Sairaanhoitajat olivat alun perin kuormastohuoria

Anonyymi

1700-luvulta alkaen sotaväen mukana kulki prostituoituja, jotta armeijan ei tarvinnut pysähtyä tarpeilleen joka kaupunkiin. Sittemmin naiset ryhtyivät avustamaan haavoittuneiden hoidossa, ja siitä sai alkunsa sairaanhoitoala.

25

153

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Kovin persumainen näkemys.

  • Anonyymi

   Nyt vain se kuormasto-etuliite on jäänyt pois.

  • Anonyymi

   Jos saat laakin, niin sitten otetaan sanasta mittaa.

  • Anonyymi

   Onhan huorat tehneet paljon muutakin kuin "sitä" menneinä aikoina, varsinkin poikkeustilanteissa. Mutta niinhän tekee moni muukin. Liekö sitten miten yleisiä nuo sotahuorat olleet.

  • Anonyymi

   Aloittaja on kyllä oikeassa että sairaanhoidon alku ei ollut kunniakasta, mutta eipä ollut lääketiedekään mitään muuta kuin puoskarointia ja loitsuja.

   • Aivan - muistamme jo koulusta, miten käsienpesun tärkeydestä/hygieniasta lääkäreille saarnannut Semmelweis joutui pilkan ja syrjinnän kohteeksi ajatuksineen - ja kuoli lopulta mielisairaalassa!!
    Verinen kirurgin esiliina oli "statussymboli".
    Näin irvokasta se historia on saattanut olla.


  • Anonyymi

   ...siitä puhe mistä puute...puberteetti-ikä ilmenee monin tavoin ..kehitysaste pääteltävissä monella tapaa , kuuntelemalla vaikka sorakuskien LA-keskusteluja...

  • Anonyymi

   Lääketieteen opiskeluaikana meillä oli luento historiasta, ja vielä pari-kolmesataa vuotta sitten parturi oli suurin piirtein sama kuin nykyään kirurgi. Todellakin, parturi teki "leikkauksia" koska oli tottunut käyttämään (parta)veistä.

  • Anonyymi

   Onneksi olkoon aloittajalle. Tämän tökerömmäksi ei "sananvapauden" nimissä kirjoittaminen voi mennä. Venäjä-trolleilla on kirimistä.

   Vaan jos se olikin niin, että miespuolisilla välskäreillä ei peppu kestänyt? Ootko tätä tutkinut?

   • Anonyymi

    Historia on joskus ikävää ja epämiellyttävää, vaan minkäs teet.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Historia on joskus ikävää ja epämiellyttävää, vaan minkäs teet.

    Näin se on. Siksiköhän seksifetissit kuumista sairaanhoitajistakin ovat yleisiä. Sisar hento valkoinen, varushuora joka kattaa kaikki miehen tarpeet?


  • Anonyymi

   Tuon ajan sotapäälliköille se oli erinomainen käytännön ratkaisu. Jos sotamiehet ja muut hajoaa vähän väliä "seurustelemaan" paikallisten naisten kanssa, sotaretki ei etene, ainakaan toivotulla tavalla.

  • Anonyymi

   Nykyään on tiltut.

  • Anonyymi

   Olikohan sairaanhoitajien esiäiti, kenties kuuluisin sankaritar Florence Nightingale kuitenkin ensin vain sotahuora?

   • Anonyymi

    Legendat tuppaa oleen eri asioita kuin karvas totuus.


  • Anonyymi

   Eipähän meitäkään tässä olisi kirjoittelemassa, jos esiäidit eivät olisi auliisti jalkojaan levitelleet. Miehiähän ei voi mitenkään pistää vastuuseen lapsenteosta?

   • Anonyymi

    Meinaakko että kaikkien esiäidit olivat kuormastohuoria? En menisi niin pitkälle päättelyssä. Mutta jos olet siedettävän näköinen ja ikäinen, niin voisi olla kiinnostunut jos haluat levittää vähän jalkoja minulle?


