Työterveydenhuollon vaitiolovelvollisuus

Anonyymi

Olin tällä viikolla sairaslomalla hengitystieinfektion takia ja sain negatiivisen tuloksen virallisestakin koronatestistä. Tein siis 2 kotitestiä ja kävin vielä julkisen terveydenhuollon koronatestissä. Jokainen testitulos oli tosiaan negatiivinen.
No, työterveyslääkäri kirjoitti minulle sairaslomaa ja huomasin hänen laittaneen saikkulappuun myös maininnan, että "koronarokotetta ei ole ottanut, rokotteista ei anafylaksiaa". Mainitsi vielä tupakoinnista ja ylipainosta johtuvan riskiryhmäläisyyteni.
Niin onko hänellä oikeus tehdä noin, eli ilmoittaa työnantajalleni minun rokotuksiani? Omasta mielestäni ei, koska hän ei kysynyt minulta siihen lupaa, mitä en tietenkään myös sitten antanut.
Enkä kyllä olisi siihen muutenkaan suostunut. Pomo voi tulla kyllä kysymään sitä minulta suoraankin, jos/kun sitä tietoa tarvitaan/tarvittaisiin. Vielä kun en kuitenkaan työskentele hoiva-alalla tai muullakaan tällaisella korkean riskin alalla, missä on suuremmat riskit tartuttaa muita ihmisiä.
Ja ihan silläkin, kun rokotus ei sinänsä varsinaisesti edes kuulu(nut) tähän tilanteeseen. Siis toki rokotus suojaa niiltä osin, että tartunta on luultavimmin lievempi rokotuksen vuoksi, mutta tartuntaahan se ei estä kuitenkaan. Sen saa jos sen on saadakseen.
Meilläkin on ollut tässä noin vuoden aikana ainakin neljällä henkilöllä koronatartunta työmaalla ja kaikki ovat rokotettuja, jotka sen ovat saaneet. Yksi itseasiassa sairasti juuri hiljattain koronan toisen kerran jo vajaan vuoden aikana rokotuksista ja aiemmasta tartunnasta huolimatta.
Niin silläkin ihmettelen, että miksi saikkulappuun edes tarvitsisi laittaa mainintaa potilaan rokotuksista erikseen?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei näköjään kukaa tiedä asiasta, mitä työlääkäri saa ilmoittaa työpaikalle ilman potilaan lupaa ja mitä ei..

    • Anonyymi

      En tiedä minäkään mutta maalaisjärkeni sanoo että ei olisi pitänyt lääkärin kirjoittaa saikkulappuun. Onko työpaikallasi luottamusmiestä, tietäsikö hän. Minä varmaan vähän asiaa vatvoisin, sen verran harmittaisi. Mielestäni turha ja vähän ilkeämielinen info lääkäriltä. Voin tietenkin olla väärässä.

    • Anonyymi

      Ei saikkulappuun saa laittaa mitään muuta kuin diagnoosin, ja senkin numerokoodina.

      Ellei nämä hullut perustuslain romuttajat ole saaneet tätäkin jo muutettua.

      Kaikki muu kuin diagnoosinumero on laitonta, työntekijän yksityisten terveystietojen paljastamista työnantajalle. Oletko kysynyt lakineuvoa jostain, aluksi vaikka liitosta?

      • Anonyymi

        Mutta juu tosiaan, saikkulappuun ei saa edelleenkään ainakaan etsimällä löytämäni lakitietojen mukaan laittaa muuta, kuin diagnoosin ja arvion siitä johtuvan työkyvyttömyyden kestosta.
        Eli rokotetietojakaan saa laittaa edes sellaisessa muodossa, mistä työnantaja saattaisi arvata, onko työntekijä rokotettu vai ei ja rokotusten määrän/tason.
        Ja tulevien käyntien syyt ja ylipäätään tulevat käynnit eivät myöskään ole saikkulappuun laitettavia asioita, elleivät ne liity suoraan siihen asiaan, mikä on saikkulapussa todettu olevan työkyvyttömyyden ja sitä kautta poissaolon syy.
        No, asia menee eteenpäin.


