Todistuksia 1+2+3+...+n = n(n+1)/2

Anonyymi

Kaikkihan tuntevat tämän kolmiolukujen kaavan, mutta mitä erilaisia todistuksia tuolle?

27

867

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minusta selkein on laskea yhteen tuo sarja ja sama sarja käänteisessä järjestyksessä:

      2 * summa =
      (1 2 3 ... (n-2) (n-1) n)
      (n (n-1) (n-2) ... 3 2 1)

      järjestetään termit uudelleen

      2 * summa = ((1 n) (2 (n-1)) (3 (n-2)) ... ((n-2) 3) ((n-1) 2) (n 1)
      2 * summa = ((n 1) (n 1) (n 1) ... (n 1) (n 1) (n 1))
      2 * summa = n * (n 1)
      summa = n * (n 1) / 2

    • Anonyymi

      Järjestele summan termit uudelleen niin, että summaat ensin ensimmäisen ja viimeisen, sitten toisen ja toiseksi viimeisen, sitten kolmannen ka kolmanneksi viimeisen, jne. Jos n on pariton, jää jäljelle vielä keskimmäinen termi, joka on (n 1)/2
      Näin jokainen noista pareista on täsmälleen n 1 (plus keskimmäinen termi, jos tarvitaan) ja niitä on n/2 kappaletta, eli summa on n/2 * (n 1).

    • Anonyymi

      Onnistuu myös helposti täydellisellä induktiolla.

      • Anonyymi

        Mikä on epätäydellinen induktio?

        Mutta induktiollahan tuo tosiaan menee helposti:
        Alkuaskel: Jos n=1, niin väite pätee triviaalisti.
        Induktio-oletus: Oletetaan, että väite pätee jollain n=k.
        Inkutioväite: Todistetaan, että väite pätee kun n=k 1.
        1 2 ... k k 1 = (1 2 ... k) k 1 = k*(k 1)/2 k 1 = (k*(k 1) 2k 2))/2 = (k 1)*(k 2)/2.


    • Anonyymi

      Bijektiivinen todistus

      Järjestetään 1 2 ... n täplää kolmioksi. Lisätään vielä yksi rivi, jossa on n 1 täplää. Nyt jokainen ylemmän kolmion täplä on yksi yhteen vastaavuudessa alimman rivin kahden alkion osajoukon kanssa seuraavan kuvion mukaisesti: https://www.desmos.com/calculator/w7yujv0qyu . Ja näitähän on (n 1)C2 = n(n 1)/2.

    • Anonyymi

      Keskimääräinen yhteenlaskettava on (n 1)/2, koska luvut asettuvat symmetrisesti lukusuoralla tämän suhteen. Koska yhteenlaskettavia on n kappaletta, saadaan 0.5(n^2 n).

      • Anonyymi

        Jotta voit laskea lukujen keskiarvon, tarvitset niiden summan. Tuo todistus johtaa siis kehäpäätelmään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotta voit laskea lukujen keskiarvon, tarvitset niiden summan. Tuo todistus johtaa siis kehäpäätelmään.

        Symmetrian perusteella keskiarvo tiedetään suoraan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Symmetrian perusteella keskiarvo tiedetään suoraan

        Joudut silti todistamaan tuonkin ensin. Summa on pystyttävä laskemaan ennen kuin keskiarvoa voi käyttää mihinkään, koska keskiarvo määritellään summan avulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joudut silti todistamaan tuonkin ensin. Summa on pystyttävä laskemaan ennen kuin keskiarvoa voi käyttää mihinkään, koska keskiarvo määritellään summan avulla.

        Äärellisen jonon ..., -5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, ... lukujen summa on 0, koska vastakkaismerkkiset luvut kumoavat toisensa. Tarkastellaan yllä olevaa muotoa olevaa jonoa, jossa on n jäsentä. Kun lukujonon jokaiseen jäseneen lisätään (n 1)/2, saadaan kiinnostuksen kohteena oleva lukujono, jolloin summa kasvaa määrällä (n 1)/2 jokaisen jäsenen osalta, ja tulokseksi tulee 0 n(n 1)/2 = n(n 1)/2.

        Tuo pätee, kun n on pariton, jos n on parillinen, sama toimii, kun pohjalle valitaan lukujono ..., -1.5, -0.5, 0.5, 1.5, ....