  • Anonyymi

   En käsitä miksi aikoinaan kiisteltiin niin pitkään naisten pääsystä armeijaan. Hehän ovat nyt palanneet juurilleen.

   • Anonyymi

    Kyä naisen ampuma luoti tappaa siinä kun miehenkin kun kohdalle sattuu.


  • Anonyymi

   Pillullaan saisivat nytkin lisäansioita

  • Anonyymi

   Aloittaja on näemmä lukenut Paavi Rintalan Sissiluutnantti -kirjan.

  • Anonyymi

   Topeliuksen mukaan siellä oli välskäreitä haavoittuneita hoitamassa. Kaipa huoratkin osansa tekivät. Uskoisin, että heistä pidettiin hyvää huolta, kun mukaan saatiin houkuteltua.

  • Anonyymi

   Paavo Rintala ei Sissiluutnantti -kirjassaan tainnut lottia muuten mainitakaan kuin tuon parin kolmen lauseen verran:

   Paavo Rintala kertoo Sissiluutnantti -kirjassaan sivulla 46 näin:

   "Kuulkaas nyt hyvä neiti, ei Lotta-Svärd ole mikään supisuomalainen hahmo. Se on kansainvälistä lainatavaraa. Jokaisella maalla on ollut sotatilanteessa sotilasmuonittajia ja kaupustelijanaisia"

   Lotta-aiheisia kirjoja on tullut kokoelmaani useitakin tuon kirjoituksen jälkeen.

   Eräs niistä on tämä:

   Seila Taito Lotta Svärd. Univormupukuiset naiset
   Aikakirja, 1972, 341 s., 1. painos

   Paavosta pari sanaa:

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Rintala

   Paavolla ei tuo Mummo - Mannerheim -sarja oikein myynyt ja sitten piti kohauttaa saadakseen lisää myyntiä. Sissiluutnantti -kirja on niin kehno, ettei sitä jaksa edes lukea.

   Kansa Taisteli -lehti mainosti Sissiluutnantti -kirjaa 1963

   Rintala Paavo: Sissiluutnantti, Otava, 1963, 1. painos. Vuonna 1982 näyttää kirjasta olleen jo 11. painos menossa... roska myy!

   Huvittava yksitysikohta löytyy vuoden 1963 Kansa Taisteli -lehden viimeisestä numerosta 12. Siinä pahoitellaan kun numerossa 11 mainostettiin Paavo Rintalan Sissiluutnantti -kirjaa melkein puolella sivulla. Syy mainoksen pääsemiseen lehteen oli kuulemma monen erehdyksen summa tai jotain sinnepäin. No Otavan raha kelpasi lehdelle... vaikka toimituksen taholta kovasti pahoiteltiin tuota lottia halventaneen kirjan mainontaa tässä lehden numeross 12.

   Helge Seppälä kertoo mainiossa kirjassaan, Karl Lennart Oesch Suomen pelastaja, Gummerus 1998, sivulla 222-223 kuinka eläkkeellä olevat kenraalit tekivät Rintalan Sissiluutnantin ilmestymisen jälkeen 26.11.1963 julkisen valittelun Otavan johtokunnalle tuollaisesta häväisystä. Allekirjoittajina oli useimmat elossa olevat sota-ajan kenraalit. Karl Lennart Oesch oli tuolloin Kansa Taisteli -lehden päätoimittajana.

   Kirjassa Suomen lotat, Lukkarinen Vilho, WSOY, 1981 -kerrotaan lotista ja heidän tekemisistään.

   Naiset kertovat sodasta, toimittanut Mirja Hakko, rintamanaisten Liitto r.y. 1988.

   Kirjan sivut 221-222 kertoo mihin lotat pystyivät kun miehet pelkäsi. Siinä sai JR 8:n Linnakin lämpimän ruokansa kun lotta, Aino Meriläinen, os. Ihatsu, ajoi hevosella soppakuormansa linjojen välistä aivan etulinjaan saakka omien ja vihollisten äimistellessä hurjaa menoa. Miehet kieltäytyivät sitä ajureissua tekemästä.

