Kyllä se 1990-luvun alun lama oli hyvä asia

Anonyymi

Olen tosi tyytyväinen, että se noin 30 vuotta sitten vaikuttanut 1990-luvun alun lama aikoinaan tuli.
Muistan miten eräs evijärveläinen yrittäjä (sen nimeä en tässä viiti mainita) sanoi minulle alkukesästä 1991, että "toukokuussa tuli säästöpankista äitienpäivälahjaksi 50 tonnin lasku". Se yrittäjä oli joskus vuosi-pari aikaisemmin mennyt jotakin velkaa takaamaan ja takausvastuu lankesi maksettavaksi. Heh heh sanon minä, siinäpähän sekin yrittäjä sai pitää "äitienpäivälahjansa", koittaa siitä vastuusta jotenkin selvitä.

Evijärvellä oli niitäkin joilta meni talo niin sanotusti vasaran alle taikka ainakin omistamansa maatilan metsien puut käytännössä pakkomyyntiin 1990-luvun alun laman aiheuttaman velkaselvittelyn myötä. Siinä olikin silloin monella velkaisella velkojensa kanssa tekemistä, elämä kiikun kaakun kuilun partaalla.

Pankkejakaan ei tuon 1990-luvun alun laman myötä enää katsottu ylöspäin, Evijärven säästöpankki meni konkurssiin ja osuuspankki joten kuten kituutteli eteenpäin.

Kaikkein parhaiten siitä 1990-luvun alun lamasta selvisivät ne joilla oli vakituinen virka, velkaiset yrittäjät olivat lujilla. Evijärvellä elää varmasti vieläkin niitä, joita se 1990-luvun alun lama kolhi.

24

1985

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mikä typerys sinä oikein olet?

      Ja pankeista sen verran, että niistä olet täysin kujalla. Evijärven säästöpankki ei koskaa mennyt konkurssiin. Evijärven sp liittyi -80 luvun lopussa ennen -90 luvun lamaa vapaaehtoisessa fuusiossa maakunnalliseen E-P:n säästöpankkiin, joka sitten myöhemmin liittyi Suomen säästöpankkiin. Konkurssiin neni sitten mainittu Suomen säästöpankki.

      Osuuspankki puolestaan oli jo silloin osana Kokkolan Osuuspankkia eikä sillä mennyt mitenkään erityisen huonosti.

    • Anonyymi

      Tosin Kauhavalaisia -90 luvun alun lama kolhi paljon pahemmin. Ennen sitä Kauhavalla oli jopa muutama pieni autoliike, mutta eipä ollut enää pitkään laman jälkeen.
      Toisaalta silloisen laman aihettamilla vauriolla retostelu ja vahingonilo ei ole tervettä toimintaa. Se on mieluummin osoitus luonnevikaisuudesta ja sitä Kauhavalla näkyy riittävän.

      • Anonyymi

        Niin, totta on, että samaa kurjuutta on Kauhavan yritys- ja työelämässä jatkunut ja tilanne sen kun vaan huononee, huolimatta raikkaan ja ahkeran Ylihärmän liittämisestä Kauhavaan.
        Evijärvellä on nyt tuhannen taalan paikka selvittää kuntalaisten saamat palkkasummat työnantajien kuntaosoitteen perusteella. Näin selviää oleellinen osa naapuruuskuntien riippuvuussuhteesta.
        Tämä kannattaa tehdä, vaikka se kyllä tiedetään, että Pietarsaari, Pedersöre ja Kruunupyy ovat ylivoimaisesti suurimpia lähde kuntina. Erityisesti kun laskelmaan ei sisällytetä hyvinvointikuntauhtymän maksamia palkkoja, koska siellä kantajana ovat mukana valtio ja Evijärvi itse.
        On aika ryhtyä täysmittaiseen hyötyanalyysiin kuntalaisten tulevaisuuden hyvän elämänlaadun takaamiseksi.


    • Anonyymi

      Joo se tilanne oli silloin 1990-luvun laman aikana niin kuin aloittaja kirjoittaa, että kaikkein helpoimmalla siitä lamasta selvisivät ne verovaroilla maksettavilla palkoilla elävät erilaisten virkojen haltijat. Kurjaa sitävastoin oli silloin tilanne velkojensa kanssa rypevillä, jos ei ollut esimerkiksi suuria metsäomaisuuksia josta puuta myymällä sai helposti rahaa selvitä rahaongelmien yli.

