Aikuisen yökastelu

Anonyymi

Olen aikuinen nainen ja kärsinyt satunnaisesti vuosia itselleni erittäin kiusallisesta ja nolosta asiasta, eli yökastelusta.

Ensimmäinen kerta kun vaippaiän jälkeen näin kävi, oli juuri sinä yönä kun kuukautiseni alkoivat.
Sen jälkeen vahingot ovat olleet hyvin satunnaisia ja aikuisuuteen liittyviä. Joskus on voinut tapahtua pari kertaa ja sitten on ollut puolen vuoden tai vuodenkin tauko ennen seuraavaa kertaa.

Näen unta, jossa menen vessaan, tai johonkin tilanteeseen jossa minun on tarkoitus pissata. Usein pystyn myös unessa uskottelemaan itselleni, että olen varmasti hereillä ja voin antaa tulla. Ja sitten herään.

Oireilu oli melko satunnaista, kunnes sain kolmannen lapseni ja raskauden loppukolmanneksella tilanne oli paha. Jouduin herättämään itseni joka yö vessaan. Tämä ei kuitenkaan ollut kahden ensimmäisen raskauden kohdalla.
Ongelma jatkui niin kauan, kunnes lopetin yöimetyksen.
Tämän jälkeen ongelma oli poissa noin vuoden ja nyt se on taas palannut korkojen kera. Nyt kaksi edellistä yötä kastelin ja sitä ennen noin viikko aiemmin.
Pahimmillaan herään vasta aamulla märässä lammikossa, parhaimmillaan herään unessa siihen vaiheeseen kun pitäisi pissata.

Olen hävennyt tätä vuosikaudet mutta lopulta uskalsin puhua lääkärille. Minulle tehtiin verikokeita, unitutkimus ja suljettiin tulehdukset pois. Mistään ei löytynyt vikaa.

Olen itse miettinyt ongelman olevan ehkä aivolisäkeperäistä hormonihäiriötä, mutta lkr ei pitänyt todennäköisenä. Tälläistä häiriötä voisi aiheuttaa aivolisäkkeen tuumori.

Perusteluina se, että oireilu alkoi kuukautisten alkamisen aikana, ja oli pahimmillaan imetyksen aikana.
Minulla on myös ollut ongelmia synnytysten käynnistymisen kanssa, kaikki kolme on pitänyt käynnistää ja mennä loppuun asti oksitosiinitipassa.
Lisäksi minulla on ollut myös ongelmia raskautumisessa.

Kaikkia näitä hormoneja tuottaa aivolisäke; maitohormoni, oksitosiini, adh-vesihormoni ja raskautumiseen liittyvät hormonit.
Adh-hormonin vajaus selittäisi nämä kastelut.

Minulla on tänä vuonna todettu myös alhainen ferritiini (15) ja iso liuta siihen liittyviä oireita. En kuitenkaan ole löytänyt mitään yhteyttä yökastelulla ja ferritiinillä.

Mieheni tietää ja ymmärtää, muttei myöskään halua uskoa kuin stressiä syynä. Väitän kuitenkin, että tämän kuluneen vuoden aikana jona EN ole kastellut, olisin todellakin tehnyt sitä koko kevään, jos johtuisi stressistä. Sairastuin silloin voimakkaaseen ahdistuneisuuteen.

Minusta tuntuu että olen maailman ainoa sänkyyn pissaava aikuinen ja se hävettää ja joudun keräämään taas kerran lääkärin vaihduttua kaiken rohkeuteni, että saisin kerrottua ja haettua apua. Tahtoisin, että tämä aivolisäketuumorin mahdollisuus tutkittaisiin, mutta pelkään, ettei lääkäri ehdi edes kuunnella perusteluitani.
Mitä mieltä olette, olenko aivan hakoteillä vai voisiko näissä olla perää? Onko kellään muulla kokemusta tai ehdotusta mikä avuksi ja mikä ollut syynä?