   Toinen hyvä kirja on tämä: Maija-Liisa Bäckström Fanni Luukkonen, Lottajohtaja, Otava 1994, 2.p

   Suomen Kuvalehti käsitteli numerossaan 7/86 lottien tekemisiä. Lottien mainetta oli häväisseet Paavo Rintala Sissiluutnantti -kirjassaan ja samaan loan heittoon syyllistyi Väinö Linnakin Tuntemattomassa sotilaassaan. Samaten molemmat elokuvat kyseisestä romaanista tekivät saman tempun. Alkuperäinen ruotsinkielinen versio Tuntemattomasta sotilaasta häpäisi Suomen Lottia vieläkin rajummin.

   Paavo Rintala kertoo Sissiluutnantti -kirjassaan sivulla 46 näin:

   "Kuulkaas nyt hyvä neiti, ei Lotta-Svärd ole mikään supisuomalainen hahmo. Se on kansainvälistä lainatavaraa. Jokaisella maalla on ollut sotatilanteessa sotilasmuonittajia ja kaupustelijanaisia"

   Sotasavotta - Korsuelämää 1939-1944 -kirjassa on oikein oma lukunsa tuolle asialle.

   Nyman Aarre - Salminen Esko - Vento Urpo Sotasavotta - Korsuelämää 1939-1944
   Otava, 1974-75, 384 s., painos: 1-2

  • Anonyymi

   Olen kuullut että varakkaat potilaat saavat vieläkin hoitajilta apua paineiden poistoon. 300 € niin yöhoitsu pistää kumihanskat heilumaan.

  • Anonyymi

   Eräs näytteenottaja kertoi kyllä, että aamulla työjaossa ei ollut suurta halukkuutta mennä kirurgiselle osastolle, jossa oli tehty pienempiä operaatioita miehille. Sieltä tuli eniten törkyä niskaan.

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. En minä alussa sua pitänyt kauniina

   Mutta nyt olet silmissäni maailman ihanin nainen. En edes käsitä, mitä tapahtui. Pikkuhiljaa muutuit silmissäni haluttavimmaksi naiseksi koko maailmas
   Tunteet
   175
   2080
  2. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   63
   1908
  3. Voisitko mies kirjoittaa

   Jotain kivaa ja siten että tunnistaisin itseni varmasti? Ei ilkeilyjä..
   Ikävä
   48
   1035
  4. Kirjoitan sulle sydämestäni

   Syvin toiveeni on päästä kanssasi suhteeseen, saada tutustua sinuun ja että sinäkin tuntisit minut sellaisena kuin olen. Minulla on paljon rakkautta s
   Tunteet
   53
   738
  5. uskallatkohan laittaa

   Kerro jotain mistä sinussa pidän? Tunnemme toisemme riittävän hyvin tietääksemme toisistamme nämä asiat melko osuvasti.
   Ikävä
   36
   722
  6. Homseksuaaliksi syntyminen - vuosisadan sumutus?

   Tieteellinen fakta on ettei homoseksuaaliksi voi syntyä vaan homoseksuaaliksi ruvetaan. Tätä kylmää ja itsestäänselvää tosiasiaa ei aivan viime vuosik
   Luterilaisuus
   254
   672
  7. Meillä on vain telepaattinen suhde

   Tai siis mulla suhun. Yksipuolinen se on, ja romanttinen kaikesta huolimatta. Mielikuvitus korvaa sen, mitä ei koskaan ollut.
   Ikävä
   61
   670
  8. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   69
   646
  9. Body count

   Sanotaan että miehellä tulevaisuus ratkaisee ja naisella menneisyys kun etsitään oikeasti vakavaan parisuhteeseen toista. Jos naisella paljastuu oleva
   Sinkut
   238
   619
  Aihe