      Ja totta on myös se tämän viestiketjun aloittajan käsitys, että tuon 1990-luvun alun laman jälkeen yhtään pankkia ei enää kateltu ylöspäin, pankit silloin sen laman aikana ja vielä jälkeenpäinkin nähtiin jonkinlasina riistäjinä. Se pankkien silloin suorittaman tietyn kansanosan riiston mahdollistaminen tietysti johtui siitä, että Suomessa tuolloin 1990-luvun alkupuolella laman aikana tehtiin silloisen presidentin ja silloisen pääministerin päätöksellä, porvarihallituksen aikana perustavanlaatuinen virhe, kun päätettiin pelastaa pankit kansan sijasta.
      Se oli sitä porvarihallituksen aikaa kun silloisessa hallituksessa ajateltiin, että kärsikööt se kansanosa jolla velkaa on, pankit on etusijalla, ne on pelastettava. Se 1990-luvun alkuvuosien porvarihallitus oli yksi Suomen historian kaikkien aikojen huonoimmista hallituksista ellei huonoin, mutta se onkin toisen kirjoituksen aihe, ei siitä tässä nyt sen enempää.

      Kiinnostas tietää oliko sillä ukolla metallifirma, jonka aloittaja kertoo kitisseen alkukesästä 1991, että "toukokuussa tuli säästöpankista äitienpäivälahjaksi 50 tonnin lasku" kun lainojen takausvastuut lankesivat maksettavaksi. Minä nimittäin saatan tietää ketä silloista yrittäjää aloittaja tarkoittaa. No ne oli niitten velallisten ongelmia selvitä silloin kolmisenkymmentä vuotta sitten olleesta 1990-luvun aluna lamasta. Köyhät kyykkyyn oli silloisen hallituksenkin ohjenuora.

      • Anonyymi

        Vai kirjoitat sinä riistäjistä. Taidatpa olla oikein kunnon kommari pölvästi älykääpiö. Siinä rupusakissahan riistäjä termi oli yleisesti käytössä oleva hyväksytty sana, olla tarkoitettiin kaikkia oikeistolaisen maailmankatsomuksen omaavia ihmisiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai kirjoitat sinä riistäjistä. Taidatpa olla oikein kunnon kommari pölvästi älykääpiö. Siinä rupusakissahan riistäjä termi oli yleisesti käytössä oleva hyväksytty sana, olla tarkoitettiin kaikkia oikeistolaisen maailmankatsomuksen omaavia ihmisiä.

        Kyllä se 1990-luvun alun lama oli tosi hyvä asia, silloin meni monelta velalliselta ja velkojen takaajalta kiinteistöjä vasaran alle, omaisuus pakkohuutokaupan kautta myyntiin. Heh heh sanon minä.

        Esko Ahon porvarihallitus antoi vuonna 1992 kaikille pankeille pääomalainan nimellä pankkitukea yhteensä 7,9 miljardia markkaa. Varsinaisen pankkituen pääasialliset saajat olivat SKOP, STS-Pankki, Suomen Säästöpankki ja Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal ja kaiken kaikkiaan sitä pankkitukea Ahon porvarihallituksen aikana pankeille rahallisesti annettiin 61 miljardia markkaa!

        Siis Suomessa tehtiin Ahon porvarihallituksen aikana päätös tukea pankkeja kansan sijasta, kun kaikkein viisainta ois ollut antaa tuo 61 miljardia markkaa suoraan kansalle eikä pankkien seinille. Ja siitä huolimatta että pankkituen nimellä rahaa rahdattiin säätöpankkileirillekin miljardeittain, meni ne säästöpankit konkurssiin.

        Silloinen presidentti Mauno Koivisto oli yksi osasyyllisistä siihen, että Suomessa koettiin niin suurena se 1990-luvun alun lama ja Esko Ahon porvarihallitus oli erittäin huono hoitamaan sitä kriisitilannetta. Ahon porvarihallituksen huonoudesta vois kirjoittaa vaikka kymmenen kirjaa ja vielä enemmänkin, niin huono se hallitus oli.