        Kukaan tuskin kyseenalaistaa symmetria-argumenttia, kun 0 on keskimmäisin luku. Tässä versiossa ei myöskään tarvitse mainita sanaa keskiarvo. Mutta tällaisessa lukujono on siis vain alkuperäinen lukujono, jossa jokaista jäsentä on siirretty vakiolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joudut silti todistamaan tuonkin ensin. Summa on pystyttävä laskemaan ennen kuin keskiarvoa voi käyttää mihinkään, koska keskiarvo määritellään summan avulla.

        Samalla voitte sit todistaa että numeroita on olemassa. Ja sieltä sitten voitte erinäisiä päättelyketjuja pitkin todistaa riemannin hypoteesin kun kerta vauhtiin pääsitte.


    • Anonyymi

      Asian voi todeta kombinatoriikan kautta. Joukosta {1, 2, ..., n 1} voidaan muodostaa kahden alkion osajoukkoja (n 1)*n / 2, sillä ensimmäinen alkio voidaan valita n 1 tavalla ja toinen n tavalla, mutta koska alkioiden valintajärjestyksellä ei ole väliä, jokainen osajoukko tulee laskettua kahdesti, joten tulo jaetaan kahdella.

      Toisaalta osajoukkojen määrä voidaan laskea myös seuraavasti: Osajoukkoja, joissa i on pienin luku on n 1 - i, sillä i:n lisäksi toiseksi alkioksi voidaan valita mikä tahansa alkio, joka on suurempi kuin i. Osajoukkojen määrä saadaan laskemalla yhteen tapaukset, joissa pienin luku i käy läpi kaikki mahdolliset tapaukset i = 1, 2, 3, ..., n. Siksi osajoukkojen määräksi tulee 1 2 ... n.

      Koska osajoukkojen määrä ei voi riippua laskentatavasta, saadaan 1 2 ... n = n(n 1)/2

      • Anonyymi

        Tähän ei ollut tullut aiemmin törmättyä. Hauska todistus.


    • Anonyymi

      Kaava seuraa pinta-alalaskusta. Kun muodostetaan summaa 1 2 ... n vastaava kolmiomainen rakennelma yksikköneliöistä, tämän kuvion pinta-ala vastaa summaa. Tasokuvio koostuu suorakulmaisesta kolmiosta, jossa molempien kateettien pituus on n, ja lisäksi siinä on n puolikasta yksikköneliötä. Pinta-ala on siten 0.5n^2 0.5n = n(n 1)/2.

    • Anonyymi

      Hyvä tapa johtaa kaava on tarkastella summaa rekursioyhtälön kautta. Kun f(n) kuvaa summaa, jossa on laskettu yhteen n ensimmäistä positiivista kokonaislukua, pätee luonnollisesti f(n) - f(n-1) = n.

      Tavoitteena on siis löytää funktio, joka toteuttaa rekursiokaavan f(x)-f(x-1) = x ja alkuehdon f(1) = 1. Derivoimalla saadaan f'(x)-f'(x-1) = 1, eli derivaatan arvo kasvaa yhdellä yksiköllä, kun funktion arvo kasvaa yhdellä yksiköllä kuten muotoa f'(x) = x C olevat suorat. Integroimalla kertaalleen saadaan yrite f(x) = 0.5x^2 Cx ja ehdosta f(1) = 1 ratkeaa C = 0.5.

      Lopuksi on vielä hyvä todeta, että f(x) = 0.5x^2 0.5x on haluttu ratkaisu. Selvästi f(1) = 1 ja rekursioyhtälö pätee, joten saatu lauseke on oikea.

    • Anonyymi

      Eräs kaikkien tuntema tapa on kirjoittaa (n 1)^2-1 = (n 1)^2-n^2 n^2 - (n-1)^2 (n-1)^2 ... 2^2 - 1^2. Summassa jokainen neliö väliltä 2, ..., n-1 esiintyy siis sekä positiivis- että negatiivismerkkisenä.

      Koska (a 1)^2 - a^2 = 2a 1, tarkastelemalla oikean puolen termejä pareittain, voidaan todeta, että siinä summataan muotoa 2a 1 olevia termejä, kun a käy läpi luvut 1,2,...,n. Termien 2a summaamisesta kertyy kysytty summa kaksinkertaisena ja ykkösistä tulee vielä n ylimääräistä. Siten vähentämällä n vasemman puolen lausekkeesta ja jakamalla kahdella saadaan vastaus ((n 1)^2-1 - n) / 2 = n(n 1)/2.

