ihmisen kokema hyvyys olisivat toisiinsa sidottuja. Päin vastoin, monet pahoina pidetyt ihmiset ovat olleet hyvin älykkäitä.

      Vahva tekoäly tarkoittaisi itsenäiseen ajatteluun pystyvää konetta, jolla ei ole moraalia, empatiaa eikä inhimillisiä tunteita. Eli kyseessä olisi määritelmänomaisesti psykopaatti. Ottaen huomioon nykyisen internetin tietoturvattomuuden on syytäkin olla huolissaan sellaisen kehittämisestä. Erityisen vaarallista on kehittää koneita, jotka voivat itse muokata omaa koodiaan.

    • Anonyymi

      Ei kai tekoälyllä voi olla minkäänlaisia tunteita. Käsittääkseni tunteiden kokemiseen tarvitaan mm. hormoneja, eikä tietokoneessa sellaisia ole.

      • Anonyymi

        Tekoäly voi luoda tunteista mallin ja noudattaa sitä ja kas sinä sanot sitä tunteikkaaksi 🤣


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      364
      3295
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      118
      2406
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      123
      1715
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      75
      1226
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1107
    6. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      45
      1046
    7. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      155
      1040
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1033
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      883
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      826
    Aihe