        Ahon porvarihallituksen aikana pankeille annettiin rahallisesti 61 miljardia markkaa valtion rahaa pankkitukena, miksei sitä rahaa jaettu kansalle joka sitä ois todellisuudessa tarvinnut? Miksi piti tukea kansan sijasta pankkien seiniä?


      • Anonyymi

        Nyt valmistellaan aivan toisen luokan lamaa. Koko valtio pannaan konkurssiin muutaman poliitisen toimian johdolla. Kun valtio konkaa tulee UUSI NORMAALI joka antaa velat anteeksi tosin sinun omaisuuttasi vastaan Klaus Swab on käsikirjoittanut tämän Kansaa kuolee piiki haittoihin,, Naisten raskaudet keskeytyy 2-4 viikon tienoilla piikki entsyymit estää istukksaa tekemästä kiinnitymistä. OLET onnelline etkä omista mitään. Ensi talvena kansaa aletaan ryöstämään kunolla ja jatkuu vuosia RUUAN hinnan keinottelulla. v 2030 kukaan ei omista metsästysaseita eikä muutakaan jolla voisi uhata poliisi diktatuuria maasamme. Siirtotyöntekijoillä lasketan palkka taso ORJUUTTA VASTAAVAKSI. Suomeen tulee Oligarkit jotka elävät kansanmme varoilla rikkaasti. Kaikki valtion yhtiöt jotka kannativat laitettiin sipilän johdolla osakkeiksi ja RAHOIKSI olivat veromaksajien omaisuutta. jotka eivät kannata LAITETAAN veromaksajien MAKSETTAVIKSI.


    • Anonyymi

      Tuosta jo 30 vuotta.Kolmenkymmenen vuoden päästä Evijärvi on erämääta,jossa ei asu ketään.

      • Anonyymi

        ongenkoukku-kauppias naureli vain partaansa, sillä koukut kävivät hyvin kaupaksi.


    • Anonyymi

      Tohtiiko tuo Aho kulkea kylän raitilla, sehän on oikee rötösherrojen tämän perusteella.

    • Anonyymi

      Maanviljelijät taas vaihteeksi kitisevät, että rehun ja lannoitteitten hinnat ja maatalouden muut kustannukset, polttoaineet jne. ovat nousseet niin korkeaksi, että maatalous on kannattavuuskriisissä.
      Minusta se on hyvä asia, että valtio ei voi enää Eu-säänösten vuoksi pumpata rahaa maatalouteen niin kuin se Suomen valtio teki erityisesti 1970-80 luvuilla aina Eu-jäsenyyteen saakka, kun maajusseilla maksettiin kaiken maailman pinta-alalisiä, katokorvauksia jne.
      Se olikin se 1970-80 lukujen aika sellaista menoa, että kaupungeissa asuvien verorahoja kuskattiin maaseudulle pienten 4-5 lehmän kitutilojen elättämiseen. Hyvä että se maatalouden elättäminen veronmaksajien verovaroin on jos ei nyt ihan kokonaan loppu, niin ainakin Eu-jäsenyyden myötä vähentynyt.

      Kunpa maatalous joutuisi niin kovaan kannattavuuskriisiin, että Evijärvelläkin menisi maatiloja niin sanotusti vasaran alle eli pakkohuutokauppaan, että pääsisin ostelemaan pakkohuutokaupassa myytävien maatilojen metsäpinta-aloja, se on minun toiveeni.

      Ois se mahtavaa, kun maatalouden kannattavuus romahtaisi niin paljon, että Evijärvelläkin menisi maatiloja vasaran alle eli pakkohuutokaupassa myytäväksi.

      • Anonyymi

        Maaseudun pääomia meni silloin ja menee edelleen perintöinä suur Helsingin alueelle, kun osa täkäläisistä nuorista muuttaa sinne helpon ja leveän leivän ääreen.
        Sitten kun perinnöt on syöty, aletaan lakkoon ja vaatimaan enempi palkkaa, jonka me veronmaksajat tietenkin maksamme.
        Pian tähänkin hommaantulee loppu, mutta aikansa kutakin.


      • Anonyymi

        Monet maatilat ovat tosiaan ahdingossa, ei ole kysymys mistään turhasta "kitinästä". Ei paljon käy kateeksi, kun rehut ja lannoitteet pitää ostaa velaksi samalla kun elintarviketeollisuus ja kauppa vievät kuluttajan maksamasta hinnasta suurimman osan. Tähän tuottojen jakaantumiseen pitää saada muutos. Kotimainen elintarviketuotanto on jo huoltovarmuuden takia välttämätöntä. Maatalous myös työllistää, vaikka sen merkitys työllistäjänä ei ole enää kovin suuri.