    • Anonyymi

      Olin juuri kyseisen hoitoyksikön potilasasiamieheen yhteydessä ja hän lupasi laittaa asian kyseiseen hoitoyksikköön käsittelyyn ja sitten asiasta ilmoitetaan minulle.
      Ja laki kyllä sanoo yksiselitteisesti myös sen, että esimerkiksi juurikin rokotetiedot ja jopa koronatartuntakin menee yksityissuojan piiriin, ja niitä ei saa ilmoittaa työnantajalle muuten kuin anonyymisti, jos potilas ei ole itse antanut nimenomaan lupaa. Ja jos anonyymisti ilmoittaminen ei onnistu jostain syystä, niin niitä ei saa ilmoittaa lainkaan.
      Toki jos mulla olisi ollut koronatartunta, niin olisin sen itse ilmoittanut työpaikalleni. Että tuossa tilanteessa tartuntalaki menee ainakin omalla kohdallani ykistyisyydensuojan ohi, kun kerta on kyse yleisvaarallisesta tartuntataudista.
      No, potilasasiamies lupasi laittaa asian ko yksikköön käsittelyyn ja kehotti siihen asti olla toimittamatta ko saikkulappua työnantajalle.
      Kyseinen lääkäri on myöskin jo 2v yrittänyt painostaa minua lääkkeelliseen laihduttamiseen, eikä ole antanut periksi, vaikka olen sen sanonut joka kerta erittäin selvästi ja suoraan, etten ikinä tule laihduttamaan lääkkeellisesti ja sitä kautta en suostu hänen ehdottamaan lääkelaihdutukseen. Viimeisimmät yritykset hänellä on tahtonsa läpi saamiseksi on ollut tätä että nipistä muista kuluistasi, että saat maksettua tämän laihdutusmuodon. SItä hän on kylläkin tuputtanut aina mulle suullisesti, on se vastaanotolla käyntini syy ollut sitten mikä vaan. Vaikka juurikin räkätauti tai selkäkipu tms. Ja mulla nyt ei kuitenkaan ole kuin noin 15kg ylipainoa. Sen ymmärtäisin, jos sitä olisi vaikka 30-50kg, että jos silloin tuputtaisi tuollaisia hokkuspokkus-keinoja. Tuosta ei ole kyllä laittanut ikinä mainintaa esim. epikriiseihin, että hän yrittää saada minut tällaiseen hoitoon, joten se asia on vähän kuin sana sanaa vastaan.
      Työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies on ihan turhat meidän työpaikalla, ovat ihan pomon "palveluskoiria".
      He eivät oikeasti huolehdi työntekijöiden eduista ja esimerkiksi eräs työkaverini oli yhdessä vaiheessa pitkään sairaslomalla eräästä tietystä syystä, niin työsuojeluvaltuutettumme itse kiersi juoruamassa ja selittämässä ko työkaverin sairaspoissaolon syytä kaikille juurta jaksain, kun hän oli saanut sen tongittua jostain tietoonsa. SIllä syyllä, että kaikkien on hyvä tietää se jo tässä vaiheessa, ennen kuin hän palaa takaisin töihin saikulta.
      Ja toimitusjohtaja juorusi erään läheiseni sairasteluun liittyvän poissaoloni viime keväänä kaikille meidän työpaikalla. Jouduin olemaan töistä pois sen vuoksi, kun läheiseni on jossain määrin ainakin hätätilanteissa mun avustani riippuvainen.
      Sekin oli laitonta, mutta eipä siitä mitään seurauksia työmaalle tullut. Tietenkään, kun vastuuhenkilöt olivat itse juoruilun takana. Oli vaan ilkeä, kun eräs työkaverini kehtasi vielä ottaa minuun yhteyttä puhelimella ja tivasi, että minun täytyy kertoa hänelle koko tilanne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1899
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1854
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1845
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe