Suomi24 kysely: ihmisten kuplautumista ei pääosin koeta vakavaksi ongelmaksi

“Kuplautumista on mahdotonta estää. Ihmiset ovat aina viihtyneet samankaltaiset arvot ja maailmankatsomuksen jakavassa seurassa ja muodostaneet sen perusteella kuppikuntia. Sosiaalisten todellisuuksien on kuitenkin nähty eriytyneen länsimaissa huolestuttavalla tavalla viimeisten vuosien aikana." (Sitra, 2017)

Ihmisten ajautumisesta yhä kauemmaksi toisistaan puhutaan paljon: halu ymmärtää eri mieltä olevan näkemyksiä tuntuu olevan pienentynyt, ja suomalaisen keskustelukulttuurin koetaan menneen usein riitelyksi.

Ongelmana nähdään mm. sosiaalinen media, joka algoritmeilla tarjoaa ihmisille vain haluamaansa sisältöä. Näkökulma on herättänyt myös vastustusta.

Polarisoitumisen ja kuplautumisen syyt ovat monimutkaisia. Anonyymin ja sananvapautta tukevan keskustelupalstan näkökulmasta aihe on erityisen kiinnostava, ja päätimme kysyä S24:n kävijöiden näkemyksiä.

2000 vastaajasta vain 26 % kokee kuplautumisen yhteiskunnalliseksi ongelmaksi. Mm. näin asiaa kommentointiin:

“Tämäntapainen kehitys vie pohjan yhteiskunnalliselta koheesiolta ja sen myötä ei enään eletä samassa Suomessa”

“Todellisuudentaju voi heiketä kuplassa.”

“Tiettyyn määrään asti on hyvä, että lähipiiri tukee ja kannustaa eteenpäin. Toisaalta olisi hyvä olla läheisissä sellaisiakin, jotka haastavat näkemyksiä. Kuplautuminen äärimmillään johtaa yksilökeskeiseen öyhötykseen, ja laajempi yhteiskunnallinen yhteisöllisyys murentuu, kun ei välttämättä osata asettua toisen ihmisen asemaan.”

Kuplautumista jossain määrin haitallisena piti vastaajista reilu 23 %. Valtaosa, noin 49 % ei näe ilmiötä ongelmana.

“On ihan luonnollista, että ihmiset hakeutuvat samankaltaistensa pariin.”

“Mieluusti sitä hakeutuu ystävien pariin, joilla on lähelle samanlaiset arvot eikä keskustellessa tarvitse olla varpaillaan. Varsinkin raskaan työpäivän jälkeen. Yritän kuitenkin pitää huolta että seurustelen erimielisten ihmisten kanssa niin livenä kuin somessa. On terveellistä rikkoa omaa kuplaansa ja edes yrittää ymmärtää elämän moniulotteisuutta ja erilaisia ajatuksia.”

“Mielenkiintoista tutkia, mistä eri mieltä olevan ajatukset oikein kumpuaa.”

“Kuplautuminen voi tuoda tasapainoa ja jaksamista. Mutta oikeanlainen lisävire tuo lisämaustetta ja siinä kehittyy. Äärimmilleen vietynä ( tappamiset, vainot, vihapuheet, narsismi, jyrääminen yms) on ongelmallista ja rajua. Mielipiteen vapaus pitäisi olla molemminpuolista.”

Vastaajilta kysyttiin, kokevatko he elävänsä kuplassa, itsensä kanssa samanhenkisten ihmisten ympäröimänä. Lähes 45 % kokee lähipiirinsä ihmisillä olevan erilaisia maailmankuvia. Osittain kuplautuneita koki olevansa noin 27 % vastaajista.

“Turvallisuuden tunnetta tuo edes osittain yhteinen maailmankuva, kaikkien kanssa en tule toimeen.”

“Olen hankkinut tietoisesti ystäviä, joilla on erilainen poliittinen tai uskonnollinen vakaumus.”

“Sateenkaariyhteisöön kuuluvana mieluummin olen sellaisten seurassa, jotka uskovat ihmisoikeuksiini.”

Ainoastaan 13 % vastaajista kokee elävänsä pelkästään samanmielisten ihmisten ympäröimänä.

“Ahdistun töykeistä, epäsiisteistä, ylipäätään huonotapaisista ihmisistä. Haluan ympärilleni rauhaa, kauneutta, kaikkea hauskaa, hyvää oloa.”

Moni vastaajista kertoi myös käyneensä avartavia yhteiskunnallisia keskusteluita eri mieltä olevien henkilöiden kanssa. Pääosin muistot näistä olivat positiivisia.

“Olen käynyt keskusteluja veganismista/eläinten oikeuksista lähes koko aikuisikäni ja saanut monen ihmisen muuttamaan juurtuneita ajatuksiaan.”

“Korona: onko sitä vai ei. Keskustelu päättyi ihmettelyyn, miksi joku uskoo, ettei sitä ole. Silti ollaan hyviä ystäviä edelleen.”

“Vähän väliä. Uskonto, Venäjän "oikeus" hyökätä Krimille. Yleensä päättyy we agree to disagree, ihan kunnioittavasti.”

“Uskonnosta ja uskonnottomuudesta karkeasti, kumpikin osasi ilmaista itseään ja puhua avoimesti ja viestiä omasta näkemyksestään ja kuunnella toista, silloin keskustelu päättyi ymmärrykseen ja myös hyvin.”

“Näin teen useinkin esim. abortista, eutanasiasta. Keskustelu päättyy ihan hyvissä merkeissä. Yleensä niin, että molemmat huomaavat asialla olevan toinenkin puoli.”

MIllä keinoin vastaajat vähentäisivät kuplautumista?