        1970 - 80 -luvuilla "kitutilojen" isännät kävivät paljon työssä tilan ulkopuolella ja maksoivat veroa myös näistä ansioistaan.

        En toivo kenellekään pakkohuutokauppaa, vaan sitä että jokainen pystyisi rehellisellä työllä saamaan sellaisen toimeentulon, jolla voi elättää itsensä ja perheensä, olipa ammatti mikä tahansa.


    • Anonyymi

      Nyt kun vielä jätetään se natohakemus lähettämättä, niin Putin saa noukkia Suomen syntymäpäivälahjaksi, kun se jäi Stalinilta haaveeksi.

    • Anonyymi

      Katso karttaa ja tee uudet johtopäätökset.Suomi menee natoon.Naapurimaan sotilaat suurinta pohjasakkaa Ukrainassa raiskaavat naisia ja lapsia koiratkin tapetaan.Voiko enään ihmisiksi sanoa.....ei voi.

    • Anonyymi

      Maatilat menevät konkurssiin, tilojen tilit miinuksella, lannoitteitten hinnat kaksinkertaistuneet, polttoaineitten hinnat nousee.

      Saapa nähä joko Evijärvelläkin alkaa maatilojen konkurssin myötä tilojen pakkohuutokaupat.

      https://www.youtube.com/watch?v=d5AdZNkKO6w

    • Anonyymi

      Höpön löpön maatilat saavat avustuksia,huoltovarmuus hoidetaan kuntoon.

    • Anonyymi

      Evijärven kunnallisveroa on nostettava parilla prosenttiyksiköllä nykyisestä 22,50 prosentista 24 prosenttiin siitäkin huolimatta, että Evijärven nykyinen kunnallisvero 22,50 % on kuluvana vuonna maan 4:nneksi suurin.

    • Anonyymi

      Tämä vasemmistoliiton Saramo pihisee eduskunnassa että ei Natoon ja samaan syssyyn vinkuu että persut kannattaa putinia. Ei raukka hokaa että itse kannattaa putleria. Stalinistiset juuret näyttävät voivan hyvin.

    • Anonyymi

      Ei kyllä oikein kirjoituksestasi selvinnyt mikä siinä lamassa oli hyvää.
      Lama oli hirvittävä kokemus. Kokemus, josta moni ei selvinnyt hengissä. Sadat tuhannet hävisivät omaisuutensa tai työpaikkansa.
      Kannattaa miettiä miten kirjoituksensa otsikoi. Semmingin kun niin monet joutuivat syvälle traumaattiseen kokemukseen.

    • Anonyymi

      Se oli rauhan ajan suuri ryöstö
      Yrittäjät konkurssiin vaikka olit maksusi ajallaan maksanut. Devalvoitiin talojen arvot putos pankki vaati lisävakuutta jos ei ollu kämppä meni ulosottoon. Talo myytiin rahat katos ei menny yrittäjän velkojen maksuun. Ulosotossa yrittäjät kituivat vuosikymmeniä ne jotka ei tehneet itsemurhaa. Miljoonia oli ulosotossa korot piti huolen että summa vaan nousi. Suurin kusetus ikinä pankit sai valtiolta tukia piikki oli auki. Yrittäjät maksoivat laman suurimmat seuraukset

    • Anonyymi

      Ja nyt tää pullamössö kansa kitisee kauheeta kun leikataan työttömyysturvasta. Se on onkin ihan hirveeta kun 30 kympiset terveet ihmiset ei oo tehny päivääkään töitä. Osa pötköttää kotona tekemättä yhtään mitään. Eikä tee niin kauan kun tukihanat on auki. Kelan tuet oikeeseen käyttöön. Niille ihmisille joille ne oikeasti kuuluu sairaille vammaisille. Sekä henkilöille turvaverkoksi jos joutuu ilman omaa syytään työttömäksi tai sairastuu vakavasti. Ei pysyväksi tuloksi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      452
      3304
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      417
      2975
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2819
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2182
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2010
    6. 176
      1390
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1347
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1216
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      79
      1190
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1040
    Aihe