Toivoisin vastauksia vain teiltä, joilla on oikeasti jotain kokemuspohjaa tai neuvoja, tämä on tarpeeksi herkkä ja satuttaa ilman ikäviäkin kommentteja. Kiitos.

2

738

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei ihan noin paha meillä mutta toivottavasti myötätuntoni auttaa hieman.
      Eihän tästä kovin haluaisi naapureille kertoilla. Kaikki perheemme jäsenet ovat olleet lapsena yökastelija, kouluikään asti, toisey ylikin. Eli ainakin kahdessa suvussa vaivaa on ollut, puolisoni ja minun.
      Rakkoa rauhoittavaa lääkettäkin käytin lapsellamme, mutta vain muutaman tabletin. sitten jatkoin lakanoiden vaihtoa ja nallen pesua.
      Kuvaus on juuri tuo kertomasi, luulee olevansa vessassa.
      Lääkäri kertoi että syy on psyykkinen, terapiassa kävin yhden lapsen kanssa, en tiedä auttoiko se, mutta kouluiän alkaessa kastelu loppui. Olen itse sitä mieltä, että saattaisi olla. Olemme hyvin tavoitteellisia, vastuuntuntoisia ja itseltämme paljon vaativia. Rennompi ote elämään saattaisi auttaa. Miten itselläsi tämä puoli? Ei minulle välttämättä tarvitse vastata, itseksesi voit asiaa miettiä, olisiko se kohdallasi avuksi.
      Kahdelle perheen jäsenellä on satunnaisesti jatkunut aikuisena, varsinkin jos on ottanut alkoholia. Sinulla tuskin on alkoholista kyse.
      Muilla perheenjäsenellä vaiva loppui kouluun menon jälkeen, eikä ole palannut, edes kännissä, vaikka olisi humalaankin asti alkoholia nauttinut.
      Yksi on sairastunut dementiaan. Hän alkoi jo lievien dementia-oireiden myötä yökastelun uudelleen, siirrtyttiin vaippoihin.

      • Anonyymi

        Hei, kiitos kommentistasi. Tämä ongelma harvoin on aikuisilla ja lapsilla samasta syystä johtuvaa.
        Alkoholi tosiaan voi vaikuttaa, mutta itse en käytä juuri ollenkaan, ja jos joskus olenkin muutaman juonut, ei kastelua ole koskaan ollut niinä öinä.

        Stressi saattaa toki olla syynä, mutta ihmettelen, ettei sitä ilmennyt silloin kun stressini oli todella kovaa ja ahdistus oli voimakasta. Joskin taas, jos mietitään yhteyttä stressin ja aivolisäkkeen välillä, löytyy sieltäkin yhteys, ACTH-hormoni, joka liittyy munuaisen kuorikerroksen tuottamaan kortisoliin. Arvot voivat nousta aivolisäketuumorin myötä.

        Oireeni eivät lievimmillään ole pahoja eikä niitä juuri edes huomaa, kun on niihin tottunut eikä joka päivä tarvitse synnyttää, eikä edes imettää enää 😅 mutta kiinnostaa kyllä, löytyisikö mitään yhteyttä näitä asioita stimuloivista hormoneista. Tuntuu, että on liian monta toisiinsa liittyvää asiaa.

        Vielä kun rohkaistuisi itse, ja saisi vaikka lääkityksen jota voi tarvittaessa käyttää erityisen stressaavina aikoina.

        Vaippoja en parisuhteenkaan takia halua alkaa käyttämään, onneksi ongelma ei ole jokaöinen. Mutta suojaan kyllä omaa puolta sängystäni ja mietin olisiko kuukautisalushousuista huomaamaton apu. Useimmiten kuitenkin herään hyvin nopeasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      198
      32877
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      255
      21212
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      431
      10755
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6585
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      72
      5420
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      4755
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      195
      4030
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1597
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      100
      1527
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1459
    Aihe