Juha Ahvion pääteos

Anonyymi

Juha Ahvio on kirjoittanut omasta mielestään tavallaan tähänastisen pääteoksensa "Johdatus kristilliseen dogmatiikkaan: Uskonoppi systemaattisesti esitettynä".

Voisi olla varmaan hyödyllistä luettavaa myös Demlan lakimiehille ja -naisille sekä muillekin Päivi Räsästäkin ahdisteleville.

6

876

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Itselläni on ollut pitkän aikaa tekemättä dogmatiikan kirja. Sellaista on toivottu tai ajateltu. Olisi hyödyllistä luetella ja jäsennellä omat uskomuksensa. Sitten olisi myös mahdollista muiden tutustua näihin tarkemmin, ja olisi mahdollista vertailla, olenko liian kaukana luterilaisista, tai lähempänä menestysteologeja.

      Mutta tuo Ahvion kirja nimi on mielestäni melko kunnianhimoinen, tai ankarasti kirjailijalta itseltään vaativa. Jos minä yrittäisin dogmatiikkani kirjoittaa, panisin ehkä vaatimattomammin nimeksi, Minun uskontoni, tms. Yrittämättäkään esittää, että tämä kaikki on nyt objektiivista faktaa, ja ehdottoman virheetöntä, vaan subjektiivista näkemystä. Olisinko sitten tässä nimeämisessä rehellisempi ja totuudenmukaisempi kuin Ahvio ja moni muu?

      • Anonyymi

        Voi olla että omalle kohdallesi tuo otsakkeesi olisi rehellistä ja totuudellista. Ehkä Ahvio katsoo että hän on siinä määrin perehtynyt asiaansa että on oikeutettu kirjansa nimeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi olla että omalle kohdallesi tuo otsakkeesi olisi rehellistä ja totuudellista. Ehkä Ahvio katsoo että hän on siinä määrin perehtynyt asiaansa että on oikeutettu kirjansa nimeen.

        Olen lukenut aiemmin myös tällaisia teologian teoksia, joissa tekijä on tietävinään satavarmasti kaiken. Mielestäni Raamatussa sellaista nimetään tyhmyydeksi. Ei voi oppia, eikä tutkia, jos luulee jo kaiken tietävänsä. Sinällään on tietysti arvokasta, että suoritellaan teologian tutkintoja. Mutta itselläni on lähtökohta aivan erilainen. Ei se, että rajoitutaan näkemään vain, mitä ennenkin on tajuttu, tai tietoa kerätty. Toisaalta teologia rönsyilee Raamatun vastaisia oppirakennelmia. Ottaisinko esimerkin, mitä tarkoitan. "Systemaattisissa" teologian kirjoissa väitetään, että maailma on luotu "ex nihilo". Mutta jos kysyn, millä Raamatun kohdilla perustelet, että maailma muka on luotu tyhjästä, niin et pysty perustelemaan kunnolla, varsinkaan, jos käytät protestanttista kaanonia. Tämä "ex nihilo" on latinaa, ja tulee Vulgatasta, katolilaisten käännöksestä, jossa on mukana Apokryfikirjat. Siellä on yksi tulkinnanvarainen kohta, josta löytyy ilmaus "ex nihilo".

        Jos järjelläsi asiaa ajattelet, ja jos Jumala on totta, sitten kaikki muu on valhetta. Joten järkevämpi luomisoppi on sellainen, että Jumala on itsestänsä muotoillut luomakunnan. Muuten päädyt nimittämään Jumalaa valheen isäksi, eikö totta?


    • Anonyymi

      Osmo Tiililä kirjoitti 2 osaisen dogmatiikan.

      Veli-Matti Kärkkäisen englannin kielinen systemaattinen teologian esitys oli muistaakseni 4 osainen.

      Onko tämä Ahvion kirja reformoitua teologiaa?

      Juha Pihkala on kirjoittanut jonkun yliopiston oppikirjan myös liittyen digmstiikkaan.

    • Anonyymi

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍

      💋 Kuumat tytöt odottavat sinua -> https://www.ero4.fun/girl4love

      🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️💋❤️💋❤️🔞

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe