Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Muutamia huomattavia anakronismeja Uuden Testamentin evankeliumeissa

Anonyymi

Tässä on muutama huomattava Uuden Testamentin evankeliumeissa esiintyvä anakronismi, jotka Raamatussa on asetettu niille väärään aikakontekstiin, jossa niiden ei vieläkuuluisi olla olemassa.

Anakronismi tarkoittaa jonkin asian tai ilmiön sijoittamista väärään aikakauteen ja voi siis tarkoittaa ajoitukseltaan väärää tai liian uudenaikaista asiaa joka on sille väärässä ajassa. Tässä tapauksessa kyse on asioista jotka ovat tapahtuneet vasta ensimmäisen uosiadan lopulla tai sen jälkeen, mutta Evankeliumien kirjoittajat ovat syystä tai toisesta päättäneet asettaa oman ajankohtana asioita elettamaansa Jeesuksen elinaikaan edistääkseen oman uskonyhteisönsä agendaa.

1. Nasaret

Ei ole luotettavia arkeologisia todisteita siitä että vielä Jeesuksen väitettyyn elinaikaan olisi ollut Nasaret -nimistä kaupunkia tai pientä maalaiskylää. Raamatun ulkopuolella Nasaretin nimi esiintyy ensimmäistä kertaa vasta neljännellä vuosisadalla ja se puuttuu täysin Joseohuksen laatimasta Galileassa sijaitsevien kylien ja kaupunkien listasta.

2. Synagogat

Enen Jerusalemin temppelin tuhoa ei juutalaisilla ollut tarvetta järjestää ysähteisöllistä ja uskonnollista toimintaa sen ulkopuolisista rakennuksissa, vaan vielä Jeesuksen elinaikaan useat juutalaiset kokoontuivat Jerusalemin temppeliin noita kyseisiä toimintoja varten. Siksi arkeologit eivät ole löytäneet sellaista synagogaa, joka olisi rakennettu ennen toista vuosisataa.

3. Fariseukset

Tämä voi olla yllättävää, mutta vaikka evankeliumeissa kerrotaan Jeesuksen ja farisealaisten useista yhteenotoista, niin Jeesuksen elinaikana ei ole vielä ollut olemassa farisealaisia. Fariseukset olivat temppelin tuhoutumisen jälkeen toiminut lyhytaikainen maalikkoliike, josta kolmannella vuosiadalla kehittyi rabbiininen juutalaisuus.

4. Rabbit ja opetuslapset

Oikeasti rabbit eli juutalaiset lainopettajat alkoivat vasta komannella vuosiadalla opettamaan opetuslapsia ja perustamaan tätä varten kouluja. Tämä johti "isien perinnäissäädösten" kokoamiseen kirjalliseen muotoon ja tältä rabbiiniselta ajalta ovat peräisin esimerkiksi säädökset avioerosta, tavaroiden kantamisesta sapattina, mikve -kylvyistä sekä astioiden ja käsien rituaalisesta pesemisestä.

5. Ennustus temppelin tuhosta

Jerusalemin temppelin tuhoutumista ei ole voitu ennmeustaa ennen kuin temppelin tuhoutumisesta on ollut olemassa tieto. Roomalaiset piirittivät Jerusalemin vuonna 70 jaa. ja temppeli tuhottiin sen yhteydessä. Ennustus tästä tapahtumasta on pantu Jeesuksen suuhun vasta sen jälkeen kun temppelin tuhoutuminen oli jo tapahtunut.

6. Hautojen pyöreä sinettikivi

Ensimmäisellä vuosisadalla käytetyt sinettikivet olivat suuria särmikkään kuution muotoisia lohkareita, minkä vuoksi haudat olivat kertakäyttöisiä ja yksikammioisia. Vasta toisella vuosiadalla yleistyi rikkaiden uudelleen käytettävät perhehaudat jolloin myös sinettikivet muotiltiin helposti uudelleen avattaviksi.

7. Juutalaiset Juudean ulkopuolella

Tämä ei ole varsinaisesti Evankeliumeissa oleva anakronismi vaan Apostolien Tekoja koskeva virhe, mutta joka tapauksessa ei ole ollut mitään syytä asua asua Juudean ulkopuolella enemmän kuin keisari Hadrianus karkoitti juutalaiset Juudean alueelta ja uudelleen nimesi Jerusalemin nimellä Colonia Aelia Capitolina.

7

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      > Tässä on muutama huomattava Uuden Testamentin evankeliumeissa esiintyvä anakronismi,

      Jos uskoo mitä väität. Ei varsinaisesti ole mitään todisteita siitä, että olisit oikeassa.

      > Ei ole luotettavia arkeologisia todisteita siitä että vielä Jeesuksen väitettyyn elinaikaan olisi ollut Nasaret

      Jos nyt ei ole tietoa asiasta, se ei tarkoita, että asia ei olisi voinut olla olemassa.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Sitä paitsi monista Raamatussa mainituista asioista on todettu aiemmin, ettei ole todisteita, kunnes niitä on sittemmin löytynyt. Esimerkiksi maininnat Daavidista tai Pontius Pilatuksesta, Belsassarista, Babylonian viimeisestä halltsijasta jne jne.

        Ja aloittaja on selvästi tiedeuskovainen ja päätyy klassiseen virhepäätelmään. Hänen jumaloimansa tiede ei ole löytänyt todisteita = sitä ei ole ollut olemassa = voin säilyttää tiedekeskeisen maailmankuvani ja kieltää Jumalan edelleen.


      • Anonyymi

        "Jerusalemin temppelin tuhoutumista ei ole voitu ennmeustaa ennen kuin temppelin tuhoutumisesta on ollut olemassa tieto. Roomalaiset piirittivät Jerusalemin vuonna 70 jaa. ja temppeli tuhottiin sen yhteydessä. Ennustus tästä tapahtumasta on pantu Jeesuksen suuhun vasta sen jälkeen kun temppelin tuhoutuminen oli jo tapahtunut. "

        Lause on ristiriidassa itsensä kanssa.
        Ei ole kyse ennustuksesta, jos kirjoittaa jo tapahtuneista asioista.
        Jeesushan ko ennustuksessa vain toisti mitä jo Danielin kirjassa oli ennustettu.

        Dan9:26. 26. Kuudenkymmenenkahden viikon kuluttua voideltu tuhotaan, eikä häneltä jää ketään. Kaupungin ja pyhäkön hävittää hyökkäävän ruhtinaan väki, mutta hän itse saa loppunsa tulvassa. Loppuun asti on oleva sota: hävitys on säädetty.

        Selkosuomeksi:
        26. Kuudenkymmenenkahden viikon kuluttua voideltu tuhotaan, eikä häneltä jää ketään. Kaupungin ja pyhäkön hävittää hyökkäävän ruhtinaan väki, mutta se (Jerusalem) saa loppunsa maastakarkotuksessa. Loppuun asti on oleva sota hävityksineen.


    • Anonyymi

      Huvitttavaa, ja minäkö sulle alkaisin arkeologisia todisteitä etsimään? Kun kysymys on kuules hei: Uskosta!

      • Anonyymi

        Jeesuksen evankeliumia; Matteuksen mukaan:
        24:23 "Jos silloin joku sanoo teille: 'Katso, täällä on Kristus', tahi: 'Tuolla', niin älkää uskoko.

        24:24 Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin.

        Joh. 14:15 Jos te rakastatte minua, niin pitäkäät minun käskyni.

        Jeesuksen evankeliumia Matteuksen mukaan:
        7:23. Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'.
        Jeesuksen evankeliumia Matteuksen mukaan:
        23:33 Te käärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt, kuinka te pääsisitte helvetin tuomiota pakoon?
        Jeesuksen evankeliumia Matteuksen mukaan:
        25:41 "Menkää pois minun luotani, te kirotut, ikuiseen tuleen, joka on varattu Saatanalle ja hänen enkeleilleen."
        https://www.gotquestions.org/Suomi/saatana-taman-maailman-jumala.html
        "Apostolien teot:13:6 Ja kun he olivat vaeltaneet kautta koko saaren Pafoon asti, tapasivat he erään juutalaisen miehen, noidan ja väärän profeetan, jonka nimi oli Barjeesus."


    • Mukavan rauhallinen aloitus.

      Mitä itse olen lukenut, niin esimerkiksi
      "Kapinallinen: Jeesus nasaretilaisen aika ja elämä" (Reza Aslan) antaa hyvän kuvan siitä minkälainen oli meno tuohon aikaan.
      Tietenkin kirjoitukset pyrkivät enimmäkseen viestittämään minkälainen tuo profeetta oli seurakunnan näkökulmasta eivätkä ne ole historiallisia dokumentteja, mutta kyseenalaistan kyllä nyt useamman väitteesi.
      Tietokirjatkin tuntuvat tappelevan keskenään, joten epäily ei ole koskaan pahaksi.

    • 1. Nasaret

      "Oikeaa Jeesus lasta ei tule etsiä seimestä vaan hökkelikylästä". Ja sen nimi oli luonnollisesti Nasaret.
      Jotkut sanovat, että kyseessä ei ollut paikka vaan nasarealainen filosofia, jonka Jeesus omasi.

      2. Synagogat

      En ole perehtynyt.

      3. Fariseukset

      Monet kirjat sanovat, että tuolloin elivät farisealaiset, saddukealaiset, essealaiset ja päälle päätteeksi vielä selootit, joista Juudas oli yksi.

      4. Rabbit ja opetuslapset

      Tuohon aikaan oli hyvin paljon maailmanlopun julistajia, jotka keräsivät mukaansa opetuslapsia.

      5. Ennustus temppelin tuhosta

      Uskon, että profetointi on mahdollista.

      6. Hautojen pyöreä sinettikivi

      En ole perehtynyt hautoihin.
      Talpiotin hauta on 538 eaa ja 70 jaa. Se on perhehauta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      84
      2200
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1916
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      72
      1590
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1578
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1482
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1393
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1311
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    Aihe