“Luonnollisia kohtaamispaikkoja arkeen. Näitä ei yläkoulun jälkeen kovinkaan paljoa ole yhteiskunnalta tarjota. Jos kaikki pakotettaisi yhteiskunnalle tärkeisiin vapaaehtoishommiin, niissä ainakin tapaa jos jonkinlaista tyyppiä.”

“Kouluissa ja työpaikoilla ryhmiä sekoitetaan, jotta aina ei olisi samat ihmiset keskenään.”

“Vähentämällä somen algoritmeja, jotka näyttävät käyttäjälle vain hänen maailmankuvaansa myötäileviä postauksia."

“Kohdata ihmisiä livenä, turista tuntemattomien kanssa vaikka bussipysäkillä tai junassa. Kantsii kuunnella vanhaa, nuorta, erinäköistä, nuhruista ja jopa coolin näköistä kanssaihmistä."

61

3469

 • Kiinnitetty viesti

  Mitä ajatuksia tämä herättää? Koetko itse kuplautumisen ongelmalliseksi ilmiöksi, ja kuuluuko omaan lähipiiriisi enemmän samanhenkistä vai maailmankatsomukseltaan kirjavaa sakkia?

Vastaukset

Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
5000
 • Mitä ajatuksia tämä herättää? Koetko itse kuplautumisen ongelmalliseksi ilmiöksi, ja kuuluuko omaan lähipiiriisi enemmän samanhenkistä vai maailmankatsomukseltaan kirjavaa sakkia?

  • Anonyymi

   Pahin mahdollinen on Mikropenisten Kubla. Housuissa on sellinen ettei tiedetä missä asuu Pelle reflekxit voi olla mahdottomat. Nämä lisääntyvät sormi konstilla runkkavat sormenpäänän ja esileikissä tekevät naisen raskaaksi. Penis on klitoriksen ja peniksen tapainen sekoitus. Helpoiten tunnistaa kyymällämissä assu. Mikropeniksen miehuudlla asia jää selvittämättä., Näitä käytetään oikeudessa yms hyväksi SUUREN miesvihansa vuoksi.


  • Anonyymi

   Se on aika vakava ongelma, että tämän palstan ylläpito on ajautunut kuplaan, jossa yksityishenkilöön kohdistuva massiivinen ja huomattavan törkeä vihakampanja on jotakin, jota tuetaan sen sijaan, että siihen puututtaisiin tai yritettäisiin lopettaa se. Voisitteko kertoa, mikä tuon päätöksen on aiheuttanut?


  • Anonyymi

   Upeaa TAMPERE tulette maailmansodan ydiniskun 1 osumaksi. Teillä on lennosto ja venäjällä Pietari.. Nato hornetit on YDIN alustoja saatte ensimmäisen ohjuksen maailmassa.


 • Anonyymi

  Näen asianlaidan siten että se on alhaisen älykkyyden merkki jos yksittäinen henkilö hyväksyy vain oman maailmankatsomuksensa ja viittaa kintaalla muunlaisille mielipiteille. Se on samalla narsistinen piirre sellaisessa ihmisessä joka ei kykene kuuntelemaan eriäviä näkemyksiä. Nykyään pyritään aiheuttamaan ihmisille itsesensuuria ja epätervettä sananvapauden rajoittamista kun tietyistä asioista ei saa puhua niiden oikeilla nimillä. Silloin kun jokin asia on totta, niin sen pitäisi olla tärkeämpi seikka kuin se jos joku sattuu loukkaantumaan erilaisista mielipiteistä jotka eivät sovi loukkaantuvan henkilön omaan agendaan ja muottiin. Kunnianloukkaus ja syrjintä on syytä pitää mielessä kun esittää omia näkemyksiään. Suomen lainsäädännön mukaan ei ole rikos arvostella tunnettuja julkisuuden henkilöitä mikäli arvostelu kohdistuu näiden ammatilliseen tai vastaavaan asemaan.

  • Anonyymi

   Minä ainakin haluan elää kaltaisten iloisten ihmisten seurassa. Opiskeluaikoina joutui kuuntelemaan outoja ajatuksia, mutta useimmat ovat aikuistuneet ja katsovat vain luottavaisin mielin eteenpäin.


  • Anonyymi

   Näitä älykkyysuskovaisia aina riittää kun koulussa kaikki perustuu todidtustenjakoon.Näin tuhotaan kaikki viisaus joka lopulta on tärkein tekijä. Tyhmäkin on usein viisaampi kuin älykäs ja se johtuu siitä että älykkäät tekevät pahojaan omien luulojensa takia. Koko nykyinen maailma peeustuu älykkäiden tyhmyyteen jolla ei ole rajoja. Se kulminoituu nyt sotimiseen johon kaikki menevät mukaan muka paremmin asein.


  • Anonyymi
   Anonyymi kirjoitti:

   Näitä älykkyysuskovaisia aina riittää kun koulussa kaikki perustuu todidtustenjakoon.Näin tuhotaan kaikki viisaus joka lopulta on tärkein tekijä. Tyhmäkin on usein viisaampi kuin älykäs ja se johtuu siitä että älykkäät tekevät pahojaan omien luulojensa takia. Koko nykyinen maailma peeustuu älykkäiden tyhmyyteen jolla ei ole rajoja. Se kulminoituu nyt sotimiseen johon kaikki menevät mukaan muka paremmin asein.

   Luulet omia. Kyllä tyhmät ovat luulotautisempia kuin älykkäät. Mutta kyllä älykkäimätkin ovat yllättävän tyhmiä.