      • Anonyymi

        Itse tykkään esittää saman hieman eri tavalla. Koska (i 1)^2 = i^2 2i 1, voidaan tästä ratkaista i = 0.5(i 1)^2 - 0.5i^2 -0.5.

        Tämän identiteetin perusteella jokainen summan luku i voidaan korvata lausekkeella 0.5(i 1)^2 - 0.5i^2 -0.5. Kun näin tehdään, summa siistiytyy teleskooppimaisesti, kun muotoa 0.5(i 1)^2 ja -0.5i^2 olevat termit kumoavat toisensa. Kumoutumatta jää ainoastaan isoin muotoa 0.5(i 1)^2 oleva termi ja pienin muotoa -0.5i^2 oleva termi. Lisäksi summassa on n kappaletta vakiota -0.5.

        Näin ollen päädytään suoraan tulokseen 0.5(n 1)^2 - 0.5 - n*0.5 = 0.5*(n^2 2n 1 - 1 - n) = (n^2 n)/2.


    • Anonyymi

      Pulmalla on selvä yhteys geometriseen summaan, mikäli tämän kaava oletetaan todistetuksi ensin. Kun x = 1, funktion f(x) = 1 2x 3x^2 ... nx^(n-1) arvo on f(1) = 1 2 3 ... n. Eräs funktion f integraalifunktioista on F(x) = 1 x x^2 ... x^n. Tämä on geometrinen summa, joka voidaan siten ilmaista myös muodossa F(x) = (1-x^n) / (1-x).

      Derivoimalla päädytään takaisin esitykseen f(x) = (-nx^(n-1) (n-1)x^n 1) / (1-x)^2. Koska f(x) on jatkuva funktio, myös tästä esitystavasta on saatava laskettua f(1), kun tarkastellaan raja-arvoa, kun x-> 1.

      Käyttämällä L'Hôpitalin sääntöä kahdesti sijoittaen x = 1, osoittajaan saadaan n(n 1) ja nimittäjään 2, eli f(1) = n(n 1)/2. Lähestymistapa yhdistää siis summan geometriseen summaan, joskin välivaiheita voidaan pitää todistettavaa asiaa mutkikkaampina.

    • Anonyymi

      Pascalin kolmiosta löytyy kaikki kolmioluvut nätisti järjestyksessä, ja kolmiosta näkeekin summan olevan nCr(n 1, n-1). Kaava voidaan siten johtaa binomikertoimien avulla.

      Koska i = nCr(i, i - 1) ja 1 = nCr(2, 0), pätee 1 2 3 ... n = nCr(2, 0) nCr(2, 1) nCr(3, 2) nCr(4, 3) ... nCr(n, n-1).

      Nyt summa purkautuu, kun Pascalin sääntöä nCr(n, k-1) nCr(n, k) = nCr(n 1, k) käytetään n-1 kertaa. Näin on, sillä ensimmäisen kahden kertoimen summa on nCr(3, 1) ja edelleen nCr(3, 1) nCr(3, 2) = nCr(4, 2), jonka jälkeen nCr(4, 2) nCr(4, 3) = nCr(5, 3), kunnes viimeisellä operoinnilla saadaan nCr(n, n-2) nCr(n, n-1) = nCr(n 1, n-1).

      Lopuksi voidaan vielä avata nCr(n 1, n-1) = nCr(n 1, 2) = n(n 1)/2.

    • Anonyymi

      Geometrisesti tulos havaitaan suorakulmioiden kautta. Kun tarkastellaan summaa 2 4 6 ... 2n, jokainen summattava voidaan visualisoida 2 * x suorakulmiona.

      Kun suorakulmioita liitetään vuorotellen leveys että pituussuunnassa toisiinsa, syntyvä kuvio on aina suorakulmio. Alla on havainnollistettu liittämisprosessia neljän ensimmäisen palan kohdalta, kun numerot kuvaavat palikan kokoa.

      22

      22
      44
      44

      2266
      4466
      4466


      2266
      4466
      4466
      8888
      8888

      Huomattavaa on, että kun kuviossa on k = 1 pala, sivujen pituudet ovat k ja k 1. Aina kun uusi kokoa 2 * (k 1) oleva pala liitetään, se voidaan asettaa limittäin sivua vasten jonka pituus on k 1. Tällöin lyhyempi sivu pitenee kahdella yksiköllä ja pidempi pysyy ennallaan, jolloin uudet mitat ovat k 2 ja k 1. Siten millä tahansa luvulla n = k 1, suorakulmion mitat ovat n ja n 1 ja uuden kokoa 2*(n 1) olevan palan liittäminen on mahdollista. Siispä paloista, joiden koot ovat 2, 4, ..., 2n, koostuvan suorakulmion ala on n(n 1).

      Koska pinta-ala vastaa summaa 2 4 6 ... 2n = 2*(1 2 3 ... n), summan 1 2 3 ... n arvo on n(n 1)/2.

      • Anonyymi

        Myös palojen 1, 2, ..., n asettelu onnistuu suorakulmioksi. Kun n on pariton, voidaan parilliset palat kasata pystyyn vierekkäin 1*k-paloina ja parittomat palat päällekkäin jakamalla 2k 1 päällekkäin asetettaviksi k*1 ja (k 1)*1 paloiksi. Korkeus on siten n ja leveys (n 1)/2.

        99999
        99998
        77778
        77768
        55568
        55468
        33468
        32468
        12468

        Parillisilla luvuilla kasaus tehdään samalla tavalla, mutta parittomat palat asetetaan vierekkäin ja parilliset palat jaetaan kahtia ja asetetaan päällekkäin. Kuvion leveys on n/2 ja korkeus n 1.

        8888
        8888
        6667
        6667
        4457
        4457
        2357
        2357
        1357

        Molemmissa tapauksissa saadaan n(n 1)/2.


    • Anonyymi

      Hauska tapa todistaa asia on erotella summasta parilliset ja parittomat luvut.

      Summa S(2n) = 1 2 ... 2n = 1 3 5 ... (2n-1) 2 4 6 ... 2n.

      Nyt parittomien lukujen summa on aina neliöluku n^2. Kahden peräkkäisen neliöluvun k^2 ja (k 1)^2 erotus on nimittäin 2k 1, ja kuten summasta nähdään, neliölukuun n^2 lisättäisiin seuraavassa vaiheessa aina 2n 1, jolloinka ominaisuus säilyy.

      Parillisten lukujen summa vastaa parittomien lukujen summaa, kun jokaista lukua on kasvatettu ykkösellä, jolloin summa on n^2 n.

      Parillinen ja pariton summa laskettuna yhteen on siis S(2n) = n^2 n^2 n = 2n^2 n, ja korvaamalla luku n luvulla 0.5 n saadaan S(n) = 0.5n^2 0.5n. Jos n olisi pariton, vastaavasti S(2n 1) = S(2n) 2n 1 jolloin sama tulos pätee.

    • Anonyymi

      Paraabelin ominaisuuksista tiedetään, että paraabelin S(n) = an^2 bn c kasvuvauhti 2an b riippuu lineaarisesti luvusta n. Koska summan kasvunopeus kasvaa lineaarisesti, kun n kasvaa, on helppo ymmärtää, että kannattaa etsiä sopivaa paraabelia. Jäljelle jää enää löytää sopivat kertoimet a, b ja c. Koska S(0) = 0, c = 0. Koska S(1) = 1, a b = 1 ja koska S(2) = 3, 4a 2b = 3. Yhtälöpari toteutuu, kun a = b = 0.5.

      Sama logiikka toimii yleisemmin summan 1^k 2^k ... n^k laskemiseen. Tavoitteena on löytää k 1 asteinen polynomi sopivilla kertoimilla, jolloin kasvuvauhtia kuvaava polynomi on k-asteinen. Ratkaisemalla yhtälöryhmä tarkastellen summaa, kun n = 0, 1, 2, ..., k 1, saadaan oikea lauseke.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kaikkihan tuon osaa todistaa, jos on vähän matematiikkaan perehtynyt.

      Mikä omasta mielestä on ollut kiintoisaa, on kuinka tuo linkittyy integraalin kaavaan. Eli kun n lähestyy ääretöntä lähestytään kaavaa (1/2) * n^2

      • Anonyymi

        Tämä on selvää, kun tajuaa, mistä integroinnissa on kyse. Suora y = x rajaa x-akselin ja suorien x = 0 ja x = n kanssa alueen, jonka pinta-ala on tuo (1/2)n^2. Kun tähän kolmioon lisätään puolikas kolmio n kertaa, saadaan pylväskuvio, jonka pinta-ala on 1 2 ... n eli 1 2 ... n = 1/2n^2 1/2n. Koska tuo 1/2n kasvaa selvästi hitaammin kuin 1/2n^2, on itsestään selvää, että summa linkittyy integraaliin ja että arvioitaessa summaa integraalilla suhteellinen virhe pienenee, kun n kasvaa.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4603
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe