Swedenborgin kuvitelmat ja Mormonien uskomukset

Anonyymi

Emmanuel Swedenborg oli siis sellainen Ruotsalainen filosofi joka väitti saaneensa näkyjä joissa kuvailtiin kuolemanjälkeistä elämää ja muita juttuja. Yksi hänen väittämistään oli että kuoleman jälkeisessä elämässä olisi kolme taivaan tasoa.

Eräs toinen henkilö joka myöskin väitti saaneensa näkyjä oli Joseph Smith. Tämä herra Smith kopioi joitain ajatuksia Swedenborgin kirjoituksista ja sisälsi ne Mormonismiin.

Nythän kuka tahansa voi väittää saaneensa ilmoituksen Jumalalta. Ja väittää mitä haluaa. Vähän niinkuin se Jim Jones silloin 1960 ja 1970-luvulla.

Kuulijoiden pitäisi itse yrittää katsoa ovatko nämä väittämät sopusoinnussa Raamatun kanssa. Näin tekemällä he olisivat enemmänkin ensimmäisen vuosisadan Beroiassa asuneiden juutalaisten kaltaisia, joista Apostolien teot 17:11 sanoo

"Juutalaiset olivat täällä avarakatseisempia kuin Tessalonikassa. He ottivat sanan halukkaasti vastaan ja tutkivat päivittäin kirjoituksista, pitikö kaikki paikkansa."

Ne "kirjoitukset" joihin tuossa viitataan olivat vanhan testamentin kirjoituksia esimerkiksi niistä profetioista jotka viittasivat Jeesukseen.

Kuitenkin monet varmaankin ajattelevat että "hah, minähän voin aina väittää vain vilpittömästi uskoneeni siihen mitä minulle kerrottiin".

Seurauksena että kuulijat eivät ota itse vastuuta siitä mihinkä uskovat.

Ymmärtävätköhän itsekään kuinka hölmöä on uskoa jonkun väittämää että Jumala ilmaantui ja puhui hänelle?

Nykyaika sellaista väittävä varmaankin lähetettäisiin psykiatriseen tarkastukseen.

Ja sitten kun tuodaan esiin historiallisia faktoja esimerkiksi tuosta Joseph Smithistä, häneen uskovat kieltäytyvät kuuntelemasta näitä. Vaikka myöhempinä aikoina MAP-kirkko on itsekin jossain määrin artikkeleissaan myöntänyt esimerkiksi Josephin moniavioisuuden, kirkon jäsenet eivät näistä artikkeleista näytä paljoakaan välittävän.

Ehkä heidän mielestään Josephin moninaimisessa ei ollut mitään väärää. Normaalia miehen käytöstä? Ehkä se oli normaalia moraalittoman miehen käytöstä mutta ei normaalia jumalallisen miehen käytöstä.

Mitä he oikein pelkäävät? Että jos lukevat liikaa faktoja niin joutuvat moraaliseen vastuuseen siitä mihinkä sitten uskovat?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Mormonithan tekevät siis moraalittomasti eläneestä Joseph Smithistä jopa Jumalaa suuremman (vaikutusvaltaisemman) henkilön itselleen.

      Kun Raamattu sanoo jotain jostain asiasta mutta Joseph Smithin kirjoitukset sanovat jotain muuta, he kuuntelevat mieluummin Smithin kirjoituksia.

    • Anonyymi

      Tuo Jim Jones oli vuonna 1961 alkanut kertomaan seurakunnalleen saaneensa näkyjä joiden mukaan Indianapolis tulisi tuhoutumaan ydinasehyökkäyksessä.

    • Anonyymi

      kuitenkin väittävat että syytökset eivät ole totta. ehkä niiden pitäisi miettiä mitä Ilmestyskirjan 21:8 sanoo valehtelijoiden kohtalosta

    • Anonyymi

      Oman uskonnon valitseminen on aina jonkin verran uskon asia.

      Otetaan vaikka tilanne jossa haluat tarkistaa onko sen kirkon opetukset sopusoinnussa Raamatun kanssa. Pitäisi itse jo tuntea Raamattu aika hyvin jotta voisit tietää mitä siellä sanotaan.

      Tietäisikö yleensä monet vaikkapa sellaisista Raamatunkohdista kuin Psalmit 146:3 ja 4 tai Saarnaaja 9:5 ja 10. Ne puhuvat aika selkeästi "kuoleman jälkeisestä elämästä" taikka enemmänkin sen puuttesta.

      Näistä jakeista voisi vaikka kysyä aina jonkun uskonnon edustajilta. Mitenkä he selittäisivät mitä niissä sanotaan?

      Jotkut uskonnot saattavat kuitenkin väittää että Raamattu on virheellinen mutta että heidän kirjansa taas ei ollenkaan ole sitä. Heillä ei kuitenkaan ole mitään todisteita Raamatun virheellisyydestä, ainakaan noiden jakeiden kohdalla.

      Samoin monilla muilla uskonnoilla on omat "kirkko isänsä" ja "pyhät miehet" joiden vanhoille kirjoituksille annetaan enemmän vaikutusvaltaa kuin sille mitä Raamatussa lukee.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      100
      1919
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1440
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      92
      1333
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1317
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1134
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      470
      1034
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      47
      928
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      913
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      862
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      836
    Aihe