 • Anonyymi

  Eli ei mitään uutta auringon alla. Tämä sama tieto on ollut sosiologeilla ja muilla käyttäytymistieteilijöillä jo vuosikymmeniä - termejä vain keksitään uusia samoille ilmiöille

 • Anonyymi

  Jup joo.Mitä isompi kulpa sitä pienisieluisempi ihminen.

 • Anonyymi

  Aloittajalla luultavasti se suurin kupla siellä missä pitäisi olla aivot ja järki!

 • Anonyymi

  Liittyykö tämä nyt jotenkin pääministeriin vai.

  • Anonyymi

   Kyllä, ja yleensä vihervasemmistolaisuuteen.
   Siksi punikeille, kommunisteilla kommuuni, kolhoosi on tavan elämää.
   He eivät hyväksy vapautta, vaan toisten kyttääminen on kaikki kaikessa.


  • Anonyymi

   Ei mitenkään. Paitsi niille, joilla on henkilökohtainen ongelma hänestä. - Nm. Ja politiikasta


  • Anonyymi
   Anonyymi kirjoitti:

   Kyllä, ja yleensä vihervasemmistolaisuuteen.
   Siksi punikeille, kommunisteilla kommuuni, kolhoosi on tavan elämää.
   He eivät hyväksy vapautta, vaan toisten kyttääminen on kaikki kaikessa.

   Ihmiskunta on nyt rakennettu savipereustukselle . Kun väestä 90% on muuttanut kaupunkeihin niin peli sen osalta on menetetty. Ruoka on elämisen kulmakivi eikä kaupungit sitä pysty ikinä tuottamaan itse. Tarvitaan vain pieni muutos niin tapahtuu tuho. Kaikkien pitäisi tämä tietää mutta harva pystyy sen tunnustamaan. Suurin keksintö kai nytkin on vielä ydinvoima ja sen nimiin vannotaan tosissaan vaikka jokainen aavistaa siinä olevan vaaran. Ydinsäteily kun lopettaa ruuantuotannon saastuneilla alueilla ja ihmiset kuolee nälkään ja janoon.


  • Anonyymi

   Kyllä suomella on ollut huonmpiakin minustereitä. eaim sipilä pilasi monen eläkeläisen elämän meiltä eikataan eläkettä satasia vuosi ja laki aaei saa muutettua. olen yhden älytömän lain muttanut mutta oli vikaikeaa


  • Anonyymi
   Anonyymi kirjoitti:

   Kyllä suomella on ollut huonmpiakin minustereitä. eaim sipilä pilasi monen eläkeläisen elämän meiltä eikataan eläkettä satasia vuosi ja laki aaei saa muutettua. olen yhden älytömän lain muttanut mutta oli vikaikeaa

   Sulta näyttäisi olevan hukassa muutakin kuin kirjoitustaito. - Nm. Hah


 • Anonyymi

  Ihmiset ovat muttuneet enemmän ja enemmän käyttäytymään oma etu edellä, minä itse-periaatteella.
  Ennenvanhaan sanottiin " kaveria ei jätetä ". Nykyisin tuntuu olevan vallalla " kaverille ei jätetä ".

  Ihmisen oma maailma supistuu niin pieneksi, ettei jää tilaa millekkään muulle, vähänkään omaan asiaan, arvoihin, maailmankatsomukseen kuulumattomalle.
  Ei suvaita ja hyväksytä lähes mitään loukkaantumatta, jos joku jotain sanoo tai tekee.
  Arvostellaan ja haukutaan vain muita, ja kehutaan itseä.

  Itse elin pitkälti yli puolet tähänastisesta elämästäni hyvinkin pienessä kuplassa ongelmieni kanssa. Ympärilläni oli koko ajan vain samanhenkistä porukkaa.

  Elämäntapani kun muuttuivat, olen laajentanut kaikkea ympärilläni, en voi edes käyttää kupla-sanaa enää.
  On todella avartavaa ja antoisaa heittäytyä itselleen vieraille alueille, ja huomaakin pitävänsä monista erilaisista asioista ja ihmisistä, joita ei aiemmin osannut edes kuvitella.
  Kannattaa rohkeasti kokeilla jotain itselleen vieraampaa toimintatapaa, voi yllättyä positiivisesti.

  Erilaisuus on elämän suola.

  • Anonyymi

   Se on ihan sama jätetäänkö vai ei. Kysymys on siitä tuotetaanko oikein ja jatkuvasti. Ja mtä tuotetaan ja miten. Kaupungeissa vain kulutetaaan ja paskannetaan.Suuret ajatukset tuhoavat kaiken ja aiheuttavat eniten paskaa joka työnnetään sinne missä on tilaa. Jätteiden hävittäminen on kallista koska nitä ei pystytä lähettämään kaikkia avaruuteen,ei des ydinjätteitä.


 • Itse olen aina yrittänyt ymmärtää myös erilaisia näkökulmia. Ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta on hyvä ymmärtää, että maailmassa kaikki eivät ole samaa mieltä kuin mitä itse on eikä kaikilla ole samanlainen maku asioitten suhteen.

  • Anonyymi

   Juurikin näin.
   Asioita voi, ja on hyvä ymmärtää, vaikkei kaikkea hyväksyisikään.
   Ikinä ei tule menemään niin, että kaikki olisivat jokaisesta asiasta samaa mieltä, ja toki parempikin niin.
   Esim. mistään ei voisi käydä ns. rakentavaa keskustelua, jos kaikki olisivat samaa mieltä.
   Eri mieltäkin voi olla siististi ja riitelemättä, onko kukaan koskaan huomannut sitä ?


 • Anonyymi

  " Aina kun huomaat olevasi enemmistön puolella, on aika pysähtyä ajattelemaan. " (Mark Twain) - Nm. Tyhmyys tiivistyy joukoissa

  • Enemmistössä on aina hyvä olla. Valitsee puolisoa, asuntoa tai autoa. Enemmistöllä menee aina keskimääri paremmin.


  • Anonyymi
   e.u kirjoitti:

   Enemmistössä on aina hyvä olla. Valitsee puolisoa, asuntoa tai autoa. Enemmistöllä menee aina keskimääri paremmin.

   Ei pirä paikkaansa. Paitsi jos ei muusta tiedä eikä tajua. - Nm. Puhu pukille


  • Anonyymi
   e.u kirjoitti:

   Enemmistössä on aina hyvä olla. Valitsee puolisoa, asuntoa tai autoa. Enemmistöllä menee aina keskimääri paremmin.

   Tuskin mikään kuitenkaan takaa että enemmistö olisi oikeassa. Ei naurata se vanha jankutus kymmenestä miljoonasta kärpäsestä. Kärpäsistä ei ole nyt kysymys, vai onko joku kuullut että kärpäsiäkin voisi joku työkseen johtaa harhaan? "Oikeassa olemisesta" en ole löytänyt mitään pettämätöntä mekanismia, kuten vipuja, tankoja tai vaijereita ihmisten lukumäärään ja kun ylipäätään uskoni ihmiskunnan enemmistöön on koetuksella heikentää sekin luottoa tuohon yhteyteen. Selvää on kai kuitenkin se että erilaisella on kivisempi taival kuljettavanaan kun ympäröivä tuki ja ymmärrys on harvassa. Selvää yhteyttä myöskään evoluutiolle ja älykkyydelle ei ehkä tarvitse edellyttää; joku ameeba tai tohvelieläinhän luultavasti elää oikein mukavasti jos olosuhteet, ravinto ja lisääntyminen ovat kunnossa ja sosiaalidemokratiahan nuo hoitaa ihmisille, edellyttämättä kiistattomasti älyllisiä urheilusuorituksia. Toki parahtamatta siitä että älykkyyksiä on "erilaisia".


  • Anonyymi
   e.u kirjoitti:

   Enemmistössä on aina hyvä olla. Valitsee puolisoa, asuntoa tai autoa. Enemmistöllä menee aina keskimääri paremmin.

   Meneeköhän oikeasti ?
   Ehkä keskimääräisesti, niin. Mikä sitten on parempaa kuin joku muu ? Millä tavoin se paremmuus " mitataan " ?
   Taitaa olla parempi, ettei kuulu siihen enemmistöön joka ikisessä asiassa.


 • Anonyymi

  Lässyn lässyn. Erilaisuus kyllä siedetään ja hyväksytään mielestäni sangen hyvin tässä maassa. Kyse on siitä, että vähemmistöön kuuluva tai "erilainen" pitää melua oikeuksistaan kun se on kivaa, vaikka ne ovat jo lailla turvattu. Mainittu ihminen vaatii demokratiaa silloin kun se sopii hänen kulloiseenkin agendaan ja huomionkaipuuseen. Tämä käytännössä myös kävelee yli enemmistön eli valtaväestön intressien, jos nyt demokratiasta voidaan puhua siinä mielessä että enemmistö ratkaisee. Muussa tapauksessahan kyse on HARVAINVALLASTA. Lisäksi vähemmistön oikeuksista jne. paasaa usein mainittuun vähemmistöön kokonaan kuulumatonkin oikein hurskain mielin. Samaten, osa vähemmistöön kuuluvista on niin kertakaikkisen ällistyttävän uniikki että se tulee teroittaa mieliin kaiken aikaa, niinkuin joka iikka muuten olisi identtinen. Koko tämä tällainen paska vesittää oikeiden ongelmien korjaamista koska kanava menee tukkoon narsistisen, itsekkään ja huomionkipeän, mahdollisesti mielenterveysvaivaisen metelistä. Maailma olisi ehkä valmiimpi erilaisuudelle kuin erilainen hänet jo kenties hyväksyvään maailmaan, ja niin, onhan se todella ärsyttävää kun uhriutumiselta menee perusteet. Sitten tarvitaan jo mielikuvitusta.

  • Anonyymi

   "Vähemmistö" on enemmistö ja toisinpäin.


  • Anonyymi

   Nyt sitä sitten ollaan syvällä kuplassa. Tuosta tilasta on vaikeampi päästä eroon kuin mistään psykoosista.


 • Anonyymi

  Kuplautuminen on erittäin vakava ilmiö, eikä se ole sattumankauppaa että se on tapahtunut.

  Ensiksi hieman taustaa koska nuori lukija ei ymmärrä mitä tuo kuplautuminen edes on.
  Vuosituhannen alussa kun halusit tietää jotakin, kirjoitit Googleen hakusanan ja Google tarjosi tuhansittain sivuja ja keskusteluja aiheesta. Kun klikkasit linkkiä, se vei sinut keskustelufoorumille ja sille sanalle ja kommentille joka parhaiten vastasi hakemaasi asiaa. Näit sen välittömästi, pystyit lukemaan keskustelun ja tiesit heti auttoiko se sinua vai jouduitko etsimään tietoa vielä lisää.

  Keskustelufoorumeille ei tarvinnut nimimerkkiä, eikä sisäänkirjautumista. Sen kuin luit vaan. Ja jos halusitkin keskustella, pystyit luomaan roskapostiosoitteen helposti jolla pystyit kirjautumaan sisään, jos siis sisäänkirjautumista erityisesti vaadittiin edes. Oikeaa nimeäsi ei tarvittu, vaan nimimerkki kävi erinomaisesti.

  Ja keskustelut olivat aktiivisia, niin että vielä vuonna 2015 pystyit löytämään tietoa joka oli kirjoitettu vuonna 1999

  Mutta tuhatluvun lopulla kaikki pilattiin. Facebook loi netin nettiin, ja onnistui siinä koska varsinaisen kaupallisen Facebookin kehittämisessä käytettiin apuna psykologeja.

  Keskustelufoorumit katosivat, ja tilalle tuli pelkkä chat-tyylinen keskustelu. Jos halusit tietoa, saatoit sitä toki Googlata, mutta jos keskustelu oli Facebookissa, niin sinun täytyi myydä sielusi heille, oikeilla tiedoillasi, että pääsit sen tiedon äärelle.

  Mutta pahempaa oli vielä luvassa kun Apple loi appit. Yhtäkkiä nettisivustoja joilta oli löytänyt tietoa, ei enää ollutkaan vaan oli pelkkiä sovelluksia, joiden sisään ei edes Google päässyt. Ja seuraavassa aallossa tuli sovellukset kuten Discord, johon aivan kaikki harrastelijat tai esimerkiksi pelivalmistajat siirtyivät joukolla mukaan.

  Aikaisemmin olit saanut apua ongelmiisi pelinkehittäjiltä joko foorumilla tai sähköpostitse, ja yleensä foorumilla olleet neuvot olivat huomattasti nopeampia ratkaisuntarjoamisessa.

  Mutta, vuoden 2015 lähtien, kun esimerkiksi pelissä tuli ongelmia, keskustelufoorumilla kehotettiin liittymään discordiin, koska sieltä kuulemma saisi apua. Ei saanut, eikä saa edelleenkään, koska auttajat olivat jo ensimmäisen kuukauden jälkeen kyllästyneet auttamaan saman kysymyksen esittäjiä. Myöskään Google ei löytänyt sieltä mitään, ja discordiin ei hyväksytty edes sielua, vaan sinne pääsi mukaan vain ja ainoastaan kutsuttuna!

  Kun vielä vuosituhannen alussa pystyi idiootille helposti sanomaan että kato vittu googlesta, niin tänään sitä ei voi tehdä, koska mitään tietoa ei enää ole jaossa. Tuo on viimeisen kymmenen vuoden sisällä luonut täysin kädettömän ja avuttoman "nettinatiivien" sukupolven, joka ei osaa jumalauta mitään, eikä ennenkaikkea osaa edes löytää mitään.

  Mutta tuo ei ole ainoa ongelma. Tuota voisi sanoa vasta ongelman perustaksi.

  Ongelma on sananvapauden raju rajoittaminen, ja varsinkin kun se ei perustu selkeille säännöille, vaan esimerkiksi Intialaisten omaan moraaliin (Suuryhtiöt käyttävät Intialaisia moderointipalveluita tarkastamaan sisältöä.) Tämä tarkoitti sitä että esimerkiksi taidemaalaukset joissa näkyi tissi, poistettiin.

  Mutta pahin moka tehtiin silloin kun käyttäjät saivat vallan alkaa ilmoittamaan viestejä poistettavaksi, ja moderaattorit eivät enää kiinnostuneet moderoinnista.

  Kun aikaisemmin hörhö olivat alkaneet saamaan huomiota, syntyi vastaliike, jossa totuus alkoi kumota hörhöjen höpinöitä. Tilanne pysyi tasaisena. Esimerkiksi natsit ja muut pysyivät yli vuosikymmenen täysin hiljaa ja poissa julkisesta keskustelusta, kun ihmisillä oli mahdollisuus päästä oikean tiedon äärelle ja kumota hullujen höpinät välittömästi.

  Mutta 2010 jälkeen se kävi mahdottomaksi. Kun aikaisemmin keskusteluketjut pysyivät näkyvillä ja pahimmat häiriköt poistettiin, totuus pysyi myös näkyvissä ja se hillitsi kaikenlaisten ääliöiden ajatustenvirtaa. Kuitenkin tuon jälkeen kokonaisia ketjuja alettiin ilmoittamaan poistettavaksi, ja se tarkoitti sitä että ääliöiden viestit olivat jo ehtineet olla näkyvillä, kun taas totuus oli huomattavasti vähemmän, jos ollenkaan, näkyvillä. Onko siis mikään ihme että idioottien joukot lisääntyivät räjähdysmäisesti, ja kun sitten vielä kehitettiin Facebook, joka salli noiden hullujen kuplautua, meillä on nykyään netti joka ei ole lainkaan vapaa, ei edistä tiedonkulkua, ja vain ja ainoastaan tyhmentää ihmisiä, varastaen samalla heidän henkilötietonsa!

 • Anonyymi
  • Anonyymi

   Rohkenen olla kanssasi rakentavasti eri mieltä, tovaritsh hyvä.

   Fasistidiktaattori Vladimir Putinin fania ilmiselvästi harmittaa, kun suomalaisten ylivoimainen enemmistö on useiden eri mielipidekyselyjen mukaan kääntynyt puolustusliitto Naton jäsenyyden kannalle, mikä on on tietysti aivan ymmärrettävää, kun katsoo naapurimaamme Venäjän brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa.

   Joidenkin Putin-fanien mielestä Suomen pitäisi peräti siirtyä takaisin YYA-aikaan ja Valko-Venäjän rinnalle Vladimir Putinin fasistihallinnon liittolaiseksi, mikä on tietysti mahdotonta.

   Putin-fanien kiukunpuuskat tuskin päättyvät kovin pian, mutta kyllä mökää maailmaan mahtuu, joten siitä sitten vaan volyymit kaakkoon, tovaritsh hyvä.

   Mitä tulee aloituksen aiheeseen, niin QAnon -kultti ja Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalien aika ovat näkyvä esimerkki siitä mitä iniformaatiokupla ja systemaattinen aivopesy saivat aikaan, kun edes 64:n eri tuomioistuimen päätökset siitä, että mitään merkittävää vaalivilppiä ei ollut tapahtunut, ei vaikuttanut, vaan nämä ja muut Trumpin kannattajat jatkoivat fanaattisesti vaalivilppivalheeseen uskomista, mikä sitten kulminoitui dramaattisesti 6. tammikuuta 2021 Capitolin mellakkaan, jota nyt selvitetään sekä eri oikeusistuimissa että kongressin omassa tutkimuksessa.

   Uskonnolliset lahkot ovat niin ikään esimerkkejä siitä, mihin kuplautuminen voi johtaa, jos se viedään äärimmäisyyksiin asti, eikä politiikka ole irtaallaan uskonnoista, päinvastoin.

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/asiantuntija-suomessa-on-edelleen-suljettuja-ja-vaarallisia-uskonlahkoja/2053380


 • Anonyymi

  Kyllä Suomessa kuplautumiseen törmää jatkuvasti toreilla ja turuilla kun kyseessä on Ukrainan tapahtumat, monesti erilaisuus voidaan kokea ongelmaksi.

 • Anonyymi

  Tri Poksaus ei voi auttaa omien paiseittensa keskellä.

 • Anonyymi

  Kyse on yleisemmästä ilmiöstä Lännessä.

  Entisaikaan puolueet riiteli siitä, miten iso rooli valtiolla pitää olla ja minkälainen veroaste pitää olla.

  Nykyään riidat liittyy identiteettipolitiikkaan, eli siihen mikä on hyvää ja mikä on pahaa.

  Entisaikaan eri mieltä olevat pystyi tekemään kompromisseja, koska kyse oli oikeastaan pikkuasioista.

  Identiteettipolitiikan (ja -yhteiskunnan) aikakaudella kompromisseja ei voi tehdä, koska ne liittyvät ihmisten käsitykseen hyvästä ja pahasta. Sen takia nykyään voittaja tuhoaa automaattisesti häviäjän, koska tavoitteet ovat olleet ristiriitaiset eikä komromisseja voi tehdä. Toinen saa kaiken haluamansa ja toinen ei saa mitään haluaamaansa.

  Siksi ihmiset kuplautuu.
  Toisen kupla edustaa pahaa.
  Oma kupla edustaa hyvää.
  Pahan kanssa ei voi tehdä kompromisseja.

 • Anonyymi

  Ajattele itse .Äläkä lue muiden kuplia.Päähän jää vain ristririita.

  • Anonyymi

   Yleinen tietämättömyys asioista johtuu juuri siitä, ettei lue. Täytyy vain olla sen verran lukutaiotoinen ja -tietoinen, että osaa lukea kriittisesti. - Nm. Se on avain


 • Anonyymi

  Ääh! Kauhea romaani, ei jaksa lukea...

 • Anonyymi

  Tässä vastakysymys: voi olla eri mieltä, mutta missä menee rakentavan erimielisyyden raja ja henkisen väkivallan? Kuinka moni ihminen tietää, että missä menee terveen erimielisyyden raja ja mistä alkaa henkisen väkivallan? Väheksyminen ja kyseenalaistaminen kun ovat henkisen väkivallan muotoja.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Henkinen_väkivalta

  Ja kuplautumista voidaan toisaalta pitää henkisenä väkivaltana, koska osa ihmisistä ajautuu tahtomattaan yhteisönulkopuolelle suljetuiksi, kun kuplaan halutaan ottaa vain ne tietyt tyypit.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Hyljeksintä

  • Anonyymi

   Järkevän ihmisen tulisi kyllä itse tietää, missä rajat menevät, sekä rakentavan keskustelun että henkisen väkivallan kohdalla.


 • Anonyymi

  Olen onnellisesti vihreässä kuplassani...

  • Anonyymi

   On hyvä, että olet onnellinen vihreässä kuplassasi. Onnellisuushan on se asian ydin, kunhan et vain rupea piipertämään. Se piiperrys taas kun ei toimi luonnon mukaisesti, vaan tulee kalliiksi ja vaaralliseksi.


  • Anonyymi
   Anonyymi kirjoitti:

   On hyvä, että olet onnellinen vihreässä kuplassasi. Onnellisuushan on se asian ydin, kunhan et vain rupea piipertämään. Se piiperrys taas kun ei toimi luonnon mukaisesti, vaan tulee kalliiksi ja vaaralliseksi.

   Ja mitähän piiperryksesi pitää sisällään? - Nm. Selitys


 • Anonyymi

  Hauska (ja tuo oli sarkasmia) nähdä kuinka suurin osa ihmisistä ei edes ymmärrä mitä kuplautumisella tarkoitetaan.

  Vittu mikä idioottien joukko! HÄVETKÄÄ!

  • Anonyymi

   Nooo, oma kuplasi se näyttää olevan sullakin. - Nm. Hah


 • Anonyymi

  Getto on reilusti oikea sana .

 • Anonyymi

  Luultavasti olen vapaaehtoisesti hiukan kuplautunut. Ystäväpiiriini ei kuulu päihteitä käyttäviä, ei edes tupqkoivia ihmisiä. Rikollisia ei myöskään ole lähipiirissä. Pitkän iän salaisuus on pysyä etäällä huumepiireistä. Muuten olen suvaitsevainen ja ymmärrän erilaisia katsantokantoja.

  • Anonyymi

   samoin täällä, sentään edes yritän ymmärtää muita mielipiteitä ja miettiä mistä ne voisivat johtua. Hyväksymään ei suostu lähtökohtaisesti silti mitään jotenkin ylhäältä annettuna. Ja TIEDÄN että on ihmisiä joilla nämä asiat ovat toisinpäin, he eivät kuulu minun kuplaani koska siinä ilmenee sovittamaton ristiriita.


 • Anonyymi

  Kuplautuminen on etupäässä kaupungeissa tapahtuva ilmiö, mikä näkyy pahiten vihervasemmistolaisena "luonnon ymmärtämöttömyytenä". Tällä tarkoitetaan ihmisen järkevää luonnon hyväksikäyttönä. Ko. tahot luulevat esim. sen, ettei kaadetun puun tilalle kasva uutta puuta ja vastustavat enemmän kuin ymmärtävät ihmisen kuulumista luonnon monimuotoisuuteen.

  • Anonyymi

   kyllä kaupungin vuokrakasarmeihin kuplautuu semmosta sosiaalitapausta joka ei tiedä luonnosta tuolla ulkona eikä siitä piittaakaan kun kaiken maailmankäsityksen saa netistä. Syrjäytymistä siihen itsemurhaluukkuun pitäisin siten myös kuplautumisena.


 • Anonyymi

  Suurin ongelma tuntuu olevan eräs herra Musk, joka aikoo puhkaista yhden kuplan.

 • Anonyymi

  Netti pois vain niin kuplat hajoaa kun pitää mennä virtuaalitodellisuudesta oikeaan maailmaan.

 • Anonyymi

  Tarkoitukseni oli kirjoittaa aiheesta ja huomasin otsikon.

  Kyllä, "kuplautuminen" yhteiskuntien periongelma.
  Erityisen ongelmallista se on kun kuplautumisesta tulee poliittinen agenda, jossa agendassa poljetaan muiden ihmisarvoa.
  Tämän hetkisessä poliittisessa keskustelussa ei voida enää puhua polarisaatiosta, vaan tosiasioiden ja historian vääristely on osa häikäilemätöntä jo itsessään "kuplautunutta" eriarvon ideologiaan perustuvaa agendaa, joka nyt on eskaloitunut julkisuudessakin esitettyyn mielenterveydelliseen tilaan.

  Tämä yksipuolinen ääri-polarisaatio on erittäin vaarallinen tila yhteiskunnan kannalta, eikä yhteiskunta tulee enää säilymään vakaana. Olemme siis yhteiskunnallis-kansainvälisen kriisiajan kynnyksellä. "Kuplautumisen" pohjalla olevan pitka-aikaisen historiallisen yhteiskunnallis-ideologisen häiriön seurauksena.

  Ihmisten pitää avata suunsa ongelmista. Keskustelu antaa siihen mahdollisuuden.

  • Anonyymi

   Voi herrajumala. Eikö kuplautuminen mene ihmisillä tosiaankaan jakeluun!

   "Kuplautuminen" ei ole sitä mitä sinä väität sen olevan, eli poliittista peliä tai "pitka-aikaisen historiallisen yhteiskunnallis-ideologisen häiriön seuraus".

   Tuo poliittinen polarisoituminen, sekä "pitkäaikainen historiallis-yhteiskunnallis-ideologinen häiriön seuraus", syntyy nimenomaan kuplautumisesta, eikä ne siis itsessään ole kuin sen kuplautumisen oire!

   Onko tuo niin vaikea ymmärtää? Jos kerran teillä ei ole edes kuplautumisen syystä ymmärrystä, niin miten helkkarissa se että "ihmisten pitää avata suunsa ongelmista" auttaa?

   Te puhutte höyrystä ja teepannun pihinästä "kuplautumisena" kun taas veden kuumentaminen hellalla on oikeasti sitä kuplautumista ja syy siihen on lämmönjohtuminen!

   Netin algoritmit, sekä tietyt kaupalliset alustat ovat ne syyt miksi kuplaudutaan. Kuplautumisen syy ei ole se että ihmiset inisevät ongelmistaan tai että meillä on historiallis-yhteiskunnallis-ideologis häiröis!

   Ja koska nyt yrität väittää vastaan, niin väännetään rautalangasta.

   Netti on ollut olemassa noin 1995 lähtien yleisölle. Kuplautuminen syntyi vasta vuoden 2010 paikkeilla ja tuli ilmi erityisesti 2015. Eli minkäänsorttista kuplautumista EI OLLUT olemassakaan ennen vuotta 2010 (pyöristettynä. Sen alkusyyt olivat olemassa jo vuonna 2007, mutta ne olivat vielä pienen piirin käytössä silloin.)

   Jos sinä yrität hoitaa kuplautumista sillä että yrität valistaa ihmisiä siitä kuinka he ovat väärässä ja sinä oikeassa (mitä oletkin, vaikka puhutkin pelkästään oireesta etkä syystä, etkä siis voi korjata yhtikäs mitään!) niin kuplautuminen ei poistu, vaan se pahentuu! Jos sinä haluat poistaa kuplautumisen, silloin tulee heittää netin suosittelualgoritmit (google jne), sekä "netti-netissä" tyyppiset alustat (facebook, twitter jne) hevon helvettiin ja suosia tällaisia Suomi24:n tyyppisiä avoimia, helppokäyttöisiä, esteettömiä, ja anonyymejä keskustelupalstoja joissa viestiketjut säilyvät myöhemmin luettavaksi.


 • Anonyymi

  Getto on ihmisryhmän kupla . Niissä elää kaikki maahanmuuttaja taustaiset . Myös muut kansalaiset hakeutuvat samanmielisten kuten katujuopot seuraan . Joten haittaahan ei tuollaisesta ole .

  • Anonyymi

   Kuplautuminen aiheuttaa kuplimista, kuten ruottin matulähiöt.


 • Anonyymi

  Tällä hetkellä ainakin valtamedia aiheuttaa kuplaantumista kun ihmisiä aivopestään näkemään asioita vain yhdellä tavalla.

 • Anonyymi

  Ihme että jotkut kuplat voivat olla niin voimissaan, ilman että kukaan puhkaisee niitä. Onko siis niin taidokkaasti tehtyjä kuplia, että ihmiset eivät tajua millaisesta kuplasta on kysymys vaan ostavat ihan mitä vain selityksiä. Kauan aikaa sitten jossain luki: jos jotain toistaa tarpeeksi moni ja tarpeeksi monta kertaa, siitä tulee totta.
  Ihmisiä on helppo johtaa harhaan, mutta aina löytyy joitain yksilöitä, jotka ilman kunnon tietoa osaavatt epäillä annettuja tietoja ja päätyvät jopa oikeanlaisiin päätelmiin asioista, joista ei ole kerrottu totuutta tai läheskään kaikkea.
  Kyse on kai monesti asioista, joita ei tuoda julki, koska liian vahingollista jollekin taholle tai itselle.
  Tiedän esim. yhden ison (ja muutama pienempi) "salaisuuden" jonka paljastuminen olisi skandaali joillekin tahoille. Miksi sitä ei ole paljastunut on mysteeri. Tai en ainakaan usko, sillä varmasti joku olisi suoraan tullut jotain kommentoimaan tai kysymään, vaikka olisi uskoteltu että kyse ei ole edes salattavasta asiasta. Tietääkö siitä vain kourallinen eli ne, joilla liikaa menetettävää, jos paljastuisi. Ainakin jotkut tietää. Yleensä mitä mullistavampi salaisuus, sitä huonommin se tuppaa pysymään piilossa. Toisaalta sitä tarkemmin sitä yritetään varjella tai kiistää tai kerritaan jokin vaihtoehtoinen totuus.

 • Anonyymi

  Onko siis kuplautumisen estäminen tai kuplan puhkeaminen ainoastaan mahdollista, kun puhuu kuplan ulkopuolella olevien ihmisten kanssa. Ei pitäisi ihan niinkään olla. Algoritmit ohjailee joo, mutta sanoisin, että feikkiuutiset ovat se pahin harhauttaja. Niitä kun ei olisi, tietäisi ainakin mikä varmasti on totta ja mikä ei ja sitten voi muodostaa mielipiteitä uutisten pohjalta. Ei edes viitsi ottaa kantaa, jos ei voi luottaa tietolähteeseen.

 • Anonyymi

  Kyllä ne kuplat pukeavat tänä keväänä ja paukkuen:
  https://t.me/TrueWorldOrder/4088
  Palataan parin viimeistään kesän jälkeen asiaan ja katsotaan mikä silloin on tilanne.
  Selkasortoa voi kestää eri puolilla maailmaa sinne asti. Oikeudenkäynnit ja hallitusten puhdistus kestää vielä vuosia.

 • Anonyymi

  Minä olen kernaasti Ufo-kuplassa, joten puhutaanpa siitä.

  Miksi Suomi24:n ylläpito poistaa Ufo-osion aihetta käsitteleviä taatusti asiallisia kommentteja, mutta sallii samalla täysin aiheen ulkopuolisen kommentoinnin rehottaa valtoimenaan?

  Rajatieto/Ufot -osio on näkyvä esimerkki edellä mainitusta, eikä ilmoituksilla ole mitään vaikutusta.

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Sofian ökyilyt on loppu

  Miksiköhän Sofian instassa on ollut viime aikoina niin kovin hiljaista? Liittyykö syy kenties piriparin eroon? Sofia joutui muuttamaan ex-hoitonsa sis
  Kotimaiset julkkisjuorut
  99
  1258
 2. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

  Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
  Maailman menoa
  491
  1232
 3. Syystäkin ollut kirjoittamatta

  Mutta minun silmissäni olet kulutettu, käytetty, pilattu ja raiskattu jätteeksi. Kyllä moni sinua mielellään hässisi, mutta ei sinusta ihmistä rinnall
  Tunteet
  247
  1182
 4. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

  Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
  Ikävä
  94
  1164
 5. Meillä on yhteys

  Molemmat halutaan ja rakastetaan Molemmat paetaan ja pelätään ❤️
  Ikävä
  64
  1129
 6. Nato-ovi pysyy kiinni Suomelta.

  Usa ei puutu Suomen ja Turkin väliseen kiistaan, joten menee vuosia Nato-oven repimiseen ja voi olla että sisään ovesta ei koskaan päästäkään. https:/
  Maailman menoa
  384
  944
 7. Kauhava ansaitsee enemmän ja parempaa

  Tervehdys Kauhavalaiset! Sain viestin, että minun pitäisi kirjoittaa myös täällä, koska foorumi kuulema edustaa Kauhavan älymystön mielipidettä ja sa
  Kauhava
  76
  901
 8. Vietä kiva päivä (ilman minua)

  nainen siellä noin 20 km päässä. 😊 ☀️
  Tunteet
  107
  846
 9. Jesper on herrasmies

  Kantaa lentokentällä rakkaansa Dior laukkua ja kulkevat rakastuneina käsi kädessä. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Martina-Aitolehden-Jesper-rakas-palj
  Kotimaiset julkkisjuorut
  93
  837
 10. Ässät taas yhdessä

  Jollakin asialla lokki kiristää heidät pysymään yhdessä vaikka rakkaudesta tai parisuhteesta ei olekaan kyse. Sääliksi käy pulia.
  Kotimaiset julkkisjuorut
  20
  760
Aihe